Connect with us

U.E.

Președintele Poloniei critică UE pentru blocarea fondurilor europene, calificând că este o ”acţiune pur politică împotriva autorităţilor poloneze anterioare”

Published

on

© European Union, 2022

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a criticat Comisia Europeană pentru blocarea fondurilor europene în ceea ce el a calificat drept a fi ”o încercare de a forța Polonia să-și schimbe” guvernul, arătându-și deschiderea de a discuta despre schimbările în sistemul de justiție, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Nu am niciun dubiu în legătură cu rostul blocării banilor din Planul Naţional Redresare şi Rezilienţă de către Comisia Europeană. A fost o acţiune pur politică împotriva autorităţilor poloneze anterioare”, a declarat Duda în timpul unei conferinţe de presă la Vilnius.

”O încercare de a forţa Polonia să-şi schimbe autorităţile, şi aşa am perceput-o, aşa o percep, iar evenimentele actuale nu fac decât să o confirme”, a adăugat el.

Fostul guvern din Polonia condus de partidul naționalist Lege şi Justiţie (PiS) a așezat țara pe un traseu de conflict cu Bruxelles-ul ca urmare a reformelor Varșoviei în justiție ce aduceau atingere respectării statului de drept, valoarea a UE, fapt ce a determinat înghețarea a miliarde de fonduri europene destinate acestei țări.

Relațiile dintre UE și Polonia s-au armonizat odată cu învestirea unui nou guvern după alegerile din octombrie, cel condus de Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, astfel că Uniunea Europeană a deblocat la mijlocul lunii decembrie primele 5 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență al Poloniei, informează Politico Europe.

Cu toate acestea, primele săptămâni ale lui Tusk la conducerea Guvernului au fost dominate de conflicte cu Duda, în contextul în care încearcă să elimine asociații PiS din aparatul de stat, să urmărească o agendă pro-UE și să deblocheze bani vitali.

Există o șansă ca Duda să nu fie de acord cu reformele menite să restabilească statul de drept, iar coaliția de guvernare a lui Tusk nu dispune de voturile necesare în parlament pentru a trece peste veto-ul său.

Într-un interviu televizat sâmbătă, ministrul Fondurilor și Politicii Regionale, Katarzyna Pełczynska-Nalecz, a declarat că primele fonduri structurale blocate în valoare de 76 de miliarde de euro ar trebui să ajungă în Polonia până la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Polonia a depus o cerere de plată de 6,9 miliarde de euro.

Comisia Europeană a declarat pentru agenția de știri Reuters că Varșovia a informat oficial executivul european că Polonia consideră că a îndeplinit condițiile de stat de drept necesare pentru a obține banii, dar că situația este încă în curs de evaluare.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Premierul italian Giorgia Meloni va candida la alegerile europene din iunie

Published

on

© European Union, 2024

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, și-a anunțat duminică candidatura la alegerile europarlamentare din iunie, în încercarea de a spori sprijinul pentru partidul său, Frații Italiei, informează Euronews.

„Am decis să mă alătur luptei pentru a conduce listele Frații Italiei în toate circumscripțiile electorale”, a declarat aceasta în fața susținătorilor la o convenție a partidului din orașul Pescara din sudul Italiei.

Meloni, care prezidează, de asemenea, grupul conservator al partidelor europene, a declarat că dorește să creeze o majoritate de centru-dreapta în următorul Parlament European.

„Vrem să trimitem stânga în opoziție și în Uniunea Europeană. Este o sarcină dificilă, dar este posibil și trebuie să încercăm”, a adăugat ea.

Prevăzându-se că va fi aleasă, Meloni își va lăsa locul în Parlamentul European următorului candidat pe lista electorală a partidului său și va continua să fie prim-ministru al Italiei.

Alți lideri de partid, precum liderul Partidului Democrat, Elly Schlein, care se află acum în Parlamentul italian, sunt de asemenea așteptați să candideze și apoi să lase locul lor colegilor de partid.

Deși a fost un critic puternic al instituțiilor UE când se afla în opoziție, Meloni a trecut la poziții mult mai proeuropene după ce a devenit premier.

Partidul ei este în continuare cel mai popular din Italia, cu o susținere de aproximativ 27%, potrivit ultimelor sondaje.

Continue Reading

U.E.

Mii de spanioli ies în stradă pentru a-l îndemna pe Pedro Sanchez să nu renunțe la funcția de premier

Published

on

© La Monocloa/Gobierno de Espana - Flickr

Susținătorii premierului spaniol Pedro Sanchez s-au adunat sâmbătă cu miile pentru a-l îndemna pe acesta să nu renunțe la funcție, relatează DW.

Miercuri, premierul socialist a declarat că ia în considerare posibilitatea de a demisiona după ce un tribunal a deschis o anchetă pentru fraudă asupra soției sale, Begoña Gomez. El a precizat că își va suspenda toate îndatoririle publice până când își va anunța decizia luni, 29 aprilie.

„Trebuie să mă opresc și să mă gândesc dacă ar trebui să continui să conduc guvernul sau dacă ar trebui să renunț la această onoare”, a scris el într-o scrisoare de patru pagini postată pe X, fostul Twitter.

 

În cadrul unei reuniuni a comitetului federal al partidului, vicepremierul Maria Jesus Montero a declarat: „Nu am avut timp să discutăm despre acest lucru: „Domnule prim-ministru, rămâneți! Pedro, rămâi! Suntem alături de tine!”.

În exterior, susținătorii Partidului Socialist au cântat și fluturat steaguri, cerând, de asemenea, ca Sanchez să nu se retragă.

„Sper că va continua, pentru că Spania trebuie să continue cu el. Dacă nu, acest lucru mă sperie. Ne este teamă de ceea ce ar putea urma”, a declarat Leonor Romero, un consilier din sudul Spaniei, pentru agenția de presă Reuters.

Opoziția conservatoare din Spania a criticat acțiunile premierului, acuzându-l pe Sanchez că este iresponsabil pentru că a pus țara în așteptare în timp ce își gândește următorul pas.

Miercuri, un tribunal spaniol a anunțat că lansează o investigație preliminară pentru a stabili dacă Begoña Gomez a abuzat de poziția sa ca soție a prim-ministrului pentru a obține, conform informațiilor, sponsorizări pentru un curs de masterat universitar pe care îl conducea.

Instanța a declarat că a deschis o anchetă privind „traficul de influență și corupția” ca răspuns la o plângere depusă de grupul de presiune anticorupție Manos Limpias (“Mâini curate”), al cărui lider are legături cu extrema dreaptă.

Gomez, nu deține o funcție publică și menține un profil politic scăzut.

Continue Reading

U.E.

Șeful diplomației poloneze îl îndeamnă pe Scholz să trimită rachete de croazieră Ucrainei

Published

on

© MFA Republic of Poland

În urma livrării de rachete americane cu rază lungă de acțiune în Ucraina, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski speră ca cancelarul german Olaf Scholz să se răzgândească și să furnizeze țării agresate rachete de croazieră germane Taurus, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„Sper ca cancelarul să se simtă încurajat de evenimentele din ultimele zile”, a declarat Sikorski într-un interviu acordat ziarului german Bild am Sonntag și altor mijloace de comunicare Axel Springer din Varșovia.

Sikorski a descris livrarea rachetelor americane ATACMS către Ucraina ca fiind o „reacție la escaladarea rusă” în această țară, la care trebuie să răspundă și Germania.

În urmă cu câteva zile, s-a aflat că Ucraina a primit rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune de la SUA. Cu toate acestea, Pentagonul nu a oferit detalii specifice dacă este vorba de modele cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri sau de cele cu o rază de acțiune mai mică. Presa a relatat, totuși, că era vorba de modelele cu rază de acțiune mai lungă. SUA trimiseseră deja anul trecut rachete ATACMS cu o rază de acțiune mai scurtă.

Până acum, Scholz a respins categoric furnizarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina, temându-se că Germania ar putea fi atrasă în război dacă sunt furnizate rachete cu o rază de acțiune de 500 de kilometri.

„Rușii au oprit deja 70% din capacitatea de generare a energiei electrice a Ucrainei. Aceasta este de fapt o crimă de război”, a continuat Sikorski.

La Berlin a avut loc o conferință privind reconstrucția Ucrainei după război. Cu toate acestea, ar fi mai bine să se prevină în primul rând distrugerea țării, a subliniat ministrul polonez de externe.

În relația cu președintele rus Vladimir Putin, în calitate de agresor în războiul din Ucraina, a spus el, trebuie să fim duri.

„Cred că acum știm cu toții că Putin reacționează doar la presiune, la cele mai dure argumente de forță brută”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA4 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.6 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending