Președintele PPE, Joseph Daul, întâlnire cu Michael Schneider, liderul delegației PPE din CoR: Reprezentanții locali și regionali reprezintă nivelul de autoritate cel mai apropiat de cetățenii europeni

Președintele PPE Joseph Daul a avut miercuri o întâlnire cu Michael Schneider, liderul delegației PPE din Comitetul European al Regiunilor pentru a discuta despre cooperarea dintre PPE și Grupul PPE în cadrul CoR, dar și desrpre importanța regiunilor.

„Reprezentanții locali și regionali reprezintă nivelul de autoritate cel mai apropiat de cetățenii europeni, prin urmare, această primă legătură dintre ei, Uniunea Europeană și PPE, în conformitate cu principiul său fundamental de subsidiaritate, va veni în sprijinul lor întotdeauna”, a transmis Daul, după întâlnirea avută. 

Grupul PPE din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR) a anunțat, pentru acest an, lansarea unui angajament PPE la nivel local înainte de alegerile europene din 2019, prin intermediul căruia își propune să asculte oamenii, să lucreze pentru a restabili încrederea și pentru a crește sentimentul de apartenență la proiectul european.

Printr-o serie de dialoguri locale PPE în toate statele membre ale UE, grupul PPE din CoR dorește să transmită un mesaj de “unitate în diversitate” sub motto-ul “Europa începe în satul / orașul / regiunea ta.

Aceste evenimente vor fi însoțite de trei evenimente emblematice. Împreună cu partidele PPE din Bulgaria, Austria și România, scopul este acela de a organiza primele evenimente ale dialogurilor PPE locale în statele membre care dețin președinția UE.

Lansarea angajamentului PPE la nivel local a avut loc la 9 martie 2018 la Sofia, la invitația prim-ministrul Boiko Borissov, și la care au participat președintele PPE Joseph Daul și președintele grupului PPE din CoR, Michael Schneider. După lansarea în Bulgaria, un alt eveniment la nivel înalt este planificat în Austria în decembrie 2018.

Un summit al liderilor locali și regionali, cu participarea candidatului PPE pentru președinția Comisiei Europene, este preconizat a fi punctul culminant al angajamentului și ar trebui organizat în România în prima jumătate a anului 2019, chiar înainte de alegerile europene din mai 2019.

Sondajul „Reflectând asupra Europei”

Mai mult decât atât, în contextul desfășurării inițiativei „Reflectând asupra Europei”, Comitetul European al Regiunilor a lansat un sondaj, în anul 2016, privind principalele probleme pe care cetățenii le identifică în orașul și regiunea în care trăiesc.

Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, șomajul, politicile pentru tineret și mobilitatea și transportul public sunt considerate principalele trei probleme la nivel local și regional.

În România, cele trei probleme menționate au fost clasificate astfel de către cetățeni: 28% dintre ei consideră că mobilitatea și transportul public este principala problemă la nivel local și regional, 23% politicile pentru tineret și 23% șomajul. O îngrijorare suplimentară, consemnată printr-un procent semnificativ, la nivel local și regional în România este reprezentată de mediu, 21% dintre cetățeni considerând că acesta se regăsește printre principalele probleme din comunitatea lor.

 

Urmăriți și: Seria dialogurilor locale PPE ajunge în România. Dialogul cu cetățenii “Europa începe la Arad”, LIVE pe Calea Europeană (5 octombrie, ora 12:00)

Citiți și: VIDEO INTERVIU Michael Schneider, liderul delegației PPE la Comitetul Regiunilor: Fiecare șef de stat și de guvern trebuie să se uite nu numai la ceea ce este bine pentru țara sa, ci și la ceea ce este bine pentru UE

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.