Parlamentul European a aprobat joi decizia de a începe negocierile privind noi măsuri noi măsuri de îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru lucrătorii pe platformele digitale.
Potrivit unui comunicat al instituției, 376 de eurodeputați europeni au votat în favoarea mandatului de negociere cu statele membre, 212 au votat împotrivă și 15 s-au abținut. Discuțiile privind noua lege pot începe odată ce statele membre decid cu privire la propria lor poziție.
Noile norme ar reglementa modul de stabilire corectă a statutului profesional al lucrătorilor pe platforme online și modul în care platformele digitale de muncă ar trebui să utilizeze algoritmi și inteligență artificială pentru a monitoriza și evalua lucrătorii.
Statutul profesional
O persoană care efectuează o muncă pe platformă poate fi fie un lucrător angajat și se poate bucura de drepturile de muncă aferente, fie un liber-profesionist autentic, în acest caz putând să stabilească cum să efectueze serviciul. Normele adoptate au ca scop combaterea falsei activități independente, deoarece aceasta poate duce la condiții de muncă precare și la lipsa de protecție socială, dar și la concurență neloială, în special pentru IMM-uri.
Statutul profesional definit de platformă poate fi contestat de lucrător, de un sindicat sau de o autoritate națională, caz în care lucrătorul este prezumat prin lege ca fiind angajat. În cazul unui litigiu între platformă și un lucrător, platforma – și nu lucrătorul – va avea responsabilitatea de a dovedi că nu îl exploatează pe lucrător.
Eurodeputații au introdus, de asemenea, o listă de criterii non-obligatorii pentru a stabili statutul profesional al unui lucrător, cum ar fi un salariu stabilit, un program și un timp de lucru definite, sisteme de evaluare, urmărirea sau supravegherea unui lucrător, reguli privind aspectul sau comportamentul, opțiuni limitate de a lucra pentru orice terță parte sau libertatea limitată de a alege o asigurare de accidente sau un sistem de pensii.
Managementul algoritmic
În timp ce platformele digitale de muncă își monitorizează și își evaluează performanțele, lucrătorii nu au acces la informații privind modul în care funcționează algoritmii, ce date cu caracter personal sunt utilizate și cum influențează comportamentul lor deciziile luate de sistemele automate.
Eurodeputații doresc să interzică luarea unor decizii importante de către sistemele automatizate și vor ca statele membre să se asigure că există o supraveghere umană asupra tuturor deciziilor care afectează semnificativ condițiile de muncă.
Acestea au făcut ca managementul algoritmic să fie mai transparent, obligând platformele să le ofere lucrătorilor informații despre modul în care este utilizată monitorizarea și cum le afectează relația de muncă, sănătatea, siguranța și condițiile de muncă, precum și despre închiderea conturilor, promovarea sau alocarea sarcinilor. De asemenea, platformele vor fi obligate să evalueze impactul deciziilor luate sau susținute de sistemele automatizate de monitorizare și de luare a deciziilor asupra condițiilor de muncă, a sănătății și securității și a drepturilor fundamentale.
Pentru a consolida poziția lucrătorilor, eurodeputații au introdus, de asemenea, prevederi pentru intensificarea schimbului de informații între autoritățile competente din domeniul muncii, protecției sociale și fiscale în cazurile transfrontaliere și pentru sancțiuni disuasive.
Mandatul pentru negocieri a fost anunțat în plen de președinta Metsola luni, 16 ianuarie. Întrucât o zecime dintre eurodeputații au formulat obiecții în termen de 24 de ore, a fost necesar votul în plenul PE (articolul 71 din Regulamentul de procedură).