Connect with us

NEWS

Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului ”Forumul digital internațional IV – viitorul digital al Europei”: Este imperativ să stabilim o viziune clară, dublată de planuri de acţiune specifice şi de alocarea de resurse financiare pentru a inova mai mult

Published

on

Președintele României Klaus Iohannis a transmis marți, în cadrul eveniemntului ”Digital International Forum IV – The Digital Future of Europe”, în care afirmă că România are o miză importantă ”în sectoarele industriale inteligente”, iar guvernele trebuie să livreze ”politici responsabile”.

”Dezvoltarea Industriei 4.0 aduce un potenţial uriaş, în special în industria auto şi în alte <<sectoare industriale inteligente>> (smart manufacturing). România are o miză importantă în legătură cu aceste industrii. În acest sens, guvernele trebuie să livreze politici responsabile care să ducă la creşterea rezilienţei economiei şi să renunţe la măsuri de conjunctură, populiste, care impun costuri pentru generaţiile viitoare. Fără doar şi poate, digitalizarea administraţiei publice ar trebui să fie o prioritate pentru toate guvernele. Tehnologia oferă soluţii simple şi rapide de a livra servicii publice şi pentru reducerea birocraţiei şi corupţiei, în beneficiul cetăţenilor şi afacerilor, deopotrivă”, afirmă şeful statului în mesajul prezentat de către consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Iohannis susţine că ”revoluţia digitală reprezintă cea mai mare provocare a generaţiei noastre”, subliniind că Piaţa Unică reprezintă cea mai importantă realizare a Uniunii Europene.

În acest context, el arată că este necesar ca Piaţa Unică să fie consolidată în continuare, menţionând că acesta a fost unul dintre obiectivele esenţiale ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

”Realizarea Pieţei Digitale Unice va contribui în mod semnificativ la unitatea, securitatea şi prosperitatea Europei. Extrem de important, avem nevoie să multiplicăm eforturile în domeniul securităţii cibernetice şi al infrastructurii digitale, în strânsă colaborare cu partenerii noştri globali care împărtăşesc aceste preocupări. Revoluţia digitală transformă toate aspectele economiilor noastre, inclusiv normele sociale. Ne bucurăm de beneficii, dar în acelaşi timp trebuie să fim pregătiţi să gestionăm costurile pe care această transformare le aduce, şi aici este nevoie de solidaritate şi coeziune. O piaţă unică aduce beneficii uriaşe în ceea ce priveşte creşterea convergenţei digitale între diferitele regiuni şi sectoare ale Uniunii Europene şi răspândirea nu numai a tehnologiei, ci şi a dezvoltării sociale”, susţine șeful statului.

Președintele României afirmă că, în ciuda multiplelor avantaje, Europa riscă să fie depăşită în cursa digitală globală, atunci când vine vorba despre încurajarea jucătorilor de clasă mondială în noua economie digitală, context în care punctează că este vital să fie dezvoltată o Piaţă Unică diversificată şi cu anvergură.

”Este important să avem ţeluri ambiţioase în legătură cu viitorul nostru comun. Avem nevoie, de asemenea, să creăm un mediu de afaceri adecvat pentru a încuraja investiţiile pe termen lung în creativitate, inovare şi tehnologie”, spune Iohannis.

Preşedintele Iohannis precizează că întreprinzătorii ”joacă un rol vital” în creşterea competitivităţii economice, motiv pentru care Uniunea trebuie să încurajeze spiritul antreprenorial şi asumarea de riscuri în privinţa inovării.

”Avem nevoie de o viziune nouă şi acţiuni îndrăzneţe care să sprijine competitivitatea IMM-urilor europene. Aş recomanda ca acesta să fie un subiect prioritar pe agenda strategică a următoarei reuniuni a Comisiei Europene. Este imperativ să stabilim o viziune clară, dublată de planuri de acţiune specifice şi de alocarea de resurse financiare pentru a inova mai mult, a investi mai mult şi a creşte valoarea schimburilor comerciale”, susţine Iohannis în mesaj.

El menţionează că în România, cu 6% din PIB, sectorul digital este ”un motor important al creşterii economice şi al inovării”, iar companiile şi specialiştii români sunt recunoscuţi la nivel internaţional.

”România are capacitatea de a deveni un hub de inovare regional. Ecosistemul digital local este tânăr şi dinamic. Numărul companiilor IT a explodat în ultimii 5-6 ani, startup-urile şi-au dublat numărul, iar piaţa se poate lăuda cu rate anuale de creştere de 15%. Produsele digitale sunt în mare parte exportate, trei sferturi din producţie fiind destinate partenerilor din Piaţa Unică şi din Statele Unite”, afirmă şeful statului.

Preşedintele Iohannis arată că startup-urile au nevoie de un mediu de afaceri prietenos pentru a se dezvolta şi a prospera.

”Este vital să ne preocupăm de dezvoltarea sistemului educaţional şi de nevoia de a îmbunătăţi abilităţile profesionale ale tinerei generaţii. Prosperitatea noastră viitoare are de câştigat din integrarea mediilor online şi offline. De la asigurarea serviciilor educaţionale, gestionarea provocărilor urbane, la sistemele de energie şi transport sau la stabilirea diagnosticelor medicale, este clar că digitalizarea generează beneficii pentru întreaga societate”, spune Iohannis.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Cancelarul Austriei îndeamnă UE să mențină, după exemplul summitului SUA-Rusia, dialogul cu Moscova și să discute despre divergențele existente

Published

on

© Sebastian Kurz/ Facebook

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a salutat joi într-o declaraţie rezultatele întrevederii dintre preşedintele american Joe Biden şi cel rus Vladimir Putin, îndemnând totodată Uniunea Europeană să menţină, după exemplul summitului ruso-american, dialogul cu Moscova şi să discute deschis asupra divergenţelor existente, informează Agerpres

„Sunt bucuros de summitul dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin şi pentru revenirea ambasadorilor lor, pentru că aceasta permite deschiderea unor canale pentru dialog între cele două superputeri. Trebuie să mergem pe această cale şi în UE. Este important să menţii dialogul şi o poziţie clară în caz de divergenţe, de exemplu, asupra problemelor drepturilor omului, pe care trebuie să le discutăm deschis”, a afirmat cancelarul austriac.

Președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin au convenit în cadrul primului lor summit desfăşurat miercuri la Geneva ca ambasadorii celor două ţări să revină la post, după ce au fost retraşi mai devreme în acest an și să lanseze un proces de consultări privind securitatea cibernetică, având în vedere criticile din partea SUA față de activitățile malițioase ale Rusiei.

Președintele american a precizat că a subliniat importanța drepturilor omului în întâlnirile sale cu Putin. „Drepturile omului vor fi întotdeauna pe masă, i-am spus”, a spus Biden.

În acelaşi timp, în ziua summitului SUA-Rusia, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell a declarat că „în circumstanțele actuale, credem că un parteneriat reînnoit care să ne permită să realizăm întregul potențial al unei cooperări strânse cu Rusia este o perspectivă îndepărtată”.

„Uniunea Europeană trebuie să fie realistă și să se pregătească pentru o nouă deteriorare a relațiilor cu Rusia – care sunt, în acest moment, la cel mai scăzut nivel. Această deteriorare  este cea mai probabilă perspectivă pentru moment. Nu sunt prea mari speranţe pentru relaţii mai bune între Uniunea Europeană şi Rusia în viitorul apropiat”, a adăugat șeful diplomației UE în declarația sa. 

Cu toate acestea, potrivit lui Borrell, UE este gata să continue să „dialogheze” cu Rusia pe marginea câtorva „obiective strategice”, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice şi pandemia.

Reuniunea Biden – Putin, prima după zece ani, când cei doi erau vicepreședinte al SUA, respectiv prim-ministru al Rusiei, a avut loc în același oraș în care liderii american și sovietic, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, dădeau în 1985 startul summiturilor care au contribuit la căderea Cortinei de Fier în Europa.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

FOTO Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a testat cu succes certificatul digital COVID-19

Published

on

© Ursula von der Leyen-Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că certificatul digital COVID-19 al Uniunii Europene funcționează. 

„Certificatul meu COVID-19 a fost verificat cu succes în Spania”, a declarat șefa Executivului European pe contul său de Twitter.

 

Luni, președinții celor trei instituții ale UE, Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană au participat la ceremonia oficială de semnare a Regulamentului privind certificatul digital COVID al UE, marcând astfel încheierea procesului legislativ. 

Potrivit oficialilor europeni, certificatul UE le va permite din nou cetățenilor să se bucure de cel mai tangibil și apreciat dintre drepturile UE – dreptul la liberă circulație. Intrat astăzi în vigoare, acesta ne va permite să călătorim mai în siguranță în această vară. 

Scopul Certificatului digital COVID al UE este de a facilita circulația liberă și sigură în interiorul UE în timpul pandemiei COVID-19. Toți europenii au dreptul la liberă circulație, chiar și fără certificat, dar certificatul va facilita călătoriile, exonerând deținătorii de restricții precum carantina.

Certificatul digital COVID al UE va fi accesibil pentru toată lumea și va acoperi vaccinarea, testarea și recuperarea COVID-19; va fi gratuit și va fi disponibil în toate limbile UE; va fi disponibil în format digital și pe suport de hârtie; va fi securizat și va include un cod QR semnat digital; statele membre se vor abține de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare pentru deținătorii unui certificat digital COVID al UE, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică.

Începând cu 1 iulie, aceste norme devin aplicabile în toate statele membre: „Putem fi foarte mândri de această realizare. Și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au făcut-o posibilă”, a declarat  Ursula von der Leyen. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele Volodimir Zelenski mulțumește țărilor G7 pentru sprijinul continuu pentru ”independența și suveranitatea Ucrainei”: Crimeea este Ucraina

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit duminică G7, după ce liderii celor mai dezvoltate state, reuniți la Cornwell, și-au exprimat sprijinul față de Kiev și au solicitat Rusiei să își retragă trupele și armamentul din proximitatea graniței cu Ucraina, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Felicit sprijinul ferm al statelor G7 din comunicatul Summit. Recunoscător liderilor pentru sprijinul continuu pentru independenţa & suveranitatea Ucrainei & apelul către agresor de a retrage trupele de la graniţele Ucrainei & Crimeea. Crimeea este Ucraina”, a precizat într-un mesaj pe Twitter președintele Ucrainei.

În cadrul declarației adoptate la finalul summitului, țările G7 au condamnat comportamentul destabilizator al Rusiei, solicitând Moscovei să își retragă trupele din Crimeea și de la frontiera cu Ucraina.

Încercând să se distanțele de abordarea fostului locuitor de la Casa Albă și să risipească temerile est-europenilor, Administrația Biden a anunțat că a acordat Ucrainei o nouă tranşă de asistenţă militară în valoare de 150 de milioane de dolari, cu doar câteva zile înainte de întâlnirea cu omologul rus, Vladimir Putin, care va avea loc la Geneva, potrivit Agerpres. 

Această asistenţă militară, care include în special radare, drone şi mijloace de comunicare securizată, se adaugă celor 125 de milioane de dolari deblocate deja în martie, a menţionat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby.

Cu această a doua tranşă, guvernul Joe Biden a deblocat toate fondurile alocate pentru asistenţa de securitate Ucrainei în bugetul 2021, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Asistenţa este destinată “să ajute forţele ucrainene să păstreze integritatea teritorială a ţării lor şi să îşi amelioreze capacităţile de interoperabilitate” cu sistemele de armament ale NATO, a precizat John Kirby.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.7 hours ago

Papa Francisc face primul pas în direcția canonizării „Venerabilului” Robert Schuman, unul dintre părinții fondatori ai UE

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul Energiei, noutăți cu privire la gazul din Marea Neagră: Romgaz și ExxonMobil au semnat un Acord de Exclusivitate pe o perioadă de 4 luni

Alin Mituța12 hours ago

Alin Mituța, la plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei: E o șansă enormă pe care noi, românii, o avem pentru a face o Europă a viitorului care să arate așa cum ne-am dori

RUSIA13 hours ago

Angela Merkel și Emmanuel Macron îndeamnă țările UE să își coordoneze politica de redeschidere a frontierelor pentru a se proteja de noile variante COVID-19

NATO15 hours ago

NATO: Mircea Geoană a primit vizita delegației Senatului României. Președinta Anca Dragu l-a asigurat de susținerea sa în promovarea României ca partener strategic

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Plenara inaugurală a CoFoE. Dubravka Šuica, vicepreședinte al CE: Pentru prima dată, voi, cetățenii, aveți această Conferință pe picior de egalitate cu reprezentanții aleși

NATO17 hours ago

Antony Blinken și Zbigniew Rau au discutat despre forța parteneriatului SUA – Polonia în cadrul NATO și al comunității transatlantice

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei. Guy Verhofstadt, copreședinte al comitetului executiv: Instituțiile UE și parlamentele naționale vor dezbate și defini în premieră o nouă viziune pentru viitorul Europei

NATO17 hours ago

Emmanuel Macron, la Berlin: Autonomia europeană în materie de apărare și apartenența la NATO pot merge mână in mână

Dragoș Pîslaru18 hours ago

Dragoș Pîslaru, întâlnire cu ministrul francez al sportului, Roxana Mărăcineanu: Sportul are puterea de a uni, de a reduce diferențele și de a promova incluziunea

Alin Mituța12 hours ago

Alin Mituța, la plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei: E o șansă enormă pe care noi, românii, o avem pentru a face o Europă a viitorului care să arate așa cum ne-am dori

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Plenara inaugurală a CoFoE. Dubravka Šuica, vicepreședinte al CE: Pentru prima dată, voi, cetățenii, aveți această Conferință pe picior de egalitate cu reprezentanții aleși

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Estonia este un campion al digitalizării și e-guvernării de la care avem foarte mult de învățat

INTERNAȚIONAL3 days ago

Summitul SUA-Rusia: Joe Biden și Vladimir Putin au convenit să înceapă consultări privind securitatea cibernetică și ca ambasadorii celor două țări să revină la post

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să pună capăt diferențelor ”impardonabile” de plăți directe între fermierii din Estul Europei și cei din Vest

S&D5 days ago

With Courage. For Europe: Partidul Socialiștilor Europeni organizează pe 26 iunie o nouă conferință la nivel înalt dedicată viitorului Europei

NATO5 days ago

Klaus Iohannis anunță că România și-a îndeplinit obiectivele la Summitul NATO: Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată

NATO6 days ago

Începe summitul NATO: Ce decizii majore vor lua astăzi Joe Biden, Klaus Iohannis și ceilalți 28 de lideri aliați la un summit crucial pentru viitorul Alianței și securitatea celor 30 de națiuni aliate

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE1 week ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

Team2Share

Trending