Connect with us

ROMÂNIA

Președintele Senatului a discutat cu ambasadorul italian la București despre majorarea exporturilor românești către Italia și despre atragerea de noi investiții italiene de către țara noastră

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a discutat cu ambasadorul Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni, despre majorarea exporturilor românești către Italia, dar și despre atragerea de noi investiții italiene în domeniul energetic și cel alimentar.

Cei doi oficiali au avut marți o întâlnire de lucru, în cadrul căreia au fost abordate teme precum consolidarea relațiilor economice româno-italiene, a cooperării în domeniul diplomatic și cel al afacerilor europene, precum și întărirea colaborării judiciare dintre cele două state.

”Schimburile comerciale dintre România și Italia se află la un nivel record, dar există spațiu de creștere creat de dezvoltarea economică a țării noastre, care are o relevanță regională sporită în domeniul energetic și cel alimentar, ca urmare a măsurilor pe care le-am luat ca prim-ministru. Astfel, România are nevoie atât de majorarea exporturilor către Italia, cât și de atragerea de noi investiții italiene în aceste domenii”, a menționat Ciucă într-un mesaj publicat pe Facebook.

Președintele Senatului i-a mulțumit ambasadorului italian pentru sprijinul pe care țara sa ”îl acordă necondiționat României în procesul de admitere în Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), dar mai ales în integrarea în Spațiul Schengen”.

”Prezența a peste un milion de români în Italia este o puternică legătură culturală între cele două țări, astfel încât libertatea de circulație pe care ar aduce-o admiterea noastră în Spațiul Schengen va fi în beneficiul celor care călătoresc între Italia și România”, a prezentat Nicolae Ciucă avantajele extinderii spațiului de liberă circulație.

De asemenea, oficialul român a reconfirmat ”sprijinul pe care statele noastre îl acordă Ucrainei în fața agresiunii rusești, nejustificată și neprovocată”.

 De altfel, ambasadorul Italiei i-a transmis președintelui Senatului că țara sa ”apreciază România pentru faptul că reușește că contribuie substanțial la sprijinirea exporturilor ucrainene”.

La rândul său, Nicolae Ciucă a apreciat ”susținerea pe care Italia o acordă perspectivei europene a statelor din Vecinătatea Estică, sens în care a sprijinit acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova”.

Totodată, el a reafirmat sprijinul necondiționat al țării noastre pentru Republica Moldova în parcursul european, dar și pentru dezvoltarea economică și bunăstarea tuturor cetățenilor săi.

Conform MAE, Italia este unul dintre principalii parteneri economici ai României, atât prin prisma schimburilor comerciale, cât și prin cea a investițiilor efectuate.

Țara peninsulară a rămas și în 2022 al doilea partener comercial al României și al 5-lea investitor străin în țara noastră din punctul de vedere al capitalului investit.

Relațiile excelente de cooperare economică sunt confirmate de evoluția constant în creștere a comerțului bilateral de mărfuri, care, în anul 2022, a totalizat 19,56 miliarde de euro, cea mai ridicată valoare a schimburilor comerciale din istoria relațiilor comerciale româno-italiene (în creștere cu 18,5% față de anul 2021), reprezentând 9% din comerțul exterior total al României.

Exporturile au fost de 9,25 miliarde de euro (în creștere cu 18,4% față de 2021), iar importurile au atins nivelul de 10,31 miliarde euro (în creștere cu 17,8% față de anul 2021), reprezentând 8,2% din totalul importurilor românești.

Conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, la 31 decembrie 2022 în România erau înregistrate 51.794 de societăți cu capital italian (din care doar aprox. 21.000 sunt active), cu un capital social total investit de 3,08 miliarde de euro (pondere de 6,6% din totalul investițiilor externe directe).

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Marcel Boloș a discutat cu vicepreședintele Agenţiei de Cooperare Internaţională a Japoniei despre cooperarea pe domeniul infrastructurii. Agenția va finanța 27% din costurile magistralei de metrou M6

Published

on

© Marcel Boloș/Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avut, vineri, o întrevedere cu vicepreședintele Agenţiei de Cooperare Internaţională a Japoniei (JICA), Mikio Hataeda, aflat la prima sa vizită în România. Cu acest prilej, cei doi au discutat despre continuarea cooperării româno-japoneze pe proiectele de infrastructură având în vedere expertiza Japoniei în domeniu, se arată într-o postare pe Facebook.

Agenția și-a reafirmat angajamentul de a sprijini proiectul liniei de metrou M6, care va lega Garda de Nord de Aeroportul Henri Coandă (Otopeni). Cu această ocazie, ministrul Finanțelor a precizat că linia va avea o lungime de 14,2 km şi 12 staţii. 

„Suntem ferm angajaţi să consolidăm proiectele de dezvoltare a infrastructurii. În special în domenii precum transportul, energia, sănătatea publică şi educaţia, care sunt vitale dacă vrem să vorbim despre dezvoltare. Am transmis acest mesaj şi vicepreşedintelui Agenţiei de Cooperare Internaţională a Japoniei (JICA), Mikio Hataeda, venit astăzi pentru prima oară în ţara noastră. Japonia este recunoscută pentru expertiza sa în aceste domenii, iar pentru noi este o oportunitate să întărim şi dezvoltăm legăturile de cooperare internaţională dintre cele două ţări”, a transmis, vineri seară, Marcel Boloş.

Boloș a precizat și că vicepreședintele și-a reînnoit angajamentul de a sprijini, inclusiv financiar, eforturile românești în această direcție. Japonezii vin cu o finanțare de 27% din costurile totale pentru proiectul liniei de metrou M6.

„Domnul vicepreşedinte ne-a asigurat că sunt fericiţi să ne sprijine eforturile pentru modernizare şi îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor. JICA ne sprijină deja cu finanţare pentru 27% din proiectul liniei de metrou M6, care va avea o lungime de 14,2 km şi 12 staţii”, a mai spus ministrul.

Boloş a oferit cu această ocazie și o actualizare cu privire la acest proiect. El susține că, în ciuda dificultăților, s-a avansat mult și speră să continue în acest fel.

„Sper să se continue în aceeaşi linie. Pe vremea când lucram în domeniul transporturilor m-am luptat pentru obţinerea de fonduri pentru proiectele de modernizare a drumurilor naţionale, de construcţie a tronsoanelor de autostradă, cale ferată, modernizare a infrastructurii portuare şi aeroportuare. Şi cu mândrie spun a proiectelor de metrou, investiţii care au devenit finanţabile din fonduri europene, în urma negocierilor purtate de către echipa pe care o coordonam atunci cu reprezentanţii Comisiei Europene (pentru cei care nu cunosc, aşa s-au născut proiectele M5, prelungire M4, M6)”, a mai transmis Marcel Boloş.

Continue Reading

ROMÂNIA

Sebastian Burduja a cerut constructorului spaniol Duro Felguera și Romgaz să accelereze lucrările pentru finalizarea centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut până la finele anului viitor

Published

on

© Sebastian Burduja/Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a efectuat o vizită de lucru la Mureș, vineri, la invitația prefectului Ciprian Dobre, pentru a evalua progresele și dezvoltările din sectorul energetic al României. În cadrul acestei vizite, au fost atinse două obiective importante, cu impact semnificativ asupra energiei și economiei naționale, se arată într-o postare pe Facebook.

Primul punct pe agenda vizitei a fost o întâlnire cu reprezentanții Azomureș, unde ministrul Burduja a anunțat o veste bună pentru Mureș și pentru fermierii români. Compania Azomureș a confirmat repornirea activității la peste 50% din capacitatea sa, după o perioadă îndelungată de pauză impusă de pandemie și criza energetică. Acest pas reprezintă un semn de revigorare a sectorului de îngrășăminte de calitate românească și se așteaptă ca până în prima parte a anului viitor, combinatul să ajungă la 100% din capacitatea sa.

În continuare, ministrul Burduja s-a deplasat la șantierul de la Iernut, unde compania națională Romgaz construiește o centrală pe gaze în ciclu combinat pentru producerea energiei electrice. Acesta a subliniat importanța proiectului, atât pentru Romgaz, companie de stat, cât și pentru întreaga țară. Acesta este primul proiect de energie din surse clasice început după 1990 în partea de vest a României, semnificativ pentru asigurarea energiei electrice a consumatorilor casnici și industriali și pentru securitatea energetică a României și a regiunii.

„Mesajul pe care l-am transmis antreprenorului şi către Romgaz este să accelereze lucrurile astfel încât să putem beneficia cu toţii de această investiţie cât mai repede şi, în primul rând, să beneficieze judeţul Mureş. Am văzut centrala din 1963. Ieri s-au sărbătorit 60 de ani de la prima sincronizare a centralei termoelectrice de la Iernut. Era o centrală de 800 de megawaţi cu adevărat impresionantă. Astăzi discutăm de un singur grup rămas în funcţiune cu mari eforturi şi felicit public echipa de specialişti de la Iernut care a reuşit să întreţină aceste grupuri energetice cu eforturi supraomeneşti. Am discutat şi cu Duro Felguera, sunt peste 100 de oameni în şantier în aceste momente, deci este o mobilizare bună a antreprenorului şi graficul este respectat”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, potrivit Agerpres.

Totuși, ministrul Burduja a exprimat satisfacția sa cu privire la ritmul lucrărilor de la șantierul din Iernut și a reiterat angajamentul de a finaliza centrala, finanțată din planul național de investiții, până la sfârșitul anului viitor.

„De aceea era foarte important să înceapă să curgă cele 16 luni estimate pentru finalizarea acestei lucrări, grad de finalizare peste 80% în acest moment. Aşadar, premisele sunt bune pentru a ne revedea cel mai târziu spre finalul lui 2024 şi pentru a beneficia cu toţii de o centrală cu adevărat modernă la Iernut. (…) Centrala (veche, n.r.) e ca şi cum ai compara o maşină din anii 60 cu un autoturism modern, ceea ce înseamnă digitalizare, multă electronică şi o eficienţă mult mai mare, dublă practic faţă de ceea ce este în prezent la Iernut”, a arătat Sebastian Burduja.

De asemenea, acesta a subliniat importanța acestei realizări pentru colaborarea cu Republica Moldova în ceea ce privește securitatea energetică, precizând că România și Romgaz pot deveni furnizori și mai importanți de securitate energetică pentru regiune. „Să nu uităm că trebuie să-i ajutăm și pe frații noștri de peste Prut!”

În ultima parte a vizitei, ministrul a prezentat date despre capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale în România. Compania Depogaz Ploiești, parte a Romgaz, a înmagazinat deja 2,715 miliarde de metri cubi de gaz pentru iarna următoare. Împreună cu Depomureș Tg. Mureș, cele două companii au înmagazinat peste 3 miliarde de metri cubi de gaze, depășind cu mult ținta asumată de Uniunea Europeană de a avea depozitele pline în proporție de 90% la 1 noiembrie.

Aceste realizări remarcabile evidențiază angajamentul României în asigurarea securității energetice și consolidarea poziției sale ca furnizor de încredere de energie electrică și gaze naturale pentru țară și regiune.

Ministrul Burduja a încheiat vizita la Mureș cu aprecieri pentru eforturile echipei de conducere a Romgaz și a exprimat mulțumiri speciale către directorul general, Răzvan Popescu, pentru contribuția sa semnificativă la realizarea acestor proiecte importante pentru dezvoltarea sectorului energetic românesc.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Alexandru Rafila a fost desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei

Published

on

© Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și Secretarul de Stat dr. Alexandru Rogobete au participat, vineri, la una dintre cele mai importante întâlniri de nivel înalt – Adunarea Generală a Națiunilor Unite care are loc la New York, SUA, informează Ministerul Sănătății.

Șefi de stat și de guvern au participat la plenarele și panelurile de discuții dedicate accesului universal la servicii de sănătate, eliminării tuberculozei până în anul 2030 și pregătirilor statelor membre în caz de criză sanitară.

Intervențiile ministrului Sănătății au fost făcute în adunarea generală și panelurile legate de accesul universal la servicii de sănătate și cele legate de combaterea tuberculozei. De asemenea, ministrul Rafila a fost desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei.

„Asigurarea accesului universal la servicii de sănătate e o datorie a guvernelor pe care trebuie sa o îndeplinim până în anul 2030! Dezvoltarea medicinei primare și a serviciilor specializate ambulatorii reprezintă cheia pentru a reuși! Investițiile în sănătate nu sunt doar cele în infrastructură, ci și în asigurarea resurselor umane calificate, care nu vor putea fi înlocuite niciodată de tehnologii sau inteligența artificială! Oamenii au nevoie, atunci când sunt bolnavi, de grijă, compasiune și empatie! Profesioniștii din sănătate fac diferența! Să încurajăm tinerii sa îmbrățișeze profesiunile medicale, să îi ajutăm să profeseze și în zone mai puțin atractive, dar în care oamenii au nevoie de îngrijire medicală”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Tot în cadrul vizitei din Statele Unite, cei doi demnitari vor continua discuțiile cu reprezentanții Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii și cei ai FBI pentru semnarea unui Memorandum de colaborare cu Ministerul Sănătății pentru reducerea practicilor de corupție în proiectele gestionate cu fonduri internaționale.

Amintim că acum câteva săptămâni, la Timișoara a avut loc primul eveniment despre Practici anticorupție în achizițiile publice din domeniul sănătății, dintr-o serie de șase, la care au participat reprezentanți ai FBI și ai Departamentului de Justiție din Statele Unitate ale Americii.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.5 hours ago

Grecia va încerca modificarea și extinderea acordului UE-Turcia privind migrația ilegală

U.E.5 hours ago

Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”

ROMÂNIA13 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu vicepreședintele Agenţiei de Cooperare Internaţională a Japoniei despre cooperarea pe domeniul infrastructurii. Agenția va finanța 27% din costurile magistralei de metrou M6

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

CE amendează din nou Intel cu 376,36 mil. de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața cipurilor pentru calculatoare: Intel și-a plătit clienții pentru a limita, întârzia sau anula vânzarea de produse care conțineau cipuri de calculator ale principalului său rival

ROMÂNIA15 hours ago

Sebastian Burduja a cerut constructorului spaniol Duro Felguera și Romgaz să accelereze lucrările pentru finalizarea centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut până la finele anului viitor

CONSILIUL UE15 hours ago

Miniștrii transporturilor din UE au semnat Declarația de la Barcelona, un angajament în favoarea unei mobilități accesibile și echitabile pentru a promova coeziunea socială și teritorială

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Parlamentul European va avea 720 de locuri în legislatura 2024-2029 pe fondul schimbărilor demografice din UE. 12 state membre primesc locuri suplimentare, dar România rămâne cu 33

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau au semnat un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski a obținut un ajutor militar suplimentar de 650 milioane de dolari canadieni în urma vizitei în Canada. Sprijinul include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Alexandru Rafila a fost desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei

ROMÂNIA2 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU2 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu3 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE3 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE1 week ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

Trending