Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a discutat cu ambasadorul Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni, despre majorarea exporturilor românești către Italia, dar și despre atragerea de noi investiții italiene în domeniul energetic și cel alimentar.
Cei doi oficiali au avut marți o întâlnire de lucru, în cadrul căreia au fost abordate teme precum consolidarea relațiilor economice româno-italiene, a cooperării în domeniul diplomatic și cel al afacerilor europene, precum și întărirea colaborării judiciare dintre cele două state.
”Schimburile comerciale dintre România și Italia se află la un nivel record, dar există spațiu de creștere creat de dezvoltarea economică a țării noastre, care are o relevanță regională sporită în domeniul energetic și cel alimentar, ca urmare a măsurilor pe care le-am luat ca prim-ministru. Astfel, România are nevoie atât de majorarea exporturilor către Italia, cât și de atragerea de noi investiții italiene în aceste domenii”, a menționat Ciucă într-un mesaj publicat pe Facebook.
Președintele Senatului i-a mulțumit ambasadorului italian pentru sprijinul pe care țara sa ”îl acordă necondiționat României în procesul de admitere în Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), dar mai ales în integrarea în Spațiul Schengen”.
”Prezența a peste un milion de români în Italia este o puternică legătură culturală între cele două țări, astfel încât libertatea de circulație pe care ar aduce-o admiterea noastră în Spațiul Schengen va fi în beneficiul celor care călătoresc între Italia și România”, a prezentat Nicolae Ciucă avantajele extinderii spațiului de liberă circulație.
De asemenea, oficialul român a reconfirmat ”sprijinul pe care statele noastre îl acordă Ucrainei în fața agresiunii rusești, nejustificată și neprovocată”.
De altfel, ambasadorul Italiei i-a transmis președintelui Senatului că țara sa ”apreciază România pentru faptul că reușește că contribuie substanțial la sprijinirea exporturilor ucrainene”.
La rândul său, Nicolae Ciucă a apreciat ”susținerea pe care Italia o acordă perspectivei europene a statelor din Vecinătatea Estică, sens în care a sprijinit acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova”.
Totodată, el a reafirmat sprijinul necondiționat al țării noastre pentru Republica Moldova în parcursul european, dar și pentru dezvoltarea economică și bunăstarea tuturor cetățenilor săi.
Conform MAE, Italia este unul dintre principalii parteneri economici ai României, atât prin prisma schimburilor comerciale, cât și prin cea a investițiilor efectuate.
Țara peninsulară a rămas și în 2022 al doilea partener comercial al României și al 5-lea investitor străin în țara noastră din punctul de vedere al capitalului investit.
Relațiile excelente de cooperare economică sunt confirmate de evoluția constant în creștere a comerțului bilateral de mărfuri, care, în anul 2022, a totalizat 19,56 miliarde de euro, cea mai ridicată valoare a schimburilor comerciale din istoria relațiilor comerciale româno-italiene (în creștere cu 18,5% față de anul 2021), reprezentând 9% din comerțul exterior total al României.
Exporturile au fost de 9,25 miliarde de euro (în creștere cu 18,4% față de 2021), iar importurile au atins nivelul de 10,31 miliarde euro (în creștere cu 17,8% față de anul 2021), reprezentând 8,2% din totalul importurilor românești.
Conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, la 31 decembrie 2022 în România erau înregistrate 51.794 de societăți cu capital italian (din care doar aprox. 21.000 sunt active), cu un capital social total investit de 3,08 miliarde de euro (pondere de 6,6% din totalul investițiilor externe directe).