Connect with us

ROMÂNIA

Președintele Senatului, Anca Dragu: Componenta de sănătate a PNRR plasează pacientul în centrul sistemului, o abordare aplicată în țările europene de mulți ani

Published

on

© Guvernul României

Președintele Senatului, Anca Dragu, a precizat vineri că în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta de sănătate plasează pacientul în centrul sistemului.

”Acest program şi componenta de sănătate plasează pacientul în centrul sistemului. Poate că pare un lucru mic, dar nu e atât de mic, pentru că în general cetăţeanul fie că este pacient, că e contribuabil, că este elev, student, în anii mulţi de tranziţie nu prea a fost plasat în centrul sistemelor, nu au fost gândite politicile pentru cetăţean. În general, PNRR vine cu această abordare, este o abordare aplicată în ţările europene de mulţi ani, România este cred într-un proces mai rapid de prindere de la urmă a bunelor practici”, a spus Dragu la o dezbatere online cu tema ”PNRR – urgenţe pentru sistemul naţional de sănătate”, potrivit Agerpres.

Aceasta a precizat că Pilonul 5 din Planul Național de Redresare și Reziliență se referă la sănătate, iar acest pilon are printre direcțiile de acțiune creșterea accesului la servicii de prevenție, de diagnostic și de tratament precomce.

”Zona de prevenţie a fost foarte puţin dezvoltată în România, în general, pe fondul problemelor financiare, lipsei de bani, dar şi o abordare, o deficienţă sistematică şi sistemică de a trata prevenţia. Banii, întotdeauna, s-au dus pentru lucrurile urgente, imediate. O altă direcţie din PNNR pentru sănătate se referă la îngrijirea medicală spitalicească. Trebuie să fie una sigură şi eficientă. O altă direcţie se referă la fondurile asigurărilor publice de sănătate şi fondurile destinate investiţiilor la sănătate; aici ne referim desigur şi la infrastructura fizică. Prevenţia trebuie să joace un rol important pentru reforma sistemului de sănătate şi cetăţenii trebuie să aibă acces rapid către metodele preventive, curative, de bună calitate. Asta înseamnă că fiecare trebuie să beneficieze de asistenţă medicală de câte ori are nevoie şi trebuie să ştie unde să meargă încă de la început, nu să ajungem în cele din urmă la camera de urgenţă cu afecţiuni ce puteau fi tratate mult mai rapid şi în beneficiul sănătăţii noastre, cu costuri mai mici, într-o faza incipientă”, a afirmat Dragu.

Guvernul a discutat săptămâna trecută Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) prin care România va putea accesa aproximativ 30 de miliarde de euro, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria alături de viceprim-ministrul Dan Barna și ministrul investițiilor și proiectelor europene Cristian Ghinea.

Citiți și:
DOCUMENT Guvernul lansează PNRR în dezbatere publică: Propuneri de proiecte de aproape 41 miliarde de euro pentru planul de redresare prin care României îi revin 30 de miliarde

Reformele și investițiile sunt grupate pe 30 de componente care acoperă toți cei 6 piloni ai Mecanismului de Redresare și Reziliență așa cum a fost el adoptat de instituțiile europene.

După aprobare, Guvernul va începe negocierea cu Comisia Europeană. Oficial, această negociere demarează la data de 1 mai 2021, însă discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene au avut loc informal, pe componente, pe parcursul perioadei de elaborare a PNRR.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

Published

on

© MAI

În data de 18 martie 2025, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, a avut o întrevedere bilaterală cu Daniel Mitov, ministrul de Interne al Republicii Bulgaria. Dialogul miniștrilor s-a axat pe prioritățile cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne din noua calitate de State Membre ce aplică integral acquis-ul Schengen, respectiv gestionarea migrației ilegale, securizarea zonei de frontieră comună româno-bulgară și a frontierei externe a UE, precum și destructurarea rețelelor de criminalitate organizată transfrontalieră, informează un comunicat al MAI. 

„Gestionarea fluxului la frontieră este importantă pentru MAI. Dorim ca cetățenii români să simtă direct și concret intrarea în Spațiul Schengen. Înțeleg că partea bulgară trebuie să continue lucrările de reparații la Podul Prieteniei Ruse-Giurgiu, dar am discutat cu omologul și prietenul Mitov, ministrul bulgar de Interne, măsuri concrete de fluidizare a traficului și de sprijinire a cetățenilor care tranzitează frontiera prin patrule mixte și alte măsuri operative de facilitare a traficului la frontieră”, a transmis ministrului Cătălin Predoiu.

În continuare, Cătălin Predoiu a propus ca atenția imediată să se axeze pe „consolidarea controlului la frontierele externe și garantarea mobilității în siguranță în Spațiul Schengen, combaterea rețelelor de crimă organizată și a amenințărilor transfrontaliere, dar și pe îmbunătățirea răspunsului la noile provocări prin dezvoltarea de mecanisme comune pentru combaterea criminalității cibernetice și a atacurilor hibride.”

Ministrul Predoiu a evocat situația calmă de la frontierele României, atât în anul 2024, cât și în primele luni ale anului 2025, succes ce se datorează inclusiv parteneriatelor consolidate cu statele vecine. A fost evocată în mod special, ca exemplu de solidaritate și bune practici, activitatea derulată în comun cu Austria, Ungaria și Bulgaria pentru protecția frontierei bulgaro-turce, România având cel mai mare contingent de polițiști care efectuează misiuni împreună cu celelalte forțe participante.

Ministrul bulgar i-a mulțumit omologului român pentru cooperarea consolidată și permanentă derulată, atât la nivel de conducere, cât și la nivel tehnic între ministerele de resort pe multiplele paliere din domeniul afacerilor interne, în special pentru eforturile comune pentru gestionarea frontierelor și combaterea eficientă a criminalității organizate transfrontaliere, unde intensificarea cooperării între structurile competente în cadrul investigațiilor comune specifice a fost considerată esențială.

Schimbul de opinii a evidențiat relațiile foarte bune de cooperare existente între cele două state în domeniul afacerilor interne, atât la nivel bilateral, cât și european, și importanța menținerii unei colaborări strânse.

Continue Reading

ROMÂNIA

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

Published

on

© ICI București/ Facebook

ICI București a participat sa la cea de-a șaptea ediție a evenimentului Cybersecurity Forum, organizat de Financial Intelligence, cu sprijinul Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC și al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Potrivit unui comunicat al institutului, Cybersecurity Forum 2025, desfășurat la 17 martie, a reunit experți și lideri din domeniul securității cibernetice pentru a dezbate subiecte de actualitate, precum protecția împotriva criminalității cibernetice în contextul creșterii amenințărilor, atacurile cibernetice și infrastructura critică, cyberintelligence – vulnerabilități, riscuri și amenințări, cercetare-dezvoltare în domeniul securității cibernetice, educația cibernetică și securitatea plăților digitale, reziliența digitală în industria financiară și implementarea Directivei DORA, reglementarea inteligenței artificiale la nivel european prin AI Act și InvestAI – un nou instrument în viitorul Cadru Financiar Multianual.

Participarea ICI București la acest forum subliniază angajamentul institutului în promovarea securității cibernetice și în dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurilor critice și a datelor.

Evenimentul a oferit o platformă de dialog și schimb de bune practici între specialiști, autorități și mediul privat, contribuind la consolidarea ecosistemului de securitate cibernetică din România.

Continue Reading

ROMÂNIA

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

Published

on

© MIPE/ Facebook

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România (CCIFER) vor organiza grupuri de lucru tematice pentru a identifica soluții concrete la provocările în utilizarea fondurilor în sectoarele prioritare.

Potrivit unui comunicat al MIPE, experții ministerului vor contribui la optimizarea proceselor administrative pentru a facilita implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene.

Vestea vine după ce reprezentanții MIPE și cei ai CCIFER au avut o reuniune care a vizat implementarea Politicii de Coeziune 2021-2027 și a Planului Național de Redresare și Reziliență.

”Întâlnirea de astăzi cu reprezentanții CCIFER marchează încă un pas relevant în procesul de eficientizare a absorbției fondurilor europene. Cooperarea strânsă ne va permite să identificăm și să implementăm soluții inovatoare pentru deblocarea apelurilor de proiecte și simplificarea procedurilor. Împreună putem construi un cadru de implementare mai eficient, care să răspundă nevoilor reale ale beneficiarilor”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.

Marcel Boloș și-a stabilit ca priorități pentru perioada următoare evaluarea și deblocarea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, închiderea și monitorizarea atentă a proiectelor fazate din 2014-2020, prevenirea riscului de decomitere în cadrul financiar multianual 2021-2027.

România accelerează absorbția fondurilor europene,  potrivit unui anunț precedent al ministrului Marcel Boloș. Acesta a detaliat că în primele luni ale anului MIPE depune aplicații de plată de 1,3 miliarde de euro, bani care vor fi rambursați de Comisia Europeană.

Citiți și: Realizare istorică: La “majoratul” aderării la UE, România a depășit pragul de 100 de miliarde de euro fonduri europene primite de la bugetul UE

Pentru acest an, calendarul fondurilor europene 2025 prevede apeluri de proiecte de peste 12 mld. de euro.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.10 minutes ago

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

ROMÂNIA37 minutes ago

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI41 minutes ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ROMÂNIA43 minutes ago

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

ROMÂNIA1 hour ago

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

ROMÂNIA2 hours ago

Bolojan și Ciolacu s-au pus de acord privind poziția României la Consiliul European axat pe competitivitate, simplificare, apărare și Ucraina

U.E.2 hours ago

De la Berlin, Macron salută “votul istoric” al Bundestagului privind investițiile în apărare: “O veste bună pentru Germania și o veste bună pentru Europa”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Gabriela Firea a organizat în Parlamentul European o dezbatere privind egalitatea de gen la nivelul UE: Nu vrem să lăsăm generațiilor viitoare un sistem injust

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Macron, Scholz și Starmer salută “progresul lui Trump către o încetare a focului”, dar cer ca Ucraina să fie la masa discuțiilor: Ucraina poate conta pe Europa. Nu vom dezamăgi Kievul

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending