Președintele sud-coreean Moon Jae-in propune organizarea unui summit trilateral cu Kim Jong Un și Donald Trump

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in a propus miercuri organizarea unui summit trilateral cu Coreea de Nord și cu Statele Unite, la care să ia parte alături de liderul de la Phenian Kim Jong Un și de președintele american Donald Trump, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Foto: korea.net

Moon planifică o întâlnire cu omologul său nord-coreean, care va avea loc luna viitoare, ocupantul fotoliului de la Casa Albă arătându-și deschiderea de a discuta față în față cu Kim Jong Un înainte de finalul lunii mai.

Un summit Coreea de Nord – SUA ar fi un eveniment istoric în sine, după un summit inter-coreean”, a punctat Moon la Casa Albastră, sediul președinției sud-coreene, după o ședință de pregătire pentru o eventuală întâlnire a sa cu Kim Jong Un. ”În funcţie de loc, ar putea fi chiar mai dramatic. Şi în funcţie de progres, s-ar putea ajunge la un summit trilateral între Sud, Nord şi Statele Unite”, a afirmat acesta.

Preşedintele Coreei de Sud consideră că dialogul la nivel înalt trebuie să pună capăt definitiv problemelor nucleare şi legate de pace din peninsula coreeană. Moon afirmă că are ”un obiectiv clar şi o viziune” privind înlocuirea armistiţiului încheiat după războiul din Coreea din 1950-1953 cu o pace durabilă, normalizarea relaţiilor dintre Phenian şi Washington, dezvoltarea legăturilor dintre cele două Corei şi cooperarea economică a ambelor cu Statele Unite.

Fie că ambele Corei trăiesc împreună sau separat, trebuie să facem în aşa fel încât să prospere împreună şi în pace, fără să intervină sau să îşi facă rău una alteia”, a adăugat preşedintele sud-coreean.

Relațiile diplomatice între cele două Corei a fost reluate odată cu Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang.

La 5 martie, Kim Jong Un a primit o delegație sud-coreeană condusă de directorul de securitate naţională al ţării, Chung Eui-yong, pentru discuţii cu oficialii nord-coreeni în legătură cu modalităţile de detensionare a crizei din peninsulă şi pentru a pregăti posibila reluarea a dialogului între Coreea de Nord şi SUA. Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a arătat atunci deschis negocierilor cu SUA privind renunțarea la armele nucleare pe care le deține Coreea de Nord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.