Connect with us

INTERNAȚIONAL

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan continuă presiunile asupra UE: „Țările europene să sprijine politica Turciei în nord-vestul Siriei dacă doresc cu adevărat să rezolve criza migranților”

Published

on

© Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan continuă presiunile asupra Uniunii Europene pentru a sprijini politica Turciei în nord-vestul Siriei, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Dacă țările europene vor să rezolve problema migrației, atunci trebuie să sprijine soluțiile politice și umanitare propuse de Turcia în Siria”, a declarat Erdoğan, într-o reuniune de miercuri a grupului parlamentar al partidului de guvernământ Justiție și Dezvoltare (Partidul AK).

Liderul de la Ankara a criticat autoritățile elene pentru tratamentul inuman al migranților care ajung la granițele lor, după ce Turcia a lăsat cale liberă la graniță pentru ca peste 130.000 de migranți ilegali să ajungă în Europa.

„Vecinii noștri greci, care încearcă toate mijloacele de a-i împiedica pe migranți, înecându-i în mare sau chiar trăgând focuri asupra lor, nu ar trebui să uite că într-o zi ar putea avea parte de aceeași milă”, a spus Erdoğan, care a solicitat tuturor țările europene, inclusiv Greciei, să respecte solicitanții de azil care sosesc în țările lor, conform legislației internaționale privind drepturile omului.

Oficialii turci au criticat Uniunea Europeană pentru nerespectarea unui pact privind migranții din 2016, iar autoritățile elene pentru tratarea brutală a migranților, inclusiv a femeilor și a copiilor.

Turcia, care se învecinează cu Grecia și Bulgaria, ambele state membre ale Uniunii Europene, găzduiește 3.6 milioane de refugiați din Siria, dar și din alte state din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu.

Grecia a instituit duminică stare de alertă maximă” pentru a-şi proteja frontierele de afluxul de mii de migranţi spre teritoriul său şi a anunţat că orice nouă cerere de azil va fi suspendată pentru cei care intră ilegal în ţară. De asemenea, guvernul a solicitat asistență tehnică din partea agenţiei europene de control al frontierelor Frontex, care a dispus deja duminică desfăşurarea unor întăriri şi ridicarea nivelului său de alertă la graniţa greco-turcă.

Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat din nou Uniunea Europeană cu „milioane” de migranți care se vor deplasa „în curând” spre Europa, după ce Turcia și-a deschis frontierele în încercarea de a obține mai mult sprijin pentru a obține o încetare a focului în Siria.  Astfel, încercând să accentueze presiunea asupra UE, Erdogan a afirmat că va menţine „deschise porţile spre Europa”. „Acum, o să luaţi partea voastră de povară”, a spus el în discursul rostit la Ankara, referindu-se la liderii UE.

În acest context, cancelarul austriac Sebastian Kurz a acuzat Turcia de șantaj și de „atac asupra UE” prin organizarea „deliberată a exodului de migranți”, declarând că dorește evitarea „cu orice preț” a unei crize a migrației similară cu cea din 2015.

Cancelarul german Angela Merkel, liderul țării care a preluat peste un milion de solicitanți de azil la acea dată, a exprimat o critică similară luni: Deși înțelege că „Turcia se confruntă cu o provocare foarte mare în ceea ce privește provincia Idlib”, Merkel a subliniat că este „inacceptabil” faptul că Erdogan își exprimă nemulțumirea față de UE „pe spatele refugiaților”.

La rândul său, fostul ministru al apărării din Germania, actualmente președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că permiterea intrării potențialelor milioane de migranți în Europa „nu poate fi un răspuns sau o soluție” la problemele Turciei din Siria. Aceasta și-a întărit poziția după efectuarea, marți, a unei vizite la frontiera greco-turcă, unde erau comasați 13.000 de migranți, declarând: „Cei care urmăresc să pună la încercare unitatea Europei vor fi dezamăgiți. Turcia nu este un dușman, iar oamenii nu sunt doar mijloace pentru a-ți atinge un obiectiv”.

De asemenea, liderul european a anunțat o serie de măsuri menite să ajute Grecia să-și protejeze frontierele,  Printre măsurile dispuse se numără suplimentarea cu 100 de agenți a celor 530 de forțe de ordine ale Frontex care asigură paza frontierelor maritime și terestre, precum și o navă de patrulare tip offshore, șase nave de coastă, două elicoptere, o aeronavă și trei vehicule cu termoviziune. La acestea se adaugă și o promisiune de asistență financiară pentru Grecia în valoare de 700 de milioane de euro, 350 de milioane de euro fiind dislocați imediat, cu posibilitate de a suplimenta suma cu încă 350 de milioane de euro, printr-o rectificare bugetară.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Belarus: Ciocniri violente între politiție și protestari, după ce președintele Aleksandr Lukaşenko a câștigat cel de-al șaselea mandat

Published

on

© Wikipedia

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko,  obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, au criticat alegerile în timp ce doi dintre principalii contestatari ai lui Lukaşenko, inclusiv soţul lui Tihanovskaia, au fost încarceraţi în perioada premergătoare votului, relatează Digi24.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Liderii internaționali au mobilizat 252.7 milioane de euro pentru Liban: “În această perioadă oribilă, Libanul nu este singur”

Published

on

© European Union 2020

Cetățenii Libanului vor beneficia de 252.7 milioane de euro în urma exploziei masive din Beirut, acesți bani fiind strânși în urma unei videoconferințe care a reunit aproximativ 30 de lideri internaționali.

Comunitatea internaţională a reuşit să mobilizeze duminică un ajutor de urgenţă în valoare de 252.7 milioane de euro pentru Liban, a promis că acesta va fi distribuit direct populaţiei şi a solicitat o anchetă transparentă a cauzele dezastrului, informează AFP și Agerpres.

“În această perioadă oribilă, Libanul nu este singur”, au asigurat cei treizeci de şefi de stat şi de guvern, miniştri şi oficiali ai unor organizaţii internaţionale, reuniţi la iniţiativa comună a Franţei şi ONU prin videoconferinţă.

Reamintim că Uniunea Europeană a adăugat duminică 30 milioane de euro celor 33 de milioane alocate vineri pentru a finanţa ajutorul de urgenţă destinat Libanului, au anunţat președintele Consiliului European Charles Michel și comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic.

Videoconferinţa a reunit circa 30 de participanţi, între care preşedintele libanez Michel Aoun şi președintele american Donald Trump, care a comunicat sâmbătă dimineaţa prin Twitter că “toată lumea vrea să ajute Libanul”. De asemenea a participat premierul spaniol Pedro Sanchez, omologul său italian Giuseppe Conte, regele Abdullah al Iordaniei, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene, Chinei, ai Băncii Mondiale, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Ligii Arabe.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secretarul de Stat al SUA nominalizează România între țările care au decis să permită numai furnizori de încredere pentru tehnologia 5G

Published

on

© US State Department/ Flickr

Țările lumii trebuie să poată avea încredere că echipamentele și software-ul furnizate de tehnologia 5G nu le vor amenința securitatea națională, securitatea economică sau proprietatea intelectuală, a afirmat secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, într-un articol publicat pe pagina Departamentului de Stat și în care șeful diplomației americane laudă aliați precum România pentru faptul că vor permite doar furnizorilor de încredere să construiască rețelele 5G.

Multe țări optează să permită accesul numai al furnizorilor de încredere în rețelele lor 5G. Exemplele includ Regatul Unit, Cehia, Polonia, Suedia, Estonia, România, Danemarca și Letonia. Grecia a fost de acord să utilizeze Ericsson, în loc de Huawei, pentru a-și dezvolta infrastructura 5G“, a spus Pompeo, înaintea unui turneu european care include Cehia, Slovenia, Austria și Polonia.

Șeful diplomației americane a făcut aceste precizări în contextul în care SUA promovează inițiativa “Clean Network”, program al administrației Trump menit să protejeze securitatea națiunii americane și informațiile sensibile ale companiilor împotriva intruziunilor agresive ale unor actori cu influențe maligne precum Partidul Comunist Chinez.

În ce privește România, menționarea țării noastre vine în contextul în care anul trecut, cu ocazia unei vizite a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, Bucureștiul și Washington-ul au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G în care sunt afirmate principii potrivit cărora sistemele critice nu pot fi operate de firme care nu sunt de încredere. 

De asemenea, poziția României în ce privește tehnologia 5G a fost apreciată de Mike Pompeo și în luna iunie, în cadrul unei reuniuni informale cu miniștrii de externe din țările UE. Mai mult, Statele Unite au arătat că îș doresc ca statele UE să colaboreze cu furnizori de încredere precum Ericsson, Nokia sau Samsung în privința tehnologiei 5G.

Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis a afirmat la 28 aprilie că România va lua o decizie la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind licitația pentru rețeaua 5G, însă o hotărâre ca avea drept “criteriu prevalent” aspectele de securitate națională, care este asigurată împreună cu SUA și NATO.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending