Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan: Rezolvarea problemei provinciei Nagorno-Karabah este condiția ”sine qua non” pentru a restabili relațiile turco-armene

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că o soluție pentru rezolvarea problemei provinciei Nagorno -Karabah este o condiție ”sine qua non” pentru restabilirea relațiilor dintre Turcia și Armenia, anunță AFP, citat de Agerpres.

Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Dorim stabilirea şi menţinerea de relaţii bune cu toţi vecinii noştri, dar rezolvarea problemei (provinciei Nagorno-Karabah) este condiţia sine qua non pentru a restabili relaţii cu Armenia”, a declarat la Baku şeful statului turc într-un discurs televizat.

”În această afacere, ocupanţii trebuie să facă primul pas”, a adăugat el.

Nagorno-Karabah este o enclavă populată majoritar de armeni, alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, dar care şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991 cu sprijinul Armeniei.

Turcia a închis în 1993 granița sa cu Armenia, în semn de solidaritatecu Azerbaijanul, dar și ca formă de protest față de sprijinul acordat de Erevan separatiștilor armeni.

Comunitatea internaţională consideră că această regiune face parte în continuare din Azerbaidjan.

Războiul dintre azerii şi armenii din Nagorno-Karabah a izbucnit în 1988. În pofida acordului de încetare a focului semnat în 1994, ciocnirile armate sunt frecvente în regiune.

În mai, Turcia s-a declarat pregătită să deschidă o ”nouă pagină” în relaţia sa cu Armenia, după ce noul premier de la Erevan, Nikol Pashinyan, a adus în discuţie o posibilă restabilire a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.