Connect with us

#RO2019EU

Președinția Finlandei la Consiliul UE face tranziția de la coeziune la sustenabilitate printr-un program care asigură continuitatea obiectivelor stabilite de România

Published

on

© romania2019.eu/Screenshot

Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene face trecerea de la Europa coeziunii la Europa sustenabilității, sub sloganul ,,Europa durabilă – viitor durabil” și marchează tranziția printr-un program care oferă continuitate obiectivelor stabilite de Președinția română proaspăt încheiată la 30 iunie.

Conform programului Președinției Finlandeze, numitorul comun pentru toate acțiunile UE, fie că este vorba despre economie, pilonul social sau mediu, ar trebui să fie sustenabilitatea.

,,Depinde de noi dacă Finlanda este văzută ca un membru mic sau mare al UE. Cu cât suntem mai activi, cu atât profilul nostru este mai proeminent în raport cu ceilalți. Viitorul UE ar trebui să fie durabil din punct de vedere social, economic și ecologic. Sloganul președinției noastre precizează obiectivul “Europa durabilă – viitor durabil”, sunt cuvintele premierul Antti Rinne, cu prilejul prezentării programului președinției Consiliului în fața Parlamentului Finlandei. Acesta a adăugat: ,,Sustenabilitatea este, de asemenea, legată de valorile comune ale UE. Drepturile omului, libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept sunt toate valori pe care țările UE le angajează ca făcând parte din statutul de membru “, a declarat prim- ministrul finlandez.

Iată, deci, cum președinția Finlandei la Consiliul UE așază sustenabilitatea la temelia viitorului UE, alături de coeziune, valoare promovată de președinția română în timpul mandatului său ca factor principal pentru consolidarea proiectului european care ar trebui să se identifice cu o abordare unitară, incluzivă și deschisă pentru toate statele membre și cetățenii lor.

Programul președinției Finlandei la Consiliul UE, publicat miercurea trecută pe 26 iunie, menționează ca priorități următoarele: consolidarea valorilor comune și a statului de drept, creșterea competitivității și incluziunii sociale a UE, consolidarea poziției UE în calitate de lider mondial în acțiunile în domeniul climei și protejarea securității cetățenilor în mod cuprinzător.

Putem observa că agenda de lucru a președinției finlandeze este, în esență, foarte asemănătoare cu cea a președinției române, a cărei acțiune punctuală în cele șase luni de mandat s-a concentrat, de asemenea, pe reflectarea a patru piloni principali: Europa valorilor comune, Europa convergenței, Europa ca actor global și Europa siguranței.

Leadershipul global al UE în domeniul climei

Astfel, dacă pentru România Europa ca actor global însemna o concentrare pe dimensiunile clasice ale acțiunii externe a UE, precum securitatea, apărarea, politica de vecinătate și politica de extindere sau implementarea acordurilor globale, pentru Finlanda leadershipul global al UE este extrem de bine accentuat în sfera acțiunilor din domeniul schimbărilor climatice, implementarea Acordului de la Paris fiind o zonă în care Finlanda ar dori ca UE să conducă prin puterea exemplului. Potrivit programului de lucru, UE ar trebui să își consolideze rolul de lider mondial în acțiunile în domeniul climei prin adoptarea unei strategii climatice pe termen lung care să permită neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon din UE până în 2050.

,,O prioritate-cheie a Președinției finlandeze este leadershipul global al UE în acțiunile în domeniul schimbărilor climatice. În anii începând cu 2020, UE va avea șansa de a îndeplini așteptările cetățenilor săi, preluând conducerea în abordarea provocărilor majore cu care se confruntă omenirea. Cea mai importantă este schimbarea climei, motiv pentru care a trecut timpul pentru “da, dar” politicile de combatere a schimbărilor climatice. În Finlanda, în UE și în lume “, a spus premierul finlandez.

Pentru a-și arăta interesul pe care îl acordă protecției mediului și schimbărilor climatice, dar și pentru a demonstra cât de hotărâtă este ca pe perioada mandatului să facă diferența, Finlanda nu va mai oferi oficialilor europeni și participanților la evenimentele organizate de Președinția Consiliului cadouri tradiționale. În schimb,  banii alocați pentru cadouri vor fi utilizați pentru a compensa emisiile de gaze cu efect de seră de la zborurile la reuniunile Președinției de la Helsinki și Bruxelles. Astfel, emisiile vor fi compensate prin finanțarea proiectelor care reduc emisiile poluante.

Citiți și Modul inedit în care Finlanda va asigura președinția Consiliului UE: Finlandezii nu vor oferi cadouri, iar banii economisiți vor fi utilizați pentru a compensa emisiile de la zborurile Helsinki-Bruxelles

Protejarea securității cetățenilor 

Cu toate acestea, dimensiunile clasice ale acțiunii externe a UE nu sunt uitate, ci sunt pur și simplu reunite sub prioritatea care se referă la protejarea securității cetățenilor în mod cuprinzător. Mai precis, programul precizează că, pentru a consolida securitatea UE per ansamblu și implicit a cetățenilor săi, UE trebuie să utilizeze toate instrumentele sale de acțiune externă, cum ar fi diplomația, operațiunile de gestionare a crizelor, politica comercială sau ajutorul pentru dezvoltare, în combinație cu instrumentele de acțiune internă, cum ar fi cooperarea pentru prevenirea criminalității, combaterea amenințărilor hibride, gestionarea frontierelor, aplicarea legii sau protecția civilă.

Valori comune și stat de drept

În al treilea rând, la fel ca România, care a ales să se concentreze pe lupta împotriva populismului, xenofobiei, discriminării rasiale, religioase sau de gen, Finlanda pune accentul pe Europa valorilor comune ale democrației, doar că în cazul mandatului său respectarea și consolidarea aplicării principiului fundamental al statului de drept este prioritară pentru buna funcționare a UE. Președinția finlandeză a Consiliului evidențiază importanța statului de drept pentru o Uniune Europeană constituită ca o ,,comunitate de valori” trimițând la ramificațiile pe care nerespectarea acestuia le are asupra protecției și libertății cetățenilor, a independenței justiției și a organelor de înfăptuire a justiției sau asupra economiei, prin perpetuarea corupției. Concret, președinția finlandeză a Consiliului UE își propune să dezvolte în continuare dialogul privind statul de drept în cadrul Consiliului și să continue negocierile privind condiționarea primirii fondurilor UE de respectarea statului de drept.

O Europă competitivă și incluzivă din punct de vedere social

În ultimul rând, activitatea Finlandei la cârma Consiliului se va concentra și pe o UE competitivă și incluzivă din punct de vedere social, prioritate care vine în continuarea pilonului Europa convergenței al Președinției române și care a fost transpus în acțiuni pentru stimularea creșterii economice, a ocupării forței de muncă, competitivității, digitalizării și conectivității. La rândul său, programul de lucru al finlandezilor punctează că piața unică, comerțul liber bazat pe reguli și reglementarea actuală a unui standard înalt sunt elementele care fac UE competitivă în mod colectiv. Potrivit Președinției finlandeze, accentul trebuie pus pe valorificarea pe deplin a cercetării, dezvoltării, inovării și digitalizării. Prin promovarea competențelor, a educației și a formării profesionale, a corectitudinii regionale și sociale și a egalității de gen, UE va crea o creștere durabilă și bunăstare pentru cetățenii săi.

,,Uniunea Europeană funcționează cel mai bine atunci când sporește bunăstarea și securitatea oamenilor și reducem inegalitățile”, a declarat prim-ministrul Rinne.

Finlanda va deține președinția Consiliului Uniunii Europene între 1 iulie și 31 decembrie 2019. În această calitate, Finlanda va prezida, într-un al treilea mandat de la aderarea la UE în 1995, ședințele formale ale Consiliului, de la Bruxelles și Luxemburg, și reuniunile informale ale miniștrilor, din Finlanda. Cele șase reuniuni informale ale miniștrilor vor avea loc la Sala Finlandia din Helsinki, care va fi, de asemenea, locul de desfășurare a unui număr mare de întâlniri ale grupurilor de lucru și experți.

Citiți și Bilanțul primei președinții române, făcut de Consiliul UE: ”Ați lucrat din greu pentru a aproba 90 de dosare legislative. Felicitări!”. Care sunt realizările majore ale României în fruntea UE

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Premierul Viorica Dăncilă, în plenul din Strasbourg: Nu funcţionarii şi diplomaţii României au realizat mandatul președinției române la Consiliul UE, acesta a fost condus de Guvern

Published

on

© European Parliament

”Preşedinţia română la Consiliul UE a fost condusă de Guvern, nu funcţionarii şi diplomaţii României au realizat acest mandat”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, marţi, la dezbaterea de evaluare a bilanţului Preşedinţiei României a Consiliului UE, organizată în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

”Am preluat și ne-am asumat această responsabilitate ca pe o misiune în slujba cetățenilor și a unității europene”, a declarat premierul Viorica Dăncilă în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, în care a prezentat bilanțul Președinției României la Consiliul UE, încheiată la data de 30 iunie. 

”A fost important să arătăm că instituțiile europene lucrează pentru cetățeni, că oferă rezultate care îmbunătățesc viața acestora și oferă perspective pentru viitor. Am satisfacția de a afirma că România a reușit acest lucru. Am preluat și ne-am asumat această responsabilitate ca pe o misiune în slujba cetățenilor și a unității europene.  România a demonstrat că poate performa cu succes pe fondul unor provocări și tendințe care pun sub semnul intrebării determinarea Uniunii de a progresa”, a afirmat premierul României. 

De asemenea, premierul a declarat că că România a dovedit că poate contribui la valoarea adăugată a UE, aspect reflectat în bilanțul consistent pe care îl predă: 90 de dosare încheiate și peste 2500 de reuniuni și evenimente organizate, la care se adaugă facilitarea adoptării a 84 de concluzii ale Consiliului pe multiple teme de interes comun.

Citiți și: Premierul Viorica Dăncilă prezintă bilanțul Președinției României la Consiliul UE, în plenul de la Strasbourg: Am preluat și ne-am asumat această responsabilitate ca pe o misiune în slujba cetățenilor și a unității europene

În aceeași zi, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu Președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli. De asemenea, în timpul întrevederii, înaltul oficial al Guvernului, a reiterat faptul că România ”va sprijini în continuare avansarea proiectului european și va milita pentru întărirea unității și a coeziuni”.

Citiți și: Premierul Viorica Dăncila, prima întrevedere cu noul președinte al Parlamentului European, David Sassoli: Avansarea proiectului european, prioritatea României

 

Continue Reading

#RO2019EU

Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene: Președinția română a Consiliului a făcut un sprint politic pe dosare. A dovedit că Europa merge pe două picioare: cel din Est și cel din Vest

Published

on

Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, și reprezentant al executivului european la sesiunea plenară a Parlamentului European în care premierul Viorica Dăncilă a prezentat bilanțul Președinției României la Consiliul UE, i-a mulțumit șefei Guvernului pentru eforturile depuse de țara noastră ,,pentru ca Europa să meargă un pas înainte”. 

Aceasta a transmis felicitări președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă, miniștrilor și ,,execelentei ambasadoare” Luminița Odobescu pentru ,,activitatea și rezultatele semnificative” obținute. 

Citiți și Premierul Viorica Dăncilă prezintă bilanțul Președinției României la Consiliul UE, în plenul de la Strasbourg: Am preluat și ne-am asumat această responsabilitate ca pe o misiune în slujba cetățenilor și a unității europene

,,Ați depus eforturi pentru a încheia cât mai multe dosare legislative înainte de ultima plenară a Parlamentului trecut, în aprilie.  A fost un sprint politic pentru că ați reușit să încheiați 95 de dosare în primele 100 de zile de mandat și asta este dovada dedicării și tenacității dumneavostră”, a apreciat vicepreședintele Šefčovič.

Acesta a oferit exemple concrete referitoare la activitatea intensă și eficientă a Președinției României la Consiliul UE:

,,Mă gândesc la eforturile pentru Garda Europeană de Frontieră, Directiva Copyright sau Directiva Gazului care a fost foarte greu de finalizat, iar colegul meu, domnul Cañete (comisar european pentru acțiune climatică și energie, n.r.) a venit special în plen pentru a vă mulțumi pentru finalizarea dosarului. Mă mai gândesc și la progresele înregistrate pe agenda socială, care a fost o prioritate pentru Comisia noastră chiar din prima zi de mandat. Grație eforturilor președinției române am obținut standarde minime pentru părinții care lucrează, am sporit posibilitatea ca tații să se ocupe de copii mai mult și să acordăm sprijin participării femeilor pe piața muncii; am asigurat transparența contractelor și a condițiilor pentru toate tipurile de muncă și, în cele din urmă, la un an după ce Comisia a făcut o propunere pentru stabilirea Autorității Europene a Muncii, România a transformat-o în realitate”, a exemplificat vicepreședintele Comisiei Europene.

De asemenea, acesta a menționat progresele foarte bune obținute de Președinția română în contextul negocierilor pe viitorul Cadru Financiar Multianual și propunerile foarte utile, precum instrumentul bugetar pentru zona euro. 

,,Haideți să continuăm aceste progrese cu hotărâre și cu celelalte președinții care urmează”, a fost îndemnul lui Šefčovič.

Oficialul european a reamintit importanța summitului european de la Sibiu pentru mersul construcției europene în următorii ani:

,,România a dovedit că în anul acesta, plin de provocări și schimbări instituționale, Europa merge pe două picioare: cel din Est și cel din Vest. Ne gândim cu plăcere la summitul de la Sibiu, din 9 mai. A fost un moment crucial pentru Uniunea Europeană, cât și pentru România. Vedem cum culorile europene au strălucit la Sibiu. Declarația celor 27 de lideri reprezintă un mesaj foarte puternic de a clădi un viitor european împreună”, a mai afirmat acesta. 

În încheiere, vicepreședintele Maroš Šefčovič a reiterat poziția Comisiei Europene pentru ca România să devină membru cu drepturi depline al spațiului Schengen, făcând, totodată, apel la statele membre pentru a primi România în această zonă. 

Citiți și Comisia Europeană, declarație în Parlamentul European la finalul președinției României la Consiliul UE: Statele membre să lase România să facă parte din spațiul Schengen

,,Prima președinție română a Consiliului UE ar trebui să fie un motiv de sărbătoare pentru întregul popor pentru că ați făcut o treabă minunată, pentru care aș vrea să vă mulțumesc și în română: Mulțumesc!”, a încheiat înaltul oficial al Comisiei Europene.  

Continue Reading

#RO2019EU

Eurodeputat britanic din partidul lui Nigel Farage: Decât să celebrăm președinția română și succesele sale, haideți mai bine să sărbătorim victoria Simonei Halep la Wimbledon

Published

on

© Simona Halep/ Facebook

Jake Pugh, un eurodeputat britanic din partidul Brexit al lui Nigel Farage, a felicitat performanța obținută de Simona Halep prin câștigarea turnelului de tenis de la Wimbledon, în timpul dezbaterii care a avut loc în plenul Parlamentului European privind rezultatele primei președinții a României la Consiliul UE.

Toată lumea se așteaptă ca partidul Brexit să facă discursurile cele mai populiste. În contextul președinției române a Consiliului care tocmai s-a încheiat vreau să o felicit pe Simona Halep pentru performanța ei deosebită de la Wimbledon în finala de sâmbătă. A fost o performanță de autocontrol, putere și precizie. Și mai important, a inspirat milioane de fete de la ea de acasă și din lume să participe mai mult la acest sport. Mândria colectivă a României în această performanță este o expresie clară a identității și a națiunii”, a spus Pugh.

© Brexit Party

Eurodeputatul a continuat însă criticând rezultatele președinției României la Consiliul UE, îndeosebi în ce privește întreg efortul european pentru constituirea unei apărări comune europene. 

Decât să celebrăm președinția română și succesele sale, haideți mai bine să o sărbătorim pe Simona Halep, simbol real al mândriei române”, a conchis acesta.

Simona Halep a devenit sâmbătă prima jucătoare de tenis din România care a câștigat turneul de mare șlem de la Wimbledon, cel mai vechi din lume, după ce a învins-o în finală pe sportiva americană Serena Williams, aceasta fiind a doua victorie a lui Halep într-un turneu de mare șlem, după câștigarea trofeului pe zgura de la Roland Garros.

Dezbaterea și votul privind candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene au intercalat o dezbatere a eurodeputaților cu prim-ministrul Viorica Dăncilă pe marginea rezultatelor președinției rotative a României, care s-a încheiat la 30 iunie, în aceeași zi în care a debutat summitul extraordinar al liderilor europeni la capătul căruia von der Leyen a fost nominalizată pentru șefia Comisiei Europene.

Prima președinție română a Consiliului UE se distinge prin adoptarea a 90 de dosare legislative pe parcursul primelor 100 de zile de mandat, în contextul în care Parlamentul European și-a încheiat activitatea la 18 aprilie 2019 pentru a intra în campania electorală privind alegerile din 23-26 mai.


Citiți și Bilanțul primei președinții române, făcut de Consiliul UE: ”Ați lucrat din greu pentru a aproba 90 de dosare legislative. Felicitări!”. Care sunt realizările majore ale României în fruntea UE

Puteți citi pe larg despre prima președinție a României la Consiliul UE aici.

Cele 90 de dosare adoptate în timpul președinției române a Consiliului UE sunt următoarele: 7 dosare finalizate în cadrul politicii agricole și politicii de pescuit; 14 dosare finalizate în contextul Brexit (măsurile de contingență); 14 dosare încheiate în privința Pieței Unice (îndeosebi directiva privind dreptul de autor); 21 dosare încheiate în privința Uniunii economice și monetare; 5 dosare adoptate în domeniul afacerilor sociale și muncii; 2 dosare încheiate în domeniul mediului; 3 dosare finalizate în privința funcționării democratice a instituțiilor UE; 7 dosare adoptate în domeniul justiție și afaceri interne; 7 dosare încheiate în domeniile telecomunicațiilor, energiei și infrastructurii (cu accent special pe directiva privind gazele naturale); 10 dosare finalizate în privința viitorului Cadru Financiar Multianual (îndeosebi Fondul European de Apărare și Mecanismul pentru Interconectarea Europei);

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending