Președinția malteză a UE, încrezătoare în poziția convergentă a statelor membre față de Brexit: N-am mai văzut niciodată o asemenea unitate în familia europeană

Uniunea Europeană este ma unită în politica sa privind părăsirea spațiului comunitar de către Marea Britanie cum nu a fost niciodată într-o altă chestiune trecută, a precizat miercuri premierul maltez, Joseph Muscat, al cărui stat a preluat de la 1 ianuarie președinția rotativă a UE, potrivit Reuters, informează Agerpres.

Am discutat și am vorbit în esență cu toate celelalte 26 de state membre ale UE și există o convergență în ce privește atitudinea față de Brexit. N-am mai văzut niciodată o asemenea convergență în familia europeană”, a afimrat Joseph Muscat presei în marja unei conferințe diplomatice desfășurată în Slovenia.

Citiți și Malta a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene. Pe agenda malteză se află migraţia, securitatea, piaţa unică, incluziunea socială, politica de vecinătate şi politicile maritime

”Este exclusiv o chestiune națională pentru ei… Rămânem la opinia că nu ar trebui să existe negocieri fără o notificare”, a răspuns Muscat unei întrebări care făcea trimitere la demisia ambasadorului englez la UE, Ivan Rogers.

Citiți și Ambasadorul Marii Britanii la UE demisionează înainte de declanșarea negocierilor oficiale privind Brexit

Conform afirmațiilor prim-ministrului maltez, Uniunea Europeană trebuie să-și securizeze granițele, în special cele maritime. ”Vrem să avansăm propuneri privind securizarea granițelor maritime. De aceea, credem că încheierea oricărui acord similar cu cel semnat cu Turcia în Mediterana centrală este foarte importantă în următoarele câteva luni, înainte de o extindere a crizei”.

Malta, situată aproape de nordul Africii, este unul dintre statele UE aflate în prima linie a frontului în criza migrației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.