Connect with us

ROMÂNIA

Previziunile economice de iarnă: România va înregistra o creștere economică de 3,8% în 2020, al doilea cel mai mare ritm de creștere din UE

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Creșterea economică a României s-a aflat pe un traseu descendent în 2019, cu o valoare estimată la 3,9%, iar pentru 2020 se previzionează o mențiere la 3,8%. Chiar și așa, România va avea al doilea cel mai mare ritm de creștere din Uniunea Europeană, după Malta, cu o valoare estimată la 4%, indică datele publicate joi, 13 februarie, de Comisia Europeană.

Previziunile economice din iarna anului 2020, publicate astăzi, estimează că economia europeană va continua să urmeze o traiectorie de creștere constantă și moderată. Zona euro s-a bucurat până acum de cea mai lungă perioadă de creștere neîntreruptă de la introducerea monedei euro în 1999. Conform previziunilor, creșterea produsului intern brut (PIB) al României se va menține la valoarea de 3,8% în 2020 și va avea valoarea de 3,5% în 2021, în timp ce pentru zona euro aceasta va rămâne stabilă la valoarea de 1,2 % în 2020 și în 2021. Pentru UE în ansamblu se estimează o ușoară încetinire a creșterii la 1,4 % în 2020 și 2021, în scădere față de 1,5 % în 2019.

Aceste previziuni în creștere vin pe fondul unei reduceri a ritmului economiei românești în 2019. Creșterea PIB real a scăzut de la un vârf post-criză de 7,1% în 2017 la 4,4% în 2018 și s-a moderat la 3,9% în 2019.

Consumul privat a rămas principalul motor de creștere, rezultat al unei piețe a muncii restrictive (caracterizată printr-o rată scăzută a șomajului, un raport negativ între ocupare și părăsirea locului de muncă, perioade scurte de șomaj în medie și (de obicei) presiune ascendentă asupra salariilor) și creșteri salariale mari, în special în sectorul public.

Se preconizează că investițiile au contribuit semnificativ la creșterea economică în 2019, sprijinite în principal de sectorul construcțiilor. Contribuția exporturilor nete la creșterea PIB a fost negativă în 2019, atât importurile cât și exporturile fiind în scădere. Cererea externă mai scăzută a fost principala cauză a încetinirii exporturilor și a dus, de asemenea, la o scădere a producției industriale.

Se estimează că creșterea PIB real va rămâne robustă la 3,8% în 2020 și la 3,5% în 2021. În acest sens, se estimează că stimularea fiscală semnificativă planificată pentru 2020 și 2021 va oferi un nou impuls consumului privat, stimulând în același timp importurile. Se preconizează că investițiile vor rămâne puternice în 2020, sprijinite de sectorul construcțiilor și de o utilizare mai mare a fondurilor de investiții ale UE. Inversarea la începutul anului 2020 a măsurilor introduse în decembrie 2018 privind impozitarea activităților bancare și a energiei ar trebui să favorizeze investițiile private. Se preconizează că contribuția exporturilor nete va rămâne negativă pe orizontul prognozat, ceea ce duce la o înrăutățire a deficitului de cont curent deja ridicat.

La nivelul Uniunii Europene, România va înregistra, potrivit previziunilor, al doilea cel mai ridicat ritm de creștere economică (3,8%), după Malta (4%) și înaintea Irlandei (3,6%), Poloniei(3,3%), Ungariei (3.2%) și Bulgariei (2.9%). La polul opus, cea mai mică creștere economică va fi înregistrată în Franța, Germania (ambele 1.1%) și Italia (0,3%).

Balanța riscurilor pentru perspectivele de creștere economică prezintă tendințe negative. Poziția politicii fiscale va fi un factor determinant esențial al evoluției creșterii economice în 2020 și 2021. O continuare a politicilor fiscale în expansiune care agravează dezechilibrele macroeconomice existente ar putea afecta încrederea investitorilor și duce la costuri mai mari de finanțare. În schimb, demararea unei consolidări fiscale atât de necesare ar contribui la corectarea dezechilibrelor acumulate, dar ar duce, de asemenea, la o creștere economică oarecum mai scăzută pe orizontul de prognoză. Perpetuarea imprevizibilității legislative sau deteriorarea rapidă a deficitului fiscal ar putea afecta și mediul de afaceri din România și pot perspectivele de investiții.

După un vârf de 4,1% în 2018, inflația IAPC (Indicele armonizat al prețurilor de consum) a scăzut ușor și a înregistrat o medie de 3,9% în 2019. Declinul inflației totale în a doua jumătate a anului 2019 s-a datorat în principal scăderii prețurilor la produse alimentare și energie. Rata medie anuală a inflației este prognozată să scadă la 3,4% în 2020 și 3,3% în 2021. Inflația de bază a rămas ridicată în 2019, crescând la 3,8% anual, dar se așteaptă să scadă în 2020 și 2021.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

COVID-19: Ministerul Afacerilor Externe anunță repatrierea a 125 de cetățeni români aflați în străinătate pe vase de croazieră

Published

on

 

Ministerul Afacerilor Externe informează că în urma demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate și care au fost afectați de măsurile de protecție sanitară și de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul pandemiei de COVID-19 s-au reîntors în țară 125 de cetățeni români care lucrau pe mai multe vase de croazieră, potrivit comunicatului oficial.

În cursul serii de 23 mai, au revenit în țară 45 cetățeni români și un cetățean al Regatului Thailandei, membru de familie al unui cetățean român. Cetățenii repatriați lucrau în calitate de personal navigant pe mai multe vase de croazieră aflate în rada portului Manila, Filipine.

Cetățenii români au revenit în țară cu două zboruri charter contractate de către companie, pe ruta Manila-Belgrad, Belgrad-București. Cu aceleași curse a fost facilitată repatrierea și a 20 de cetățeni ai Republicii Moldova, care și-au continuat deplasarea de la București către destinație.

În dimineața zilei de 24 mai, au revenit în țară alți 80 cetățeni români, personal navigant pe vase de croazieră aflate în Puerto Vallarta, Statele Unite Mexicane. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Los Angeles, Ambasadei României la Washington, Ambasadei României la Ciudad de Mexico și al Ambasadei României la Belgrad, a efectuat demersuri constante pe lângă autoritățile americane, mexicane și sârbe în vederea facilitării demersurilor de debarcare, respectiv tranzit și repatriere.

Cetățenii români au revenit în țară prin intermediul a două zboruri charter contractate de către compania angajatoare, pe ruta Puerto Vallarta-Belgrad, Belgrad-București. Cu aceste curse a fost facilitată și repatrierea a 11 cetățeni ai Republicii Moldova, care și-au continuat deplasarea de la București către destinație, iar 4 cetățeni străini rezidenți au revenit in România, respectiv doi cetățeni mexicani, un cetățean indian și un cetățean britanic.

Continue Reading

ROMÂNIA

TAROM anunță introducerea de zboruri spre și dinspre Italia și Spania, începând cu data de 26 mai. Cine poate călători

Published

on

© TAROM/ Facebook

Compania națională Tarom anunță introducerea de zboruri spre și dinspre Italia și Spania cu următoarele date de călătorie: 

26 mai 2020

București – Roma – București, tarif 208 euro, cu bagaj de mână de 10 kg și bagaj de cală de 30 kg incluse;
București – Milano – București, cu tarif de 200 euro, cu bagaj de mână de 10 kg și bagaj de cală de 23 kg incluse.
Zborurile sunt operate în condiții speciale, sub incidența HG 394/18 mai 2020, anexa 3, art. 4., iar din aceaste considerente pasagerii care vor fi acceptati la bordul aeronavelor trebuie sa se încadreaze in următoarele categorii:

Dinspre Italia spre România vor fi acceptati doar cetățenii români care doresc repatrierea conform art. 4, alin. J.
Dinspre România spre Italia trebuie
– sa fie cetateni italieni sau
– sa fie lucratori sezonieri cu contract de munca conform art. 4, alin. I sau
– sa fie lucrători din sectorul transporturilor, prevăzuți în anexa nr.3, la comunicarea privind implementarea culoarelor verzi (“green lanes”), în temeiul orientărilor privind măsurile de gestionare a frontierelor, în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale – C (2020 1897/23.03.2020).

De asemenea înainte de efectuarea zborului va rugam sa respectați condițiile de calatorie speciale, pe care le găsiți aici: https://www.tarom.ro/masuri-de-calatorie

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tarom.ro, prin aplicația mobilă și de la orice agenție TAROM!
Check-in-ul se face gratuit, online sau la aeroport.

28 mai 2020

București – Madrid – București, tarif 250 euro, toate taxele incluse, precum și un bagaj de mână de 10 kg și un bagaj de cală de 23 kg;
București – Barcelona – București, tarif 230 euro cu toate taxele incluse, precum și un bagaj de mână de 10 kg și un bagaj de cală de 23 kg;
31 MAI
București – Madrid – București, tarif 250 euro, toate taxele incluse, precum și un bagaj de mână de 10 kg și un bagaj de cală de 23 kg;
București – Barcelona – București, tarif 230 euro cu toate taxele incluse, precum și un bagaj de mână de 10 kg și un bagaj de cală de 23 kg.

Zborurile sunt operate în condiții speciale, sub incidența HG 394/18 mai 2020, anexa 3, art. 4., iar din aceste considerente, pasagerii care vor fi acceptați la bordul aeronavelor trebuie să se încadreaze in următoarele categorii:

Dinspre Spania spre România vor fi acceptati doar cetățenii români care doresc repatrierea conform art. 4, alin. J.
Dinspre România spre Spania sunt necesare următoarele condiții:

– să fie cetățeni spanioli sau
– să fie lucrători sezonieri cu contract de muncă conform art. 4, alin. I sau
– să fie lucrători din sectorul transporturilor, prevăzuți în anexa nr.3, la comunicarea privind implementarea culoarelor verzi (“green lanes”), în temeiul orientărilor privind măsurile de gestionare a frontierelor, în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale – C (2020 1897/23.03.2020).

De asemenea, înainte de efectuarea zborului vă rugăm să respectați condițiile de călătorie speciale, pe care le găsiți aici: https://www.tarom.ro/masuri-de-calatorie
Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul  www.tarom.ro, prin aplicația mobilă și de la orice agenție TAROM!
Check-in-ul se face gratuit, online sau la aeroport.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministerul Mediului marchează Ziua europeană a parcurilor naționale prin lansarea unui film de prezentare al Parcului Național Retezat

Published

on

© Print screen video Costel Alexe - Facebook

 

Ministerul Mediului marchează Ziua europeană a parcurilor naționale prin lansarea unui film de prezentare a Parcului Național Retezat, fiind primul parc național din România.

În anul 1935, la inițiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca și a savantului de renume mondial, Emil Racoviță, se înființează, în sud-vestul țării, în judetul Hunedoara, Parcul Național Retezat, primul parc național din România.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene a Parcurilor Naţionale în acest an este „Parcuri sănătoase, oameni sănătoși”, scrie Ministerul Mediului pe Facebook.

Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală.

Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei și toate condițiile de hrană, liniște și adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistrețul.

Aici trăiesc 185 de specii de păsări și pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice.
Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.

Filmul de prezentare a fost realizat în cadrul proiectului european “Întărirea capacității pentru managementul adaptativ al capitalului natural din Parcul Național Retezat National Park (incluzând rezervațiile 2.494 Gemenele, 2.496 Peștera Zeicului) împreună cu siturile Natura 2000 suprapuse parțial – ROSCI0217 Retezat și ROSPA0084 Munții Retezat, potrivit ministrului mediului Costel Alexe.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending