Connect with us

INTERNAȚIONAL

Prezent la Ankara în prima vizită a unui președinte german din ultimii 10 ani, Frank-Walter Steinmeier face apel la revitalizarea relațiilor dintre cele două țări, evocând ”vremurile dificile”

Published

on

© Presidency of the Republic of Türkiye/ X

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a făcut apel la revitalizarea relațiilor turco-germane, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu președintele Recep Tayyip Erdogan la Ankara, informează Deutsche Welle. 

”Traversăm vremuri dificile. Și tocmai de aceea avem nevoie unii de alții. Acesta este motivul pentru care ar trebui să acordăm o nouă importanță relațiilor germano-turce”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă comune cu Erdogan.

”Avem nevoie unii de alții”, a spus Steinmeier, care s-a referit la cooperarea în cadrul NATO și al G20.

Steinmeier a dezvăluit că el și Erdogan au discutat deschis despre diferențele referitoare la conflictul din Orientul Mijlociu de când organizația teroristă Hamas a atacat Israelul, la 7 octombrie.

”În viziunea mea, dacă nu ar fi existat atacul din 7 octombrie, nu a fi fost război în Orientul Mijlociu”, a menționat președintele german, mărturisind că există numitor comun în ceea ce privește îmbunătățirea situației umanitare din Gaza.

”Vrem și trebuie să îmbunătățim situația umanitară din Gaza. Vrem și trebuie să împiedicăm ca războiul să devină o conflagrație în regiune. Turcia are, de asemenea, un rol foarte important de jucat în acest sens”, a spus el.

De asemenea, Germania și Turcia sunt de acord că, fără perspective pentru palestinieni, nu va exista pace și nici securitate durabilă pentru Israel pe termen mediu și lung.

”Acesta este un alt lucru care ne unește: În cele din urmă, această perspectivă politică nu poate sta decât în soluția celor două state”, a spus Steinmeier.

La rândul său, președintele turc a reiterat acuzațiile sale la adresa Occidentului că a închis ochii în fața suferinței prin care trec civilii din Gaza.

Fâșia a fost ”distrusă. Prietenii noștri germani trebuie să vadă această situație tragică”, a completat Erdogan, care și-a reluat criticile la adresa premierului israelian Benjamin Netanyahu, acuzându-l că pune în pericol întreg Orientul Mijlociu de dragul supraviețuirii sale politice.

Erdogan și-a exprimat, de asemenea, preocupările privind ascensiunea rasismului în Germania.

”Preocupările noastre cu privire la creșterea numărului de organizații xenofobe, islamofobe, de extremă dreapta și rasiste în Germania, precum și în Europa, sunt în continuă creștere”, a mai spus el.

Erdogan s-a declarat ”mândru” de milioanele de persoane de origine turcă din Germania, care joacă roluri importante în societate, economie și cultură. El a salutat, de asemenea, noua lege germană privind dubla cetățenie ca fiind un pas important către o mai bună integrare.

”Numitorul comun remarcabil și coloana vertebrală a relațiilor noastre bilaterale cu Germania sunt legăturile noastre umane puternice”, a declarat Erdogan.

Steinmeier a sosit luni în Turcia. Este prima vizită oficială a unui președinte german din ultimii 10 ani. Călătoria marchează cea de-a 100-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între cele două țări. Spre deosebire de Turcia, președintele german are un rol în mare parte ceremonial, diplomatic.

De când Recep Tayyip Erdogan a devenit președinte, relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat, relatează Deutsche Welle.

Erdogan a luat măsuri drastice împotriva opozanților politici, în special după o tentativă de lovitură de stat în 2016. Guvernul german a condamnat în mod repetat situația drepturilor omului din Turcia. Faptul că au trecut 10 ani de la ultima vizită a unui președinte german în Turcia este un indiciu al tensiunilor.

Opiniile lui Erdogan cu privire la gruparea militantă islamistă Hamas din Fâșia Gaza sunt deosebit de problematice pentru politicienii germani. Erdogan a apărat masacrarea israelienilor de către Hamas la 7 octombrie și a descris Hamas ca fiind o organizație de eliberare, în timp ce guvernul german, UE, SUA și alții au desemnat această organizație ca fiind o organizație teroristă.

Germania a criticat unele dintre acțiunile Israelului în Fâșia Gaza, dar își menține angajamentul de a proteja statul evreu, considerând-o o chestiune de interes național german.

Pentru a spori și mai mult contrastele, Erdogan s-a întâlnit cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, cu puțin timp înainte de sosirea lui Steinmeier.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NATO

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

Published

on

© NATO

Summitul Alianței Nord-Atlantice din anul 2025 va avea loc la Haga, în Olanda, a anunțat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un comunicat.

“Sunt încântat să anunț că Summitul NATO din 2025 va avea loc la Forumul Mondial de la Haga, în perioada 24-26 iunie 2025. Suntem recunoscători Olandei pentru că a acceptat să găzduiască această reuniune pentru prima dată. Olanda este membru fondator al NATO și aduce contribuții esențiale la descurajarea și apărarea Alianței. La summitul nostru, liderii vor lua decizii pentru a continua să adapteze și să consolideze Alianța noastră pentru un mediu de securitate în schimbare rapidă. Împreună, suntem mai puternici și mai siguri în NATO”.

Ministrul afacerilor externe, Hanke Bruins Slot, și primarul orașului Haga, Jan van Zanen, au confirmat vineri (24 mai 2024) data și locația.

Summiturile NATO sunt ocazii pentru liderii aliați de a lua decizii cu privire la chestiuni importante cu care se confruntă Alianța.

Summitul NATO din 2024 va avea loc la Washington, D.C., între 9 și 11 iulie.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat vineri, împreună cu omologul de la Chișinău,  Anatolie Nosatîi, cel de-al doilea protocol de amendare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat inițial la Chișinău, la 20 aprilie 2012, actualizarea acestui acord de cooperare militară survenind la scurt timp după ce Republica Moldova și UE au semnat marți, la Bruxelles, un acord de securitate și apărare.

Documentul va permite susținerea pregătirii și participării în comun la misiuni și operații în cadrul organizațiilor și coalițiilor multinaționale, precum cele sub egida Uniunii Europene.

“Semnarea acestui act este esențială în eforturile de creștere a rezilienței Republicii Moldova vizând, în special, întărirea capacității armatei sale de a contribui la securitatea internațională. Acest document va facilita participarea efectivelor Armatei Naționale a Republicii Moldova la misiuni și operații în sprijinul păcii, ceea ce va contribui la creșterea nivelului de instruire și a interoperabilității cu armatele partenere. Ministerul Apărării Naționale este gata să sprijine acest obiectiv. Este un proiect la care s-a lucrat intens în ultimele luni și mă bucur că se concretizează într-o perioadă în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru în atingerea obiectivelor de integrare europeană“, a spus ministrul apărării naționale, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Citiți și Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

Angel Tîlvăr a evidențiat, de asemenea, faptul că asistența de apărare și securitate pe care România o oferă autorităților de la Chișinău are caracter multidimensional, respectă statutul de neutralitate al țării și va fi adaptată permanent la nevoile concrete de transformare și modernizare a Armatei Naționale.

În context, ministrul apărării naționale a salutat semnarea, în premieră, a Parteneriatului pentru securitate și apărare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, care a avut loc în marja Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, din 21 mai.

Continue Reading

ROMÂNIA

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

Published

on

© MAE

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit MAE, motivul deciziei luate de autorităţile române este că acesta ar fi desfăşurat activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

“Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federaţiei Ruse la Bucureşti”, precizează sursa citată.

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

“Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că, începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă”, a anunţat DIICOT, printr-un comunicat de presă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE1 hour ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO2 hours ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.4 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA6 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE6 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.1 day ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending