ALEGERI PREZIDENTIALE 2014
PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta: Federaţia Rusă, cel mai mare risc de securitate pentru România
Published
10 years agoon

Victor Ponta, prim-ministru al României şi candidatul alianţei electorale PSD-UNPR-PC la alegerile prezidenţiale, a declarat duminică seară la Antena 3 că preşedintele Vladimir Putin şi Federaţia Rusă reprezintă, în acest moment, pentru regiunea noastră şi România cel mai mare risc de securitate de după 1989.
Afirmaţiile făcute de Victor Ponta au venit în contextul discutării situaţiei geopolitice a Europei şi a Republicii Moldovei.
„Cred că Vladimir Putin şi Federaţia Rusă, nu vorbim de persoane, vorbim de state, reprezintă, în acest moment, pentru regiunea noastră şi pentru România, cel mai mare risc de securitate de după 1989. Cred că interesele noastre legitime privind, în primul rând, Republica Moldova care trebuie să meargă pe drumul integrării europene, se ciocnesc clar, pentru că noi sprijinim Moldova să meargă în Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă vrea să o oprească. E valabil pentru Ucraina, e valabil pentru Georgia”, a declarat liderul social-democrat la Antena 3, potrivit Adevarul.ro.
„Federaţia Rusă, condusă de domnul Putin, este cel mai mare risc pentru securitate şi pentru alegerile strategice ale ţărilor vecine, care pentru noi sunt cele mai importante: Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia” a adăugat candidatul alianţei electorale PSD-UNPR-PC pentru alegerile prezidenţiale.
Liderul de la Palatul Victoria a subliniat că principala armă de negociere a Federaţiei Ruse este reprezentată de energie. Astfel, pentru a evita o posibilă dependenţă de marele vecin de la est, e recomandat ca România să fie independentă energetic.
„Eu am spus şi în întâlnirile internaţionale, o spun şi aci în ţară: principala armă a Federaţiei Ruse şi domnului Putin nu sunt avioanele sau tancurile sau fregatele, ci principala armă o reprezintă energia, motiv pentru care România, dacă vrea să fie puternică, şi este puternică, trebuie să devină independentă energetic”, a adăugat Victor Ponta.
Întrebat ce părere are despre unul din colaboratorii lui Vladimir Putin, Viktor Orban, Ponta a subliniat că nu e „un admirator” al liderului de la Budapesta.
.
You may like
Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”
UE, Islanda, Norvegia, Turcia și Regatul Unit își vor coordona în continuare eforturile pentru întărirea Ucrainei și a securității Europei
BEI își intensifică investițiile în securitatea și apărarea europeană și în lanțul de aprovizionare cu materii prime critice
Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei
Volodimir Zelenski condamnă atacurile masive din Odesa și Zaporojie: „Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri”
Republica Moldova va putea participa la achizițiile militare din cadrul “ReArm Europe”, afirmă Ilie Bolojan. Chișinăul are un parteneriat de securitate cu UE
ALEGERI 2014
Victor Ponta, după întâlnirea cu Klaus Iohannis de la Cotroceni: „Prima consultare instituțională, extrem de utilă și eficientă”
Published
10 years agoon
December 22, 2014
UPDATE 14:30:
Întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta s-a încheiat, după aproximativ o oră. Cei doi au avut o discuţie tete-a-tete, pe teme privind priorităţile guvernării, actualitatea politică şi economică şi pespectivele colaborării instituţionale.
”Prima consultare institutionala cu Presedintele Iohannis – extrem de utila, serioasa si eficienta. Lucrurile intra pe fagasul normal” este mesajul publicat de premierul V.Ponta pe Twitter.
UPDATE: Întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta a început, luni, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, iar discuțiile dintre cei doi oficiali au loc “tete-a-tete”, au precizat surse oficiale, în condițiile în care marți va avea loc o ședință de guvern.
—
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta urmează să aibă, luni, la ora 12.00, o întâlnire la Palatul Cotroceni, pentru a discuta legat de priorităţile guvernării, precum şi perspectivele colaborării instituţionale între Preşedinţie şi Guvern, conform unor surse oficiale, citate de Mediafax. Ulterior, premierul a cofirmat informația.
“Mâine voi merge la Palatul Cotroceni pentru prima întâlnire instituţională cu preşedintele Iohannis. După 10 ani putem în sfârşit să demonstrăm românilor ce important şi benefic este ca preşedintele şi premierul să colaboreze pt binele public. Toţi cetăţenii care ne-au numit în funcţiile noastre vor avea de câştigat“, afirmă Ponta pe Facebook.
Întâlnirea are loc la invitaţia preşedintelui Iohannis, au menţionat sursele citate.
La întâlnire urmează să se discute priorităţile guvernării, actualitatea politico-economică şi perspectivele colaborării instituţionale între Preşedinţie şi Guvern.
Klaus Iohannis a preluat duminică mandatul de preşedinte. El a depus jurământul de învestitură în şedinţa solemnă a Parlamentului.
.
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014
Băsescu, despre întâlnirea cu Iohannis: L-am informat despre poziţia în Consiliul European
Published
10 years agoon
December 18, 2014
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că în întâlnirea de miercuri seara, l-a informat pe preşedintele ales, Klaus Iohannis despre poziţia sa la această reuniune, şi că nu i-a dat sfaturi acestuia, ci doar au schimbat informaţii.
”Ceea ce am spus public a fost subiect discutat şi cu domnul preşedinte Iohannis. L-am informat cu privire la poziţia mea în acest Consiliu European”, a spus Băsescu, despre întâlnirea de miercuri seara cu preşedintele ales, Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, în pregătirea predării-primirii mandatului, potrivit Mediafax.
Întrebat dacă i-a dat sfaturi preşedintelui ales, Traian Băsescu a replicat: ”Nu, nimeni nu dă sfaturi nimănui, ci doar schimbăm informaţii”.
De altfel, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să afirme în declaraţia susţinută la Aeroportul Otopeni că participă la ultimul Consiliu European.
”Dincolo de faptul că însuşi Consiliul are noutăţi, şi eu împlinesc exact zece ani de participare la această structură fundamentală a Uniunii Europene. A fost pentru mine onoare să reprezint România în această instituţie a Uniunii şi vă asigur că în cei zece ani, am reprezentat interesele României la limita maximă la care puteau fi reprezentate, în raport cu principiile de funcţionare ale Uniunii, adică toţi trebuie să fie mulţumiţi când se termină un Consiliu”, a mai spus Traian Băsescu.
Tatiana Niculescu Bran, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, a precizat, miercuri seară, pentru Mediafax, că întâlnirea dintre preşedintele ales şi preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni, pentru pregătirea preluării funcţiei prezidenţiale, a durat o oră.
Este singura întâlnire dintre cei doi preşedinţi, unul încă în exerciţiu şi celălalt ales, înainte de preluarea mandatului prezidenţial de către Klaus Iohannis, dumunică, 21 decembrie.
Traian Băsescu şi-a anunţat intenţia de a-l lua la Consiliul European şi pe preşedintele ales, Klaus Iohannis, la sfârșitul lunii noiembrie. O asemenea dublă reprezentare s-a mai petrecut şi în 2004, când Ion Iliescu l-a luat cu el pe Traian Băsescu la Consiliul European.
.
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014
Românii din Europa: Vot prin corespondență sau cerem dizolvarea Parlamentului
Published
10 years agoon
December 10, 2014
Respingerea in Camera Deputatilor a votului prin corespondenta nu a ramas fara ecou printre romanii din Europa, care spun ca, daca nu se va gasi o solutie, vor cere presedintelui ales Klaus Iohannis dizolvarea Parlamentului.
“Suntem profund ingrijorati de atitudinea dispretuitoare pe care parlamentarii romani o au fata de romanii din diaspora, manifestata si ieri (marti, n.red.) prin respingerea initiativei legislative lansate de deputatul Eugen Tomac privind votul prin corespondenta.
Parlamentarii ar trebui sa tina cont de indemnurile prim-ministrului, domnul Victor Ponta, si de recomandarile presedintelui ales, Klaus Iohannis, sa modifice legea electorala 370/2004 si sa pregateasca o forma de vot care sa poata permite oricarui roman sa voteze”, se arata intr-un comunicat al Federatiei asociatiilor de romani din Europa (FADERE), remis Ziare.com.
Romanii de peste hotare cer Parlamentului Romaniei sa treaca imediat la discutiile pe tema legii votului prin corespondenta si cer, de asemenea, initierea unui proiect de lege pentru votul electronic.
“Nu vrem sa se mai repete evenimentele din 2 si 16 noiembrie 2014 iar pentru a evita acest lucru trebuie sa se inceapa imediat dezbaterile legate de legea votului prin corespondenta si cel electronic. Consideram ca ambele forme de vot sunt benefice pentru toti romanii, indiferent unde locuiesc.
Daca actualul Parlament al Romaniei va continua sa refuze discutiile pe marginea proiectului de lege privind votul prin corespondenta, vom fi nevoiti sa cerem presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, dizolvarea acestuia. Cred ca aceasta este datoria domnilor parlamentari, sa creeze cadrul legal pentru respectarea drepturilor constitutionale, unul dintre acestea fiind dreptul de a vota”, a declarat Daniel Tecu, presedinte FADERE.
Votul prin corespondenta a fost respins, marti, de Camera Deputatilor. Astfel, raportul de respingere al Comisiilor de administratie si juridica a fost adoptat cu 203 voturi pentru, 84 de abtineri si 8 voturi impotriva, iar Camera Deputatilor este for decizional.
Comisiile de administratie si juridica au apreciat ca votul prin corespondenta prezinta vulnerabilitati semnificative din punctul de vedere al sigurantei procesului de votare.
.
.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI3 days ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA3 days ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL5 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- ROMÂNIA1 week ago
INCAS a operaționalizat o infrastructură de cercetare-dezvoltare-instruire, CAART, un centru modern dedicat studiilor avansate atmosferice și observării Pământului
- NATO1 week ago
Trump îi spune secretarului general NATO că SUA au nevoie de Groenlanda. Mark Rutte nu dorește implicarea NATO în această chestiune