Connect with us

U.E.

Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson se înconjoară de eurosceptici pentru a livra Brexit-ul ”fără doar și poate”. Cine sunt miniștrii noului Cabinet

Published

on

© Boris Johnson/ Facebook

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, a dezvăluit miercuri care este componența Cabinetului său, pe care l-a dorit mai deschis femeilor, minorităților etnice și, mai ales, adepților Brexit-ului, informează AFP, citat de Agerpres.

Citiți și:
Boris Johnson, în primul său discurs ca premier al Marii Britanii: Vom restabili încrederea în democraţie. Fără doar și poate, vom ieși din Uniunea Europeană pe 31 octombrie
Cum arată noul Executiv britanic?

Din noua configurație putem deduce că noul șef al Guvernului britanic a înlăturat, fie că și-au dat demisia sau au fost demiși, nu mai puțin de 17 miniști din era May, potrivit Politico Europe.

În locul acestora a fost aleasă o nouă echipă, printre ei aflându-se Dominic Raab, fostul ministru pentru Brexit, un adevărat critic al acordului de retragere a Regatului Unit din UE, convenit de Theresa May cu negociatorii europeni, sau Sajid Javid, fostul ministru de Interne, cel care în cursa internă a Partidului Conservator pentru desemnarea noului lider și, implicit, viitorului premier, după ce May și-a anunțat demisia la 7 iunie, a ocupat cea de-a patra poziție.

Echipa care l-a ajutat pe Johnson să obțină victoria taberei ”Leave” în cadrul referendumului din iunie 2016 s-a reunit acum la vârful noului Guvern. Creierul campaniei de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Dominic Cummings, un critic îndârjit al Parlamentului, a fost numit consilier principal al prim-ministrului, în vreme ce Michael Gove va fi șeful de Cabinet.

Sajid Javid

© UK Prime Minister/ Twitter

Ministru de interne în Guvernul May, Sajid Javid, în vârstă de 49 de ani, a avansat în ierarhia Executivului, devenind minsitru de Finanțe, succedându-l pe Philip Hammond, după ce acesta și-a dat demisia, ca semn de protest față de planurile lui Boris Johnson privind Brexit-ul, potrivit Euronews.

Javid și-a făcut debutul în politică în 2010, lăsând în spate o carieră de succes în domeniul bancar, și de atunci a avut un parcurs ascendent în Partidul Consevator.

Primul său post ocupat în Guvern a fost cel din 2011, când a fost numit secretar al Trezoreriei Marii Britanii.

Un eurosceptic, Javid, fiul unor imigranți pakistanezi, admirator al lui Mararet Thatcher, a sprijinit tabăra ”Remain” în 2016 din pragmatism economic, dar preciza atunci că a făcut-o cu ”inima strânsă și fără entuziasm”.

Stephen Barclay

© UK Prime Minister/ Twitter

Boris Johnson a decis să-l mențină pe acesta în funcția de ministru pentru Brexit.

Barclay a fost numit în noiembrie 2018, fiind cel de-al treilea ministru care a preluat acest portofoliu în doar șase luni, ca urmare a demisiei lui Dominic Raab.

De atunci, acest minister nu mai implică o activitate atât de intensă, având în vedere că negocierile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană s-au încheiat cu un acord semant la 25 noiembrie 2018, în cadrul unui summit excepțional al Consiliului European, Theresa May concentrându-se de atunci să obțină aprobarea Camerei Comunelor, ce a respins înțelegerea deja de trei ori.

Cu toate acestea, luând în calcul cele mai recente declarații ale lui Boris Johnson, făcute în primul său discurs în calitate de premier în fața reșendinței de pe Downing Street, și anume că este posibil să negocieze ”un nou acord, unul mai bun” înainte de termenul limită al Brexit-ului, 31 octombrie, dar că țara ar trebui să se pregătească în același timp pentru un scenariu fără acord, Barclay ar putea tura motoarele ministerului în fruntea căruia se află.

Dominic Raab

© UK Prime Minister/ Twitter

Un ultraliberal în vârstă de 45 de ani, Raab, care și-a dat demisia în noiembrie 2018 din Cabinetul May după doar trei luni ca ministru pentru Brexit, ca semn de protest față de acordul de retragere, revine în Guvern ca ministru de Externe și vicepremier.

Aceasta și-a început carierea ca avocat specializat în dreptul internaţional, devenind apoi funcționar public în cadrul Ministerului de Externe.

Acesta a precizat miercuri seara că este ”profund onorat”.

Priti Patel

© UK Prime Minister/ Twitter

Avocată înflăcărată a Brexit-ului, opozantă a căsătoriei între persoane de acelaşi sex, Priti Patel, 47 de ani, numită ministru de Interne, a trebuit să demisioneze din postul de secretar de stat la Dezvoltare Internaţională în noiembrie 2017 după ce s-a întâlnit cu personalităţi politice israeliene, printre care premierul Benjamin Netanyahu, în cursul unui concediu în Israel, fără a informa guvernul.

Fiică a unor indieni stabiliţi în Uganda, Patel a mai fost criticată pentru că a adus în discuţie posibilitatea de a utiliza ajutorul britanic pentru dezvoltare ca pârghie în negocierea contractelor comerciale în întreaga lume în perspectiva Brexit-ului.

Ben Wallace

© UK Prime Minister/ Twitter

Acesta a fost numit în fruntea ministerului Apărării, venind de pe poziția de ministru pentru securitate și combaterea criminalității economice.

În vârste de 49 de ani, acesta a fost membru al Armatei timp de nouă ani, efectuând inclusiv stagii în Irlanda de Nord, Cipru și America Latină.

Acesta a lucrat, de asemenea, pentru fosta agenție guvernamentală britanică, Agenția de Evaluare și Cercetare în domeniul Apărării.

Acesta a făcut campanie împotriva Brexit-ului și a avertizat în noiembrie anul trecut că o ieșire dezordonată ”va avea un real impact asupra abilității noastre de a lucra cu partenerii europeni pentru a proteja societatea”.

Elizabeth Truss

© UK Prime Minister/ Twitter

Truss, 43 de ani, a primit portofoliul Comerţului Internaţional de la Boris Johnson cu care împărtăşeşte acelaşi puncte de vedere legate de Brexit, înlocuindu-l astfel pe Liam Fox.

Membru al Parlamentului din 2010, aceasta a ocupat un post guvernamental pentru prima dată în 2014 și a gestionat potofoliul mediului și justiției înainte de a deveni, în 2017, secretar de stat la Trezorerie în guvernul May.

Printre alte numire se află: Nicky Morgan, ministru pentru economie numerică, cultură, media şi sport, Gavin Williamson, ministrul educaţiei, Theresa Villiers, ministrul mediului, alimentaţiei şi afacerilor rurale, Robert Jenrick, ministrul locuinţelor, Alok Sharma, ministrul dezvoltării internaţionale, Grant Shapps, ministrul transporturilor, Robert Buckland, ministrul justiţiei.

Se anunță astfel o perioadă tensionată în Partidul Conservator. Cu Dominic Raab ca vicepremier și ministru de Externe, militant vocal al ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, și Priti Patel ca ministru de Interne, o avocată vocală a Brexitului, Cabinetul Johnson este un veritabil coșmar pentru tabăra ”Remain” din formațiunea conservatoare aflată la conducere în Marea Britanie.

Boris Johnson, fostul ministru de Externe și primar al Londrei, a preluat conducerea Guvernului britanic miercuri după-amiază, după ce Theresa May i-a predat prerogativele funcției, în urma anunțului din data de 7 iunie, când aceasta și-a dat demisia ca urmarea eșecului de a-i convinge pe parlamentarii britanici să susțină Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

În ultimul său discurs în calitate de premier, Theresa May i-a urat succesorului său, Boris Johnson, mult succes. ”I doresc acestuia și noului guvern pe care îl va conduce mult succes în lunile și anii ce vor veni. Succesul lor va fi succesul țării”, i-a transmis May succesorului său, ales marți lider al Partidului Conservator și prim-ministru al Regatului Unit, la o distanță zdrobitoare față de contracanditatul său, ministrul de Externe, Jeremy Hunt.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Gabriela Firea, apel ferm pentru aderarea completă a României la Schengen: Consiliul JAI va discuta joi subiectul. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare

Published

on

© Gabriela Firea - Facebook

Eurodeputata PSD Gabriela Firea a reitat, printr-o postare pe Facebook, că România își merită pe deplin locul în spațiul Schengen, subliniind că este inadmisibil ca românii să fie opriți la granițele Europei, la 13 ani de la îndeplinirea cerințelor necesare aderării. Totodată, ea a transmis „apelul clar al eurodeputaților români, în numele tuturor românilor care contribuie zilnic la succesul economic al Uniunii Europene”, pentru aderarea completă la spațiul Schengen.

„De 13 ani românii așteaptă să se bucure, la fel ca ceilalți cetățeni europeni, de dreptul fundamental la libera circulație în spațiul Schengen. Din anul 2011, au fost îndeplinite toate cerințele legate de securitatea frontierelor, cooperarea cu agențiile europene, modernizarea infrastructurii”, a scris Gabriela Firea.

 

În contextul unei dezbateri în Parlamentul European cu privire la reintroducerea controalelor la frontierele unor state europene, Firea a criticat blocajul întâmpinat de România din partea unui singur stat membru, făcând un apel pentru respectarea dreptului la libera circulație.

„Este inadmisibil că aderarea României la spațiul Schengen a fost folosită ca subiect de campanie electorală internă”, a reamintit eurodeputatua social-democrată. „A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare care afectează milioane de români! Libera circulație este un drept, nu un privilegiu,” a subliniat ea.

Gabriela Firea a mai precizat că președinția ungară la Consiliul UE a anunțat că subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen va fi discutat joi,  în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Uniunea Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina, țară grav afectată de inundații, a anunțat duminică președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

„Gândurile și inimile noastre sunt alături de oamenii din Bosnia și Herțegovina, afectați de inundații devastatoare. Am activat Mecanismul nostru de Protecție Civilă al UE și trimitem echipe de salvare pe teren. Aceasta este solidaritatea UE în acțiune”, a scris Ursula von der Leyen pe platforma X.

Echipele de intervenţie continuă să caute posibile victime ale inundaţiilor care au afectat în ultimele zile Bosnia şi Herţegovina, informează Agerpres.

Localitatea Jablanica, situată într-o zonă montană, la aproximativ 30 km nord de oraşul Mostar, a fost cea mai afectată. Ploile abundente şi furtunile au provocat căderi de pietre care au îngropat numeroase case. 

Drumurile din regiunea afectată de inundaţii au devenit temporar impracticabile. Apele au măturat pământul de sub căile ferate, iar în mai multe zone, echipele de intervenţie au folosit bărci pentru a salva persoane rămase blocate.

Căutările persoanelor date dispărute sunt în curs de desfăşurare. Operaţiunile sunt îngreunate de ploaia care a început să cadă din nou, provocând temeri cu privire la riscul de declanşare a unor noi viituri

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”

Published

on

© GPO/Kobi Gideon

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a criticat sâmbătă pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi pe liderii ţărilor care au cerut oprirea livrărilor de arme către Israel pe fondul războiului împotriva Hamasului palestinian și Hezbollahului libanez, scrie AFP, potrivit Agerpres.

„În timp ce Israelul luptă împotriva forţelor barbariei conduse de Iran, toate ţările civilizate ar trebui să fie ferm alături de Israel. Cu toate acestea, preşedintele Macron şi alţi lideri occidentali îndeamnă acum la embargo asupra armelor contra Israelului. Ar trebui să le fie ruşine”, a declarat Netanyahu într-o înregistrare video şi un comunicat al biroului său.

Emmanuel Macron s-a exprimat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în conflictul din Fâşia Gaza ce opune armata israeliană şi gruparea palestiniană Hamas. 

Benjamin Netanyahu a insistat asupra faptului că ţara sa duce un război pe mai multe fronturi împotriva organizaţiilor susţinute de Iran, „duşmanul de moarte al Israelului”. 

„Iran impune un embargo asupra armelor pentru Hezbollah, houthi, Hamas şi celorlalţi mandatari ai săi? Bineînţeles că nu”, a spus el.

Potrivit premierului israelian, aceste mişcări fac parte din „axa rezistenţei” împotriva Israelului, un grup aşa numit de Teheran care reuneşte şi grupări irakiene.

„Această axă a terorii este unită. Dar ţările care ar trebui să se opună acestei axe a terorii cer un embargo asupra armelor cu destinaţia Israel. Ce ruşine!”, a adăugat el.

Palatul Elysée a deplâns sâmbătă seară cuvintele premierului israelian. Franţa „este prietenul de neclintit al Israelului”,  a afirmat Palatul Elysée, descriind reacția lui Netanyahu drept „excesivă și fără legătură cu prietenia dintre Franţa şi Israel”, scrie France24

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL12 mins ago

Președintele Estoniei îl parafrazează pe Reagan într-un apel pentru Kiev la adresa Occidentului: ”Să dărmăm zidul restricțiilor pe care l-am construit în jurul Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI17 mins ago

Gabriela Firea, apel ferm pentru aderarea completă a României la Schengen: Consiliul JAI va discuta joi subiectul. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare

MAREA BRITANIE42 mins ago

Premierul Regatului Unit cere sprijin necondiționat pentru comunitatea evreiască la un an de la atacul Hamas: „Trebuie să ne unim ca țară”

SUA1 hour ago

SUA nu își vor slăbi eforturile în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza și vor continua să exercite ”presiune” asupra Israelului și țărilor din Orientul Mijlociu în acest sens, subliniază Kamala Harris

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren

SUA22 hours ago

Joe Biden, primul președinte american care efectuează o vizită de stat în Germania reunificată. Ultima astfel de vizită a fost a lui Ronald Reagan în 1985

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”

ROMÂNIA2 days ago

Lucian Bode salută decizia CJUE de a anula din Pachetul Mobilitate I obligația întoarcerii vehiculului la centrul operațional la fiecare 8 săptămâni: „A fost o muncă de echipă”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA4 days ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH4 days ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA6 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO6 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA6 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.6 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA6 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending