Connect with us

CHINA

Prima delegație oficială a PE în Taiwan: „Europa este alături de voi”. Beijingul avertizează UE să își corecteze „greșeala” pentru a evita „deteriorarea relațiilor”

Published

on

© Raphael Glucksmann / Twitter

Prima delegaţie oficială a Parlamentului European în Taiwan a asigurat insula izolată diplomatic că nu este singură şi a cerut acţiuni mai îndrăzneţe pentru a consolida relaţiile UE-Taiwan, în contextul în care autorităţile de la Taipei se află sub o presiune crescândă din partea Beijingului, scrie Digi24

„Am venit aici cu un mesaj foarte simplu și clar: Taiwanul nu este singur. Europa este alături de voi în apărarea libertății, democrației și demnității umane”, a scris șeful delegaţiei Parlamentului European, eurodeputatul francez Raphael Glucksmann, pe Twitter.

„Vizita noastră ar trebui să fie considerată un prim pas important. Dar avem nevoie de o agendă foarte concretă de întâlniri la nivel înalt şi de paşi concreţi împreună la nivel înalt pentru a construi un parteneriat UE-Taiwan mult mai puternic”,  a mai spus Glucksmann.

La rândul său, președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a urat bun venit delegației PE, printr-o postare pe Twitter: „Aștept cu nerăbdare discuții constructive cu toți membrii privind combaterea dezinformării și apărarea democrației”, a scris ea.

Delegația Parlamentului European formată din șapte membri a sosit miercuri în Taiwan, ca parte a unui efort de a stabili legături mai strânse cu insula și în ciuda avertismentelor din partea Chinei, relatează France Presse, potrivit Agerpres. Europarlamentarii urmează să se întâlnească vineri cu diplomați americani stabiliți în Taiwan. Mai mult, vizita de trei zile a delegaţiei europarlamentare la Taipei va include întrevederi cu autorităţi taiwaneze pe teme precum dezinformarea şi atacurile cibernetice.

Beijingul a reacționat joi la întâlnirea dintre deputații europeni și președinta Taiwanului Tsai Ing-wen, avertizând imediat Uniunea Europeană să își corecteze „greșeala” pentru a evita „deteriorarea relațiilor”, informează Politico.eu.

„Îndemnăm UE să corecteze greșeala și să nu trimită niciun semnal greșit forțelor de independență din Taiwan. În caz contrar, relațiile dintre China și UE vor fi afectate”, a transmis un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Raphael Glucksmann, un critic virulent al Chinei, face parte dintre cei cinci parlamentari sancţionaţi de Beijing în martie.

„Nici ameninţările şi nici sancţiunile nu mă vor impresiona. Voi continua mereu să fiu alături de cei care luptă pentru democraţie şi drepturile omului. Aşa că iată: plec în Taiwan”, a scris el pe Twitter, în urmă cu două zile.

China consideră Taiwanul o provincie separatistă şi interzice altor ţări să aibă legături oficiale cu acesta. Politica Chinei faţă de Taiwan este cunoscută sub numele de „principiul unei singure Chine”. Comunicarea oficială cu Taipei a fost întreruptă de la alegerea preşedintei Taiwanului Tsai Ing-wen în 2016, Beijingul intensificând presiunea economică, diplomatică şi militară asupra teritoriului. Recent, avioanele militare chineze şi-au intensificat incursiunile în zona de identificare a apărării aeriene (Adiz) a insulei.

Reamintim că în luna iunie, Beijingul a intensificat criticile la adresa politicii Uniunii Europene în ceea ce privește China, în care aceasta din urmă este descrisă ca fiind o superputere asiatică, dar și un partener, un competitor și un rival sistemic.

Relațiile dintre cele două părți au căpătat noi valențe tensionate după ce Uniunea Europeană a decis în luna martie măsuri restrictive împotriva a 11 persoane și patru entități responsabile pentru încălcări grave ale drepturilor omului și de abuzuri grave împotriva acestora în diferite țări din întreaga lume, printre încălcările vizate în prezent numărându-se și detențiile arbitrare ale uigurilor din Xinjiang în China.

Beijingul a răspuns imediat la sancțiunile UE, incluzând pe lista sa de sancțiuni cinci membri ai Parlamentului European, Subcomisia pentru drepturile omului din Parlamentul European, dar și Comitetul politic și de securitate al UE (COPS), fapt ce a atras critici din partea Parlamentului European și avertismente că Legislativul European nu va lua în considerare nicio discuție privind ratificarea acordului UE-China, atât timp cât sancțiunile rămân în vigoare.

Mai mult, Comisia Europeană a anunțat în mai că a suspendat ratificarea acordului economic între UE şi China asupra investiţiilor, motivând că mediul politic ”nu este propice”. Un avertisment în acestă direcție a venit și din partea Angelei Merkel, care a cerut Chinei să facă progrese în ceea ce privește drepturile lucrătorilor pentru ca UE să dea undă verde acestui tratat.

CHINA

Șeful Pentagonului și ministrul chinez al Apărării, prima discuție telefonică în aproape un an și jumătate despre chestiuni legate de ”securitatea regională și globală”

Published

on

© Secretary of Defense/ Flickr

Șeful Pentagonului și ministrul chinez al Apărării, Lloyd Austin și Dong Jun, au avut marți prima convorbire telefonică în format de videoconferință după aproape un an și jumătate, într-o nouă dovadă că cele două superputeri doresc să menține liniile de comunicare deschise, în pofida tensiunilor care continuă, anunță AFP și EFE, citate de Agerpres.

Convorbirea, care a durat mai mult de o oră și în care partea chineză a pus accentul pe ”construirea unei relaţii militare care să evite conflictele şi confruntările”, are loc în contextul în care SUA dorește și depune eforturi în direcția consolidării alianței militare cu alte țări din regiunea Asia-Pacific pentru a stăvili influența Chinei.

”Secretarul Austin a subliniat importanța respectării libertății de navigație în largul mării, garantată de dreptul internațional, în special în Marea Chinei de Sud. De asemenea, a discutat despre războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recentele provocări din partea Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC)”, precizează Pentagonul într-un comunicat, care stipulează că temele abordate au fost cele legate de ”securitatea regională și globală”.

Citiți și: Concomitent cu vizita lui Lavrov în China, șefa Trezoreriei SUA avertizează, de la Beijing, companiile chineze să nu susțină războiul Rusiei împotriva Ucrainei

În egală măsură, Austin a reiterat că ”Statele Unite rămân angajate față de politica de lungă durată privind o singură China, care este ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul, de cele trei comunicate comune SUA-China și de cele șase asigurări, și a reafirmat importanța păcii și a stabilității peste strâmtoare”.

De cealaltă parte, Dong Jun a pus accentul pe importanța unei ”cooperări deschise şi pragmatice şi a acumulării graduale a încrederii reciproce”, pentru a ”deveni un pilon de stabilitate pentru dezvoltarea relaţiilor” între cele două ţări, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării chinez postat pe reţeaua de socializare Wechat.

Amintim că președintele Joe Biden s-a întâlnit în luna noiembrie cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, fiind o încercare de a stabiliza relația tensionată dintre cele două națiuni, care au manifestat o neîncredere pe un trend ascendent una față de cealaltă, fapt ce a dus legăturile dintre cele două la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol.

Biden și Jinping au convenit atunci asupra unei serii de măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv asupra reluării comunicării militare la nivel înalt, prima discuție în acest domeniu având loc la 22 decembrie între șeful Statului Major american Charles Brown și generalul chinez Liu Zhenli.

Aceast dialog din decembrie, anul trecut, a fost succedată la scurt timp, mai precis în ianuarie 2024, de cea de-a 17-a discuţie de coordonare a politicii de apărare între SUA şi China, prin vocile lui Michael Chase, asistenul adjunctului secretarului Apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia, și a  generalului-maior Song Yanchao, director adjunct al biroului comisiei militare centrale pentru cooperarea militară internaţională.

Ulterior, la începutul lunii aprilie a acestui an, a avut loc o rundă de discuții la nivel de lucru privind Acordul consultativ militar și maritim (MMCA), pentru a totul să culmineze cu dialogul la nivel de miniștri. 

 

Continue Reading

CHINA

Cancelarul german Olaf Scholz a început o vizită de trei zile în China, pe fondul tensiunilor economice și războiului rus din Ucraina

Published

on

© Bundeskanzler Olaf Scholz/ Twitter

Cancelarul german Olaf Scholz a început o vizită de trei zile în China, axată pe tensiunile economice în creștere între cele două părți și pe diferențele de viziune privind războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, informează ABC News.

”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva vecinului său, Ucraina”, a declarat Scholz pentru ziarul Tageszeitung înainte de plecarea sa în China, potrivit Agerpres.

Să nu uităm că Beijingul a refuzat să critice decizia președintelui Putin de a declanșa un război ilegal împotriva Ucrainei și a menținut relațiile comerciale cu Rusia, cele două țări aliniindu-și politica externă, în antiteză cu ordinea internațională bazată pe reguli.

Ce mai lungă vizită oficială pe care Scholz o efectuează de când a preluat atribuțiile de cancelar va fi umbrită de atacul Iranului asupra Israelului și este urmărită pentru a vedea cât de mult va sprijini Germania investigația lansată de Uniunea Europeană asupra subvențiilor acordate de statul chinez producătorilor de vehicule electrice, temă care a devenit controversată, conform Reuters.

Scholz, care este însoțit de o delegație a mediului de afaceri, își va începe vizita în mega-orașul chinez sud-vestic Chongqing. Acesta va călători și în Shanghai și Beijing unde urmează să aibă întâlniri cu președintele Xi Jinping și premierul Li Qiang.

Înainte de această vizită, cancelarul german a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, în legătură cu care oficiali germani au precizat că Beijingul ar putea juca un rol pozitiv în a detensionat escaladarea situației în Orientul Mijlociu.

China a avut o rol de mediator între Iran și Arabia Saudită, anul trecut. Cu toate acestea, poziția Berlinului față de Beijing a devenit mai critică după războiul din Ucraina.

Anul trecut, Germania a publicat, de asemenea, prima sa strategie privind China, descriind ”practicile neloiale” și riscurile pentru lanțurile de aprovizionare în cazul unui potențial conflict privind Taiwanul și îndemnând la ”reducerea riscurilor”.

În ciuda acestui fapt, China a rămas principalul partener comercial al Germaniei pentru al optulea an consecutiv în 2023, cu 254,1 miliarde de euro (271 miliarde de dolari) în bunuri și servicii schimbate între cele două părți, puțin mai mult decât ceea ce Germania a tranzacționat cu SUA.

Continue Reading

CHINA

Concomitent cu vizita lui Lavrov în China, șefa Trezoreriei SUA avertizează, de la Beijing, companiile chineze să nu susțină războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Published

on

© Janet Yellen/ Twitter

Șefa Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a transmis luni un avertisment companiilor din China să nu exporte în Rusia produse care ar putea fi folosite pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, relatează dpa, potrivit Agerpres.

“Am subliniat faptul că întreprinderile, inclusiv cele din China, nu trebuie să acorde sprijin material pentru războiul Rusiei şi că se vor confrunta cu consecinţe semnificative dacă o vor face”, a declarat Janet Yellen, la Beijing, la finalul vizitei sale în China, care coincide cu vizita la Beijing a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Toate băncile care transferă bani în Rusia pentru a aproviziona industria de apărare rusă cu produse militare sau de altă natură riscă, de asemenea, să facă obiectul sancţiunilor americane, a afirmat secretarul Trezoreriei SUA, potrivit unui comunicat.

Statele Unite au instituit deja o serie de sancţiuni împotriva unor companii chineze din motive legate de Rusia. Washingtonul a sancţionat de asemenea China din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor omului şi pentru a încetini capacitatea rivalului său de a produce semiconductori foarte avansaţi care ar putea oferi Beijingului un avantaj tehnologic, în special în domeniul militar.

Înalta oficialitate americană a sosit joia trecută în China. În cadrul întâlnirilor sale cu vicepremierul He Lifeng şi cu premierul Li Qiang, unul dintre subiectele principale a vizat capacitatea industrială excedentară a Chinei.

“În timpul convorbirilor, am subliniat din nou că Statele Unite nu caută să se decupleze de China. Cele două economii ale noastre sunt profund integrate, iar o separare totală ar fi dezastruoasă pentru ambele noastre economii”, subliniază şefa Trezoreriei americane într-un comunicat. Dar Yellen s-a arătat îngrijorată de unele aspecte ale economiei chineze care au “efecte negative asupra SUA şi a lumii”.

Deficitul comercial al SUA cu China a ajuns la aproape 280 de miliarde de dolari anul trecut, dat fiind faptul că a importat mult mai multe bunuri din China decât a exportat în această ţară.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Corina Crețu19 mins ago

Eurodeputatul Corina Crețu: PNRR este o șansă istorică pentru România. Toate proiectele trebuie implementate până în anul 2026

ROMÂNIA1 hour ago

Gabriela Firea: 6 din 10 români sunt interesați de alegerile europarlamentare. Românii au înțeles care sunt beneficiile că suntem membrii cu drepturi egale în UE

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Emmanuel Macron l-a asigurat pe premierul libanez că Franța va face „tot ce îi stă în putere” pentru a preveni creșterea violențelor între Liban și Israel

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor

NATO17 hours ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO18 hours ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.1 day ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G71 day ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

ROMÂNIA2 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA3 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA3 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending