EVENIMENTE
Prima dezbatere publică ”Agora – Viitorul Europei”: La Târgoviște, românii au votat pentru o Uniune Europeană mai puternică
Published
7 years agoon
Reprezentanța Comisiei Europene în România și CaleaEuropeana.ro au organizat luni, la Curtea Domnească din Târgoviște, cu sprijinul Centrului Europe Direct Târgoviște, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, prima dezbatere publică cu cetățenii ”Agora – Viitorul Europei”, la finalul căreia participanții au decis că viitorul Europei trebuie să îi regăsească pe toți europenii alături într-o Uniune mai puternică.
Axată pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017, dezbaterea a fost inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, urmată de o dezbatere mai largă cu cetățenii care, la final, au votat scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană.
”Statele membre decid să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale în toate domeniile. În acest scenariu în care există consens în ceea ce privește faptul că nici UE-27 în forma actuală, nici țările europene pe cont propriu nu sunt suficient de bine pregătite pentru a face față provocărilor curente, statele membre decid să pună în comun competențe, resurse și procese decizionale în toate domeniile”, arată scenariul 5 – Mult mai mult, împreună –, cel care a obținut cele mai multe voturi și cel care prevede că viitorul Uniunii se bazează pe o cooperare aprofundată mai mult ca niciodată.
Scenariul 5 – primul în preferințele participanților – a fost urmat de Scenariul 1 (Continuând pe același drum), Scenariul 3 (Cei care își doresc mai mult realizează mai mult), și Scenariul 4 (Mai puțin și mai eficient), Scenariul 2 (Accent exclusiv pe piața unică) nu a primit niciun vot.
”Conform luărilor de poziție pe care le au românii scenariul preferat este scenariul 5 pentru că românii consideră că împreună, la nivelul Uniunii, se pot găsi soluții mai bune decât separat, la nivelul fiecărui stat membru. În același timp există și o doză de scepticism că nu va ieși scenariul 5 (n.r. – la nivelul decizional UE) pentru că este scenariul cel mai ambițios și nu este clar dacă în momentul de față cele 27 de state membre au capacitatea de a lucra împreună pe toate domeniile. Vorbim de unitate în diversitate, dar diversitatea este mare. Noi suntem foarte recunoscători celor care aleg să participe la acest exercițiu democratic, la acest exercițiu care face ca vocea românilor să fie auzită la Bruxelles. Avem nevoie să simțim că Europa pulsează pentru că Europa nu este numai la București sau Bruxelles, ci este și aici la Târgoviște”, a declarat Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.
”Europa și Uniunea Europeană au nevoie de un singur scenariu al viitorului lor: o Europă unită, sigură, cu o singură viteză, în care cetățenii să beneficieze de drepturi depline şi mai ales egale. România este pregătită să contribuie activ la construcția viitorului Europei, ca proiect european consolidat, bazat pe unitate, coeziune şi respect faţă de principiile şi valorile sale fundamentale şi va juca în acest context un rol esențial în procesul de reformare a Uniunii Europene. Aceasta indiferent şi independent de problemele şi provocările fără precedent şi de natură diferită, interne şi externe, cu care Europa se confruntă în prezent“, a declarat, în acest sens, și secretarul de stat pentru Afaceri Europene din cadrul MAE, Cristian Winzer.
”Ani de zile s-a spus despre români că sunt euro-entuziaștii Europei din naivitate și din lipsă de cunoaștere. La Târgoviște, în urma unei dezbateri care a analizat cele cinci scenarii despre viitorul Europei, românii, în cunoștință de cauză, au votat pentru o Europă mai puternică, o Europă care să mențină realizările de până acum și chiar să le dezvolte. Aceasta este interpretarea corectă a faptului că mai mult de jumătate dintre românii care au votat au ales, în primul rând, scenariul 5 – Mult mai mult, împreună -, respectiv scenariul 1- Continuând pe același drum. Sperăm ca alături de partenerii noștri, atât la Piatra Neamț pe 1 septembrie, cât și la Făgăraș pe 4 septembrie, vom reuși să arătăm Europei că vocea noastră trebuie ascultată și că ea se bazează pe înțelegerea corectă a importanței Uniunii Europene”, a declarat directorul CaleaEuropeana.ro, Dan Cărbunaru.
Vorbitorii care au susținut dezbaterile în cadrul evenimentului sunt: Vlăduţ Andreescu (manager Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte – scenariul 1), Cosmin Bogza (director programe la Radio Minisat – scenariul 2), Constanța Mătușescu (decan, Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea „Valahia” din Târgoviște – scenariul 3), Agnes Terezia Erich (manager, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița – scenariul 4), Claudia Gilia (vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa – scenariul 5).
Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma media CaleaEuropeana.ro organizează în perioada următoare, cu sprijinul Centrelor Europe Direct și al autorităților locale, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, o serie de trei dezbateri publice cu cetățenii, câte una în fiecare regiune istorică, intitulate ”Agora – Viitorul Europei”, axate pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017.
Evenimentul de la Târgoviște de pe 28 august va fi urmat de cele de la Piatra Neamț (1 septembrie) și Făgăraș (4 septembrie).
“Aștept cu interes rezultatul acestor dezbateri, pe o temă de maximă actualitate, pe care o voi aborda și eu în cadrul vizitelor oficiale pe care le voi avea în septembrie la București, precum și în județele Sălaj și Cluj. România are șansa de a fi implicată, ca partener activ, în procesul de reformare a Uniunii Europene cu 27 de state membre. Prioritatea noastră, a Comisiei Europene, este menținerea unității familiei UE-27, indiferent de scenariul care va întruni consensul statelor membre în lunile următoare”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.
Context
Cartea albă privind viitorul Europei a fost anunțată de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, inițiativa fiind salutată de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016. Ea analizează modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la preocupările suscitate de globalizare și cele în materie de securitate.
Documentul prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025, în funcție de alegerile pe care le va face Europa. Scenariile au un caracter ilustrativ, nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive.
De la discursul președintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2016, Reprezentanța Comisiei Europene a organizat/participat la 12 dezbateri și dialoguri pe tema viitorului Europei și a celor cinci scenarii puse în discuție.
.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Emil Hurezeanu și Kaja Kallas au discutat despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
Luminița Odobescu, fost ministru de externe și fost consilier prezidențial, a fost numită consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu
Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”
UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian
România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
EVENIMENTE
De Ziua Culturii Naționale, Palatul Culturii din Iași organizează conferința ”România în Uniunea Europeană”
Published
5 days agoon
January 9, 2025By
Diana ZaimDe Ziua Culturii Naționale, Palatul Culturii din Iași organizează conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, informează un comunicat oficial al Instituției.
Evenimentul este realizat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași. Acesta va avea loc la data de 15 ianuaria, ora 11.00.
Manifestarea, dedicată Zilei Culturii Naționale, îl va avea ca invitat de onoare pe prof. univ. dr. Lucian Leuștean, o personalitate marcantă a mediului academic ieșean, care va aborda importanța apartenenței României la Uniunea Europeană.
Intervenția sa va analiza rolul și implicațiile integrării României în spațiul politic, economic și cultural european, punând accent pe oportunitățile și beneficiile pe care Uniunea Europeană și instituțiile sale le oferă cetățenilor români, mai ales în actualul context geopolitic.
„Toți iubitorii de cultură, educație și istorie sunt invitați să participe la acest eveniment de excepție, care va aduce în prim-plan subiecte de actualitate și va oferi oportunitatea de a interacționa cu unul dintre cei mai respectați istorici români”, declară Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Evenimentul este coordonat de prof. Sorin Sitea și face parte din seria manifestărilor dedicate aniversării a 160 de ani de la înființarea Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, instituție de prestigiu cu o tradiție deosebită în educația românească.
EVENIMENTE
Nicușor Dan este laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024
Published
1 month agoon
December 4, 2024Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este cel de-al șaselea laureat al Premiului ICDE România Europeană, acordat anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din Cluj-Napoca.
Acesta se alătură unei galerii de personalități și organizații prestigioase din România și Republica Moldova, precum Excelența Sa Maia Sandu, Asociația Dăruiește Viață, doamna Laura Codruța Kövesi, doamna Emilia Șercan și Asociația VeDem Just, care au avut o contribuție decisivă la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației în societatea românească.
“Premiul acordat în acest an recunoaște și recompensează, printre altele, verticalitatea, perseverența, echilibrul, înțelepciunea și hotărârea de care a dat dovadă domnul Nicușor Dan în lunga sa activitate civică și politică. Credem că domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic, aflat mereu în slujba cetățenilor pe care-i reprezintă”, a transmis ICDE într-un comunicat.
Ceremonia de decernare a Premiului România Europeană va avea loc la Cluj, vineri, 6 decembrie 2024, începând cu ora 14.30, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene, în cadrul unei conferințe organizate de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai în colaborare cu Centrul EUXGLOB al aceleiași facultăți și cu ICDE.
EVENIMENTE
Colegiul Medicilor Stomatologi din București va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0
Published
2 months agoon
November 21, 2024By
REDACTIAColegiul Medicilor Stomatologi din București (CMSB) va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0. Celebrarea va avea loc la data de 29 noiembrie 2024 la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și va reuni personalități marcante din domeniul stomatologiei din România și din străinătate.
Evenimentul va debuta cu o sesiune educațională de excepție, programată între orele 9:00 și 18:00, unde participanții vor avea ocazia să descopere cele mai noi tendințe și inovații din domeniul stomatologiei, să interacționeze cu experți de renume și să-și consolideze cunoștințele profesionale.
La finalul zilei, aniversarea va continua cu un moment festiv, dedicat consolidării relațiilor profesionale și celebrării celor două decenii de activitate ale CMSB, organizație care a avut un impact semnificativ în promovarea sănătății orale și a excelenței în practica stomatologică.
Vă invităm să fiți alături de CMSB la această celebrare istorică, să creați noi conexiuni profesionale și să contribuiți la dezvoltarea comunității stomatologice din București.
Pentru detalii suplimentare și înscrieri, vă rugăm să accesați https://evenimentecmsb.ro/
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Emil Hurezeanu și Kaja Kallas au discutat despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
Luminița Odobescu, fost ministru de externe și fost consilier prezidențial, a fost numită consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu
Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”
Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont
UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian
Ministrul Alexandru Rafila: Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, România își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare
Românii vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie pentru deplasarea în Israel. Cum poate fi obținută
Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE
Șase țări din UE solicită Comisiei Europene să reducă plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc: Este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
Trending
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA6 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- U.E.1 week ago
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
- U.E.1 week ago
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
- INTERNAȚIONAL7 days ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE