REPUBLICA MOLDOVA
Prima discuție telefonică a lui Ilie Bolojan ca președinte interimar, cu Maia Sandu: România și R. Moldova, legate de o relație bazată pe istorie comună și valori europene
Published
1 month agoon

Președintela Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut miercuri prima convorbire telefonică cu președintele interimar al României, Ilie Bolojan, cei doi oficiali reafirmându-și angajamentul comun de a continua și consolida proiectele menite să întărească relațiile dintre România și Republica Moldova, în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.
“Astăzi am avut o convorbire telefonică cu Președintele interimar al României, domnul Ilie Bolojan, căruia i-am urat mult succes și putere de muncă. În cursul discuției am convenit să ducem mai departe proiectele menite să consolideze legăturile noastre, în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Totodată, am reiterat recunoștința cetățenilor Republicii Moldova pentru sprijinul plenar și necondiționat pe care l-am primit de la București, îndeosebi în ultimii ani marcați de multiple dificultăți, și am subliniat că România rămâne partenerul nostru de suflet”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.
La rândul său, președintele interimar Ilie Bolojan a precizat, într-o postare pe Facebook, că i-a mulțumit Maiei Sandu “pentru gândurile bune și pentru prietenia sinceră dintre țările noastre”.
“România și Republica Moldova sunt legate printr-o relație specială, bazată pe o istorie comună, valori europene și proiecte de dezvoltare. Vom continua să colaborăm strâns pentru binele cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Moldova nu e singură. Suntem împreună, în aceeași luptă pentru un viitor mai bun!”, a precizat Bolojan.
Ceremonia în urma căreia Klaus Iohannis a devenit primul președinte care pleacă din funcție prin demisie a durat în jur de 30 de minute.
Iohannis l-a întâmpinat pe Bolojan în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni, au făcut o fotografie și au avut o scurtă întrevedere.
“Mult succes! Să aveți grijă de România”, i-a transmis Iohannis lui Bolojan.
Ulterior, pe Platoul Marinescu a avut loc o ceremonie de plecare. Klaus Iohannis a trecut în revistă, pentru ultima dată, Garda de Onoare. A fost intonat Imnul național al României, iar Klaus Iohannis a salutat Drapelul țării.
La ceremonia de plecare s-au aflat numeroși angajați ai Administrației Prezidențiale și jurnaliști.
Klaus Iohannis le-a mulțumit angajaților Administrației Prezidențiale și la final s-a îndreptat spre jurnaliștii care relatau, rostind fraza “Dumnezeu să binecuvânteze România!“.
Klaus Iohannis și-a anunțat, luni, demisia din funcția de președinte al României. Deși a calificat procedura de suspendare a sa din funcție drept un demers “inutil”, “nefondat” și “păgubos”, Iohannis a precizat că în plan intern, referendumul va fi unul “eminamente negativ”, deoarece societatea va fi divizată, iar în plan extern efectele vor fi de durată și foarte negative în raport cu partenerii.
“Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România”, a spus Klaus Iohannis, cu vocea tremurândă.
Cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis ar fi trebuit să se încheie la data de 21 decembrie 2024, însă în motivarea deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024, ca urmare unui a proces electoral viciat, Curtea Constituțională a stabilit că președintele Iohannis își va exercita mandatul până când noul președinte ales va depune jurământul, evocând aplicabilitatea art. 83 alin.(2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în funcție “exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales”.
Conform Constituției, interimatul funcției de președinte al României va fi asigurat de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în timp ce alegerile prezidențiale au fost programate deja pentru data de 4 mai.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale
Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA
”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club
Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni
Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici
Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina
REPUBLICA MOLDOVA
Comandantul Forțelor armate SUA în Europa și Africa, vizită la Chișinău pentru discuții legate de securitatea Republicii Moldova
Published
2 days agoon
March 14, 2025
Generalul Chris Donahue, comandantul Forțelor armate ale SUA în Europa și Africa a sosit joi într-o vizită la Chișinău, prima în Republica Moldova de la preluarea funcției în decembrie trecut, pentru a discuta cu autoritățile moldovene probleme legate de securitate.
“Generalul Donahue se va întâlni cu oficiali ai guvernului Republicii Moldova, inclusiv cu conducerea Ministerului Apărării, pentru a discuta despre cooperarea dintre Statele Unite și Republica Moldova în vederea consolidării securității ambelor țări”.
Vizita sa la Chișinău urmează celei a generalului de brigadă Charles Morrison, directorul Statului Major Comun al Gărzii Naționale din Carolina de Nord (NCNG).
Generalul de brigadă Morrison a discutat cu responsabili din cadrul Ministerului Apărării un plan de activități pe termen lung între NCNG și Armata Națională a Republicii Moldova.
REPUBLICA MOLDOVA
Cooperare transfrontalieră România-R. Moldova: Primele granturi europene pentru turism durabil și îmbunătățirea capacității administrative
Published
3 days agoon
March 13, 2025
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Interreg VI-A NEXT România-Republica Moldova 2021-2027, anunță semnarea primelor două contracte de grant pentru proiecte selectate în urma apelului de proiecte cu valoare mică. Acestea se adresează domeniilor cultură și turism, respectiv îmbunătățirea capacității administrative.
Proiectul ”CULTURISE: Culture and Sustainable Tourism for Social Inclusion and Innovation in RMD and RO”, cu un buget total de 329.779,91 de euro, din care 296.801,91 de euro reprezintă valoarea grantului solicitat, este implementat de către Community Association Fate (beneficiar lider) și vizează stimularea cooperării transfrontaliere între organizații neguvernamentale din România și Republica Moldova, în vederea promovării moștenirii culturale și a turismului durabil. În cadrul proiectului, va fi promovat turismul sustenabil în județele Iași, Botoșani și Vaslui (din România), precum și în raioanele Chișinău, Orhei, Soroca și Ungheni (din Republica Moldova).
Proiectul ”Innovative Actions for Enhanced Public Administration and Cross-border Cooperation” cu o valoare totală de 265.937,80 de euro, din care grantul solicitat din partea Programului Interreg este de 239.344,02 euro, este implementat de către Association for Sustainable Development “Prut-Danube” Galați. Proiectul vizează îmbunătățirea capacității administrative pentru o dezvoltare durabilă și calitatea vieții în regiune, prin înființarea a două Centre de Resurse la Cahul și Tulucești, care vor funcționa ca hub-uri de suport pentru formarea abilităților în managementul proiectelor finanțate de UE și implementarea unui Plan de acțiune comun pentru consolidarea administrației publice și cooperarea transfrontalieră.
Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova este unul dintre programele de cooperare transfrontalieră finanțate de Uniunea Europeană cu un buget de 97 milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova și are ca obiectiv dezvoltarea zonelor aflate de-a lungul frontierei, din ambele state participante, și de a consolida cooperare dintre acestea. Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educația, turismul și cultura, adaptarea la schimbările climatice și managementul frontierei. Toate informațiile despre acest program pot fi consultate la www.ro-md.net. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este Autoritate de Management pentru acest program de cooperare.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Siegfried Mureșan: Votul istoric de astăzi, cu o majoritate clară, arată că suntem uniți la nivelul PE în a sprijini și mai mult R. Moldova în următoarea perioadă
Published
5 days agoon
March 11, 2025By
Andreea Radu
În contextul evoluțiilor geopolitice și al schimbărilor în relațiile transatlantice, este în interesul de securitate al UE să sprijine stabilitatea Moldovei și să o ajute să continue integrarea europeană, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European privind Facilitatea de Creștere pentru Republica Moldova.
„Plenul Parlamentului European tocmai a aprobat, cu largă majoritate, Facilitatea de Creștere și Reforme pentru Republica Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro. Este cel mai mare instrument european de sprijin din istoria țării. Rezultatul votului: 499 voturi pentru, 117 împotrivă și 44 abțineri. Ca negociator-șef al Parlamentului European pe acest dosar, sunt foarte bucuros că am obținut votul final pe acest instrument, iar banii vor ajunge în curând în Republica Moldova”, a subliniat Siegfried Mureșan, potrivit unui comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.
Deputatul european a menționat că, după trei luni de negocieri, Parlamentul European a ajuns la un acord privind această Facilitate, care include trei aspecte esențiale pentru Republica Moldova.
„În primul rând, am reușit să aprobăm Facilitatea mai repede decât alte dosare legislative similare. În felul acesta, fondurile vor ajunge în Republica Moldova încă din luna aprilie”, a spus Mureșan.
În al doilea rând, eurodeputatul a subliniat că Parlamentul European a obținut o majorare de 200 de milioane de euro a pre-finanțării pentru Republica Moldova. „Acestea sunt fondurile care vor fi alocate Republicii Moldova la scurt timp după intrarea în vigoare a Facilității. La propunerea mea, am obținut creșterea pre-finanțării de la 7% la 18%, ceea ce înseamnă o creștere de peste 200 de milioane de euro a valorii pre-finanțării, până la peste 300 de milioane de euro”, a explicat el.
„În al treilea rând, am reușit și o creștere cu 100 de milioane de euro a valorii totale a finanțării, de la 1,8 miliarde de euro la 1,9 miliarde de euro. Cele 100 de milioane de euro cuprind și sprijinul de 60 de milioane de euro pentru regiunea transnistreană, anunțat de Comisia Europeană în luna ianuarie”, a adăugat Siegfried Mureșan.
De asemenea, acesta a subliniat că siguranța Uniunii Europene depinde de siguranța Republicii Moldova și a evidențiat că votul istoric de astăzi, cu o majoritate clară, demonstrează unitatea Parlamentului European în a sprijini și mai mult Republica Moldova în următoarea perioadă.
„În contextul evoluțiilor geopolitice și al schimbărilor în relațiile transatlantice, este în interesul nostru de securitate să ajutăm Moldova să fie stabilă și să continue integrarea europeană. Rezultatul de astăzi este, totodată, meritul conducerii proeuropene de la Chișinău și al oamenilor din Republica Moldova care au rezistat amenințărilor dinspre Federația Rusă și au susținut clar parcursul european al țării”, a concluzionat eurodeputatul.
Reunit în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European a dat marți undă verde Planului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova care mobilizează peste 1,9 miliarde de euro în următorii doi ani pentru accelerarea reformelor socio-economice și fundamentale, îmbunătățirea accesului la piața unică a Uniunii Europene și creșterea asistenței financiare.
Această sumă combină aproximativ 500 de milioane de euro în sprijin financiar nerambursabil și până la 1,5 miliarde euro în împrumuturi cu dobândă redusă.
Aprobarea din plenul PE vine la două săptămâni după ce președinția poloneză a Consiliului Uniunii Europene și negociatorii Parlamentului European, în frunte cu eurodeputatul român Siegfried Mureșan, au ajuns la un acord provizoriu privind instituirea Plan de reformă și creștere pentru Republica Moldova de aproape 1,9 miliarde de euro, un nou instrument de sprijinire a reformelor legate de UE și a creșterii economice în această țară.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- NATO1 week ago
Giorgia Meloni propune extinderea articolului 5 din Tratatul NATO la Ucraina, fără aderarea oficială a Kievului la Alianță
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Undă verde pentru “Europa Apărării”: Liderii europeni au aprobat înarmarea UE și capacitățile militare necesare în complementaritate cu NATO, prioritizând apărarea frontierei estice în fața “provocării existențiale” dinspre Rusia
- NATO4 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA6 days ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova