Prima femeie director din istoria CIA: Gina Haspel a fost confirmată de Senatul Statelor Unite

Gina Haspel a devenit noul director al CIA după ce Senatul SUA a confirmat joi numirea ei de către preşedintele Donald Trump, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cu 51 de voturi pentru şi 45 împotrivă, Senatul a pus capăt unei bătălii politice legate de numirea primei femei la conducerea Central Intelligence Agency, agenţia americană de informaţii externe.

FOTO: Wikipedia

Haspel conducea deja CIA ca director interimar, după ce predecesorul ei, Mike Pompeo, a fost desemnat ca secretar de stat. Numirea ei a fost controversată din cauza legăturilor ei cu metodele dure de interogatoriu practicate de agenţie, considerate de contestatari drept tortură. Printre altele, după atentatele din 11 septembrie 2001, suspecţii de terorism au fost supuşi simulării înecului, cunoscute sub numele de “waterboarding”, mai notează sursa citată.

Citiți și Cine este Gina Haspel, prima femeie care va deveni directorul CIA (Washington Post)

Gina Haspel are o experienţă îndelungată de ofiţer sub acoperire, după 33 de ani de carieră în cadrul CIA. În 2002, ea a condus operaţiunile din Thailanda ale agenţiei, în cadrul cărora mai mulţi deţinuţi au fost interogaţi într-o închisoare secretă. După trei ani, ea a ordonat distrugerea înregistrărilor video a interogatoriilor respective.

Citiți și Senatorul american John McCain, victimă a torturii în timpul războiului din Vietnam, se opune numirii Ginei Haspel la conducerea CIA

Printre cei care s-au opus numirii lui Haspel se numără senatorul republican John McCain, fost candidat la preşedinţia Statelor Unite, care în prezent suferă de cancer şi a absentat de la lucrările de anul acesta ale Senatului. Ca fost prizonier de război în Vietnam, el a fost torturat, iar pe baza acestei experienţe, a considerat că numirea noii directoare va transmite un mesaj greşit şi că SUA ar trebui să se apere folosind doar metode “la fel de corecte şi de juste precum valorile la nivelul cărora dorim să ne ridicăm şi pe care dorim să le promovăm în lume”.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.