Prima provocare pentru noul secretar de Stat american: Mike Pompeo prezintă luni o ”foaie de parcurs” pentru un nou acord nuclear cu Iran

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, instalat în funcție la finalul lunii aprilie, va anunţa luni o ”foaie de parcurs” diplomatică pentru ajungerea la un nou acord nuclear cu Iranul, a indicat vineri Departamentul de Stat, transmite agenția de presă germană DPA.

Foto: US Department of State/ Twitter

Noua propunere va căuta să creeze ”un cadru care să abordeze totalitatea ameninţărilor iraniene”, a declarat un oficial din Departamentul de Stat, într-o teleconferinţă cu reporteri, scrie Agerpres.

Oficialul menționat a refuzat să ofere detalii despre discursul pe care îl va susţine Mike Pompeo, dar a afirmat că noul plan îşi propune revizuiri ale acordului care să ţină cont de îngrijorările privind rachetele balistice iraniene, alimentarea de către Teheran a unor războaie civile în regiune şi un regim mai bun de inspecţii internaţionale.

Potrivit oficialului american, SUA s-au aflat în ”consultări foarte extinse şi aprofundate” cu partenerii europeni în ce priveşte revizuirea acordului, iar amploarea divergenţelor dintre Washington şi europeni a fost prezentată exagerat.

Citiți și Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. Reacţii internaţionale

Pe 8 mai, președintele american Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul internaţional JCPOA privind programul nuclear iranian, în pofida apelurilor făcute de partenerii săi europeni – Emmanuel Macron și Angela Merkel – care s-au aflat la Washington la finalul lunii aprilie. Un apel similar fusese făcut și de șeful diplomației britanice, Boris Johnson, primit la Washington de omologul american, Mike Pompeo.

Ulterior, premierul Marii Britanii, Theresa May, cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron au emis o declarație comună după decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul cu Iranul, solicitând Statelor Unite să evite adoptarea unor decizii care obstrucționează implementarea completă de către toate celelalte părți ale acordului.

La nivelul UE, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a precizat că ”acordul nuclear nu este un acord bilateral și nu stă în puterea unui stat să rezilieze acest acord în mod unilateral”, iar Comisia Europeană a anunțat activarea unui regulament ca datează din anul 1996, o “lege de blocaj” (blocking status) ce are drept scop contracararea efectelor sancţiunilor SUA asupra companiilor europene care doresc să investească în Iran.

Acordul privind programului nuclear iranian a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), înainte de venirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

El reglementează strict activităţile nucleare ale Iranului astfel încât să garanteze caracterul lor exclusiv paşnic.

Pe de altă parte, relațiile dintre Europa și Statele Unite, parteneri și aliați tradiționali, au cunoscut o răcire de la instalarea administrației Trump după mai multe decizii ale președintelui american, de la retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris la mutarea ambasadei din Israel la Ierusalim și de la anunțarea unor măsuri tarifare suplimentare pentru importurile de aluminiu și oțel din UE la recenta hotărâre de a retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iran.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.