Prima reactie a lui Nicolas Sarkozy dupa ce a fost inculpat pentru coruptie

nicolas-sarkozyFostul presedinte francez Nicolas Sarkozy denunta o “instrumentalizare politica a justitiei” in dosarul in care este acuzat de coruptie si sustine ca nu a comis “niciodata” “un act contrar principiilor republicane sau statului de drept”, potrivit unui extras dintr-un interviu acordat TF1 si Europe 1 si citat de AFP.

 Sarkozy, inculpat in noaptea de marti spre miercuri , in special pentru “coruptie activa” si trafic de influenta, spune ca “nu a tradat niciodata increderea” nimanui.

“In tara noastra, care este tara drepturilor omului si a statului de drept, sunt lucruri care sunt in curs de organizare. Francezii trebuie sa le cunoasca si, potrivit constitiintei lor si in deplina libertate, trebuie sa judece ce se intampla”, a afirmat fostul sef de stat (2007-2012).

Contra-atacul lui Nicolas Sarkozy a intervenit la cateva ore dupa inculparea sa, la capatul unui arest preventiv de 15 ore, o procedura niciodata intalnita la un fost presedinte.

Coruptia si traficul de influenta sunt delicte pasibile de inchisoare pana la zece ani.

Aceasta arestare preventiva intervine in momentul in care se multiplicau zvonurile legate de intentia lui Nicolas Sarkozy de a reveni in viata politica, prin preluarea, in toamna, a sefiei partidului conservator UMP.

Avocatul lui Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, este si el arestat preventiv, de luni, alaturi de alti doi inalti magistrati, Gilbert Azibert si Patrick Sassoust. Anchetatorii vor putea confrunta versiunile celor patru barbati.

Ei incearca sa stabileasca daca Nicolas Sarkozy, 59 de ani, a incercat sa obtina informatii de la un magistrat de rang inalt, Gilbert Azibert, asupra unei decizii a justitiei care il viza, in schimbul promisiunii unui prestigios post la Monaco.

Juridic, traficul de influenta este reglementat de mai multe articole din codul penal si poate ajunge la pedepse care merg de la zece ani de inchisoare la 150.000 de euro amenda, in functie de circumstante. Deocamdata, nimeni nu este urmarit penal in acest dosar, nu a fost pronuntata nicio inculpare si nu se cunosc capetele de acuzare care ar putea fi retinute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.