Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Prima reacție UE după o nouă respingere a Brexit-ului. Donald Tusk: Riscul unei retrageri fără acord crește semnificativ

Published

on

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat marți seară că noul vot al Parlamentului de la Londra, în care a fost respinsă ultima versiune a acordului privind Brexit, sporește riscul unei retrageri a Marii Britanii din UE fără un acord.

Avertismentul a venit din partea unui purtător de cuvânt al șefului Consiliului European, citat de AFP.

Membrii Parlamentului britanic au respins marți, din nou, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, într-o nouă înfrângere politică pentru premierul Theresa May care vine cu aproximativ două săptămâni înainte de 29 martie, termenul stabilit pentru retragerea din Uniune în urma activării articolului 50 la 29 martie 2017.

391 de parlamentari au votat împotrivă, iar 242 pentru, iar cu o majoritate de 149 de voturi aceasta reprezintă a patra cea mai dură înfrângere din istorie pentru guvernul britanic în Parlament. Prima rămâne cea privind votul din luna ianuarie a acestui an, tot referitor la Brexit.

La votul din ianuarie, 432 de parlamentari au votat împotriva acordului privind Brexit negociat de cabinetul lui May, 202 dintre aceștia exprimându-și susținerea.

Potrivit declarațiilor Theresei May după ce acordul a picat din nou la vot, miercuri va avea loc un vot în Camerei Comunelor privind ieşirea din UE fără un acord pe 29 martie.

Dacă deputaţii resping şi această variantă, joi ar urma un vot pentru o ”extindere” a perioadei de negociere prevăzute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de această dată.

Acordul supus votului a reprezentat un nou plan al Theresei May pentru a obține consimțământul legislativului de la Londra privind retragerea din UE în condițiile agreate cu negociatorii Uniunii.

Votul de la Londra vine la o zi distanță după ce premierul britanic s-a întâlnit, la Strasbourg, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La finalul acesteia, Comisia Europeană a publicat ultimele documente privind producerea Brexit, iar Jean-Claude Juncker i-a trimis președintelui Consiliului European Donald Tusk scrisoarea prin care îi solicită punerea în discuția Consiliului European din 21-22 martie a Instrumentelor juridice privind Brexit.

Mai mult, Juncker a avertizat că În cazul în care nu va părăsi Uniunea Europeană până la data de 23 mai, ziua în care încep alegerile pentru Parlamentul European, Marea Britanie va trebui să organizeze un scrutin în cadrul alegerilor europene.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONSILIUL EUROPEAN

Theresa May acceptă condițiile contratimp impuse de Consiliul European: Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE oferă o amânare a Brexit-ului până pe 22 mai, dacă Parlamentul britanic aprobă săptămâna viitoare acordul

Published

on

© Donald Tusk/ Facebook

Liderii europeni au propus joi seară Regatului Unit două opţiuni pentru amânarea Brexit-ului după data prevăzută iniţial, 29 martie, potrivit concluziilor summitului european de la Bruxelles, opțiuni acceptate de premierul britanic Theresa May.

“M-am întâlnit cu premierul May în mai multe rânduri în această seară pentru a fi sigur că Regatul Unit acceptă scenariile unei extinderi şi sunt încântat să confirm că avem un acord în această privinţă”, a declarat Donald Tusk într-o conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a avut loc după miezul nopții, la Bruxelles.

Potrivit concluziilor Consiliului European, dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul de divorţ încheiat în noiembrie, Cei 27 sunt de acord să amâne data Brexit-ului pentru 22 mai.

În cazul unei noi respingeri de către parlamentul britanic, “Consiliul European decide să îl proroge până la 12 aprilie 2019 şi aşteaptă ca Regatul Unit să indice calea de urmat înainte de această dată”, au scris liderii europeni.


Textul concluziilor Consiliului European în format articolul 50:

1. Consiliul European ia act de scrisoarea prim-ministrului Theresa May din 20 martie 2019.

2. Ca răspuns, Consiliul European aprobă Instrumentul referitor la Acordul privind retragerea și Declarația comună în completarea Declarației politice, convenite între Comisia Europeană și Guvernul Regatului Unit la Strasbourg, la 11 martie 2019.

3. Consiliul European convine în privința unei prelungiri până la 22 mai 2019, cu condiția aprobării, săptămâna viitoare, a Acordului privind retragerea în cadrul Camerei Comunelor. Dacă Acordul privind retragerea nu va fi aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare, Consiliul European convine în privința unei prelungiri până la 12 aprilie 2019 și se așteaptă ca Regatul Unit să indice, înainte de această dată, o cale de urmat care să fie supusă Consiliului European spre analiză.

4. Consiliul European reiterează faptul că nu este posibilă o repunere în discuție a Acordului privind retragerea, care a fost convenit între Uniune și Regatul Unit în noiembrie 2018. Orice angajament, orice declarație sau orice alt act, emis(ă) în mod unilateral ar trebui să fie compatibil(ă) cu litera și spiritul Acordului privind retragerea.

5. Consiliul European solicită continuarea eforturilor pentru asigurarea pregătirii și a contingenței la toate nivelurile pentru consecințele retragerii Regatului Unit, luând în considerare toate rezultatele posibile.

6. Consiliul European se va implica în continuare în această chestiune.


Reamintim că premierul britanic dorea o amânare până la 30 iunie, dar această dată punea Uniunii o problemă din punct de vedere juridic din cauza alegerilor europene, prevăzute între 23 şi 26 mai.

Opțiunile convenite de liderii UE-27 intervin cu o săptămână înainte de termenul de ieșire a Regatului Unit din UE, programat pentru 29 martie 2019.

Pe 14 martie, Parlamentul britanic a votat extinderea articolului 50 privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană până la data de 30 iunie 2019, iar premierul Theresa May i-a scris preşedintelui Consiliului European pentru a solicita amânarea.

Ulterior, Comisia Europeană a prezentat un document prin care se opune prelungirii apartenenței Regatului Unit la Uniunea Europeană până la 30 iunie. În documentul invocat, executivul european a propus Marii Britanii o alegere ”binară”, a unei amânări scurte a Brexit-ului de la 29 martie la 23 mai sau a unei amânări lungi, până cel puţin la sfârşitul acestui an, Marea Britanie fiind obligată să organizeze alegeri pe 23 mai pentru Parlamentul European.

Votul de pe 14 martie a fost necesar întrucât cu două zile în urmă, pe 12 martie, membrii Parlamentului britanic au respins, din nou, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 391 de parlamentari au votat împotrivă, iar 242 pentru, o majoritate de 149 de voturi ce reprezintă a patra cea mai dură înfrângere din istorie pentru guvernul britanic în Parlament.

Prima rămâne cea privind votul din luna ianuarie a acestui an, tot referitor la Brexit.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele României Klaus Iohannis, înaintea reuninii Consiliului European: Trebuie să fim foarte sinceri: mingea este clar în curtea britanicilor, nu este la noi

Published

on

Corespondență din Bruxelles 

Președintele României Klaus Iohannis a declarat înaintea reuniunii Consiliului European, unde urmează ca șefii de stat sau de guvern să discute soarta Brexit-ului, că ”mingea este clar în curtea britanicilor, nu este la noi”.

”Teoretic este foarte posibil încă să avem un Brexit ordonat, dar trebuie să fim foarte sinceri: mingea este clar în curtea britanicilor, nu este la noi. Și sperăm că din ce în ce mai mulți vor înțelege acest lucru”, a spus șeful statului în cadrul declarațiilor de presă.

Acesta a reiterat necesitatea unui Brexit ordonat, care ar fi cel mai avantajos pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

”Noi întotdeauna avem o poziţie potrivită şi bună, dar în chestiunea Brexit o să avem în primul rând o discuţie în Consiliu. Marea Britanie a cerut o prelungire până în 30 iunie şi deja sunt multe voci care spun că Brexitul se poate prelungi, dar este bine să se termine înainte de alegerile europarlamentare. Vom primi şi sfatul departamentelor de jurişti şi de legalitate şi vom avea o discuţie pe această temă şi la sfârşit vom avea, sper, o poziţie comună, care este rezonabilă şi ajută şi partenerii britanici. Cam toţi dorim să îi ajutăm, dar ei trebuie să ajungă odată la o concluzie. (…) Pe noi toţi ne avantajează un Brexit ordonat. (…) Acordul este unul bun, am participat cu toţii la a crea acest acord, a fost negociat de echipa noastră şi este cea mai bună variantă. Aşa-numitul hard Brexit este foarte problematic în primul rând pentru Marea Britanie, dar nici nouă nu ne convine, fiindcă vrem să construim o relaţie bună de viitor şi atunci este bine să începem cu dreptul, nu cu stângul”, a precizat şeful statului, înaintea participării la prima sesiune de lucru a reuniunii Consiliului European.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere cu președintele Consililui European, Donald Tusk, înaintea reuniunii de vară a Consiliului.

Prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat cu doar o zi înainte ca șefii de stat sau de guvern să se întâlnească la Bruxelles că i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a solicita amânarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 30 iunie.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis, întâlnire la Bruxelles cu ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, înainte de reuniunea liderilor europeni

Published

on

Corespondență din Bruxelles 

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit astăzi la Bruxelles cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Gordon Sondland, anunță Administrația Prezidențială.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc după ce șeful statului a susținut un discurs în cadrul conferinței anuale transatlantice, organizată de AmCham EU.

Foto: Administrația Prezidențială

În cadrul discursului, Klaus Iohannis a invocat nevoia unei cooperări mai strânse între Uniunea Europeană și SUA, precizând că ”securitatea și prosteritatea Europei nu pot fi separate de securitate și prosepritatea Americii”, cerând în același timp ca UE ”să își adapteze politica comercială pentru a apăra interesele noastre strategice și pentru a reflecta noile realități din economia globală, inclusiv pe fondul situațiilor care implică practici anticoncurențiale”.

Totodată, președintele României a avut o întrevedere bilaterală cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, înainte de reuniunea Consililuui European.

Potrivit unui comunicat Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda reuniunii se află subiecte care se referă, în principal, la aspecte legate de ocupare, creştere şi competitivitate, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile externe ale Uniunii Europene, dar şi la aspecte legate de combaterea dezinformării în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23 – 26 mai. De asemenea, liderii europeni vor discuta în format UE27 despre procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Liderii statelor membre UE vor face şi o evaluare a situaţiei economice actuale, iar discuţiile referitoare la Piaţa Unică se vor axa pe aspecte legate de domeniul digital, industrie şi comerţ în contextul provocărilor globale, tehnologice şi de securitate.

”În acest context, Președintele României va pleda pentru continuarea eforturilor statelor membre în direcția consolidării și aprofundării Pieței Unice în toate dimensiunile sale. De asemenea, ținând cont de dezvoltarea accentuată a domeniului digital, președintele Klaus Iohannis va sublinia că o piață digitală puternică este esențială pentru menținerea poziției Europei ca una dintre cele mai importante economii din lume”, este precizat în cadrul sursei amintite mai sus.

În ceea ce priveşte combaterea dezinformării, preşedintele României va evidenţia faptul că lupta împotriva acestui fenomen este esenţială în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European. În acest sens, Klaus Iohannis va pleda pentru intensificarea eforturilor la nivelul statelor membre pentru combaterea acestui fenomen, în vederea asigurării unui proces electoral european liber şi corect.

”Liderii europeni vor aborda, de asemenea, cele mai recente evoluţii privind procesul de retragere a Marii Britanii din UE, precum şi opţiunile pentru perioada viitoare. Preşedintele României va sublinia că obiectivul comun este acela de a se evita o retragere dezordonată a Marii Britanii din Uniune, iar ţara noastră, în calitatea de Preşedinţie la Consiliul UE, va acţiona pentru finalizarea pregătirilor pentru orice scenariu posibil legat de procesul Brexit. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea menţinerii unităţii UE27 în cadrul acestui proces”, arată sursa citată.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending