Președintele american, Donald Trump, a făcut miercuri, cu ocazia Crăciunului, o vizită neașteptată trupelor americane staționate în Irak, fiind prima vizită din ultimii nouă ani pe care un lider american o face în Irak și prima vizită a lui Trump într-o zonă de conflict armat după aproape doi ani de la preluarea mandatului și la doar câteva zile după ce acesta a anunțat că va retrage trupele SUA din Siria și că va înjumătăți efectivele militare americane prezente în Afganistan, anunță Reuters, citat de Agerpres.
Avionul prezidențial Air Force One a aterizat la baza aeriană Al Asad din vestul capitalei Bagdad după un zbor de noapte de la Washington, şeful statului fiind însoţit de Prima Doamnă, Melania Trump, un mic de grup de consilieri şi agenţi ai Secret Service, precum şi de câţiva reporteri. Donald Trump urma să rămână în Irak trei ore.
Donald Trump a primit critici din rândul armatei americane pentru că, de la instalarea la Casa Albă, în ianuarie 2017, nu a efectuat nicio vizită în zone de conflict unde sunt prezente trupe americane şi mai ales după ce, luna trecută, în Franţa, a anulat din cauza ploii o vizită la un cimitir american din timpul Primului Război Mondial.
Preşedintele american a declarat jurnaliştilor care îl însoţesc că nu intenţionează să retragă trupele din Irak şi că această ţară ar putea fi folosită ca bază militară ”în cazul în care vom dori să facem ceva în Siria”.
Astfel, se așteaptă ca baza militară din Irak să devină un hub al luptei împotriva grupării teroriste ISIS.
La întoarcerea din Irak, avionul prezidențial a făcut o oprire la baza aeriană Ramstein, Germania, pentru alimentare cu combustibil. Trump a profitat de ocazie pentru a se întâlni cu trupele americane staționate acolo.
Vizita în Irak îi oferă lui Trump oportunitatea de a fi fotografiat și filmat alături de membri ai armatei americane, lucru ce îl poate ajuta politic. Să nu uităm că popularitatea lui Trump în rândul trupelor americane active a scăzut, de când acesta a devenit președinte.
O vizită a președintelui american într-o zonă de conflict armat reprezintă un moment propice pentru a arăta recunoștința celor care au făcut sacrificii pentru țară.
Vizita lui Franklin D. Roosevelt în Casablanca și Rabat, Maroc, din 1943, reprezintă prima vizită a unui președinte american într-o zonă de conflict armat, dacă nu le luăm în calcul pe cele efectuate de Abraham Lincoln, din timpul Războiului Civil. FDR a fost atât de mișcat de lucrurile la care a fost martor încât, la întoarcere, potrivit Muzeului Prezidențial Franklin D. Roosevelt, acesta a scris zeci de scrisori familiilor celor pe care i-a întâlnit în Maroc, dar și familiilor celor care au decedat.
Nu în ultimul rând, o vizită prezidențială într-un teatru de operații arată nu numai că trupele americane nu au fost uitate, dar și că țara le onorează serviciul.
În timpul Războiului Civil, președintele american de la acea vreme, Abraham Lincoln, a efectuat mai multe vizite pe câmpul de luptă, una dintre ele fiind și cea întreprinsă la un spital din City Point, Virginia, unde medicii au încercat să îi arate acestuia facilitățile de care dispune unitatea medicală.
Se spune că acesta ar fi replicat: ”Domnilor, dumneavoastră știți mai bine cum se conduc aceste spitale. Eu am venit aici pentru a strânge mâna oamenilor care au obținut victoriile noastre glorioase”.
În cei 15 ani care au trecut de la debutul intervenţiei americane în Irak, în 2003, aproape 4.500 de soldaţi americani şi-au pierdut viaţa.