EVENIMENTE
Prima vizită a unui ambasador român în Statul Jersey
Published
10 years agoon
Ambasadorul României la Londra, Dr. Ion Jinga, a efectuat, în perioada 8-9 septembrie, o vizită de lucru în Insula Jersey. Statul Jersey este posesiune a Coroanei Britanice care se autoguvernează din anul 1204. Aceasta a fost prima vizită a unui ambasador român în Statul Jersey.
Ambasadorul a fost însoţit de Ioan Dascălu, ataşat pe probleme de afaceri interne şi Paul Hussar, consul în cadrul Ambasadei. Vizita se înscrie în strategia Ambasadei României de dezvoltare a relaţiilor cu entităţi locale din Marea Britanie sau posesiuni ale Coroanei britanice, pentru promovarea intereselor României în domeniile economic, financiar, cultural şi social, precum şi pentru cunoaşterea problemelor cu care se confruntă şi a aspiraţiilor comunităţilor româneşti care trăiesc în aceste zone.
Ambasadorul Ion Jinga a avut convorbiri cu Ian Gorst, Prim Ministru al Statului Jersey (Chief Minister of Jersey), Sir Philip Bailhache, Ministru pentru Relaţii Externe, Philip Ozouf, Ministru de Finanţe, Generalul Sir John McColl, Locotenent-Governator (reprezentantul Reginei pe Insula Jersey), William Bailhache, Deputy Bailiff (va prelua funcţia de Bailiff la începutul anului 2015), Richard Corrigan, Director General al Departamentului de Finanţe (Jersey Finance), John Harris, Director General al Comisiei pentru Servicii Financiare, Mike Bowron, Şeful Poliţiei din Jersey, Simon Crowcroft, primarul din St Helier (capitala Statului Jersey), Robert Key, Decanul (Episcopul) Bisericii Anglicane din Jersey, cu reprezentanţi ai mediului bancar şi financiar interesaţi să investească în România, precum şi cu membri ai comunităţii româneşti din Jersey.
Cu ocazia vizitei, a fost semnat Acordul privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere dintre Ministerul Român al Afacerilor Interne şi Departamentul de Transport şi Servicii Tehnice din Insula Jersey.
În toate intâlnirile cu autorităţile din Jersey, ambasadorul a subliniat atenţia pe care autorităţile de la Bucureşti o acordă dezvoltării relaţiilor cu statele şi entităţile unde trăiesc cetaţeni români, pentru facilitarea integrării acestora în mediul local, în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, care se bucură de toate drepturile ce le sunt conferite prin acest statut. Vizita a avut o importantă componentă economică, ambasadorul român subliniind deschiderea României spre noi parteneriate, spre consolidarea cooperării la nivelul autorităţilor centrale, al Camerelor de Comerţ şi al operatorilor economici, remarcând oportunităţile şi expertiza pe care Jersey le oferă în cadrul sectorului serviciilor financiare.
Adresându-se oaspeţilor prezenţi la Dineul oferit în onoarea sa de către Preşedintele Parlamentului local, la care au participat Primul Ministru, Ministrul pentru Relaţii Externe, Ministrul Educaţiei, Ministru pentru Afaceri Sociale, membri ai Parlamentului şi oameni de afaceri, Ion Jinga a mulţumit pentru atitudinea corectă şi cuvintele apreciative pe care interlocutorii le-au avut la adresa comunităţii româneşti din Jersey, a subliniat contribuţia pozitivă pe care această comunitate o aduce la dezvoltarea insulei şi a arătat că unul din obiectivele vizitei îl constituie dinamizarea relaţiilor economice ale României cu Insula Jersey, impulsionarea dialogului pe teme financiare şi amplificarea schimburilor comerciale.
Discuţiile cu autorităţile din domeniul siguranţei publice au confirmat buna integrare a celor peste 1000 de cetateni români în viaţa economică şi socială din Jersey, cvasi-inexistentă infracţionalităţii cu autori români şi deschiderea ambelor parţi spre cooperare şi schimb de informaţii pentru prevenirea şi combaterea fenomenelor antisociale. În cadrul poliţiei din Jersey activează şi doi ofiţeri români, angajaţi din comunitatea locală.
Vizita a prilejuit şi o întâlnire a ambasadorului cu comunitatea românească din Jersey, care reprezintă aproape 2% din populaţia Statului Jersey, fiind, din punct de vedere numeric, a cincea comunitate străina de pe insulă. Profilul acestei comunităţi include un segment de lucrători care desfăşoară activităţi cu caracter sezonier, în special în domeniile turismului şi serviciilor hoteliere, dar şi o parte bine integrată în societatea din Jersey, unde şi-au stabilit reşedinţa de mai mulţi ani. A fost subliniată atenţia constantă pe care Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti o acordă comunităţilor româneşti din străinătate, importanţa păstrării de către românii din diaspora a legăturilor cu ţara şi a valorilor spirituale ale românismului, precum şi demersurile autorităţilor române privind consolidarea relaţiilor cu Jersey şi măsurile adoptate în sprijinul acestora.
La solicitarea celor prezenţi, ambasadorul Ion Jinga a discutat cu Decanul Bisericii Anglicane din Jersey pentru identificarea unui spaţiu mai adecvat desfăşurării serviciului religios în cadrul Misiunii Ortodoxe Române din Jersey, primind asigurări că situaţia semnalată îşi va găsi rapid o soluţie favorabilă. De asemenea, i-a încurajat pe cei prezenţi să înfiinţeze o asociaţie care să poată organiza evenimente social-culturale prin care să promoveze valorile şi cultura României şi a primit promisiunea primarului oraşului St Helier că va pune la dispoziţia viitoarei asociaţii, cu titlu gratuit, spaţiul unde să aibă loc primul eveniment cultural al comunităţii româneşti din Jersey.
Un alt subiect în discuţiile avute atât cu autorităţile locale cât şi cu românii din Jersey a fost sugestia acestora de înfiinţare a unui Consulat Onorific (în Jersey există peste 20 astfel de consulate). Ambasadorul a arătat că va supune această propunere atenţiei conducerii Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.
Cu acest prilej, reprezentantul secţiei consulare a Ambasadei României la Londra a oferit asistenţă consulară cetăţenilor români prezenţi, în cadrul unui consulat itinerant.
În semn de apreciere pentru contribuţia adusă la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Jersey, autorităţile locale au oferit ambasadorului Ion Jinga “Medalia de Argint a Statului Jersey (The Silver Medal of the States of Jersey).
You may like
Secretarul de stat american va merge la Londra pentru a discuta despre Orientul Mijlociu și Ucraina
Regatul Unit va furniza Ucrainei în următoarele luni sute de sisteme de rachete: Vor ajuta Kievul să își apere populația, infrastructura și teritoriul de atacurile brutale ale lui Putin
Regatul Unit se alătură UE și SUA, semnând primul tratat internațional privind inteligența artificială
Premierul britanic anunță la Berlin lansarea negocierilor unui nou tratat bilateral UK-Germania, care prefațează o resetare a relației Londrei cu UE: Nu va însemna inversarea Brexitului
Îmbunătățirea relației post-Brexit dintre Marea Britanie și UE trece prin Berlin și Paris. Premierul britanic Keir Starmer, vizite în Germania și Franța pentru ”consolidarea legăturilor” cu aceste țări
Luminița Odobescu reafirmă prioritatea aderării României la Schengen în întâlnirea cu noul ambasador al Austriei
EVENIMENTE
ICI București participă la primul workshop regional privind energia regenerabilă offshore în domeniul apărării, organizat de Agenția Europeană de Apărare la București
Published
3 months agoon
May 30, 2024Primul workshop regional din cadrul proiectului Symbiosis (Offshore Renewable Energy for Defence) este organizat la București de Agenția Europeană de Apărare (EDA), asistată de ICI București și Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, informează un comunicat.
Evenimentul se desfășoară în perioada 30-31 mai 2024, reunind experți, cercetători și reprezentanți ai MAPN-urilor europene și ai industriei pentru a discuta și explora soluțiile inovatoare în domeniul energiei regenerabile offshore în domeniul apărării.
Adrian-Victor Vevera, directorul general al institutului, a vorbit în deschiderea workshop-ului, menționând cooperarea cu EDA în cadrul Forumului Consultativ pe Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate, subliniind importanța securității cibernetice în ecosistemele furnizorilor și lanțurile de aprovizionare și mulțumind reprezentanților EDA pentru participarea la Digital Innovation Summit Bucharest.
În cadrul evenimentului, reprezentanții ICI București vor modera două paneluri, contribuind la discuțiile privind integrarea acestor tehnologii în contextul strategic european și la identificarea celor mai bune practici și soluții inovatoare.
Pe parcursul workshop-ului, participanții vor avea ocazia să participe la sesiuni de prezentări și discuții interactive, având astfel posibilitatea de a-și împărtăși cunoștințele și experiențele, dar și de a crea noi oportunități de colaborare.
Proiectul Symbiosis, coordonat de EDA, are drept scop dezvoltarea și implementarea tehnologiilor avansate de energie regenerabilă offshore pentru a sprijini infrastructurile și operațiunile de apărare. Totodată, este explorată coexistența dintre forțele navale și proiectele de energie regenerabilă offshore. Acest proiect reprezintă o oportunitate unică pentru colaborarea între țările europene în vederea creșterii capacităților de apărare prin utilizarea surselor de energie durabile și ecologice.
COMUNICATE DE PRESĂ
Festivalul “Aici-Acolo”, organizat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni sub înaltul patronaj al președintelui României, are loc la București în perioada 24-26 mai
Published
4 months agoon
May 24, 2024În perioada 24-26 mai 2024 are loc la București cea de-a VII-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta, pe 26 mai. Evenimentul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cuprinde o serie de activități organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Evenimentul aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, film, etc. dar și reprezentanți ai mediului asociativ, academic și de afaceri din comunitățile românești din afara granițelor.
Evenimentul se bucură de colaborarea unor importante instituţii cum ar fi: Parlamentul României, Patriarhia Română, Filarmonica ”George Enescu” din București, Opera Națională București, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național de Istorie a României, Romanian Design Week (un proiect al The Institute), Transilvania Film și al unor artiști precum prestigioasa pianistă Elisabeth Sombart din Elveția, strănepoata cercetătorului Nicolae Leon – fratele vitreg al lui Grigore Antipa și discipolă directă a maestrului Sergiu Celibidache, naista Mariana Preda (Olanda), pianista Lavinia Dragoș (Germania) etc.
Programul evenimentelor din cadrul Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” se desfășoară astfel:
În după-amiaza zilei de vineri, 24 mai, de la ora 12:00, Patriarhia Română (Aleea Dealul Mitropoliei nr.25) găzduieşte în Catedrala Patriarhală deschiderea și binecuvântarea seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul Aici – Acolo”. În aceeași locație, în Sala Aula Magna ”Teoctist Patriarhul” a Patriarhiei, de la ora 12:30, vor fi transmise mesajele de bun venit ale organizatorilor.
Manifestările continuă în după-amiaza aceleiași zile (vineri, 24 mai) la Muzeul Național al Țăranului Român (Şos. Pavel D. Kiseleff nr.3) unde, începând cu ora 16.00, participanții vor avea prilejul unui tur al Muzeului și al târgului de tradiții românești organizat în curtea interioară a Muzeului. De la ora 18.00 va avea loc proiecția filmului ”Parking”, în regia lui Tudor Giurgiu, la Cinema Muzeul Țăranului, Studioul Horia Bernea (Strada Monetăriei, nr. 3). Filmul este bazat pe romanul ”Apropierea” de Marin Mălaicu-Hondrari, unde Adrian, un imigrant român fără acte care lucrează în Spania, se confruntă cu prejudecățile celorlalți dar și cu cele provocate de el însuși.
Ziua de sâmbătă, 25 mai, debutează la ora 09:00, la Palatul Parlamentului (Str. Izvor 2-4, Intrarea S1) unde, în Sala “C.A. Rosetti” are loc Deschiderea oficială a sesiunii de comunicare. Momentul va începe cu Imnul Național susținut de naista Mariana Preda (stabilită în Olanda) și va continua cu acordarea oficială a Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru această a VII-a ediție a Festivalului „Aici-Acolo”. Sesiunea de comunicare va cuprinde apoi câteva paneluri unde cei peste 500 de participanți, români din străinătate, vor avea prilejul unui dialog direct cu reprezentanții statului pentru a le transmite preocupările, nevoile și dificultățile cu care confruntă în țările gazdă și la întoarcerea în țară, dar și oportunitatea de a se cunoaște între ei, a împărtăși experiențe, bune practici și a planifica proiecte comune.
În seara aceleiași zile (sâmbătă, 25 mai), la Ateneul Român (Str. Benjamin Franklin nr. 1-3), de la ora 19:00, va avea loc un concert de muzică clasică al celebrei pianiste Elizabeth Sombart și al Orchestrei New Hope. Participanții la Festival se vor bucura și de alte prezențe artistice importante cum este pianista Lavinia Dragoș, care profesează în Germania, violonista Alexandra Tîrșu din Viena, alături de muzicieni consacrați ai scenelor naționale și internaționale (violoncelistul Octavian Lup, fondatorul orchestrei New Hope, Mihaela Cesa Goje, dirijorul acestui concert) și viitoare speranțe (Radu Török, Carina Tănase-Ene, Sofia Antal și Petru Burcea).
Ultima zi a seriei de evenimente din cadrul Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” începe duminică, 26 mai, când, de la ora 10:00, participanții sunt invitați să aleagă între multiple evenimente printre care vizitarea expoziției multidisciplinare de design și industrii creative ”Romanian Design Week” (Str. Benjamin Franklin 10), vizitarea Muzeului Național de Artă al României (Calea Victoriei nr. 49-53), Muzeului Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12) și/sau a Muzeului Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111), etc.
Ziua se va încheia cu un moment cultural organizat la Opera Națională (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 70-72), începând cu ora 19:00, care va include un concert dirijat de Maestrul Daniel Jinga și mesajele Președintelui României și ale organizatorilor cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.
Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.
În acest an, la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” sunt așteptați peste 500 de români de pretutindeni din diaspora și din comunitățile istorice, din 34 de țări.
Toate evenimentele sunt gratuite iar participarea se face pe baza înscrierii prealabile și a prezentării ecusonului de participant la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul “Aici-Acolo”.
EVENIMENTE
New Strategy Center organizează cea de-a 8-a ediție Black Sea and Balkans Security Forum. Nouriel Roubini, David Petraeus și Phillip Breedlove, printre experții de renume care participă
Published
4 months agoon
May 21, 2024În perioada 23-24 mai 2024, New Strategy Center va organiza cea de-a opta ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale privind regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Forumul este organizat în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, având ca partener instituțional Ministerul Afacerilor Externe, iar ca partener academic Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterină din București și beneficiază de sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO. Evenimentul va avea loc în București, la Athénée Palace Hilton.
Cu o agendă ambițioasă și invitați de prestigiu, „Black Sea and Balkans Security Forum” se afirmă ca cel mai important eveniment dedicat securității în regiunea Mării Negre. Forumul va include 41 de paneluri și 161 de vorbitori, reunind oficiali, diplomați, militari și analiști de renume din statele membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere.
Temele centrale ale acestei ediții vor aborda securitatea în regiunea Mării Negre, amenințările de tip hibrid care se manifestă pe multiple planuri, aspecte ce țin de securitatea energetică, securitatea alimentară, combaterea dezinformării, reziliența cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest și alte subiecte prioritare pe agenda publică.
În mai multe paneluri se va discuta despre lecțiile învățate pe frontul din Ucraina, iar reconstrucția Ucrainei este o altă temă avută în vedere.
Întregul eveniment se dorește a fi o pledoarie pentru securitate și prosperitate la Marea Neagră, un spațiu deschi și liber pentru comerț, conectivitate și exploatarea resurselor energetice.
Ediția din acest an are drept invitați experți de renume mondial, precum economistul Nouriel Roubini , Generalul (rez) David Petraeus, fostul șef la CIA sau fostul Comandant al Forțelor NATO în Europa, Generalul (rez) Phillip Breedlove.
CaleaEuropeană.ro este partener media al Black Sea and Balkans Security Forum.
Lista completă a vorbitorilor și moderatorilor evenimentului poate fi consultată aici.
Concrete & Design Solutions
Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri
Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”
Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării
Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre
UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina
UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Trending
- POLITICĂ5 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă, discuții cu Ursula von der Leyen la Praga: România este pregătită să joace un rol cheie în consolidarea securității regionale
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- CONSILIUL UE1 week ago
Estonia devine cel mai nou stat din UE care boicotează președinția Ungariei la Consiliul UE pentru că ”a abuzat de rolul său”