Connect with us

JAPONIA

Primarul Emil Boc, întrevedere online cu ambasadorul Japoniei în România: Dorim să extindem colaborările dintre Cluj și Japonia, cu precădere în domeniul IT, al inovării, tehnologiei, business

Published

on

© Emil Boc/ Facebook

Primarul orașului Cluj-Napoca Emil Boc a avut o întrevedere online cu ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, în cadrul căreia au discutat despre cooperarea bilaterală și continuarea relațiilor la nivel de Parteneriat Strategic.

La această întâlnire a luat parte Mio Sekiya, atașat cultural în cadrul ambasadei, precum și Emilia Botezan, șef birou Relații externe și investitori în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

”Dialogul s-a axat pe posibilitățile de extindere a colaborărilor dintre municipiul nostru și Japonia, cu precădere în domeniul IT, al inovării, tehnologiei, business dar și în domeniile universitar și cultural”, a punctat Boc într-un mesaj pe Facebook.

În cadrul discuțiilor, acesta a prezentat reprezentanților niponi obiectivele strategice ale municipalității și planul de dezvoltare al orașului pe termen mediu și lung, subliniiând concept ”eco not ego” din abordarea Clujului.

În același timp, cei doi au discutat despre evenimentul prin care se va marca aniversarea celor 100 de ani de relații diplomatice româno-japoneze.

În acest context, primarul Clujul și-a exprimat dorința de a face orașului Matsuyama o donație de tei românești, copacul păcii, ca simbol al prieteniei.

Un alt subiect abordat au fost ”Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, amânate din cauza pandemiei Covid-19 pentru perioada 23 iulie – 8 august 2021. Participarea la cea de a 32-a ediție a evenimentului multisportiv internațional a lotului de judo al Clubului Sportiv Universitatea Cluj, condus de Florin Bercean, unul dintre cei mai titrați antrenori de judoka din lume, reprezintă pentru Cluj-Napoca încă o recunoaștere a profesionalismului, performanței și perseverenței sportivilor noștri”, a precizat Boc.

La această întâlnire a luat parte Mio Sekiya, atașat cultural în cadrul ambasadei, precum și Emilia Botezan, șef birou Relații externe și investitori în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Japonia este unul dintre statele asiatice cu care România are relaţii speciale, fundamentate pe valorile comune şi pe convergenţa poziţiilor faţă de problemele internaţionale, potrivit MAE.

În ianuarie 2018, cu ocazia vizitei la Bucureşti a prim-ministrului Shinzo Abe, s-a luat decizia ridicării relaţiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic.

La 17 iulie 2018, la Tokyo au fost semnate acordurile care reglementează relaţiile UE cu Japonia – Acordul de Parteneriat Strategic şi Acordul de Parteneriat Economic (intrate în vigoare la 1 februarie 2019).

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Ambasadorii României și Japoniei în SUA au discutat despre realizarea Parteneriatului Strategic bilateral și alianțele celor două țări cu Statele Unite

Published

on

© Andrei Muraru/ Facebook

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit joi, la Washington, cu omologul său japonez, Koji Tomita, ca parte a vizitelor de curtoazie diplomatică pe care ambasadorul român le-a inițiat pentru a consolida legăturile dintre Ambasada României și celelalte misiuni diplomatice acreditate la Washington.

“O întâlnire foarte călduroasă și fructuoasă cu Excelența Sa Koji Tomita, ambasadorul Japoniei în SUA. România și Japonia sărbătoresc în acest an Centenarul relațiilor noastre politice și diplomatice și ne pregătim să deschidem un nou capitol în relația noastră de lungă durată prin realizarea unui Parteneriat Strategic semnificativ între cele două țări. Am avut un excelent schimb de opinii cu privire la alianțele noastre cu SUA, acordând prioritate intereselor noastre în ceea ce privește evoluțiile politice, inițiativele economice, problemele de securitate”, a scris Muraru, pe Facebook.

De la începutul mandatului, Andrei Muraru s-a mai întâlnit la Washington cu omologi de-ai săi din Europa Centrală și de Est, ambasadorii Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Poloniei și Sloveniei, țări partenere în cadrul UE și aliați în cadrul NATO, precum și cu ambasadorul Uniunii Europene în SUA.

De asemenea, ambasadorul român s-a întâlnit și cu ambasadorul Coreei de Sud în SUA.

Aflat la debutul mandatului de ambasador la Washington, Andrei Muraru a avut deja o serie de întrevederi și discuții importante, fiind primit la Departamentul de Stat în prima zi a mandatului său de Philip T. Reeker, Asistentul Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat al SUA, și Matthew Boyse, Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat pentru Europa Centrală.

Ulterior, Muraru a participat alături de ambasadorii statelor formatului de securitate București 9 la o convorbire telefonică cu consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan.

Ambasadorul român a avut și o convorbire telefonică cu congresmanul republican Mike Rogers, în care a pledat pentru creșterea prezenței militare americane pe teritoriul României, precum și cu congresmanul democrat Eric Swalwell.

De asemenea, Muraru s-a întâlnit cu Eric Stewart, președintele Consiliului de Afaceri Româno-American, iar recent a avut o întrevedere cu reprezentanți ai companiilor americane Lockheed Martin, Philip Morris, IBM, Boeing, Cargill, Exxon, Sargent & Lundy, Bell Helicopter sau Metlife, întâlnire facilitată de AMRO.

Dintr-o perspectivă de analiză politico-strategică, ambasadorul român s-a mai întâlnit la Washington cu Jim Townsend, adjunct al asistentului secretarului Apărării pentru Europa și NATO al secretarului apărării în timpul administrației Barack Obama, precum și cu Ian Brzezinski, adjunct al asistentului secretarului Apărării pentru Europa și NATO în perioada administrației George W. Bush.

 

Continue Reading

JAPONIA

Maia Sandu i-a mulțumit ambasadorului Japoniei la Chișinău pentru ”susținerea parcursului european” al Republicii Moldova și a subliniat importanța valorificării potențialului de colaborare

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a mulțumit ambasadorului Japoniei la Chișinău, Yoshihiro Katayama, pentru susținerea ”parscursului nostru european și pentru ajutorul japonez la combaterea pandemiei de COVID-19 prin donații pentru sistemul moldovenesc de sănătate și contribuția semnificativă la platforma COVAX”.

Maia Sandu l-a felicitat pe reprezentatul Japoniei la Chișinău pentru organizarea excelentă a Jocurilor Olimpice de la Tokyo în ciuda situației pandemice.

”Am discutat despre intensificarea relațiilor bilaterale, inclusiv celor economice dintre țările noastre, creșterea exporturilor, facilitarea investițiilor japoneze în Republica Moldova, precum și încurajarea reciprocă a turismului. I-am mulțumit, totodată, domnului ambasador pentru sprijinul de dezvoltare oferit țării noastre pe parcursul anilor, pentru susținerea parcursului nostru european, precum și pentru ajutorul japonez la combaterea pandemiei de Covid-19 prin donații pentru sistemul moldovenesc de sănătate și contribuția semnificativă la platforma COVAX”, a precizat președinta Republicii Moldova într-un mesaj publicat pe Facebook.

Aceasta și-a exprimat speranța că cele două țări vor valorifica ”potențialul de colaborare prin consolidarea dialogului”.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

Published

on

© Yoshihide Suga/ Twitter

Președintele francez, Emmanuel Macron, aflat într-o vizită la Tokyo pentru deschiderea Jocurilor Olimpice, a avut sâmbătă o întrevedere cu premierul japonez, Yoshihide Suga, înainte de a se întâlni cu câţiva şefi ai unor mari companii nipone, printre care cel al Nissan, transmite AFP, citat de Agerpres.

Cei doi lideri nu au susținut declarații de presă la finalul întrevederii, dar Macron a lăudat pe Twitter parteneriatul ”excepțional” franco-nipon. ”La ora la care toţi luptăm contra virusului, când ne angajăm în relansare, acest parteneriat este o forţă”, a precizat acesta.

Într-o declaraţie comună publicată după întrevedere, cei doi lideri au evocat cooperarea franco-japoneză în lupta încălzirii climatice, care ”nu este o constrângere, ci un vector de inovaţie şi de creare de locuri de muncă”, şi au exprimat dorinţa de a întări legăturile economice şi comerciale între cele două ţări.

La întâlnirea cu directori generali de mari companii japoneze, Macron a lăudat atractivitatea economică a Franţei.

În privinţa dosarului spinos al răpirilor parentale în Japonia, comunicatul comun este laconic, menţionând doar că Franţa şi Japonia ”se angajează să întărească dialogul, în interesul superior al copiilor”.

Macron şi Suga au reamintit, de asemenea, importanţa unei regiuni ”indo-pacifice libere şi deschise, incluzive şi fondate pe statul de drept”, în contextul în care ambiţiile Chinei în regiune provoacă îngrijorări atât de partea japoneză, cât şi printre puterile occidentale.

Acesta este unui dintre motivele pentru care Uniunea Europeană dorește să-și consolideze ”orientarea strategică, prezența și acțiunile în această regiune extrem de importantă pentru interesele UE”.

În atingerea acestui obiectiv, miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au au adoptat la mijlocul lunii aprilie concluziile cu privire la o strategie a UE de cooperare în zona indo-pacific, scopul implicării UE fiind acela de a contribui la stabilitatea regională, securitate, prosperitate și dezvoltare durabilă, într-un moment al provocărilor și tensiunilor în creștere din regiune.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a transmis la începutul lunii iunie, că ”interesul UE este ca ordinea regională să rămână deschisă și bazată pe reguli”, astfel că Uniunea este deschisă să colaboreze ”cu partenerii săi din Indo-Pacific pentru a răspunde la dinamica emergentă care afectează stabilitatea regională”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO11 hours ago

Ambasada SUA la București: România este în siguranță și dispusă să facă afaceri pentru că se bucură de asigurările care reies din Alianța NATO

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Uniunea Europeană pregătește ”un set de instrumente” pentru a ajuta statele membre să gestioneze creșterile mari de prețuri la energie

COMUNICATE DE PRESĂ11 hours ago

“Descoperă Bucuria Culturii Urbane pe Strada de C`Arte”: Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” organizează în perioada 23-26 septembrie ediția a X-a a Festivalului Strada de C`Arte

NATO12 hours ago

Ministrul apărării Nicolae Ciucă: Nu există nicio îndoială că regiunea Mării Negre are o importanță strategică atât pentru NATO, cât și pentru Uniunea Europeană

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu, întrevedere cu ambasadorul Spaniei la București: Creșterea prețurilor la energie necesită măsuri clare. Spania a plafonat prețurile și a sprijinit IMM-urile

Dan Motreanu13 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat președintei Comisiei Europene să soluționeze cât mai urgent problema aderării României la Spațiul Schengen

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană face un pas important privind impunerea unui încărcător comun pentru toate telefoanele mobile în vederea reducerii deșeurilor electronice

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a discutat cu omologul american despre cooperarea în domeniul energiei ”pentru a ne promova securitatea energetică și climatică”

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

România și Polonia, atenționate de Comisia Europeană că nu au transpus corect Directiva privind siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore

SĂNĂTATE15 hours ago

Eurobarometru: Românii consideră că cercetarea și inovarea aduc cele mai pozitive schimbări în medicină și asistența medicală 

ONU1 day ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru1 day ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU1 day ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Președinta Fondului de Investiții al celor Trei Mări: Înființarea fondului, posibilă prin cooperarea cu România. Este esențial să prezentăm investitorilor întreaga regiune prin fiecare țară în parte

ONU2 days ago

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

INTERNAȚIONAL2 days ago

Joe Biden invocă, în primul său discurs la ONU, “alianța sacră NATO” și “parteneriatul fundamental cu UE”: Suntem în zorii unui deceniu decisiv. Începem o nouă eră de diplomaţie neobosită

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI6 days ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Team2Share

Trending