U.E.
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, și-a anunțat candidatura la președinția Franței
Published
3 years agoon
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunțat duminică că va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor, alăturându-se astfel unei liste tot mai mari de contestatari ai actualului președinte centrist Emmanuel Macron, informează Politico.
Fiica în vârstă de 62 de ani a unor imigranți spanioli care au fugit de dictatura lui Francisco Franco, Hidalgo este marea favorită pentru a obține nominalizarea din partea Partidului Socialist.
Humblement, consciente de la gravité de cet instant, et pour faire de nos espoirs la réalité de nos vies, j’ai décidé d’être candidate à la présidence de la République française. pic.twitter.com/viaXwURm53
— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) September 12, 2021
Primar al Parisului din 2014, aceasta intră în cursă ca o figură polarizantă, a cărei campanie de a elimina mașinile din capitală și de a face orașul mai verde a creat diviziuni între locuitori.
Sondajele de opinie arată în prezent că Hidalgo ar obține doar șapte până la nouă procente în primul tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale din aprilie, dacă ar fi aleasă să reprezinte socialiștii.
Ea a declarat că una dintre prioritățile sale principale ar fi transformarea Franței într-o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon, acuzându-l pe Macron că nu și-a respectat promisiunile privind clima. De asemenea, politiciana franceză pledează pentru oportunități egale în societate.
În discursul pentru lansarea cadidaturii, susținut la Rouen, Hidalgo a declarat că educarea sa în cartierele de locuințe pentru clasa muncitoare din Lyon a arătat cum sistemul școlar francez poate ajuta copiii să depășească „prejudecățile de clasă”. Cu toate acestea, ea a avertizat că modelul republican francez, care promite libertate, egalitate și fraternitate, „se dezintegrează sub ochii noștri”. „Vreau ca toți copiii din Franța să aibă aceleași oportunități pe care le-am avut eu”, a precizat candidata la președinția Franței, citată de Euronews.
De asemenea, fostul negociator-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din Franța, programate pentru anul viitor, din partea partidului Les Républicains și ar putea fi contracandidatul lui Emmanuel Macron, dacă va fi selectat în cadrul alegerilor preliminare ale partidului.
Barnier a spus că printre punctele programului său se numără „limitarea și ținerea sub control a imigrației” și „repunerea muncii și meritului în centrul societății noastre”. De asemenea, lupta împotriva schimbărilor climatice va fi un element al campaniei sale.
Macron nu a confirmat încă că va candida pentru un al doilea mandat, dar este de așteptat să facă acest lucru.
Actualul președinte și liderul de extremă-dreapta Le Pen sunt cotați între 20% și 24% și sunt în prezent cei mai probabili candidați pentru cel de-al doilea tur de scrutin.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Macron o felicită, în limba română, pe Maia Sandu pentru “realegerea ei în fruntea Moldovei”: Democrația a triumfat în fața tuturor ingerințelor
Premierul Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Franța pentru întâlniri cu omologul francez Michel Barnier și reprezentanții comunității românești
Macron, reacție în română după referendumul din R. Moldova: Întruchipată de Maia Sandu, aspirația moldovenilor de a se alătura familiei europene a fost mai puternică decât manipulările
Franța este deschisă invitării imediate a Ucrainei în NATO, afirmă ministrul de externe Jean-Noel Barrot
Biden, Scholz, Macron și Starmer afirmă că “NATO rămâne puternică și unită ca niciodată”: Nu putem “slăbi eforturile” de susținere a Ucrainei
Emmanuel Macron solicită Israelului „să pună capăt operațiunilor militare” din Liban
REPUBLICA MOLDOVA
UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului
Published
6 mins agoon
November 4, 2024Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au emis luni o declarație comună în care o “felicită călduros” pe Maia Sandu pentru realegerea sa pentru un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova și salută eforturile autorităților de a organiza cu succes alegerile, “în pofida interferențelor fără precedent ale Rusiei”.
“UE o felicită călduros pe Maia Sandu pentru realegerea sa pentru un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova. Felicităm autoritățile moldovene pentru desfășurarea cu succes a alegerilor, în pofida interferențelor fără precedent ale Rusiei, inclusiv prin scheme de cumpărare de voturi și dezinformare. Aceste încercări hibride au urmărit să submineze instituțiile democratice ale țării și calea sa către UE”, se arată în comunicatul comun al Comisiei Europene și al șefului diplomației UE, Josep Borrell.
Conform sursei citate, Uniunea Europeană sprijină securitatea și reziliența Moldovei, inclusiv prin Facilitatea europeană pentru pace și Misiunea de parteneriat a Uniunii Europene. Moldova a fost prima țară care a încheiat un parteneriat pentru securitate și apărare cu UE.
În declarația emisă, Comisia și Înaltul Reprezentant amintesc și că “referendumul recent a reafirmat angajamentul poporului moldovean față de calea europeană și față de consolidarea în continuare a legăturilor noastre strânse“.
“UE va continua să colaboreze cu președintele și cu autoritățile moldovenești pentru a promova continuarea reformelor și pentru a spori stabilitatea și prosperitatea țării pe calea sa către UE, inclusiv prin Planul de creștere pentru Moldova, anunțat recent”, conchide sursa citată.
Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.216 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,41% față de cele 44,59% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.
Mesaje de felicitare pentru Sandu, care și-a revendicat victoria, au venit și din partea președintelui Franței, Emmanuel Macron, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a președintelui Klaus Iohannis, a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, și a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Aproximativ 54,13% din cetățenii moldoveni (în jur de 1,7 milioane) s-au prezentat duminică la vot, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat actualul președinte pro-european al republicii, Maia Sandu, și candidatul socialist pro-rus Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al R. Moldova.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Siegfried Mureșan: Prin victoria președintei Maia Sandu, R. Moldova devine mai puternică în drumul său spre UE
Published
56 mins agoon
November 4, 2024Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a felicitat-o pe președinta Maia Sandu pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale, pe care a descris-o drept „o victorie în fața celui mai dificil contracandidat: Federația Rusă și resursele fără precedent pe care aceasta le-a mobilizat pentru a manipula, a dezinforma și a mitui alegătorii din Moldova”.
Mureșan a subliniat că succesul obținut de Sandu reprezintă și o victorie a cetățenilor moldoveni, care și-au exprimat clar dorința pentru un viitor european. „Este o victorie a oamenilor din Republica Moldova și o înfrângere pentru Federația Rusă,” a afirmat acesta.
Potrivit lui Mureșan, rezultatul proeuropean din alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană întăresc poziția Republicii Moldova pe drumul integrării și fac din țară un stat „mai puternic și mai pregătit de procesul de aderare.” Acesta a adăugat că Uniunea Europeană nu poate ignora dorința cetățenilor moldoveni de a avansa pe calea europeană și că sprijinul pentru modernizarea țării, îmbunătățirea nivelului de trai și pregătirea pentru aderare va crește.
„Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, mă voi asigura că Uniunea Europeană ține cont de voința oamenilor exprimată la vot și că oferim tot sprijinul necesar în procesul de aderare,” a subliniat Mureșan.
În calitate de negociator-șef al Planului de Creștere de 1,8 miliarde de euro destinat Moldovei, eurodeputatul a promis că va urgenta adoptarea legislației europene pentru ca fondurile să fie alocate către infrastructură, modernizarea școlilor, spitalelor și drumurilor, dar și pentru reforma administrației publice și justiției.
„Integrarea europeană aduce rezultate concrete pentru oameni, iar oamenii trebuie să simtă acest lucru cât mai repede,” a adăugat acesta, subliniind importanța resurselor europene pentru a susține acest parcurs esențial.
Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.216 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,41% față de cele 44,74% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.
U.E.
Olaf Scholz o felicită pe Maia Sandu pentru realegere: Suntem alături de Republica Moldova
Published
1 hour agoon
November 4, 2024Cancelarul german Olaf Scholz a felicitat-o luni pe Maia Sandu pentru realegere în funcția de președinte al Republicii Moldova și a exprimat sprijinul Germaniei pentru țara de peste Prut.
„Maia Sandu a condus în siguranță Republica Moldova prin momente dificile și a așezat țara pe un curs european. Suntem alături de Republica Moldova. Felicitări pentru realegerea dumneavoastră în funcția de președinte!”, a scris cancelarul german, luni dimineață, pe X.
.@sandumaiamd has steered the Republic of Moldova safely through difficult times and set the country on a European course. We stand by Moldova’s side. Congratulations on your re-election as President! https://t.co/vRZEz8pbIL
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) November 4, 2024
Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.216 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,41% față de cele 44,74% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.
Mesaje de felicitare au venit și din partea altor lideri europeni, între care președintele României, Klaus Iohannis, președintele Franței Emmanuel Macron, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski sau șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
Siegfried Mureșan: Prin victoria președintei Maia Sandu, R. Moldova devine mai puternică în drumul său spre UE
Olaf Scholz o felicită pe Maia Sandu pentru realegere: Suntem alături de Republica Moldova
Președintele ARPIM, Dr. Radu Rășinar: Inovația în sănătate, singura cale prin care pacienții români pot beneficia de standarde moderne de tratament
Parlamentul European începe luni audierea celor 26 de comisari desemnați. Roxana Mînzatu își prezintă pe 12 noiembrie viziunea pentru portofoliul de Vicepreședinte executiv pentru „Oameni, competenţe şi pregătire”
Zelenski o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea unui nou mandat: Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova
Nicolae Ciucă salută victoria uriașă a Maiei Sandu grație “istoriei scrise de moldoveni pentru toți frații de peste Prut”: R. Moldova își continuă drumul către UE
Marcel Ciolacu o felicită pe Maia Sandu pentru un nou mandat: Moldovenii din întreaga lume au scris istorie pentru viitorul lor european, luptându-se contra mecanismelor Rusiei
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor
Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”
România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic
Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate
NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE
Trending
- SĂNĂTATE4 days ago
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU Corina Crețu: Politica de coeziune trebuie să sprijine zonele metropolitane și rurale din UE, nu să fie o cutie din care se pot lua bani pentru alte priorități
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU Președintele METREX, la București: Zonele metropolitane din UE își doresc să fie un organism influent în modelarea viitorului și competitivității UE