UPDATE. Primele reacții în presa internațională după protestele din România

UPDATE: Agenţia France Presse scrie că peste 30.000 de români au manifestat la Bucureşti şi în marile oraşe împotriva corupţiei şi a unei reforme controversate a justiţiei dorită de majoritatea de stânga. Agenţia franceză subliniază că 5.000 de persoane au manifestat la Cluj şi Timişoara şi 3.000 la Iaşi.

The Guardian scrie că ”zeci de mii de români s-au deplasat prin zăpadă în București, sâmbătă, în semn de protest împotriva legilor propuse, despre care criticii le spun că vor face mai dificilă urmărirea penală a corupției la nivel înalt”. ”Aproximativ 50.000 de persoane au mers spre Parlament, au suflat în fluiere, au fluturat steaguri și au scandat <hoții>, transmite publicația.

Reuters scrie că ”aproximativ 50.ooo de persoane au mers spre Parlament din renumita Piață a Universității, locul tuturor protestelor majore din 1989, fluierând, fluturând steaguri și scandând “hoții!”, în timp ce alte mii au protestat în alte orașe din România”.

New York Times scrie că ”mulțimea, al cărei număr era estimat a fi la ordinul zecilor de mii, a cântat imnul național, iar oamenii au fluturat telefoanele mobile în aer” aprinzând lanternele, citând agenția națională de presă Agerpres. 

Romania-insider.com notează că la manifestații au participat între 30.000 și 60.ooo de cetățeni, potrivit informațiilor din presa românească.

Peste 10.000 de români protestează faţă de modificarea legilor justiţiei la Bucureşti şi în întreaga ţară, scrie sâmbătă agenţia Associated Press, preluată de mai multe publicaţii din lume, printre care și ABC News.

Protestatarii au strigat: “Hoții, hoții!” Demonstranții vor merge ulterior în Parlament, adaugă AP.

Manifestații mai mici au avut loc și în orașele Cluj, Timișoara și Iași. Protestatarii au început să sosească mai devreme în capitală cu trenul din alte orașe din România și au fost întâmpinați de oameni care au fluturat steaguri românești. Anul trecut, în România au avut loc cele mai mari proteste de la sfârșitul comunismului, amintește AP.

Parlamentul național aprobat luna trecută amendamente la legi, despre care mulți spun că vor duce la o regres al luptei anticorupție. Primul-ministru desemnat Viorica Dăncilă susține reformele aduse sistemului judiciar, mai notează agenția.

Euronews transmite live protestele din București:

”Oamenii sunt supărați pe deciziile guvernului, despre care spun că vor pune sistemul judiciar, parțial, sub control politic” a relatat Hans Von der Brelie:

 

The Guardian scria vineri despre protestele planificate sâmbătă în România folosindu-se de titlul ”România se pregăteşte de proteste uriaşe din cauza <marelui pas înapoi> în ceea ce priveşte legile justiţiei”

Protestatarii au plecat din Piața Universitîții în jurul orei, 19:25, în marş, spre Palatul Parlamentului. Potrivit unor surse, la manifestaţie participă peste 15.000 de persoane, relatează Agerpres.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.