Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, va face săptămâna viitoare vizite în Japonia şi Coreea de Sud, a anunţat Departamentul de Stat de la Washington, acestea fiind primele deplasări în străinătate de la preluarea mandatului la Casa Albă, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Biden va fi însoţit la Tokyo şi Seul de secretarul de stat Antony Blinken și de secretarul apărării Lloyd Austin.
Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a precizat că scopul vizitelor este de a “reafirma angajamentul Statelor Unite de a-şi întări alianţele şi de a pune accent pe o cooperare care să promoveze pacea, securitatea şi prosperitatea în regiunea indo-pacifică şi în lume“, mai arată sursa citată.
Destinaţiile alese de preşedintele Biden indică intenţia de consolidare a relaţiilor cu partenerii SUA în confruntarea cu China, mai ales că prima vizită pe care un președinte american o efectuează în străinătate este privită mereu cu interes.
În 2017, primele vizite internaționale ale lui Donald Trump au început în Arabia Saudită și Israel, fostul lider de la Casa Albă punând o mare însemnătate politică în implicarea în procesul de pace din Orientul Mijlociu, unde a intermediat acorduri de normalizare a relațiilor între Israel și mai multe țări arabe. În 2009, prima vizită externă a lui Barack Obama a fost în Canada.
În schimb, decizia lui Biden de a merge la Tokyo și la Seul vine după ce noul lider de la Casa Albă a avut întrevederi bilaterale online cu prim-ministrul Canadei și președintele Mexicului, cei doi vecini ai SUA, a participat la prima sa reuniune prin videoconferință a liderilor G7 și s-a adresat aliaților europeni într-un discurs premieră susținut pe scena online a ediției speciale a Conferinței de Securitate de la München în cadrul căreia a făcut un apel către europeni pentru a se pregăti împreună pentru o competiție strategică pe termen lung cu China.
Noul președinte american a declarat recent că rivalitatea între SUA și China va lua forma unei ”competiții extreme”, anunțând totodată în primul său discurs despre politica externă a SUA că a început reconstruirea mușchiului alianțelor democratice pentru a face față autoritarismului Chinei și Rusiei. Pe cale de consecință, Biden a anunțat că Pentagonul va crea un grup de lucru privind provocarea strategică reprezentată de China și i-a transmis președintelui chinez Xi Jinping, în prima lor convorbire telefonică, că SUA vor apăra interesele sale și ale aliaților, inclusiv în ce privește o zonă indo-pacifică liberă și deschisă. Interesele privind o zonă indo-pacifică liberă au fost expuse și discuții cu prim-ministrul Japoniei, președintele Coreei de Sud și alți lideri internaționali.
Săptămâna trecută, Joe Biden a afirmat că promovarea democraţiei în lume o componentă cheie a strategiei de securitate naţională, într-un document de 24 de pagini intitulat Instrucţiuni Strategice Interimare privind Securitatea Naţională care tratează China drept singura putere globală capabilă să afecteze sistemul global.
Anterior publicării acestui document, secretarul american de stat Antony Blinken a susținut primul său discurs de politică externă în care a spus despre competiţia cu China că este “cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21” pentru SUA şi aliaţii lor.
Mai multe surse diplomatice au declarat recent pentru presa de peste Ocean că Washingtonul și Beijingul pregătesc o reuniune la nivel de șefi ai diplomațiilor pentru a lua pulsul celeilalte părți.