Connect with us

SECURITATE

Primii doi piloți români au zburat în simplă comandă pe aeronava F-16

Published

on

Căpitani-comandorii Andrei Constantin şi Cătălin Micloş au devenit primii piloţi români care au zburat, ieri, în simplă comandă, cu aeronava de luptă F-16 Fighting Falcon, anunță MApN. 

Zborul s-a realizat în cadrul cursului de pregătire pentru trecerea pe aeronave de luptă F-16, care se desfăşoară la Baza 5 Aeriană din Monte Real, Portugalia, informează un comunicat al ministerului.

Cei doi ofiţeri sunt piloţi de vânătoare la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, cu o experienţă de peste 15 ani, acumulând fiecare peste 1.100 de ore de zbor, din care aproximativ 900 pe aeronava MiG-21 LanceR.

10696331_313757755486187_5164635377010429004_n

De-a lungul carierei lor, cei doi ofiţeri au participat la misiuni şi exerciţii naţionale şi internaţionale, printre care misiunea de poliţie aeriană sub comandă NATO „Baltica 2007” şi exerciţiile anuale „Dacian Viper”, „Air Solution”, „Blue Danube”, „Dacian Flag”.

Detaşamentul de militari ai Forţelor Aeriene Române care urmează cursul de pregătire pentru trecerea pe aeronava F-16 în Baza 5 Aeriană, Monte Real, Portugalia, este format din 23 de militari şi include ofiţeri şi maiştri militari: piloţi, personal tehnico-ingineresc şi specialişti în planificare.

10436159_313757772152852_7814638001296576221_n

Din seria actuală fac parte trei piloţi care realizează trecerea pe aeronava de luptă F-16 Fighting Falcon.

Programul este prevăzut să se desfăşoare în mai multe serii, pe o durată de aproximativ doi ani, şi include pregătirea unui număr de 80 de militari, dintre care nouă piloţi.

 

.

 

.

NATO

SUA, mesaj pentru România la 16 ani de la aderarea la NATO: Vom continua să sprijinim România și vom lupta împotriva dezinformării promovate de cei care amenință să distrugă alianța puternică

Published

on

© US Embassy Bucharest/ Facebook

Statele Unite vor continua să sprijine România pe parcursul tuturor provocărilor cu care se confruntă, inclusiv al actualei crize provocate de COVID-19, se arată într-un mesaj al Ambasadei SUA la București cu prilejul marcării a 16 ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică. Mai mult, misiunea diplomatică americană afirmă că SUA și România vor lupta împotriva dezinformării amplificate de noua pandemie și care ”amenință să distrugă” parteneriatul și alianța transatlantică.

“Felicitări României la aniversarea a 16 ani de la aderarea la NATO! Ani de zile înainte de acel moment, România a fost un aliat de încredere al Statelor Unite. De la aderarea la NATO, România a devenit un pilon de stabilitate în regiune”, scrie misiunea diplomatică americană într-o postare pe Facebook.

“Vom continua să sprijinim România, Aliatul nostru, pe parcursul tuturor provocărilor cu care se confruntă, inclusiv al actualei crize de COVID-19”, mai precizează Ambasada SUA.

Împreună vom asigura securitatea regiunii şi vom lupta împotriva dezinformării, inclusiv a celei legate de această pandemie, promovată de către cei care ameninţă să distrugă parteneriatul puternic şi alianţa noastră“, conchide Ambasada americană.

 

România a împlinit, la 29 martie, 16 ani de la aderarea sa la Organizația Atlanticului de Nord. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est.

Citiți și 71 de ani de la înființarea NATO, Alianța ”clădită pentru a face față crizelor” și mai necesară ca oricând pentru unitatea Occidentului

În 2020, această aniversare coincide cu cea mai gravă criză de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – pandemia cu noul coronavirus -, iar beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică s-au resimțit, încă o dată, la nevoie. Săptămâna trecută, la solicitarea României, două aeronave NATO au asigurat transportul a 200.000 de combinezoane de protecție de la Seul la București pentru a sprijini eforturile țării noastre de combatere a răspândirii acestui virus. De asemenea, marcarea a 16 de ani de la aderare coincide și cu o nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice. Pe 27 martie 2020, Macedonia de Nord a devenit oficial al 30-lea stat membru al NATO, punând capăt unui proces de aderare care ar fi trebuit să înceapă în urma summitului aliat de la București din 2008, dar care a fost amânat până în 2018 când guvernele de la Skopje și Atena au ajuns în sfârșit la o înțelegere pentru schimbarea denumirii țării în Macedonia de Nord.

Cei șaisprezece ani de NATO mai coincid și cu datele publicate recent în raportul pentru anul 2019 al Alianței Nord-Atlantice. La 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, aniversați anul trecut, NATO a efectuat cel mai amplu sondaj cu privire la activitatea sa, iar România se situează între primele trei state membre ale căror cetățeni au cea mai mare încredere că apartenența la NATO le protejează țara de un atac din partea unei țări străine. De asemenea, România este pe locul al treilea între cele 29 de națiuni euro-atlantice în ce privește sprijinul cetățenilor pentru ca țara noastră să rămână stat membru al Alianța Nord-Atlantică.

Continue Reading

NATO

Ziua NATO în România. Ministrul apărării Nicolae Ciucă: În aceste momente de cumpănă este important să ne gândim la unitatea și solidaritate care izvorăşte din însăşi raţiunea de a fi a Alianţei

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, în mesajul său transmis cu prilejul Zilei NATO, că Alianţa Nord-Atlantică are un rol important în răspunsul la criza generată de COVID-19.

În aceste momente de cumpănă, este mai important ca oricând să ne gândim la unitate, la spiritul de solidaritate care izvorăşte din însăşi raţiunea de a fi a Alianţei, la cum putem să ajutăm pe cei care au nevoie de noi sau unde putem să cerem chiar noi ajutor. Acest spirit de solidaritate a fost şi este în continuare deja evidenţiat cu rapiditate printr-o serie de acţiuni interaliate. Astfel, Republica Cehă donează echipamente de protecţie Italiei şi Spaniei, Germania primeşte pacienţi din Italia şi Franţa, medici din Albania şi Polonia merg în Italia, cel mai nou membru, Macedonia de Nord, foloseşte sistemul NATO de răspuns la crize în activităţi de informare a cetăţenilor proprii. Chiar în aceste zile, aeronave aliate transportă materiale şi ajutoare, dovedind că NATO are un rol important în răspunsul la criza generată de COVID-19″, a spus Nicolae Ciucă, în mesajul transmis de Ministerul Apărării Naţionale.

Ministrul Apărării Naționale a adăugat că Alianţa susţine eforturile autorităţilor, ale populaţiei civile, inclusiv cu suport logistic, spitale de campanie, transport de pacienţi, dezinfectarea unor zone publice şi protejarea graniţelor şi că aliaţii din NATO îşi demonstrează solidaritatea şi cooperează în lupta cu pandemia COVID-19.

România, la rândul său, a transportat cu aeronave militare proprii echipamente medicale din Turcia şi Germania, iar aeronave din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic au adus în ţară 90 de tone de echipamente de protecţie din Coreea de Sud. (…) Pandemia COVID-19 este o provocare pentru noi toţi, poate cea mai mare provocare la adresa umanităţii de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial. Răspunsul nostru va fi, încă o dată, dat de principiile definitorii ale Alianţei: unitate, cooperare şi sprijin reciproc“, a spus ministrul Ciucă.

El a amintit rolul complex al militarilor români aflaţi în misiuni şi operaţii externe. “Ştiu că pandemia de coronavirus şi ceea ce se întâmplă acasă cu familiile lor este o provocare în plus, care se adaugă stresul inerent al misiunilor, însă sunt convins că aceştia îşi vor duce sarcinile la bun sfârşit, nouă revenindu-ne rolul de a avea grijă de familiile lor, aici, în ţară, rol pe care ni-l asumăm pe deplin de la nivelul echipei de conducere a MApN şi până la nivelul grupurilor de sprijin familial constituite la nivelul unităţilor trimiţătoare din ţară”, a afirmat ministrul Apărării.

De asemenea, el le-a transmis militarilor că este sigur că, prin respectarea procedurilor îndelung exersate şi a noilor măsuri de prevenţie şi limitare a răspândirii COVID-19, îşi vor duce până la capăt misiunile încredinţate, alături de aliaţii şi partenerii din NATO, precum şi în ţară, împreună cu colegii din Ministerul Afacerilor Interne.

Ciucă a afirmat că misiunea de bază a Alianţei, aceea a apărării suveranităţii teritoriului aliat, este astăzi mai actuală ca oricând.

“Mediul de securitate din regiune şi la nivel global rămâne neschimbat, însă după această perioadă critică pot apărea modificări în modul de înţelegere a securităţii naţionale din partea unor state. Şi din acest motiv este important, ca stat membru al celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, să înţelegem rapid aceste schimbări, să ne adaptăm permanent, să ne instruim la cele mai înalte standarde şi să continuăm programele de dotare şi modernizare a echipamentului militar din Armata României. În aceste zile, NATO a devenit mai puternică prin acceptarea celui de-al 30-lea stat aliat: Republica Macedonia de Nord. Felicit noul stat aliat şi sunt sigur că împreună cu România va avea o contribuţie importantă la stabilitatea Balcanilor de Vest”, a menţionat ministrul Apărării.

Totodată, el a mai rememorat momentul din urmă cu 16 ani, când România devenea membră cu drepturi depline a NATO, şi a punctat că “apartenenţa la NATO ne-a adus securitate şi prosperitate, ne-a adus experienţă prin misiunile şi exerciţiile aliate la care am participat şi participăm”, dar a condus şi “la modernizarea şi profesionalizarea Armatei României”.

Cu ocazia aniversării Zilei NATO, duminică la sediul ministerului au fost înălţate pe catarg drapelul naţional al României şi drapelul Alianţei Nord-Atlantice. De asemenea, activităţi similare dedicate aderării României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord s-au desfăşurat şi în unităţi din municipii reşedinţă de judeţ şi în garnizoane locale.

 


Citiți și Ziua NATO în România. Klaus Iohannis: Nevoia unei Alianțe Nord-Atlantice puternice și unite este astăzi mai mare ca oricând

Citiți și Ziua NATO în România. Ludovic Orban: Țara noastră beneficiază de ajutorul Alianței Nord-Atlantice în lupta cu un inamic invizibil și imprevizibil


România a împlinit, la 29 martie, 16 ani de la aderarea sa la Organizația Atlanticului de Nord. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est.

Citiți și 71 de ani de la înființarea NATO, Alianța ”clădită pentru a face față crizelor” și mai necesară ca oricând pentru unitatea Occidentului

În 2020, această aniversare coincide cu cea mai gravă criză de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – pandemia cu noul coronavirus -, iar beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică s-au resimțit, încă o dată, la nevoie. Săptămâna trecută, la solicitarea României, două aeronave NATO au asigurat transportul a 200.000 de combinezoane de protecție de la Seul la București pentru a sprijini eforturile țării noastre de combatere a răspândirii acestui virus. De asemenea, marcarea a 16 de ani de la aderare coincide și cu o nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice. Pe 27 martie 2020, Macedonia de Nord a devenit oficial al 30-lea stat membru al NATO, punând capăt unui proces de aderare care ar fi trebuit să înceapă în urma summitului aliat de la București din 2008, dar care a fost amânat până în 2018 când guvernele de la Skopje și Atena au ajuns în sfârșit la o înțelegere pentru schimbarea denumirii țării în Macedonia de Nord.

Cei șaisprezece ani de NATO mai coincid și cu datele publicate recent în raportul pentru anul 2019 al Alianței Nord-Atlantice. La 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, aniversați anul trecut, NATO a efectuat cel mai amplu sondaj cu privire la activitatea sa, iar România se situează între primele trei state membre ale căror cetățeni au cea mai mare încredere că apartenența la NATO le protejează țara de un atac din partea unei țări străine. De asemenea, România este pe locul al treilea între cele 29 de națiuni euro-atlantice în ce privește sprijinul cetățenilor pentru ca țara noastră să rămână stat membru al Alianța Nord-Atlantică.

Continue Reading

NATO

Ziua NATO în România. MAE: Apartenenţa la cea mai importantă Alianţă din istorie întregeşte profilul României de stat modern şi democratic

Published

on

© NATO/ Twitter

Apartenenţa la cea mai importantă Alianţă din istorie, în care solidaritatea şi unitatea reprezintă principiile esenţiale, întregeşte profilul României de stat modern şi democratic şi contribuie la asigurarea securităţii naţionale la un nivel fără precedent, afirmă Ministerul Afacerilor Externe într-un mesaj transmis duminică cu ocazia Zilei NATO în România.

“Apartenenţa la cea mai importantă Alianţă din istorie, în care solidaritatea şi unitatea reprezintă principiile esenţiale, întregeşte profilul României de stat modern şi democratic şi contribuie la asigurarea securităţii naţionale la un nivel fără precedent. Spiritul de solidaritate şi unitatea de acţiune între aliaţi se manifestă activ şi în actualul context dificil, marcat de pandemia cu noul coronavirus. MAE îşi exprimă compasiunea faţă de toate victimele generate de COVID-19 şi faţă de cei afectaţi de consecinţele sale, precum şi recunoştinţa profundă pentru cei aflaţi în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Contribuţia NATO la susţinerea eforturilor naţionale de a gestiona această criză majoră reflectă angajamentele colective asumate de aliaţi şi capacitatea NATO de a se adapta permanent. România este parte integrantă a eforturilor pe care Alianţa Nord-Atlantică le depune în acest context”, se arată în mesajul MAE remis CaleaEuropeană.ro.

Conform sursei citate, România este, totodată, un beneficiar al capabilităţilor şi programelor aliate, precum cele în domeniul transportului aerian strategic, pe care le-a valorificat în vederea asigurării de echipamente şi materiale medicale necesare.

“În paralel cu eforturile de gestionare a pandemiei, Alianţa continuă să-şi îndeplinească misiunile fundamentale – apărarea colectivă a statelor membre, gestionarea crizelor şi asigurarea securităţii prin cooperare. Răspunsul Alianţei la provocările de securitate complexe care caracterizează contextul actual rămâne ferm, coerent şi cuprinzător, fiind susţinut prin solidaritatea între statele membre şi prin cooperare cu ţările partenere şi organizaţiile internaţionale. Cu fiecare an de apartenenţă la NATO, România şi-a consolidat capacitatea de aliat activ şi de încredere, de a contribui semnificativ atât la operaţiunile şi misiunile NATO, cât şi la conturarea politicilor şi deciziilor Alianţei. În decursul ultimului an, ţara noastră a continuat să fie un furnizor de securitate la nivel regional, euro-atlantic şi internaţional”, mai menționează diplomația română.

Ministerul Afacerilor Externe aduce cu acest prilej un omagiu tuturor militarilor români care au fost sau sunt prezenţi în teatrele de operaţii aliate şi care, prin profesionalismul şi jertfa lor, au contribuit în mod esenţial la consolidarea profilului României în cadrul NATO.


Citiți și Ziua NATO în România. Klaus Iohannis: Nevoia unei Alianțe Nord-Atlantice puternice și unite este astăzi mai mare ca oricând

Citiți și Ziua NATO în România. Ludovic Orban: Țara noastră beneficiază de ajutorul Alianței Nord-Atlantice în lupta cu un inamic invizibil și imprevizibil


România a împlinit, la 29 martie, 16 ani de la aderarea sa la Organizația Atlanticului de Nord. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est.

Citiți și 71 de ani de la înființarea NATO, Alianța ”clădită pentru a face față crizelor” și mai necesară ca oricând pentru unitatea Occidentului

În 2020, această aniversare coincide cu cea mai gravă criză de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – pandemia cu noul coronavirus -, iar beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică s-au resimțit, încă o dată, la nevoie. Săptămâna trecută, la solicitarea României, două aeronave NATO au asigurat transportul a 200.000 de combinezoane de protecție de la Seul la București pentru a sprijini eforturile țării noastre de combatere a răspândirii acestui virus. De asemenea, marcarea a 16 de ani de la aderare coincide și cu o nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice. Pe 27 martie 2020, Macedonia de Nord a devenit oficial al 30-lea stat membru al NATO, punând capăt unui proces de aderare care ar fi trebuit să înceapă în urma summitului aliat de la București din 2008, dar care a fost amânat până în 2018 când guvernele de la Skopje și Atena au ajuns în sfârșit la o înțelegere pentru schimbarea denumirii țării în Macedonia de Nord.

Cei șaisprezece ani de NATO mai coincid și cu datele publicate recent în raportul pentru anul 2019 al Alianței Nord-Atlantice. La 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, aniversați anul trecut, NATO a efectuat cel mai amplu sondaj cu privire la activitatea sa, iar România se situează între primele trei state membre ale căror cetățeni au cea mai mare încredere că apartenența la NATO le protejează țara de un atac din partea unei țări străine. De asemenea, România este pe locul al treilea între cele 29 de națiuni euro-atlantice în ce privește sprijinul cetățenilor pentru ca țara noastră să rămână stat membru al Alianța Nord-Atlantică.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending