Primul acord de liber schimb semnat de Donald Trump: Președinții SUA și Coreei de Sud au semnat, la ONU, revizuirea acordului comercial bilateral lansat în 2007

Președintele SUA, Donald Trump, a făcut luni primul pas major al mandatului său în direcția comerțului liber, semnând un nou Acord de Liber Schimb cu omologul sud-coreean, Moon Jae-in, după un an și jumătate de mandat în care s-a remarcat prin retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific, dispute comerciale cu Uniunea Europeană și China și prelungirea negocierilor pentru revizuirea NAFTA, acordul de liber schimb nord-american.

Trump și Moon au semnat, în marja participării lor la lucrările Adunării Generale a ONU de la New York, un nou acord comercial între Statele Unite și Coreea de Sud. Acordul inițial fusese semnat în anul 2007 și revizuit în 2010.

În Declarația Comună, cei doi președinți își reafirmă „alianța strânsă și importanța menținerii unor legături economice puternice, reciproc avantajoase între popoarele” american și sud-coreean.

Acordul comercial implică un număr estimat de 362 milioane de consumatori în Statele Unite și Republica Coreea. Dispozițiile tratatului inițial au eliminat 95% din tarifele fiecărei națiuni pe mărfuri și creează noi protecții pentru serviciile financiare multinaționale și alte firme.

FOTO: Donald Trump/ Twitter

Pentru Statele Unite, tratatul din 2007 a fost primul acord de liber schimb semnat cu o economie asiatică majoră și cea mai mare tranzacție comercială de la Acordul de Liber Schimb Nord-American (NAFTA) în 1993.

Pentru Coreea de Sud, acordul comercial cu SUA este al doilea ca mărime după cel cu Uniunea Europeană.

Acordul revizuit semnat la New York se diferențiază de abordarea lui Donald Trump în privința comerțului internațional. Liderul SUA și-a angajat, până în prezent, țara în negocieri cu partenerii regionali Mexic și Canada pentru revizuirea NAFTA, tratativele fiind Mexic fiind încheiate cu succes la finalul lunii august, însă cele cu Canada continuă să se afle în impas.

Tot în dimensiune comercială, Donald Trump a inițiat sporirea tarifelor pentru produsele importate din China. Recent, administrația americană a impus tarife de 200 de miliarde de dolari pentru 6.000 de produse provenite din China. Impozitele au intrat în vigoare începând cu 24 septembrie, pornind de la 10% și crescând la 25% de la începutul anului viitor, cu excepția cazului în care cele două țări ajung la un acord.

Până recent, SUA s-a aflat într-o dispută similară și cu Uniunea Europeană, dar în urma vizitei președintelui Comisiei Europene la Casa Albă, Bruxelles-ul a reușit să obțină zero tarife pentru produsele importate pe celalalt mal al Oceanului Atlantic. Cei doi lideri au ajuns la un acord privind neimpunerea reciprocă a unor taxe suplimentare, îndeosebi pentru importurile de aluminiu și oțel, și pentru deschiderea și mai mare a piețelor de pe ambele maluri ale oceanului Atlantic.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.