Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Primul angajament InvestEU în România: Accesul la microfinanțare al antreprenorilor și fermierilor din țara noastră va fi susținut prin noul parteneriat dintre Fondul European de Investiții și BT Mic

Published

on

© Guvernul României / Facebook

Accesul la microfinanțare al antreprenorilor și fermierilor din România va fi susținut prin noul parteneriat dintre Fondul European de Investiții și BT Mic, cea mai mare instituție de microfinanțare din România. Anunțul a fost făcut marți, în București.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, această inițiativă va avea impact pentru 7.500 de microîntreprinderi din România și va îmbunătăți accesul la finanțare.

Parteneriatul reprezintă prima investiție din România care este susținută de InvestEU și a fost anunțată cu ocazia lansării oficiale a InvestEU la Reprezentanța Grupului Băncii Europene de Investiții în România.

Cel mai recent sprijin al Fondului European de Investiții pentru finanțarea microcompaniilor din România a fost semnat de Hubert Cottigni, directorul Fondului European de Investiții și Cristina Sindile, director general al BT Mic.

”Microfinanțarea poate juca un rol crucial în crearea de locuri de muncă și în promovarea incluziunii sociale. Datorită finanțării acordate în cadrul componentei sociale a InvestEU, microîntreprinzătorii și micii agricultori, care altfel ar avea dificultăți în accesarea de împrumuturi, vor putea să înceapă sau să își dezvolte afacerile și să deschidă un viitor mai bun pentru ei și familiile lor”, a declarat Nicolas Schmit, comisarul pentru Locuri de muncă și drepturi sociale.

La rândul său, Cristina Sindile, director general al BT Mic, a punctat că ”noua colaborare cu FEI vine în urma cooperării de succes din ultimii ani, care a ajutat companiile în aceste vremuri dificile. Suntem încântați să fim primul partener din România care beneficiază de sprijinul InvestEU”.

”În condițiile în care presiunea economică este în creștere, întotdeauna cei mai mici sunt cei mai afectați și au cea mai mare nevoie de sprijin. Este motivul pentru care tranzacția de microfinanțare este relevantă și oportună. FEI este mândru să se asocieze încă o dată cu BT Mic pentru a canaliza resursele UE în direcția microîntreprinzătorilor, astfel încât aceștia să își poată urma aspirațiile în ceea ce privește dezvoltarea business-ului”, a declarat, de asemenea, Hubert Cottigni, director al Fondului European de Investiții.

Fondul European de Investiții va oferi 8,4 milioane de euro (42 de milioane de lei) pentru a garanta operațiuni de microfinanțare în valoare de 500 de milioane de lei (100 de milioane de euro) derulate de BT Mic, compania de microfinanțare a Băncii Transilvania, cel mai mare grup bancar din România.

”Grupul Băncii Europene de Investiții se angajează să se asigure că antreprenorii din România pot extinde oportunitățile de afaceri și pot crea locuri de muncă. Cea mai recentă cooperare, în valoare de 8,4 milioane de euro, cu BT Mic, principalul partener de microfinanțare din România, care vizează mobilizarea de împrumuturi în valoare de 100 de milioane de euro, va consolida și mai mult accesul la finanțare a afacerilor mici din întreaga țară și va sprijini mii de noi împrumuturi de microfinanțare. Această primă investiție din România, susținută de InvestEU, demonstrează modul în care programul va debloca investiții transformaționale în anii următori”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte, Banca Europeană de Investiții.

Acest nou acord cu BT Mic va asigura acces mai mare la finanțare pentru micii întreprinzători, cu impact direct asupra generării de locuri de muncă și dezvoltării economice în comunitățile din care fac parte.

Fondul European de Investiții a sprijinit microfinanțarea prin BT Mic, prin patru inițiative, în ultimii patru ani.

Noua cooperare reprezintă prima inițiativă din România care este susținută de InvestEU și a fost anunțată cu ocazia lansării oficiale a InvestEU la Reprezentanța Grupului Băncii Europene de Investiții în România.

Programul InvestEU oferă Uniunii Europene o finanțare esențială pe termen lung prin mobilizarea unor fonduri publice și private semnificative pentru a sprijini o redresare durabilă. Acesta contribuie la generarea de investiții suplimentare în conformitate cu prioritățile europene cheie, cum ar fi programul european de afaceri ecologice, tranziția digitală și sprijinul pentru IMM-uri.

Programul InvestEU reunește toate instrumentele financiare ale UE pentru a sprijini investițiile, făcând finanțarea proiectelor mai simplă, mai eficientă și mai flexibilă. Programul, care se bazează pe succesul precedentului Plan de investiții pentru Europa, cunoscut și sub numele de ”Planul Juncker” (peste 500 de miliarde EUR investiți în perioada 2015-2021), are trei componente: Fondul InvestEU, Centrul consultativ InvestEU și portalul InvestEU.

Fondul InvestEU este pus în aplicare prin intermediul diferiților parteneri financiari, în special al BEI. Aceștia vor investi în proiecte prin utilizarea garanției bugetare a UE de 26,2 miliarde EUR pentru a mobiliza cel puțin 372 de miliarde euro în investiții suplimentare.

BT Microfinanțare (BT Mic) face parte din Grupul Financiar Banca Transilvania și se adresează companiilor cu o cifră de afaceri anuală de până la 1 milion de lei din toate domeniile de activitate. BT Mic facilitează accesul la finanțare: peste 70% din clienți au luat primul credit de business prin intermediul său. Până în prezent, compania a sprijinit peste 20.000 de afaceri mici să crească.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Germania ia în calcul să susțină planul Franței prin care Banca Europeană de Investiții să finanțeze proiecte europene pentru apărare

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Germania a început să ia în considerare un plan propus de guvernul francez care ar extinde puterile Băncii Europene de Investiții (BEI) și i-ar permite instituției să finanțeze proiecte de apărare, precum achiziționarea de arme și provizii militare, relatează Politico Europe.

În prezent, BEI, deținută de statele membre ale UE, furnizează împrumuturi către alte sectoare, precum climatul, energia durabilă și digitalizarea, dar îi este interzis să investească în domeniul apărării.

Această schimbare subliniază importanța sporită al BEI, care s-a extins rapid în ultimii ani, pe măsură ce țările UE cu resurse financiare limitate au apelat la ea pentru a finanța investiții.

De altfel, cursa pentru președinția băncii a devenit una politică, cu diverși candidați – inclusiv vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, care este în prezent în concediu, și ministrul spaniol al finanțelor Nadia Calviño – concurând pentru postul vacant din anul viitor.

În trecut, Germania a fost precaută în ceea ce privește BEI și acordarea dreptului de a investi în domeniul apărării. Cu toate acestea, invazia Rusiei în Ucraina a schimbat această percepție în Berlin – nu numai din necesitate politică, ci și pentru că investiția în sectorul militar este acum considerată mai acceptabilă din punct de vedere moral.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat această schimbare – “Zeitenwende” – în cadrul politicii externe și securității germane, îndreptând Berlinul către un rol de lider în securitatea europeană. Investițiile BEI ar putea sprijini UE în consolidarea capacităților de apărare și a capacității de producție pentru a ajuta Ucraina, au declarat diplomați din Berlin și Bruxelles.

Deși sprijinul pentru schimbarea mandatului BEI nu este încă o perspectivă oficială a guvernului german – un purtător de cuvânt al ministrului de finanțe, Christian Lindner, a refuzat să comenteze dacă susține planul – simpatia lui Scholz pentru plan este semnificativă: Dacă Germania ar sprijini oficial propunerea franceză, probabilitatea ca și alte țări să susțină ideea ar crește.

Acest lucru ar fi cheia pentru obținerea unei majorități în consiliul de administrație al BEI, format din miniștri de finanțe sau economie din cele 27 de țări UE. Aceștia sunt cei care ar putea schimba mandatul BEI pentru a include apărarea. O schimbare a mandatului ar necesita sprijinul a cel puțin 14 țări UE, care să reprezinte 50% din capitalul subscris al băncii. Aici, Germania joacă un rol cheie, deoarece este unul dintre cei mai mari acționari ai BEI, alături de Franța și Italia, care dețin fiecare aproximativ 19% din bancă.

La începutul acestui an, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, și-a exprimat susținerea pentru o astfel de schimbare, declarând: “Avem nevoie de o industrie de apărare foarte capabilă în UE… Pentru asta trebuie să investim… și dacă nu provine fonduri de pensii mari sau din bănci, atunci există o problemă reală.”

Țările UE și Parlamentul European au indicat un prim semn de susținere pentru acest concept, atunci când au votat în favoarea Legii de Sprijin pentru Producția de Muniție, o lege destinată să stimuleze producția de proiectile pentru Ucraina, care a inclus mențiunea că BEI “ar trebui să își intensifice sprijinul pentru industria europeană de apărare și achiziții comune în afara sprijinului său actual pentru tehnologiile cu uz dublu.”

Săptămâna trecută, președintele BEI, Werner Hoyer, a avertizat împotriva schimbării mandatului, spunând că acest lucru ar plasa banca pe “calea greșită.” De asemenea, persoane apropiate de președintele băncii au declarat că în cadrul instituției există îndoieli. Una dintre îngrijorările majore este că BEI ar putea pierde anumiți investitori, cum ar fi fondurile de pensii, de la care banca împrumută bani și care pot avea reguli împotriva investițiilor în proiecte de apărare.

Un purtător de cuvânt al BEI a declarat că banca este “complet dedicată sprijinirii investițiilor în tehnologiile de care are nevoie Europa pentru securitatea sa și pentru apărarea pe termen lung”, dar că încearcă să facă acest lucru prin tehnologii cu utilizare dublă, precum investițiile în securitatea cibernetică sau sateliți, care pot fi folosiți în scopuri militare, dar nu sunt tehnologii militare în sine.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că BEI a decis în iunie să mărească finanțarea pentru astfel de infrastructuri de securitate “la cel mai înalt nivel până în prezent, alocând 8 miliarde de euro pentru finanțare până în 2027.”


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Germania, indecisă pe cine va susține în cursa dintre Margrethe Vestager și Nadia Calvino pentru șefia BEI. Berlinul își dorește ca banca să își mențină reputația bună

Published

on

© BEI

Coaliția de guvernare germană încă nu a decis pe cine va susține în cursa pentru conducerea Băncii Europene de Investiții (BEI), dar ministrul finanțelor, Christian Lindner, a dat de înțeles că își dorește continuitate, relatează Politico Europe, subliniind că candidatul câștigător ar trebui să promoveze “banking-ul chibzuit” și să mențină abordarea prudentă a băncii în privința acordării de împrumuturi.

“Este important pentru noi ca banca să-și mențină reputația bună și să rămână pe o bază solidă”, a declarat Lindner. “Vedem și posibilitatea de a îmbunătăți agilitatea băncii și ritmul luării deciziilor”, a continuat el.

Lindner, liderul Partidului Liber Democrat al Germaniei (FDP), a refuzat să spună pe care dintre candidații care concurează pentru conducerea BEI i-ar prefera sau dacă va susține unul dintre cei doi favoriți – Margrethe Vestager din Danemarca, vicepreședintă executivă a Comisiei Europene care este în prezent în concediu din această funcție pentru a se concentra asupra candidaturii sale; și Nadia Calviño, ministra spaniolă a finanțelor.

În total, sunt cinci candidați în cursa pentru conducerea BEI, care a fost fondată în 1958 de țările membre ale UE pentru a susține proiecte de infrastructură și dezvoltare regională.

Vestager, un liberal social danez cu o experiență solidă în domeniul protecției mediului, ar fi cea mai naturală alegere pentru Lindner. Cu toate acestea, în ceea ce privește politicile de împrumut ale BEI, Vestager a susținut o abordare mai agresivă, declarând săptămâna trecută pentru Financial Times că dorește “o asumare mai mare a riscurilor” în cadrul băncii.

Criticii spun că BEI, care acordă împrumuturi, în total, de aproximativ 65 de miliarde de euro în fiecare an, este prea timidă în practicile sale de creditare și susțin că este necesară o abordare mai îndrăzneață pe măsură ce UE se confruntă cu sarcini monumentale, cum ar fi finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice și reconstruirea Ucrainei.

În contrast, Lindner îl prezintă pe Werner Hoyer, actualul lider al băncii, care are reputația de a fi un bancher extrem de conservator, ca pe un model. Hoyer, care a condus BEI timp de 12 ani și se va retrage la sfârșitul anului, este membru al FDP, care are o istorie de promovare a disciplinei fiscale stricte.

Cu toate că Lindner are o voce influentă în Cabinet, decizia privind BEI nu depinde doar de el. Cancelarul Olaf Scholz, care se pare că o susține pe Calviño, are și el un cuvânt de spus, alături de ministrul german pentru afaceri economice și acțiune climatică, Robert Habeck.

Se presupune că Ecologiștii o vor susține pe Vestager, care într-un interviu din această săptămână a subliniat importanța de a promova investiții pentru energia regenerabilă, o prioritate pentru Ecologiști.

Dacă germanii nu reușesc să se decidă pentru unul dintre favoriți, ar putea face un compromis și să susțină unul dintre cei trei candidați rămași, grup care include doi vicepreședinți ai BEI – Teresa Czerwińska și Thomas Östros – și Daniele Franco, fost ministru italian al finanțelor.

Orice candidat va avea probabil nevoie de sprijinul Germaniei, care este cel mai mare acționar al băncii. De asemenea, pe cine va susține Franța este în continuare neclar, Parisul evaluând care candidat este cel mai probabil să se conformeze intereselor sale, inclusiv finanțarea investițiilor în domeniul nuclear și al apărării.

Miercuri, Claudia Buch a fost aleasă să conducă instituția de supraveghere a BEI. Conform Politico Europe, preluarea Mecanismului de Supraveghere Unic de către Claudia Buch ar putea consolida candidatura lui Calviño pentru conducerea BEI.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Economistul-șef al BCE recomandă prudență pentru mediul de afaceri cu privire la scăderea inflației și reducerea dobânzilor

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Economistul șef al Băncii Centrale Europene (BCE), Philip Lane, și-a exprimat prudent optimismul în ceea ce privește scăderea inflației, într-un interviu acordat unei publicații de afaceri irlandeze, dar a afirmat că este nevoie de mult mai multe informații înainte să se simtă confortabil să declare o victorie, informează Reuters.

După creșterea ratelor la fiecare dintre cele nouă întâlniri anterioare, BCE acum dezbate dacă le vor mări din nou, pe 14 septembrie, probabil pentru ultima dată în acest ciclu caracterizat de rigiditate, pentru a se asigura că atinge obiectivul de inflație de 2%, sau dacă ar trebui să facă o pauză în contextul unei deteriorări rapide a perspectivei de creștere.

Într-un interviu publicat marți în ziarul irlandez The Currency, Lane a spus că cifrele de săptămâna trecută, care arată relaxarea presiunilor subiadiacente asupra prețurilor, sunt “foarte binevenite”, în concordanță cu predicția băncii din iunie.

“Dar, după cum am spus, o lună de cifre reprezintă doar o parte din informații: trebuie să vedem că acest lucru va continua”, a spus el.

“Cifrele detaliate privind inflația nu vor fi disponibile până la mijlocul lunii. Deci, va trebui să așteptăm”, a adăugat el.

Banca se confruntă cu o dilemă, deoarece nivelul dobânzilor se află deja la cel mai ridicat nivel din mai bine de două decenii, iar creșterea economică a stagnat în ultimele trei trimestre, creșterea prețurilor de servicii rămâne persistentă și salariile continuă să crească rapid, indicând presiuni persistente asupra prețurilor.

Piețele consideră drept improbabilă majorarea dobânzilor pe 14 septembrie, dar se așteaptă în continuare ca o creștere de 25 de puncte procentuale până la 4% să aibă loc înainte de sfârșitul anului, înainte de reducerea dobânzilor începând cu mijlocul anului 2024.

Lane recomandă ca mediul de afaceri să aibă răbdare, citând prognoza băncii din iunie conform căreia mult din creșterea inflației din 2022 va scădea în 2023, cu progrese ulterioare în 2024 și în 2025, într-un “proces pe mai mulți ani”.

“Inflația de 10% nu scade la 2% foarte rapid, dar … a fost deja redusă la jumătate, de la 10 la 5, cu progrese suplimentare anticipate în acest an”, a spus Lane.

BCE se așteaptă la “puțină volatilitate” în scăderea inflației în privința energiei și alimentelor, dar prețurile foarte ridicate de acum un an vor “dispărea din actualitate în acest toamnă”, a spus el.

Prețurile la petrol și gaze rămân o sursă majoră de incertitudine, în timp ce un al doilea val de inflație cauzat de creșterea salariilor încă trebuie să se desfășoare într-o anumită măsură, conform lui Lane.

Îngrijorările că turismul european intens ar putea duce la o inflație destul de puternică în privința serviciilor au fost atenuate de datele recente, a spus el.

“Inflația în privința serviciilor rămâne semnificativă, dar faptul că s-a produs o scădere, cred, ajută la limitarea acelei narative”, a adăugat el.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO59 mins ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

CHINA1 hour ago

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis, la COP28: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru fabricarea tehnologiilor verzi

CONSILIUL UE3 hours ago

“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot

ROMÂNIA3 hours ago

Ambasadoarea Kathleen Kavalec: SUA face tot ce poate pentru a consolida postura de descurajare și apărare a României pe flancul estic al NATO

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver

ENERGIE21 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi

ENERGIE22 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: Securitatea energetică a României va crește prin aderarea țării noastre la Alianța Solară Internațională

ENERGIE22 hours ago

Ministrul energiei Sebastian Burduja a semnat aderarea României la Alianța Solară Internațională: Avem cel mai mare potenţial solar din zona de sud-est a Europei

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO7 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending