Connect with us

EUROBAROMETRU

Primul Eurobarometru după alegerile europene: România, țara cu cea mai mare creștere a percepției cetățenilor că ”vocea lor contează în UE”

Published

on

© Parlamentul European/ Facebook

România este țara cu cea mai mare creștere a percepției cetățenilor că ”vocea lor contează în Uniunea Europeană” și statul membru care a avut a doua creştere a participării la vot la alegerile europene, 19%, după Polonia (22%), indică rezultatele primului Eurobarometrul de după alegerile din 23-26 mai făcut public de Parlamentul European.

Eurobarometrul a fost realizat în săptămânile de după alegeri, aproape 28.000 de cetăţeni din întreaga Uniune Europeană răspunzând unor întrebări cu privire la participarea lor la alegerile europene şi la temele care i-au motivat să voteze, se arată într-un comunicat al PE remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sondajului, un număr semnificativ mai mare de tineri cu o mentalitate pro-europeană a votat în alegerile europene din 2019. Astfel, participarea tinerilor la alegeri a crescut cu 50% în raport cu scrutinul din 2014, în contextul în care prezenţa generală la vot a fost de 50,6%, cea mai mare de la scrutinul din 1999 (49,5%).

Per total, participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, până la 50,6%, cea mai semnificativă creştere a participării la vot fiind înregistrată în Polonia (+ 22%), România (+19%), Spania (+17%), Austria (+15%) şi Ungaria (+14 %).

De asemenea, primele rezultate ale acestui sondaj arată că sprijinul cetățenilor pentru Uniunea Europeană rămâne la cel mai înalt nivel din 1983 până astăzi, confirmând sondajele pre-electorale. Astfel, 68% dintre respondenți (+1% față de februarie / martie 2019) spun că țara lor a beneficiat în mod pozitiv de statutul de membru al UE.

În România, 73% dintre respondenţi au afirmat acest lucru, în creştere cu un punct procentual.

Un aspect și mai semnificativ pentru legitimitatea democratică a UE este creșterea abruptă a numărului cetățenilor europeni care cred că „vocea lor contează în UE”: 56% dintre respondenți împărtășesc acest punct de vedere, o creștere de 7% începând din martie 2019 și cel mai bun rezultat înregistrat din 2002, anul în care întrebarea a fost adresată prima dată.

În România, proporţia este chiar mai mare, de 57%, fiind în creştere cu 18 puncte procentuale, cea mai semnificativă creştere la nivelul UE la acest capitol.

”Cetățenii au votat în alegerile europene pe baza unui sprijin foarte puternic pentru UE și cu o convingere mult mai puternică că vocea lor contează în UE”, a afirmat, în context, președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Rezultatele sondajului sugerează că alegătorii europeni tineri și și cei care au votat pentru prima dată au fost cei care au influențat pozitiv rata de participare: 42% dintre respondenții între 16/18 și 24 de ani susțin că au votat la alegerile europene, participarea tinerilor crescând astfel cu 50% în comparație cele 28 de procente înregistrate în 2014. La fel de puternică a fost creșterea numărului de participanți la grupa de vârstă de 25-39 ani, în creștere cu 12%, de la 35% la 47%. Prezența tinerilor și a celor care au votat pentru prima dată depășește orice creștere a participării înregistrate pentru alte grupe de vârstă.

Analizând motivele pentru care oamenii s-au prezentat la vot în 2019, datoria civică este cel mai adesea invocată ca motiv principal de către 52% dintre alegători, o creștere cu 11% față de 2014. Comparativ cu ultimele alegeri europene din 2014, un număr mai mare de cetățeni au votat pentru a-si exprima sprijinul față de UE (25%, o creștere cu 11%) sau pentru că au simțit că pot schimba lucrurile prin vot (18%, o creștere de 6%).

În 27 de state membre, cetățenii au votat în primul rând pentru că au considerat acest lucru o datorie civică. În total, 42% dintre români au avansat această motivaţie ca principală.

În schimb, România (14%), Belgia (14%) şi Marea Britanie (22%) sunt ţările cu cele mai mari creşteri procentuale unde cetățenii au votat pentru a-şi exprima dezacordul faţă de o anumită situaţie, creşterea fiind de  zece (România şi Belgia) şi 13 puncte procentuale (Marea Britanie).

În toate cele 28 de state membre, mai mulți respondenți decât în ​​2014 au votat pentru a-și exprima sprijinul față de UE. Cea mai mare creștere pentru acest motiv s-a înregistrat în Germania (39%, +14%), Irlanda (27%, +15%), Italia (23%, +14%) și Spania (23%, +15%).

Eurobarometrul post-electoral a analizat, de asemenea, problematicile care au adus cetățenii la vot în cadrul recentelor alegeri pentru Parlamentul European. Principalele aspecte care au influențat decizia cetățenilor au fost economia și creșterea economică (44%), schimbările climatice (37%), precum și drepturile omului și democrația (37%). „Modul în care UE ar trebui să acționeze în viitor” a apărut, de asemenea, în topul motivației cetățenilor (36%). În 16 țări, respondenții s-au referit la economie și creșterea economică drept cel mai important aspect, în timp ce cetățenii din opt țări au ales schimbările climatice drept tematica principală pentru ei.

În România, aspectul cel mai menţionat (47%) a fost economia şi creşterea economică.

„Reforma economică, schimbările climatice, viitorul UE și apărarea drepturilor omului: toate acestea sunt chestiuni cheie pentru Parlamentul European. Asupra acestor lucruri ne-am concentrat în ultimii ani și aici vom continua să fim puternici apărători ai așteptărilor cetățenilor noștri”, a conchis și David Sassoli, președintele Parlamentului European.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROBAROMETRU

Eurobarometru: Încrederea românilor în UE s-a prăbușit cu 25% de la momentul aderării. Doar 46% dintre români cred că apartenența la UE este un lucru bun, față de 62% media europeană

Published

on

© Administrația Prezidențială

Un procent de doar 46% dintre români cred, în prezent, că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de media europeană situată la 62%, care arată o prăbușire a încrederii românilor în proiectul european.

Cifrele sunt cuprinse în cea de-a noua ediție a Eurobarometrului realizat de Parlamentul European și care analizează tendințele socio-demografice în opinia publică națională în perioada 2007-2022.

Potrivit fișei naționale, procentul românilor care cred că apartenența României la Uniunea Europeană este un fapt pozitiv s-a diminuat cu aproape 10% între perioada premergătoare pandemiei de COVID-19 și momentul prezent. Altfel spus, încrederea românilor în UE s-a prăbușit în timpul pandemiei de coronavirus.

Potrivit graficului, în 2007, anul aderării la UE, procentul românilor care considerau că apartenența la proiectul european este un lucru bun se ridica la 71%. Un deceniu și jumătate mai târziu se înregistrează o scădere de 25%.

Sondajul menționat analizează mai multe aspecte precum: Imaginea și rolul Parlamentului European; Imaginea Uniunii Europene; Apartenența la UE și motivele pentru care beneficiază de ea; Vocea mea contează în Uniunea Europeană; Satisfacția față de democrație în UE și în țările UE; Încrederea în Parlamentul European și în parlamentele naționale.

La întrebarea dacă Uniunea Europeană le evocă cetățenilor o imagine foarte pozitivă, destul de pozitivă, neutră, destul de negativă sau foarte negativă, 46% dintre români au răspuns foarte pozitiv, față de 47% media europeană.

© Eurobarometru PE

Diferența se mărește atunci când întrebarea este formulată în felul următor “La modul general, credeți că apartenența României la UE este un lucru bun?”. La această întrebare doar 46% au răspuns că apartenența la UE este un lucru bun, față de 62% media UE.

 

© Eurobarometru PE

Destructurat pe criterii de gen, răspunsul la această întrebare variază. 50% dintre bărbați cred că apartenența la UE este un lucru bun față de doar 43% dintre femei.

© Eurobarometru PE

De asemenea, pe categoriile de vârste, tinerii cred că apartenența la UE este un lucru bun, dar încrederea scade pe măsură ce vârsta crește.

La tinerii cu vârste cuprinse între 15 – 24 de ani, 51% dintre cei intervievați cred că apartenența la UE este un lucru bun. La persoanele din grupa de vârstă 25-39 de ani – 47%, la cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 54 de ani – 48%, iar la grupa de vârstă 55 plus acest procent scade la 43%.

© Eurobarometru PE

Radiografia socială a acestor percepții este diferită atunci când vine vorba despre beneficiile apartenenței la UE, 66% dintre români susținând că România a beneficiat de pe urma acestei integrări, față de 72% media europeană.

© Eurobarometru PE

Și raportat la beneficiile concrete aduse de UE, românii se diferențiază față de media Uniunii Europene.

39% dintre români cred că UE le-a adus noi oportunități de angajare, în timp ce media europeană este de doar 23%.

27% dintre români sunt de apărare că apartenența la UE a îmbunătățit standardul de viață, față de 18% media UE.

Cu toate acestea, România este sub media UE când vine vorba despre percepția privind contribuția UE la creșterea economică a țării noastre. Doar 26% dintre români cred că apartenența României la Uniunea Europeană ne-a adus creștere economică, față de 30% media europeană.

© Eurobarometru PE

Continue Reading

EUROBAROMETRU

Eurobarometru: La aproape un an de la invazia rusă, românii își mențin solidaritatea de neclintit cu Ucraina, 71% dintre ei fiind de acord cu oferirea de ajutor umanitar Kievului

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Cetățenii Uniunii Europene continuă să își demonstreze solidaritatea de neclintit cu Ucraina, 91% dintre aceștia fiind în favoarea furnizării de sprijin umanitar, în vreme ce 88% sunt de acord cu primirea în UE a persoanelor care fug din calea războiului, relevă cel mai recent Eurobarometru.

Potrivit sondajului dat publicității în ajunul împlinirii unui an de când Rusia a invadat Ucraina, oferirea de ajutor umanitar Ucrainei se bucură de un sprijin aproape complet în Țările de Jos (99%), Luxemburg și Lituania (98%), precum și în Finlanda și Grecia (97%). Acestea sunt urmate de Suedia (96%), Danemarca (94%) și România (71%).

În nouă țări, primirea în UE a persoanelor care fug din calea războiului reprezintă acțiunea cea mai agreată, cu cele mai ridicate niveluri de acord în Danemarca, Finlanda (partajate cu acordarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război) și Suedia (toate cu 97%). În celelalte 18 țări, această acțiune se situează pe locul al doilea, cu cele mai ridicate niveluri înregistrate în Țările de Jos (98%), Luxemburg (96%) și Grecia (95%), dar și în România (72%).

Acordarea de sprijin financiar Ucrainei este aprobată cu 77%, în timp ce impunerea de sancțiuni economice guvernului rus, întreprinderilor și persoanelor fizice din Rusia beneficiază de sprijinul a 74 % dintre persoanele intervievate.

Irlanda (90%) este singura țară în care furnizarea de asistență financiară Ucrainei se află pe primul loc (alături de furnizarea de sprijin umanitar pentru persoanele afectate de război).

© Eurobarometru

Impunerea de sancțiuni economice guvernului rus, companii și persoane fizice se situează pe locul al doilea în Polonia (90%) și Portugalia (89%) și pe locul trei în opt țări, inclusiv în Suedia (95%), Irlanda (86%) și Croația (82%). 

De asemenea, europenii continuă să fie în mare măsură în favoarea interzicerii difuzării canalelor mass-media ruse de stat (67 %) și a finanțării de către UE a achiziționării și furnizării de echipamente militare către Ucraina (65 %). Finanțarea achiziționării și furnizării de echipamente militare pentru Ucraina ocupă locul al treilea în Polonia (89%, alături de interzicerea difuzării mass-media de stat ruse, precum Sputnik și Russia Today, în UE), Finlanda (88%) și Estonia (72%). 

Uitându-ne la țara noastră, 67% dintre cetățeni sunt de acord că trebuie impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, în vreme ce 61% dintre români sunt în favoarea interzicerii difuzării canalelor mass-media ruse de stat în UE. 

În general, majoritatea cetățenilor europeni (56 %) rămân mulțumiți de răspunsul Uniunii Europene la invadarea Ucrainei de către Rusia, 58% dintre români împărtășind această opinie.

© Eurobarometru

77 % dintre respondenții din UE sunt în favoarea unei politici de securitate și apărare comune la nivelul statelor membre ale UE, același procentaj ca vara trecută, în timp ce 16 % sunt împotrivă. În plus, 80 % consideră că achiziționarea de echipamente militare de către statele membre ar trebui să fie mai bine coordonată, iar 69 % consideră că UE trebuie să își consolideze capacitatea de a produce echipamente militare.

Un sprijin covârșitor pentru tranziția energetică

Marea majoritate a cetățenilor UE (84 %) sunt de acord că UE trebuie să își reducă dependența de sursele de energie din Rusia cât mai curând posibil, 71% dintre români fiind de aceeași părere. De asemenea, ei sunt în mare măsură de acord că UE ar trebui să sprijine tranziția verde prin investiții masive în energia din surse regenerabile (86 %), în vreme ce aproape 7 din 10 români sunt de acord cu această asumpție.

© Eurobarometru

85 % dintre europeni sunt convinși că creșterea eficienței energetice a clădirilor, a transporturilor și a bunurilor ne va face să fim mai puțin dependenți de producătorii de energie din afara UE. 82 % sunt de acord că statele membre ale UE ar trebuie să cumpere energie în comun din alte țări pentru a obține un preț mai bun. În plus, 81 % afirmă că au luat măsuri pentru a-și reduce propriul consum de energie.

Îngrijorare cu privire la inflație și la economie, dar un sprijin puternic pentru moneda euro

Cetățenii UE consideră că creșterea prețurilor/inflația/costul vieții reprezintă una dintre cele mai importante două probleme cu care se confruntă UE în prezent (32 %, -2 puncte procentuale), urmată de situația internațională (28 %, procentaj stabil) și de aprovizionarea cu energie (26 %, -2 puncte procentuale).

Percepția asupra situației economiei europene a rămas neschimbată din vara anului 2022, 40 % considerând-o „bună” și 51 % „proastă”. Percepția asupra situației economiei naționale a rămas, de asemenea, relativ stabilă din vara anului 2022, 35 % considerând-o în prezent „bună” și 63 % „proastă”.

În acest context, sprijinul pentru moneda euro rămâne la un nivel foarte ridicat în UE în ansamblu (71 %, al doilea cel mai mare nivel înregistrat vreodată) și chiar la un nivel mai ridicat în zona euro (79 %).

În plus, mai mult de jumătate dintre respondenți (54 %) consideră că planul de redresare NextGenerationEU poate fi eficace pentru a răspunde provocărilor economice actuale. 63 % consideră, de asemenea, că trebuie utilizate fonduri publice pentru a stimula investițiile sectorului privat la nivelul UE.

Europenii rămân optimiști cu privire la viitorul UE

47 % dintre europeni tind să aibă încredere în UE, iar 32 % tind să aibă încredere în guvernele naționale. 45 % dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE, 36 % au o imagine neutră și 18 % o imagine negativă. În cele din urmă, 62 % dintre respondenți declară că sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE (-3 puncte procentuale față de vara anului 2022, dar similar cu nivelul înregistrat în februarie 2022, înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei).

Sondajul Eurobarometru standard din iarna anului 2022-2023” (EB 98) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față și online desfășurate între 12 ianuarie și 6 februarie 2023. Au fost intervievați 26 468 de cetățeni UE în cele 27 de state membre.

Continue Reading

EUROBAROMETRU

Eurobarometru: 84% dintre români sunt de acord că prețul energiei electrice nu ar trebui să depindă de prețul gazelor. Aproape 9 din 10 români spun că puterea de cumpărare le-a fost afectată de criza energetică

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Marea majoritate a cetățenilor UE sunt în favoarea acțiunilor recente ale Uniunii pentru combaterea crizei energetice, relevă cel mai recent Eurobarometru, peste opt din zece cetățeni europeni fiind de părere că UE ar trebui să ia măsuri pentru a-și reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia, 83% dintre români împărtășind aceeași opinie.

O majoritate covârșitoare a respondenților (83%) consideră că războiul Rusiei împotriva Ucrainei face ca investițiile în energia din surse regenerabile să devină mai urgente, același procent fiind întâlnit și în rândul românilor.

87% dintre aceștia sunt de părere că este esențial să se protejeze infrastructura critică, cum ar fi conductele și cablurile de internet, în timp ce 83% dintre europeni și 84% dintre români sunt de acord că prețul energiei electrice nu ar trebui să depindă de prețul gazelor.

Respondenții afirmă masiv (85%) că puterea lor de cumpărare a fost afectată de creșterea prețurilor la energie, în vreme ce aproape 9 din 10 români (89%) împărtășeasc această opinie. 56% sunt de acord că recentele creșteri ale prețurilor sunt în principal consecința comportamentului agresiv al Rusiei, în timp ce 38 % nu sunt de acord.

49 % dintre respondenți consideră că măsurile luate de UE pentru a îmbunătăți situația economică vor avea un impact pozitiv, 18% cred că aceste măsuri vor avea un impact negativ și 22% sunt de părere că măsurile nu vor avea niciun impact.

Respondenții înșiși au luat deja măsuri sau ar fi dispuși să facă acest lucru pentru a-și reduce consumul de energie și facturile la energie, recurgând în special la stingerea luminilor atunci când părăsesc o încăpere (77%), la decuplarea aparatelor electronice atunci când nu sunt utilizate (62 %) și la reducerea temperaturii din camere (58%).

Măsurile luate de UE ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să se bucure de un sprijin puternic în rândul cetățenilor. Cetățenii europeni aprobă masiv furnizarea de sprijin umanitar (88 %) și primirea persoanelor care fug din calea războiului (82 %). Șapte din zece respondenți aprobă aplicarea de sancțiuni economice împotriva guvernului rus, a întreprinderilor și a persoanelor fizice din Rusia (71 %), precum și acordarea de sprijin financiar pentru Ucraina (70 %). Majoritatea cetățenilor sunt, de asemenea, în favoarea interzicerii organelor de presă rusești deținute de stat (63 %) și susțin finanțarea achiziționării și furnizării de echipamente militare pentru Ucraina (59 %).

Sondajul Eurobarometru Flash „Răspunsul UE la criza energetică” a fost realizat în cele 27 de state membre în perioada 23-30 noiembrie 2022.

Au fost intervievați online 26 337 de cetățeni ai UE.

Continue Reading

Facebook

G73 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA4 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO5 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.8 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA9 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA5 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac5 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending