Primul înalt oficial din administrația Trump care vine în România: Secretarul de stat Rex Tillerson se află la București

Rex Tillerson, secretarul Departamentului de Stat al SUA, se află într-o vizită în România, devenind astfel primul înalt oficial din administrația condusă de Donald Trump care vine în țara noastră. Șeful diplomației americane a ajuns miercuri seară la Bucureşti, a confirmat Ambasada SUA la Bucureşti, potrivit Digi24.

Secretarul de stat american a sosit în România în jurul orei 20:30, Tillerson venind din Asia, unde a avut un lung turneu alături de președintele Donald Trump.

 

”Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe român, l-a așteptat la aeroport, iar șeful diplomaţiei americane ar urma să rămână în ţara noastră până mâine. Tillerson a venit din Myanmar, unde a avut o întrevedere cu premierul Aung San Suu Kyi, dar și cu comandantul armatei”, precizează sursa citată.

Deși vizita pe care o efectuează la București nu este cu caracter oficial, Rex Tillerson a devenit primul înalt oficial din actuala administrație SUA care vine în România.

Șeful diplomației americane a mai avut două întrevederi cu omologul român – la Washington la reuniunea Coaliției Globale anti-Daesh și la ministeriala de Externe a țărilor NATO, acolo unde urmează să se întâlnească și în luna decembrie – dar și o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, cu prilejul vizitei șefului statului în SUA

Tillerson despre relația România-SUA: ”Anti-corupția si statul de drept trebuie să reprezinte fundamentul relației noastre”

În timpul audierilor din Congres pentru a fi aprobat ca secretar de Stat, Rex Tillerson, fost CEO al Exxon Mobil, a fost întrebat și despre relația cu România și lupta anticorupție din țara noastră.

Foto: Administrația Prezidențială

România este un aliat important și sunt total de acord că anti-corupția si statul de drept trebuie să reprezinte fundamentul relației noastre”, spunea Tillerson în luna ianuarie.

Anul 2017, unul excelent pentru Parteneriatul Strategic România-SUA

Vizita lui Rex Tillerson la București, deși neoficială, confirmă progresele înregistrate pe parcursul acestui an pentru aprofundarea parteneriatului dintre România și Statele Unite, inclusiv la nivel economic.

La 9 iunie 2017, președintele Klaus Iohannis a devenit primul șef de stat din Europa Centrală și de Est primit la Washington de către omologul american, Donald Trump, prilej cu care președintele american a afirmat pentru întâia oară angajamentul administrației sale și al Statelor Unite pentru articolul V privind apărarea colectivă din cadrul NATO. (Mai multe detalii aici despre vizita președintelui în SUA)

Ulterior, 17 companii românești au participat la Summitul de Investiții SelectUSA, cel mai important eveniment care pune în legătură companii din întreaga lume cu organizații pentru dezvoltare economică din Statele Unite.

Tot pe palier economic, Bucureștiul a fost în luna octombrie gazda celei mai mare misiuni comerciale anuale organizată de către Guvernul Statelor Unite – ”Trade Winds”, la care au participat în jur de 50 de reprezentanţi ai Departamentului Comerţului şi 80-100 de firme mici şi mijlocii.

În timp ce componenta econonomică a Parteneriatului Strategic a primit noi impulsuri, și latura politică și strategică a cunoscut evoluții tot mai pozitive.

În luna septembrie, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a fost primit la Pentagon de către omologul american, James Mattis, pentru ca cei doi să mai aibă o întrevedere bilaterală și în contextul reuniunii miniștrilor Apărării din NATO de săptămâna trecută. La ultima întâlnire, Mattis a fost invitat să vină în România anul viitor.

Nu în ultimul rând, România a primit undă verde din partea Guvernului SUA pentru a achiziționa primul sistem de apărare aeriană Patriot până la finalul acestui an, după ce eligibilitatea României pentru o astfel de achiziție fusese anunțată pe 11 iulie 2017, ziua în care Parteneriatul Strategic România-SUA a împlinit 20 de ani de la lansare.

 

.

One Response to Primul înalt oficial din administrația Trump care vine în România: Secretarul de stat Rex Tillerson se află la București

  1. dacicus 17/11/2017 at 18:31

    foarte bine , sa vina mai des ca i-am asteptat multi ani! sunt impiedicati de penali insa romanii ii doresc,punct. nu dorim saracii estice care rapesc teritorii.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.