Primul lider mondial care îl felicită pe Vladimir Putin: Președintele Chinei, proaspăt reales în funcție cu unanimitate, salută o cooperare exemplară pentru relațiile internaționale

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat luni pe omologul său rus Vladimir Putin pentru realegerea acestuia cu o zi înainte la preşedinţia Federaţiei Ruse, salutând o relaţie sino-rusă aflată într-un punct culminant şi exemplară pentru relaţiile internaţionale, informează agenţia Xinhua, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt “la cel mai bun nivel istoric al lor, ceea ce constituie un exemplu pentru edificarea unui nou tip de relaţii internaţionale, fondat pe respect reciproc, echitate şi justiţie”, a subliniat într-un mesaj preşedintele chinez pentru Vladimir Putin, care a câștigat alegerile cu peste 76% din voturi, conform ultimelor estimări.

Citiți și Vladimir Putin câștigă al patrulea mandat

De altfel, și Xi Jinping a fost reales în funcție de către parlamentul de la Beijing cu unanimitate de voturi, după ce în urmă cu o săptămână legislativul chinez a votat să eliminarea limitelor termenului prezidenţial, ceea ce înseamă că Xi poate rămâne în funcţie pe o perioadă nelimitată.

China și Rusia, două țări partenere atât în cadrul grupului economic BRICS, dar și cele mai importante state din cadrul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, sunt considerate principalele amenințări la ordinea internațională de inspirație occidentală.

Recent, fostul șef al CIA și noul secretar de stat american, Mike Pompeo, preciza că Beijing-ul și Moscova posedă un nivel similar de amenințare în raport cu Statele Unite, în vreme ce strategia pentru securitate a președintelui Trump definesc o Rusia agresivă și o Chină competitor strategic.

La nivel european, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat deja că țara sa nu va recunoaște votul prezidențial care a avut loc în Crimeea, provincie anexată de Rusia pe 18 martie 2014, cu patru ani înainte ca Vladimir Putin să câștige cel de-al patrulea său mandat.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.