Connect with us

MAREA BRITANIE

Primul stat din istorie care s-a retras din UE: Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană după 47 de ani de apartenență

Published

on

© Photo Collage (Left: Signing of the accession treaty of the United Kingdom 1972/ Right: Signing of the withdrawal agreement from the European Union 2020)

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a devenit astăzi, 1 februarie 2020, primul stat membru din istorie care se retrage din Uniunea Europeană, în ceea ce este tratat drept ”divorțul și momentului secolului”. După 47 de ani de apartenență la comunitatea europeană, începuți la 1 ianuarie 1973, și după trei ani și jumătate de la referendumul privind Brexit, Marea Britanie a ieșit din UE, începând perioada de tranziție, care se încheie la 31 decembrie 2020, timp în care se vor aplica în continuare normele europene.

Demarată ca o promisiune politică a fostului premier David Cameron în timpul campaniei electorale pentru alegerile legislative din 2015, propunerea organizării unui referendum privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană a devenit o realitate precedată de negocieri între guvernul Cameron și instituțiile UE pentru un nou statut al Marii Britanii în Uniune. La 23 iunie 2016, un număr de 17.410.742 de britanici, reprezentând 51,89% din voturi, au optat pentru ca Marea Britanie să devină primul stat membru care va fi părăsit Uniunea Europeană.

Premierul demisionar David Cameron a fost înlocuit în funcție de Theresa May, fostul său ministru de Interne, cea care avea să devină, la 29 martie 2017, primul lider al unui stat UE care a activat clauza de retragere voluntară din UE cuprinsă la articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Pentru a-și întări majoritatea politică în Parlament, premierul Theresa May a convocat alegeri anticipate pe care le-a câștigat, fără însă a obține majoritate. Au urmat un an și jumătate de negocieri, începuți în iunie 19 iunie 2017 și încheiați la 25 noiembrie 2018, când liderii UE au aprobat proiectul de acord de retragere a Regatului Unit și proiectul de declarație politică privind viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit.

Acordul negociat de Theresa May a fost respins în trei rânduri de Parlamentul britanic, îndeosebi din cauza mecanismului de backstop prevăzut să evite o frontieră dură între Irlanda și Irlanda de Nord, fapt care a determinat-o pe aceasta să solicite Uniunii Europene prelungirea articolului 50. Brexit-ul a fost prelungit inițial până la 22 mai 2019, cu o zi înainte de debutul alegerilor europene, deși premierul Theresa May solicitase o prelungire până la 30 iunie. După un summit extraordinar organizat la 10 aprilie, liderii UE și Theresa May au convenit prelungirea Brexit-ului până la cel târziu 31 octombrie 2019, cu condiția participării Marii Britanii la alegerile europene și cu prevederea ca dacă acordul de retragere va fi ratificat de ambele părți mai devreme, Regatul Unit va părăsi UE în prima zi a lunii următoare.

La data de 24 mai, la o zi distanță după organizarea alegerilor europene în Marea Britanie, premierul Theresa May și-a anunțat demisia din funcția de lider al Partidului Conservator și de prim-ministru, fiind înlocuită de Boris Johnson la data de 24 iulie.

Noul premier britanic a ajuns la un acord revizuit cu instituțiile UE și cu statele membre la data de 17 octombrie, însă Camera Comunelor, care își reluase activitatea parlamentară după prorogarea propusă de Johnson și declarată neconstituțională de Curtea Supremă, s-a abținut să voteze noul acord până când legislația de implementare a Brexit-ului nu este aplicată. În acest context, premierul britanic, împotriva dorinței sale politice, a fost obligat de lege să solicite o nouă prelungire a Brexit-ului, până la cel târziu 31 ianuarie 2020.

La 28 octombrie, statele membre ale UE, de această dată prin procedură scrisă, au decis să acorde o nouă extindere flexibilă pentru Brexit. O zi mai târziu, la 29 octombrie, Camera Comunelor a aprobat organizarea de alegeri legislative anticipate propuse de premierul Boris Johnson. Alegerile din 12 decembrie au fost câștigate de conservatori, care au obținut o majoritate confortabilă, iar Brexit-ul s-a îndreptat de atunci spre o certitudine.

La 23 ianuarie 2020, Acordul de retragere a Marii Britanii din UE a deveni lege, fiind aprobat de Parlamentul European. Pe 24 ianuarie, acesta a fost semnat de premierul Boris Johnson și promulgat de Regina Elisabeta a II-a, iar de partea Uniunii Europene, documentul a fost semnat președinții Comisiei Europene și Consiliului European.

La 29 ianuarie, Parlamentul European a ratificat Acordul de retragere a Marii Britanii din UE, iar la 30 ianuarie statele membre au adoptat, prin procedură scrisă, decizia privind încheierea Acordului de retragere a Regatului Unit din UE.

La 31 ianuarie, la miezul nopții (ora 23:00 în Marea Britanie), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană.

Începând de astăzi, 1 februarie, Marea Britanie este un stat terț. Totodată, începe o perioadă de tranziție de 11 luni până la 31 decembrie 2020, interval în care Londra și Bruxelles-ul trebuie să negocieze termenii viitoarei relații.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

Published

on

© The Royal Family/ Facebook

Regele Charles al III-lea a atras atenţia joi asupra “ameninţării” pe care invazia rusă din Ucraina o reprezintă pentru securitatea Europei şi “valorile noastre democratice”, într-un discurs istoric în faţa deputaţilor germani, relatează AFP, potrivit Agerpres și Deutsche Welle.

Într-un discurs profund personal și istoric, el a declarat joi în fața membrilor Bundestagului de la Berlin că “securitatea Europei a fost amenințată” și că este o “responsabilitate sacră” să se unească în sprijinul Ucrainei după invazia lui Vladimir Putin.

Flagelul războiului s-a întors în Europa. Invazia neprovocată a Ucrainei a provocat cea mai inimaginabilă suferință asupra atâtor oameni nevinovați. Nenumărate vieți au fost distruse; libertatea și demnitatea umană au fost călcate în picioare în cel mai brutal mod. Securitatea Europei a fost amenințată, împreună cu valorile noastre democratice“, a spus suveranul britanic, aflat la prima vizită externă de la debutul domniei sale.

“Însă lumea nu a stat deoparte fără a face nimic”, a adăugat suveranul britanic, subliniind “rolul major” asumat de ţara sa şi de Germania în sprijinul pentru Kiev, în special pe plan militar.

El a salutat livrările de arme grele către Ucraina ale Germaniei, o ţară profundă pacifistă după ororile nazismului şi care a ezitat mult timp să facă acest pas.

“Decizia Germania de a oferi Ucrainei un mare ajutor militar este curajoasă, importantă şi binevenită”, a spus regele Charles al III-lea.

“Suntem bulversaţi de distrugerile teribile, dar putem avea curaj din unitatea noastră”, a subliniat suveranul, vorbind în germană în cea mai mare parte a timpului.

Charles al III-lea, rege din septembrie, este primul monarh care le vorbeşte în Bundestag deputaţilor germani. Aceştia l-au aplaudat îndelung.


Citiți și 

Charles al III-lea, primul șef de stat primit cu onoruri militare la Poarta Brandenburg: Monarhul britanic a început prima sa vizită externă, în Germania, țara ultimei vizite de stat a reginei Elisabeta a II-a

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate


Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a început miercuri o vizită de stat de trei zile în Germania, prima sa vizită externă după ce a fost proclamat monarh al Regatului Unit ca urmare a decesului reginei Elisabeta a II-a, devenind primul șef de stat în onoarea căruia a fost organizată o ceremonie cu onoruri militare la Poarta Brandenburg.

Suveranul britanic a fost primit la Berlin de președintele federal german Frank-Walter Steinmeier, care consideră această vizită drept un “gest european important” după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană. Debutul vizitei regelui Charles al III-lea în Germania a coincis cu împlinirea, la 29 martie, a șase ani de când Marea Britanie a declanșat clauza de retragere din UE prevăzută la articolul 50 din Tratatul Uniunii.

Vizita monarhului britanic la Berlin trebuia precedată de o vizită la Paris, însă protestele masive din Franța privind reforma pensiilor susținută de Macron și adoptată de autoritățile franceze a determinat amânarea acestei călătorii care a oferit Germaniei onoarea de a fi prima destinație a noului monarh, coincizând astfel cu aceeași destinație pe care a avut-o și regina Elisabeta a II-a la ultima sa vizită de stat, în 2015, când a fost primită la Berlin de cancelarul Angela Merkel și de președintele Joachim Gauck.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

Published

on

© The Royal Family/ Facebook

Regele Charles al III-lea a lansat un apel miercuri seară la apărarea valorilor democratice şi a lăudat solidaritatea cu Ucraina pentru apărarea “libertăţii” împotriva “agresiunii” ruse, într-o vizită de stat în Germania, prima pe care o efectuează în străinătate ca suveran, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Regatul Unit şi Germania stau “umăr lângă umăr pentru a proteja şi face să progreseze valorile democratice comune”, a spus el într-un discurs la Berlin, la Palatul Bellevue, unde şeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, a oferit un banchet de stat în onoarea sa și a reginei consoarte, Camilla.

Printre cei prezenți s-au numărat prima doamnă a Germaniei, Elke Büdenbender, precum și demnitari atât din Germania, cât și din Marea Britanie, inclusiv fostul cancelar Angela Merkel și ministrul britanic de externe James Cleverly, relatează BBC News.

În toastul său de la un fastuos banchet de stat, pe care l-a rostit parțial în limba germană, regele britanic a promis că va consolida legăturile germano-britanice și a adus un omagiu mamei sale, regina Elisabeta a II-a, a cărei ultimă vizită de stat a fost în Germania, în 2015. Discursul adresat demnitarilor din ambele țări, inclusiv fostului lider Angela Merkel, lângă care Charles a stat la masă, a stârnit multe râsete și aplauze.

El a stârnit râsul invitaților atunci când a făcut referire la un sketch de comedie britanic numit “Dinner for one”. În acesta, o aristocrată în vârstă ia cina singură, în timp ce chelnerul ei devine din ce în ce mai beat pe măsură ce consumă alcoolul turnat pentru invitații lipsă la cină.

Charles al III-lea adus un omagiu “ospitalității extraordinare” a Germaniei față de refugiații ucraineni în timpul primei sale vizite de stat în calitate de monarh.

Regele a declarat că atât Marea Britanie, cât și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității”.

Această luptă “este întruchipată de faptul că suntem alături de Ucraina pentru apărarea libertăţii şi suveranităţii în faţa unei agresiuni neprovocate”, a adăugat monarhul britanic.

“Germania şi Regatul Unit sunt astăzi, şi pe plan militar, cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Europa”, a reluat şeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, evocând o invazie rusă care a readus în amintire “cele mai rele momente” ale istoriei europene.

Citiți și Charles al III-lea, primul șef de stat primit cu onoruri militare la Poarta Brandenburg: Monarhul britanic a început prima sa vizită externă, în Germania, țara ultimei vizite de stat a reginei Elisabeta a II-a

Dineul a încheiat prima zi a vizitei suveranului, după o ceremonie fără precedent sub Poarta Brandenburg, monument emblematic care a fost şi simbol al despărţirii Berlinului timp de peste trei decenii.

Preşedintele german a sărbătorit un “nou capitol” în relaţiile dintre cele două ţări după Brexit.

“Astăzi, la şase ani după ce Regatul Unit a început să părăsească Uniunea Europeană, deschidem un nou capitol în relaţiile noastre”, a declarat Frank-Walter Steinmeier, în timpul discursului său, ziua de miercuri coincizând cu împlinirea a șase ani de când Marea Britanie a declanșat clauza de retragere din UE prevăzută la articolul 50 din Tratatul Uniunii.

Perechea regală britanică va sta trei zile în Germania. Iniţial, cuplul britanic ar fi trebuit să ajungă mai întâi în Franţa, înaintea vizitei din Germania, însă călătoria lor la Paris a fost anulată din cauza protestelor sociale asociate cu reforma pensiilor.

Programul vizitei din Berlin va continua joi. Regele Charles al III-lea urmează să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz, să viziteze alături de primarul local o piaţă, să susţină un discurs în Camera Deputaţilor şi să stea de vorbă cu refugiaţi ucraineni.

Vizita cuplului regal în Germania se va încheia vineri cu o etapă la Hamburg, metropolă portuară şi al doilea oraş ca mărime al ţării.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Charles al III-lea, primul șef de stat primit cu onoruri militare la Poarta Brandenburg: Monarhul britanic a început prima sa vizită externă, în Germania, țara ultimei vizite de stat a reginei Elisabeta a II-a

Published

on

© The Royal Family/ Twitter

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a început miercuri o vizită de stat de trei zile în Germania, prima sa vizită externă după ce a fost proclamat monarh al Regatului Unit ca urmare a decesului reginei Elisabeta a II-a, devenind primul șef de stat în onoarea căruia a fost organizată o ceremonie cu onoruri militare la Poarta Brandenburg.

Suveranul britanic a fost primit la Berlin de președintele federal german Frank-Walter Steinmeier, care consideră această vizită drept un “gest european important” după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană. Debutul vizitei regelui Charles al III-lea în Germania a coincis cu împlinirea, la 29 martie, a șase ani de când Marea Britanie a declanșat clauza de retragere din UE prevăzută la articolul 50 din Tratatul Uniunii.

Vizita monarhului britanic la Berlin trebuia precedată de o vizită la Paris, însă protestele masive din Franța privind reforma pensiilor susținută de Macron și adoptată de autoritățile franceze a determinat amânarea acestei călătorii care a oferit Germaniei onoarea de a fi prima destinație a noului monarh, coincizând astfel cu aceeași destinație pe care a avut-o și regina Elisabeta a II-a la ultima sa vizită de stat, în 2015, când a fost primită la Berlin de cancelarul Angela Merkel și de președintele Joachim Gauck.

Însoțit de regina consoartă Camilla, regele Charles al III-la a fost întâmpinat de Steinmeier și de soția sa, Elke Büdenbender, la Poarta Brandenburg din Berlin, cu o ceremonie de bun venit care a inclus onoruri militare.

Ceremonia a fost urmată de un dineu de stat, seara, la Palatul Bellevue, fiind așteptat ca ambii lideri de stat să discute despre sustenabilitate și despre tranziția către energia regenerabilă, protecția mediului fiind una dintre cauzele preferate ale regelui, relatează Deutsche Welle.

La Poarta Brandenburg, publicul german a avut ocazia să se afle față în față cu cuplul regal. Cei care au dorit să îl vadă pe noul rege au fost sfătuiți să se prezinte din timp, spațiul putând găzdui doar aproximativ 1.500 de spectatori. Membrii publicului au început să se adune la acest punct de reper încă de miercuri dimineață.

Va urma un banchet al cărui meniu va include, în onoarea regelui, preparate vegetariene. Invitaţii vor putea să aleagă pentru felul principal între tartine cu spanac, ciuperci şi pui fript. Vinuri germane vor însoţi celelalte gustări.

Programul vizitei din Berlin va continua joi. Regele Charles al III-lea urmează să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz, să viziteze alături de primarul local o piaţă, să susţină un discurs în Camera Deputaţilor şi să stea de vorbă cu refugiaţi ucraineni.

Vizita cuplului regal în Germania se va încheia vineri cu o etapă la Hamburg, metropolă portuară şi al doilea oraş ca mărime al ţării, a relatat și Agerpres.

Iniţial, cuplul britanic ar fi trebuit să ajungă mai întâi în Franţa, înaintea vizitei din Germania, însă călătoria lor la Paris a fost anulată din cauza protestelor sociale asociate cu reforma pensiilor.

Ultima vizită a reginei Elisabeta a II-a în Germania datează din 2015, pe vremea cancelarului Angela Merkel, şi a declanşat un entuziasm general în ţară.

Cea mai marcantă vizită a fostei suverane a avut loc în 1965, într-un Berlin care era încă despărţit printr-un zid. Acea vizită a fost percepută ca fiind momentul ce a marcat reconcilierea dintre cele două ţări după Al Doilea Război Mondial.

Charles al III-lea ar trebui să beneficieze la rândul său de o primire călduroasă: el cunoaşte foarte bine Germania, o ţară pe care a vizitat-o de peste 40 de ori, potrivit Ambasadei britanice din Berlin.

De altfel, germanii sunt în continuare mari fani ai familiei regale din Regatul Unit, provenită dintr-o “foarte lungă tradiţie” de suverani, iar interesul lor faţă de monarhia britanică nu pare deloc să se diminueze, a declarat Michael Hartmann, sociolog la Universitatea tehnică Damstadt. 

Continue Reading

Facebook

U.E.15 mins ago

Op-ed | Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE: De ce achiziționarea de muniție împreună va contribui la instaurarea unei păci juste în Ucraina

NATO23 mins ago

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor de externe “B9”: Prima conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră va avea loc pe 13 aprilie, la București

SUA26 mins ago

UE condamnă arestarea unui jurnalist american în Rusia și critică ”disprețul sistematic” pe care Moscova îl manifestă față de libertatea presei

NATO40 mins ago

România solicită ca actuala prezență militară americană să constituie baza de referință pentru o postură permanentă a forțelor SUA: Avem deja suficiente dovezi că ceea ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

ROMÂNIA1 hour ago

Secretarul american al apărării l-a primit la Pentagon pe omologul român: Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic

U.E.2 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

NATO2 hours ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ17 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA18 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE1 day ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending