Primul summit al Parteneriatului Estic găzduit la Bruxelles: România, reprezentată de Klaus Iohannis la reuniunea în care liderii UE și partenerii din est vor decide viitorul acestor relații

Corespondență CaleaEuropeana.ro – Teodora Ion

Summitului Parteneriatului Estic, cea de-a 5 a astfel de reuniune de la lansarea acestei inițiative, va avea loc vineri la Bruxelles, acolo unde șefii de stat și de guvern din țările Uniunii Europene se vor întâlni cu liderii celor şase ţări din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina).

Principalul scop al Summitului din 24 noiembrie din Bruxelles va fi livrarea de rezultate concrete pentru cetățeni, rezultate care includ economii puternice, dar și guvernări eficiente, au precizat oficiali europeni. Potrivit acestora, aproximativ 60% cetățenii celor șase state care fac parte din Parteneriatul Estic s-au declarat în favoarea continuării acestuia, având o percepție bună. 

FOTO: Summitul Parteneriatului Estic de la Riga 2015/ Administrația Prezidențială

Încă de la lansarea Parteneriatului Estic din 2009, cele șase state au primit sprijin de 5.4 miliarde de euro din partea Uniunii Europene.

Viitorul Parteneriatului Estic (+)

Reuniunea va avea loc la o săptămână distanță după Summitul Social al UE din Suedia și va reprezenta primul summit la care cancelarul german Angela Merkel va fi prezentă după eșecul formării unui nou guvern la Berlin, ea deținând o importantă miză: viitorul acestui parteneriat în condițiile în care mai mulți oficiali europeni au lansat perspectiva unui Parteneriat Estic +.

”Bruxellesul are nevoie de o viziune ambițioasă față de statele din est, făcând mai mult pentru cei care au decis să se apropie de valorile noastre, și își respectă angajamentele asumate prin Acordurile de Asociere cu UE. Acesta este spiritul modelului Parteneriatul Estic+ promovat de Parlamentul European, și avem așteptarea legitimă ca instituția Comisiei Europene, a Consiliului, să țină cont de recomandările noastre”, a spus recent Andi Cristea, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, în condițiile în care legislativul european a adoptat recomandările sale pentru summitul de vineri.

Citiți și Al cincilea summit al Parteneriatului Estic are loc vineri la Bruxelles. Care sunt cele mai cunoscute 10 mituri și așteptări false

Ultimul summit al Parteneriatul Estic a avut loc la Riga în anul 2015, atunci când țările UE a reconfirmat importanța strategică a acestui parteneriat, însă provocările apărute ulterior – în special Brexit – au influențat o diminuare a intensităților în relația dintre Uniunea Europeană și țările partenere din est. Reuniunea de mâine va fi desfășurată sub președinția estonă a Uniunii Europene. Cele patru priorități – economie, guvernanță, conectivitate și societate – convenite la Riga se vor afla pe masa discuții și la următorul summit.

La summitul de vineri va fi pregătită semnarea unui nou cadru juridic privind cooperarea dintre Armenia și Uniunea Europeană.

Pe agendă se vor afla elemente ale dimensiunii multilaterale ale Parteneriatului Estic: democrație, bună guvernare și stabilitate; integrare economică și convergență cu politicile comunitare; securitate energetică; contacte între persoane.

România, reprezentată de președintele Klaus Iohannis

FOTO: Administrația Prezidențială

România va fi reprezentată la Bruxelles de președintele Klaus Iohannis, conform unui anunț al purtătorului de cuvânt al șefului statului, care a precizat că acest eveniment este relevant pentru  “conturarea perspectivelor de evoluție a relațiilor dintre Uniunea Europeană și țările aflate în Vecinătatea Estică”.

Conform purtătorului de cuvânt, “summitul va urmări să confirme progresele acțiunilor care au fost stabilite la Summitul anterior, care a avut loc la Riga în anul 2015”, cu accent pe “tematicile care au fost luate în vedere în dezbaterile de atunci: capacitatea administrativă și bună guvernare, oportunități de piață, interconectări și schimbări climatice, mobilitate și contacte interumane”.

Președintele Belarusului, marele absent

La summitul de la Bruxelles marele absent va fi președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, cel care a refuzat invitația UE  de a participa la un summit al Parteneriatul Estic. Lukașenko a fost invitat pentru prima dată după ridicarea sancțiunilor împotriva țării sale.

Belarusul va fi reprezentat de șeful diplomației sale, Vladimir Makei.

Uniunea Europeană a ridicat în 2016 cea mai mare parte dintre sancțiunile adoptate împotriva Belarus după eliberarea din închisoare unor opozanți politici, acțiune primită ca un semn de deschidere din partea autorității președintelui Aleksandr Lukașenko, care se află la putere din anul 1994, fiind cel mai longeviv lider politic în funcție din Europa.

Despre Parteneriatul Estic

Parteneriatul Estic, o inițiativă polono-suedeză a fost lansat în anul 2009, a fost considerat pentru o bună perioadă un instrument de succes al politicii europene de vecinătate. Eșecul major al summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, atunci când Ucraina condusă de Viktor Ianukovici a decis să nu semneze Acordul de Asociere cu UE și criza de securitate și de instabilitate din regiune ce au decurs de la acel moment, a pus acest instrument de succes într-un con de umbră.

Cu toate acestea, în baza Acordurilor de Asociere și a înțelegerilor cu UE, trei țări ale Parteneriatului Estic – Georgia, R. Moldova și Ucraina – beneficiază de liberalizarea regimului de vize în raport cu UE, dar și de asistență macro-financiară.

Primul summit al Parteneriatului Estic a avut loc la Praga în 2009. Summitul de la Varșovia din 2011 a consolidat în continuare cooperarea sectorială cu partenerii. Summitul de la Vilnius din 2013 a inițiat o abordare diferențiată a partenerilor. La ultimul summit, cel de la Riga din anul 2015, țările UE a reconfirmat importanța strategică a acestui parteneriat.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.