Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

EXCLUSIV Noul șef al delegației române a PPE, Rareș Bogdan alege să activeze în trei comisii cheie din PE și să fie membru al delegațiilor pentru relații cu SUA și Republica Moldova

Published

on

Rareș Bogdan, proaspăt ales șeful delegației României în grupul PPE din Parlamentul European, a explicat pentru CaleaEuropeana.ro care sunt principalele zone de interes asupra cărora dorește să se concentreze în mandatul 2019-2024 al legislativului de la Bruxelles. 

,,Am ales să mă implic în activitățile următoarelor comisii de specialitate ale Parlamentului European:  Afaceri Externe (AFET), Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL). Totodata, am decis sa devin membru al delegațiilor pentru relația cu Statele Unite ale Americii (D-US) și Republica Moldova ”, este mesajul transmis de acesta pentru CaleaEuropeana.ro

PE CE SUBIECTE SE CONCENTREAZĂ ACTIVITATEA CELOR TREI COMISII ȘI A CELOR DOUĂ DELEGAȚII?

Comisia Afaceri Externe (AFET)

Comisia are competențe în chestiuni legate de promovarea, punerea în aplicare și monitorizarea politicii externe a Uniunii în ceea ce privește: politica externă și de securitate comună (PESC) și politica de securitate și de apărare comună (PSAC); relațiile cu celelalte instituții și organe ale Uniunii, cu ONU și cu celelalte organizații internaționale și adunări interparlamentare pentru domeniile sale de competență; supravegherea Serviciului European de Acțiune Externă; consolidarea relațiilor politice cu țările terțe prin programe cuprinzătoare de cooperare și asistență sau prin acorduri internaționale cum ar fi acordurile de asociere și de parteneriat; deschiderea, monitorizarea și încheierea negocierilor privind aderarea statelor europene la Uniune; monitorizarea, printre altele, a politicii europene de vecinătate (PEV) și luarea măsurilor ulterioare necesare, în special în ceea ce privește rapoartele anuale privind progresele înregistrate în domeniul PEV;  aspectele legate de democrație, statul de drept, drepturile omului, inclusiv drepturile minorităților, din țările terțe și de principiile dreptului internațional sau   de participarea Parlamentului la misiuni de observare a alegerilor, în cooperare cu alte comisii și delegații pertinente, dacă este cazul.

Pentru mai multe informații, aici. 

Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL)

 Comisia se angajează într-un număr important de activități legislative și nelegislative, cu scopul de a pune politica de ocupare a forței de muncă și politică socială în centrul procesului de elaborare a politicilor UE și de a moderniza legislația UE în acest domeniu. Printre dosarele legislative de bază aflate în lucru în Comisie în mandatul 2014-2019 se număra revizuirea Directivei privind detașarea lucrătorilor,  îmbunătățirea normelor de protecție a lucrătorilor împotriva substanțelor cancerigene și mutagene,  stabilirea rețelei de servicii europene de ocupare a forței de muncă și a platformei de combatere a muncii nedeclarate, crearea Autorității Europene a Muncii, precum și revizuirea (în curs) a normelor privind coordonarea securității sociale, pregătirea următorului cadru financiar multianual sau transpunerea în practică a principiilor și drepturilor definite în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale  (echilibrul dintre viața profesională și cea privată, condițiile de muncă transparente și previzibile).

Pentru mai multe informații, aici. 

 Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE)

Comisia este responsabilă de marea majoritate a legislației și a supervizării democratice a politicilor din domeniul justiției și afacerilor interne. În acest cadru, comisia asigură respectarea deplină a Cartei drepturilor fundamentale în UE și a Convenției europene a drepturilor omului, precum și consolidarea cetățeniei europene. Respectând întru totul sistemele juridice naționale, politicile din domeniul justiției și afacerilor interne, activitatea Comisiei vizează chestiunile de interes comun la nivel european, cum ar fi: lupta împotriva criminalității internaționale și a terorismului, protecția drepturilor fundamentale, asigurarea protecției datelor și a vieții private în era digitală, combaterea discriminărilor bazate pe rasă, origine etnică, religie, convingeri, dizabilități, vârstă și orientare sexuală.

Pentru mai multe informații, aici

Delegația pentru relația cu Statele Unite ale Americii (D-US)

Delegațiile Parlamentului European și ale Congresului Statelor Unite se reunesc pentru a discuta în mod regulat chestiuni de interes comun în ultimii 45 de ani. În prezent, cele două delegații se întâlnesc de două ori pe an, în Europa și în SUA. Atunci când aceste întâlniri sunt organizate în Uniunea Europeană, acestea au loc, de obicei, în capitala țării care deține președinția UE.

Atunci când nu se întâlnește împreună cu Congresul SUA, delegația parlamentară a SUA se reunește la Bruxelles și la Strasbourg, găzduind politicieni americani, ambasadori, academicieni și alți experți.

Pentru mai multe informații, aici

Delegația pentru relația cu Republica Moldova (D-MD)

Delegația se reunește în mod regulat pentru a discuta despre evoluțiile politice, alte evoluții majore din Moldova și despre evoluția relațiilor UE-Moldova cu actori instituționali cheie și cu actorii guvernamentali și neguvernamentali. În general, delegația lucrează împreună cu alte organisme ale Parlamentului European – în special cu Comisia AFET – și organizează în mod regulat schimburi de opinii cu privire la evoluțiile din Moldova.

Membri PE din această delegație activează în cadrul Comitetului parlamentar de asociere, înființat pentru a reuni reprezentanți ai parlamentelor European și moldovenesc. Comitetul se întrunește pentru schimburi de opinii cu privire la toate aspectele relațiilor dintre UE și Republica Moldova incluse în cadrul Acordului de Asociere (semnat pe 27 iunie 2014 și intrat în vigoare la 1 iulie 2016)  și la orice alte aspecte de interes reciproc.

Pentru mai multe informații, aici. 

Citiți și Rareș Bogdan a fost ales șeful delegației României din grupul PPE din Parlamentul European, cu unanimitate de voturi, pe 4 iunie. Va conduce a treia cea mai puternică delegație din PPE, după Germania și Polonia

Rareș Bogdan este jurnalist și fost realizator al emisiunii Jocuri de Putere la postul de televiziune Realitatea TV. A militat constant pentru apărarea valorilor democratice, pentru oprirea hoției și a abuzurilor. Prin candidatura la alegerile europarlamentare, Rareș Bogdan a revenit în PNL, după ce a activat în organizația de tineret la Cluj, în perioada studenției.

Din grupul PPE din Parlamentul European vor face parte 14 eurodeputați români (10 PNL, 2 PMP și 2 UDMR), aceștia reprezentând a treia cea mai puternică delegație națională din interiorul PPE, după Germania (29 de mandate) și Polonia (17).

PPE este partidul pan-european care a obținut cele mai multe mandate în viitorul Parlament European (179) și aspiră să îl propulseze pe Manfred Weber în funcția de președinte al Comisiei Europene.

Actualmente, cele mai importante trei instituții UE – Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European – sunt conduse de lideri PPE. 14 din cei 28 de comisari europeni provin din familia popularilor europeni, iar 9 șefi de stat sau de guvern din cei 28 reuniți la nivelul Consiliului European fac parte din Partidul Popular European.

Pentru mai multe informații despre acesta, aici

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Partidul lui Emmanuel Macron, ALDE și Alianța USR PLUS au decis: Grupul lor din Parlamentul European a fost denumit Renew Europe

Published

on

©️ Dacian Cioloș/ Facebook

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron și liberalii europeni au ales denumirea pentru noul lor grup în Parlamentul European, al treilea cel mai puternic din hemiciclu și din care face parte și Alianța 2020 USR PLUS, numele noii grupări politice fiind Renew Europe.

Grupul reunește membri ai Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), ai partidului La République En Marche, ai Alianței 2020 USR PLUS și alții.

”Am decis, astăzi, ca numele noului grup din Parlamentul European pe care l-am fondat alături de partenerii noștri din ALDE  și En Marche să fie Renew Europe (Reînnoim Europa). Numele grupului reflectă exact intențiile noastre: vrem să construim o Europă modernă, mai puternică, mai aproape de cetățeni. Deviza noastră este: Hotărâți să construim împreună o Europă liberă și echitabilă”, a scris Dacian Cioloș, președintele PLUS și viitor eurodeputat din partea Alianței 2020 USR PLUS.

Potrivit Politico Europe, partidul lui Macron a dorit cu insistență să evite cuvântul “liberal”, care este adesea folosit negativ în Franța ca o reprezentare a ultra-capitalismului.

“Grupul ALDE din Parlamentul European a fost redenumit Renew Europe”, a scris pe Twitter Chris Davies, membru al liberalilor și democraților din Marea Britanie.

Renew Europe a fost printre cele patru nume luate în calcul, alături de The Europeans, Europe Forward și ceva care implică cuvântul “Europa”.

Grupul are un număr total provizoriu de 110 de locuri în noul Parlament – cu 41 mai mult decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron, a liberal-democraților din Regatul Unit și a Alianței USR PLUS din România.

Delegația franceză este cea mai mare din noul grup. În cadrul noului grup format în Parlamentul European delegația Alianței 2020 USR PLUS, cu opt eurodeputați, va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii, iar după retragerea Regatului Unit din UE va deveni a doua cea mai importantă forță politică din grupul Renew Europe.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Uniunea Salvați România a validat afilierea la grupul ALDE – Renaissance – USR PLUS din Parlamentul European, unde Alianța 2020 va fi a treia cea mai mare delegație

Published

on

© Guy Verhofstadt/ Facebook

Comitetul Politic al Uniunii Salvați România, reunit sâmbătă la Brăila, a validat afilierea europeană la grupul ALDE+Renaissance+USR PLUS din Parlamentul European, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Decizia de validare a afilierii europene a întrunit 84 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și trei abțineri.

„Avem o datorie uriașă față de cei peste 2 milioane de români care au votat Alianța 2020 USR PLUS la alegerile din 26 mai și care au făcut din Alianță un jucător pe scena politică la egalitate cu PSD și PNL. Îi vom reprezenta pe români cu fruntea sus în Europa și vom încerca să reparăm tot răul pe care l-au făcut PSD și ALDE în ultimii doi ani și jumătate în ceea ce privește imaginea și credibilitatea României. Europarlamentarii Alianței 2020 USR PLUS vor demonstra că locul României este în Europa și că Europa poate însemna o sursă de progres și de prosperitate pentru toți românii”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

În cadrul noului grup format în Parlamentul European, al cărui nume definitiv va fi stabilit în curând, delegația Alianței 2020 USR PLUS va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii.

Citiți și
Au fost publicate rezultatele finale la europarlamentare: PNL – 10 mandate, PSD – 8+1, Alianța USR PLUS – 8 mandate. Toți eurodeputații români, așteptați să facă parte din cele mai puternice 3 grupuri politice din Parlamentul European
Cine sunt cei 32 de eurodeputați care vor reprezenta România în Parlamentul European

Alianța 2020 USR PLUS a dobândit opt mandate în Parlamentul European în urma alegerilor europene pentru legislatura 2019-2024, obținând un scor de 22,4%, cu 0,1% mai puțin decât PSD.

Potrivit listei Alianței, cei opt eurodeputați din partea USR PLUS vor fi: Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță, Vlad Botoș și Ramona Strugariu.

Grupul ALDE + Renaissance + USR PLUS va avea 106 mandate în noul Parlament European, fiind al treilea cel mai mare grup politic din noul hemiciclu.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending