Problema invalidării alegerilor pentru Primăria Chișinău, pe agenda Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului European

Europarlamentarul Cristian Preda, coordonator al Grupului Partidului Popular European în Comisia pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului European, a precizat meircuri seara pentru postul de radio Europa Liberă că situația alegerilor municipale pentru Primăria Chișinăului va fi pe agenda ședinței de joi a Comisiei pentru afaceri externe din Legislativul european, anunță publicația Jurnal.md, citat de Agerpres.

Foto: www.europarl.europa.eu

Decizia luată de a anula rezultatele alegerilor (municipale) vădeşte foarte clar influenţa politică asupra justiţiei şi suntem într-o situaţie aproape incredibilă, suprarealistă. E un tip de comportament stalinist în care forţele politice controlează justiţia. Incredibil, subliniez acest cuvânt, pentru că este reacţia pe care am înregistrat-o deja în rândul colegilor mei din Comisia de Afaceri Externe. Toţi cei care au auzit ce se întâmplă – şi toată lumea a auzit până la urmă ce se întâmplă în Republica Moldova – consideră că suntem în faţa unei situaţii neobişnuite”, a menționat Cristian Preda.

Am cerut în şedinţa Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European să discutăm despre Republica Moldova. Preşedintele Comisiei, împreună cu raportorul pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius, au sprijinit această solicitare şi joi dimineaţă Serviciul European de Acţiune Externă, Comisia Europeană vor interveni sub semnul urgenţei în legătură cu situaţia din Republica Moldova şi vor fi două puncte care vor fi abordate”, a mai spus eurodeputatul român.

Confrom acestuia, primul punct care va fi dezbătut este cel legat de anularea rezultatului alegerilor municipale, iar cel de-al doilea subiect aflat pe agendă este cel legat de ”furtul miliardului”, o problemă care a rămas în atenţia Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, a precizat europarlamentarul român.

”În orice caz, multdiscutata chestiune a ajutorului macrofinanciar mi se pare o dată în plus pusă în pericol. Am spus de foarte multe ori – sunt un prieten al Republicii Moldova, îmi doresc ca Republica Moldova să fie ajutată de Uniunea Europeană, îmi doresc ca fonduri europene să vina în R. Moldova, dar aceste fonduri nu pot să meargă în mâinile unor oligarhi sau să încapă pe mâinile socialiştilor care vor să ducă republica spre Rusia”, a explicat Preda.

”Fondurile europene trebuie să meargă pentru dezvoltarea societăţii, de ele trebuie să profite cetăţenii Republicii Moldova. De aceea, toată discuţia despre ajutorul macrofinanciar a fost enorm complicată de actuala guvernare cu complicitatea lui Dodon (n.r. Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova) şi iată că suntem şi într-o criză politică”, a conchis europarlamentarul.

Judecătoria Chişinău a invalidat alegerile locale care au avut loc în capitala Republicii Moldova în 3 iunie. Andrei Năstase, candidatul pro-european al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), care a câştigat scrutinul, spune că va contesta decizia la Curtea de Apel.

Citiți și:

Cel mai mare partid european, PPE, revoltat de decizia de invalidare a mandatului primarului ales în mod democratic la Chișinău, Andrei Năstase

În turul al doilea al alegerilor locale organizate la Chişinău, Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, a obţinut 52,08% din voturi, faţă de 47,43% din voturi cumulate de candidatul socialiştilor, Ion Ceban.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrală a Republicii Moldova, la vot s-au prezentat 248.674 de alegători, ceea ce înseamnă o rată de participare de 39,12%.

La Chişinău au fost organizate alegeri locale anticipate în condiţiile în care postul de primar a rămas vacant după ce Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, fiind suspendat din cauza dosarelor sale penale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.