Procesul revizuirii Constituţiei va fi analizat în detaliu la nivelul Comisiei Europene

Catherine DayProcesul revizuirii Constituţiei va fi analizat în detaliu la nivelul Comisiei Europene, a declarat, marţi, secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day (foto), la o întrevedere avută la Bruxelles cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, informează Ministerul Justiţiei.

Comunicatul integral:

“Discuţiile s-au axat pe priorităţile mandatului ministrului justiţiei. Oficialul român a realizat o trecere în revistă a proiectelor deja lansate sau care vor fi lansate în viitorul apropiat, în vederea dezvoltării sistemului judiciar. Au fost prezentate şi progresele înregistrate in ultima perioadă, în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Oficialul european a ţinut să sublinieze importanţa respectării de către autorităţile române a termenelor deja asumate pentru intrarea în vigoare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. De asemenea, a precizat că procesul revizuirii Constituţiei va fi analizat în detaliu la nivelul Comisiei Europene. A fost apreciată activitatea instituţiilor cu rol major în combaterea corupţiei, dar este aşteptată o accelerare a ritmului în care instanţele pronunţă hotărâri în cauzele de corupţie.

Ministrul justiţiei a ţinut să sublinieze că termenul de intrare în vigoare a codurilor penale va fi 1 februarie 2014. De asemenea, a dat asigurări că observaţiile şi opiniile ministerului pe care îl conduce şi ale sistemului judiciar cu privire la aspectele relevante ale Constituţiei vor fi transmise în timp util către Parlament, pentru a fi incluse în proiectul de lege.

Viitorul raport de progrese va fi prezentat de către Comisia Europeană la sfârşitul acestui an.”

Sursa: just.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.