ROMÂNIA
Procurorii americani susțin că un om de afaceri român l-a angajat pe Hunter Biden pentru a influența politica SUA în perioada în care Joe Biden era vicepreședinte
Published
1 month agoon
Procurorii din dosarul fiscal penal din SUA împotriva lui Hunter Biden l-au acuzat pe acesta că a acceptat plăţi de la un om de afaceri român care a încercat să “influenţeze agenţii guvernamentale americane” în legătură cu o anchetă penală în România, relatează Reuters.
Departamentul de Justiţie al SUA a făcut această afirmaţie într-un dosar depus miercuri la tribunalul federal din Los Angeles, unde fiul preşedintelui american Joe Biden va fi judecat pe 9 septembrie pentru evaziune fiscală. Acesta a pledat nevinovat.
Potrivit postului de televiziune ABC, reclamaţia are legătură cu serviciile prestate de Hunter Biden pentru Gabriel Popoviciu, un român bogat identificat ca “G.P.” în documentaţie şi despre care procurorii spun că l-a angajat pe Hunter Biden pentru activităţi juridice la sfârşitul anului 2015, când Joe Biden era vicepreşedinte al Statelor Unite.
“Dacă este adevărată, acuzația ar fi cea mai apropiată încercare a procurorilor de a-l lega pe președintele Joe Biden de afacerile din străinătate ale fiului său – o chestiune pe care republicanii din Congres au analizat-o ani de zile”, subliniază ABC.
Reuters nu a putut verifica independent că “G.P.” este Popoviciu, mai arată sursa citată, precizând că avocaţii lui Hunter Biden nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.
De asemenea, nici procurorii nu au răspuns imediat la solicitări similare, iar Casa Albă a refuzat să comenteze.
Popoviciu nu a putut fi contactat după orele de lucru, scrie agenţia de presă.
În document, procurorii au indicat că intenţionează să prezinte dovezi care să arate că Hunter Biden şi un partener de afaceri “au primit o remunerare de la un mandant străin care a încercat să influenţeze politica şi opinia publică americană şi să determine Statele Unite să investigheze ancheta asupra G.P. din România”.
Hunter Biden şi partenerul de afaceri “erau îngrijoraţi că activitatea de lobby ar putea provoca ramificaţii politice pentru tatăl inculpatului”, iar Hunter Biden a dorit să ascundă “adevărata natură” a activităţii sale pentru G.P., au adăugat procurorii.
G.P. s-a confruntat cu acuzaţii de luare de mită în România, se arată în dosar.
În decembrie anul trecut, un mare juriu federal l-a acuzat pe Hunter Biden că nu a plătit impozite în valoare de 1,4 milioane de dolari între 2016 şi 2019, în timp ce a cheltuit milioane de dolari pe medicamente şi diverse articole de lux.
Fiul preşedintelui american a fost, de asemenea, acuzat de sustragere de la plata impozitelor pentru anul fiscal 2018, când a depus declaraţii false. El se confruntă cu trei acuzaţii de infracţiuni grave şi cu alte acuzaţii de infracţiuni minore.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
SUA avertizează asupra unei posibile „escaladări dramatice” dacă Iranul livrează rachete balistice Rusiei
Apărare europeană: Raportul Draghi propune crearea unei Autorități pentru industria de apărare a UE pentru a stimula investiții comune și achiziția de arme “made in Europe”
Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri
Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”
NATO
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Published
10 hours agoon
September 10, 2024Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost decorat marţi cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos”, în semn de recunoaştere a “excepţionalei activităţi în slujba Alianţei Nord-Atlantice” la finalul celor cinci ani de mandat.
Ceremonia de decorare a avut loc la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles şi a fost găzduită de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Secretarul general i-a mulțumit lui Geoană pentru că este “un susținător fruntaș al NATO, care se implică – și se conectează – cu publicul din toate categoriile sociale, promovând valorile noastre comune și explicând cum le apărăm în fiecare zi”.
În timpul mandatului său ca prim secretar general adjunct al NATO din Europa Centrală și de Est, Geoană a adus numeroase contribuții la NATO, arată Alianța într-un comunicat.
În calitate de “campion al inovației” al Alianței și președinte al Consiliului de inovare al NATO, el a contribuit la crearea Acceleratorului de inovare în apărare pentru Atlanticul de Nord (DIANA) și a Fondului de inovare al NATO (NIF). El a jucat, de asemenea, un rol esențial în aprofundarea parteneriatelor NATO, “ajutând să ducem cooperarea noastră cu UE la niveluri fără precedent și îmbunătățind activitatea noastră cu alți parteneri din întreaga lume”, a spus secretarul general Stoltenberg la ceremonia de decorare.
Mircea Geoană a declarat în discursul din cadrul evenimentului de decorare că a fost un privilegiu să lucreze alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, să îşi reprezinte ţara, România şi să fie la cârma NATO alături de cel mai influent lider din ultimele decenii, într-o reverență la adresa lui Stoltenberg.
”Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieţii mele. (..) Într-un fel, bunul Dumnezeu, unii îi zic şi destin, m-a chemat pe mine şi familia mea, şi mă bucur să este aici alături de mine, să participăm la o călătorie prin care Europa fostă comunistă să se întoarcă acolo unde merita să fie, în familia democraţiei, libertăţii” a mai spus Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO este numit de către secretarul general al organizației. În ultimii cinci ani, această poziție a fost ocupată de fostul ministru de externe român, Mircea Geoană, numit de Jens Stoltenberg în 2019.
În istoria de 75 de ani a NATO, poziția de secretar general al Alianței a revenit de cele mai multe ori Italiei, care a deținut această funcție de 10 ori, Olandei de două ori, Statelor Unite de două ori, precum și Turciei și Canadei, câte o singură dată.
Geoană este deopotrivă primul român care ocupă această funcție și primul secretar general adjunct dintr-o țară care a aderat la Alianță după încheierea Războiului Rece.
Boris Ruge, asistent al secretarului general pentru afaceri politice și politica de securitate, va îndeplini funcția de secretar general adjunct interimar până la numirea unui succesor.
Potrivit informațiile apărute în mass-media, Mircea Geoană urmează să își anunțe candidatura la alegerile prezidențiale, intrând în cursa pentru Palatul Cotroceni la un deceniu și jumătate distanță de când a pierdut finala prezidențială din 2009 în fața președintelui de atunci, Traian Băsescu.
ROMÂNIA
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
Published
12 hours agoon
September 10, 2024Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a subliniat, marți, la reuniunea de la Budapesta cu omologii din UE, necesitatea urgentării distribuirii fondurilor europene destinate despăgubirilor, în contextul în care seceta severă a afectat puternic fermierii din majoritatea statelor membre.
„Știu că aceste fonduri le sunt necesare fermierilor români și mă voi lupta ca aceștia să primească sprijinul pe care l-am promis”, a declarat Barbu, angajându-se să susțină fermierii români în fața provocărilor climatice.
Miniștrii agriculturii din toate statele membre ale Uniunii Europene participă în perioada 08-10 septembrie la reuniunea informală a Consiliului Agricultură și Pescuit (AGRIFISH), pentru a discuta măsurile de sprijin care vor fi implementate pentru fermieri în perioada următoare.
În contextul schimbărilor climatice tot mai evidente, ministrul a atras atenția asupra necesității regândirii derogărilor pentru neonicotinoide și extinderii eligibilității cheltuielilor pentru animalele de reproducție. De asemenea, a reafirmat că fermierii români au nevoie de sprijin real și nu de piedici suplimentare pentru a continua să producă suficient.
„Noi suntem vocea lor în forurile internaționale, le reprezentăm interesele și îi asigurăm de tot sprijinul nostru”, a concluzionat Barbu.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul reuniunii informale va fi lansată dezbaterea privind Politica Agricolă Comună post-2027, cu scopul de a contura așteptările miniștrilor agriculturii și de a ghida noua Comisie, care urmează să preia mandatul în toamnă, să pregătească propuneri legislative pentru PAC post-2027.
În conformitate cu prioritățile Președinției maghiare a UE, tema reuniunii va fi: „Către o viitoare politică agricolă comună competitivă, rezistentă la criză, durabilă, favorabilă agricultorilor și bazată pe cunoaștere”.
Schimbul de puncte de vedere ale oficialilor europeni se va concentra pe trei teme cheie. În primul rând, va fi inițiată o dezbatere privind simplificarea schemelor de sprijin pentru agricultură și revizuirea principalelor tipuri de sprijin. În al doilea rând, va fi analizat modul în care poate fi sporită contribuția sectorului agricol la obiectivele Geen Deal fără a pune în pericol competitivitatea fermierilor. În cele din urmă, se va realiza revizuirea instrumentelor sistemului de management al crizelor pentru a asigura un sprijin eficient pentru fermierii aflați în situații de criză din ce în ce mai frecvente.
ROMÂNIA
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Published
13 hours agoon
September 10, 2024By
Teodora IonPreședintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat marți, cu ocazia inaugurării primului campus de învățământ dual din Oradea, că acesta reprezintă un model de urmat, anunță Agerpres.
”Ceea ce s-a întâmplat aici la Oradea este un model de urmat, este un model în ceea ce urmează integrarea pe orizontală, pentru că oferă şi altor instituţii similare şi din oraş şi din judeţ posibilitatea să vină să desfăşoară anumite pregătiri aici. (…) Eu însumi sunt absolvent al unei instituţii de învăţământ vocaţionale şi nu îmi pare rău de decizia pe care am luat-o la 14 ani”, a spus Ciucă.
Acesta a salutat cooperarea excelentă dintre autoritățile locale, cele centrale și mediul de afaceri care a făcut posibilă implementarea proiectului.
”Am venit aici nu pentru a ni se mulţumi, ci am venit aici pentru a mulţumi. (…) Nu reuşeam acest proiect dacă nu credeam în tot ceea ce înseamnă această colaborare pe orizontală la nivelul autorităţilor locale, pe verticală cu tot ceea ce înseamnă operatori economici, mediu de afaceri şi, desigur, sprijinul pe care a putut să îl acorde Ministerul Educaţiei şi celelalte instituţii guvernamentale, pornind de la oportunităţile care au fost oferite de disponibilitatea fondurilor europene şi, bineînţeles, contribuţia de la bugetul naţional”, a precizat președintele Senatului.
Nicolae Ciucă și-a exprimat convingerea că ”valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine calificată”.
”Cred foarte mult în învăţământul vocaţional, sunt acei copii care au optat şi este pentru prima dată când prima opţiune pentru parte din copii a fost această formă de învăţământ, această instituţie şi anume campusul dual de la Oradea. Este pentru mine, de asemenea, un prilej să subliniez că ieri, la începerea anului şcolar am participat la inaugurarea unei instituţii de învăţământ similară cu cea de aici, şi anume Liceul tehnic dual de la Sebeş, deci iată, această formă de învăţământ şi infrastructură se multiplică şi în alte judeţe şi este, de asemenea, rodul priceperii şi înţelegerii autorităţilor locale care colaborează foarte bine cu mediul de afaceri, cu operatorii economici care au atât de multă nevoie de forţă de muncă foarte bine pregătită”, a conchis președintele Senatului.
Concrete & Design Solutions
Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece
O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza