Procurorii italieni au finalizat o anchetă împotriva Standard & Poor’s

Procurorii italieni au finalizat o anchetă vizând retrogradarea ţării de către agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P), iar cinci actuali şi foşti analişti s-ar putea confrunta cu procese penale, potrivit unei surse apropiate situaţiei, scrie Mediafax.

Ancheta, care poate conduce la punerea sub acuzare a celor cinci analişti S&P, face parte dintr-o investigaţie mai amplă a unei serii de retrogradări, care au determinat vânzări masive de active italiene în ianuarie şi au amplificat frustrarea legată de agenţiile de rating.

Oficialii europeni au afirmat în mai multe rânduri că agenţiile de rating s-au grăbit să retrogradeze ţări europene, în pofida programelor de ajutor şi a măsurilor de austeritate adoptate.

Procurorii italieni cercetează posibile manipulări ale pieţei şi abuzuri de informaţii privilegiate. Agenţia de rating neagă însă că ar exista motive pentru o anchetă.

Frustrarea Italiei faţă de agenţiile de rating a crescut din nou în mai, după ce Moody’s a recurs la o retrogradare în masă a sectorului bancar al ţării. Bancherii italieni şi oamenii de afaceri au calificat decizia drept un atac iresponsabil asupra unei ţări care trece printr-un program dificil de reducere a cheltuielilor şi de reforme pentru controlul îndatorării.

Procurorii din oraşul Trani afirmă că rapoarte ale S&P privind sistemul bancar şi economia Italiei, dar şi ale Moody’s şi Fitch, au fost “scăpate” spre public cel puţin o dată în timpul şedinţelor bursiere, antrenând scăderi majore pe piaţa de capital de la Milano.

De asemenea, autorităţile afirmă că unele rapoarte conţin date incorecte.

Anchetele separate vizând Moody’s şi Fitch ar urma să fie finalizate în iunie, potrivit sursei citate.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  leftfutures.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.