BUSINESS
Producatorii de energie eoliana cer ajutorul Comisiei Europene pentru certificatele verzi
Published
12 years agoon
By
REDACTIA
Producatorii de energie eoliana cer ajutorul Comisiei Europene pentru certificatele verzi. Potrivit unui comunicat de presa al RWEA, remis catre caleaeuropeana.ro, discutiile cu oficialii de la Bruxelles au vizat noul proiect de OUG al guvernului, in domeniul productiei de energie din surse regenerabile.
”În urma discuțiilor recente pe care atât reprezentanți ai Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), cât și ai guvernului român le-au avut separat la Bruxelles în data de 22 mai cu Directoratul General Energie și Directoratul General Concurență din cadrul Comisiei Europene și a reflectării acestora în declarațiile oficialilor români, RWEA își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de coerență și la opacitatea procesului decizional din Ministerul Energiei, se arata in comunicatul citat.
Reprezentanții autorităților române au primit clarificări de la cele două instituții europene cu privire la rolul Comisiei în analiza modificărilor propuse de proiectul de ordonanță de urgență care redimensionează schema de susținere a producției de energie din surse regenerabile. O aprobare a Comisiei presupune însă o procedură oficială, în care se prezintă documente, cifre, explicații și se finalizează cu un aviz scris și dat apoi publicității. Drept urmare, RWEA consideră că declarațiile oficiale care susțin ‘unda verde’ a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate și provoacă dezinformare.
În cadrul discuțiilor cu RWEA, reprezentanții Directoratului General Energie și ai Directoratului General Concurență au subliniat necesitatea notificării Comisiei Europene despre noul proiect de OUG, făcut public la începutul lunii aprilie, pentru ca forurile europene să poată analiza în cunoștință de cauză impactul acestor modificari legislative.
Analiza de impact ar urma să se desfășoare pe două teme distincte: una ce se referă la schema de sprijin pe bază de certificate verzi și cealaltă privind scutirea marilor consumatori de la plata unei părți a certificatelor verzi. Legat de schema de sprijin, România trebuie să trimită la Bruxelles calcule care să argumenteze soluția amânării unui număr de certificate și să explice cum se va face recuperarea acestora, la ce valoare și cum va afecta acest mecanism întreaga piață de energie. Proiectul de OUG inițiat de Minister prevede, în cazul producătorilor de energie eoliană, amânarea unui certificat verde pe o perioadă de trei ani și jumătate.
Totodată, autoritățile de la București vor trebui să aducă lămuriri în fața oficialilor europeni în privința discriminării pe care o va crea noul OUG, dat fiind că amânarea unui număr de certificate verzi se aplică doar tehnologiilor eoliană, fotovoltaică și microhidrocentralelor noi, nu și biomasei și microhidrocentralelor retehnologizate.
Producătorii de energie eoliană s-au arătat dispuși să dialogheze cu guvernul, însă până la acest moment nu au fost posibile discuții serioase, iar oficialii de resort nu au ținut cont de propunerile scrise ale industriei”.
Sursa : RWEA
You may like
Comisia Europeană a stabilit că recapitalizarea CEC Bank, în valoare de 200 milioane de euro, nu constituie ajutor de stat
Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE
Premierul Marcel Ciolacu, discuții cu președinta BERD: Avem un parteneriat solid, care se reflectă în investițiile semnificative pe care această instituție financiară le derulează în România
UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO
Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video
Comisia Europeană acordă Ucrainei o tranșă de 1 miliard de euro din contribuția sa la împrumutul G7, care va fi rambursată din veniturile generate de activele rusești înghețate
BUSINESS
Sameday își dezvoltă capacitatea de procesare și operaționalizează un nou hub logistic, în județul Brașov
Published
5 days agoon
March 20, 2025By
Teodora Ion
SAMEDAY, compania de curierat cu cea mai mare dinamică de creștere din România, anunță că noul său centru logistic din orașul Ghimbav, județul Brașov, a devenit operațional.
Special proiectat și construit pentru a răspunde nevoilor de sortare ale companiei de curierat, centrul logistic are o suprafață totală de 6.800 mp și este amplasat pe un teren de 10.000 mp.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, noul hub local este echipat cu tehnologii de sortare a coletelor de dimensiuni mici și medii și deservește, prin curse directe, douăzeci și două de agenții locale SAMEDAY, situate în special în zona de est a țării.
În contextul în care volumul de livrări realizate de compania de curierat în aceste județe a crescut cu peste 28% la finalul anului trecut, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, SAMEDAY a investit peste 21 de milioane de lei în noul hub operațional, cu obiectivul de a eficientiza procesele logistice și a îmbunătăți experiența de livrare.
”Nevoia de servicii de livrare eficiente și de încredere este în creștere în contextul în care clienții devin din ce în ce mai atenți la felul în care își planifică bugetul și își administrează afacerile și cumpărăturile. Indiferent dacă operează un business în e-commerce sau aleg serviciile de trimitere de la persoană la persoană, clienții noștri au nevoie de predictibilitate, control și o experiență de livrare fără griji. Noul centru logistic ne ajută să creștem productivitatea și să eficientizăm procesele de sortare pentru a gestiona cu succes volumele în creștere de colete și a îmbunătăți calitatea serviciilor”, a declarat Lucian Baltaru, CEO SAMEDAY Group.
49.000 de colete procesate în cea mai aglomerată zi
Noul centru logistic a fost configurat astfel încât să permită integrarea de benzi de sortare automate și manuale, care asigură fluiditatea procesării coletelor. Spațiul, dezvoltat de Sofimat, este dotat cu un sorter automatizat, care poate gestiona până la 7.000 de colete cu greutatea de cel mult 20 de kilograme pe oră.
De asemenea, centrul are în dotare și o bandă manuală destinată coletelor atipice, care atinge până la 1.200 de colete pe oră. Sistemele automatizate de sortare clasifică fiecare colet în funcție de destinație și prioritate și cresc poductivitatea centrului logistic. Dotările existente au permis procesarea a 49.000 de colete în cea mai aglomerată zi.
Totodată, fluxurile logistice au fost optimizate pentru a reduce la minimum timpul de procesare. Centrul logistic din Ghimbav este dotat cu 17 euro-rampe pentru activități de descărcare-încărcare și 3 porți tip drive-in.
Zonele dedicate fiecărei etape de procesare a coletelor sunt amenajate pentru o organizare clară și un proces fluid în scopul accelerării expedierii coletelor către destinațiile finale.
BUSINESS
Ministrul de Finanțe îi asigură pe antreprenori că va fi protejată cota unică și că nu se va accepta reducerea pragului la microîntreprinderi
Published
5 months agoon
November 9, 2024By
REDACTIA
Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, prezent la un eveniment din Sibiu unde a întâlnit peste 200 de antreprenori locali, i-a asigurat pe aceștia că Executivul va proteja cota unică și nu va accepta reducerea pragului la microîntreprinderi.
„Am purtat o discuție foarte constructivă, care s-a concentrat pe ceea ce contează cel mai mult pentru ei: stabilitatea fiscală, sprijinul pentru investiții și programele care pot transforma ideile lor în realitate. Am subliniat că ceea ce scoate Sibiul în față este energia oamenilor de aici. Antreprenorii din regiune creează și produc cu o pasiune specială, fie că vorbim despre industriile tehnologice de vârf, fie despre meșteșugurile tradiționale din Mărginime”, a transmis Marcel Boloș într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Acesta le-a prezentat antreprenorilor sprijinul pe care îl vor putea accesa prin programul „România Produce”, planul de 3 miliarde de euro pentru revitalizarea industriei naționale pe care l-a pregătit.
„Fie că vorbim despre investiții strategice în industria producătoare, sprijin pentru micii industriași, investițiile în sectoarele siderurgic și chimic sau exploatarea și prelucrarea zăcămintelor și bogățiilor solului, toate vor fi componente ale programului pe care sper să le putem pune în consultare cât mai repede”, a mai subliniat Marcel Boloș în contextul vizitei la Sibiu.
BUSINESS
Nicolae Ciucă se angajează în fața a 400 de oameni de afaceri că România va păstra unică și nu va introduce noi taxe dacă liberalul ajunge la Cotroceni
Published
5 months agoon
November 7, 2024
Nicolae Ciucă, președintele și candidatul PNL la funcția de președinte al României, s-a angajat miercuri în fața a 400 de oameni de afaceri că taxele în România vor rămâne neschimbate și nu vor fi introduse unele noi.
“Contactul permanent cu oamenii de afaceri te ține aproape de realitățile economice și de nevoile reale ale antreprenorilor români. A fost o plăcere să mă întâlnesc cu aproape 400 de oameni de afaceri din întreaga țară. Această discuție mi-a confirmat ceea ce știam deja: antreprenorii români au nevoie de un sprijin real, predictibil și eficient”, a scris el, pe Facebook.
“În calitate de viitor președinte, alături de PNL la guvernare, mă angajez să păstrăm cota unică, să nu scădem plafonul pentru microîntreprinderi, să nu majorăm TVA-ul și să nu introducem taxe noi“, a subliniat Ciucă.
De asemenea, liderul PNL a precizat că va fi crescută contribuția la pilonul doi de pensii de la 4,75% la 6%, asigurând stabilitate și siguranță pentru viitor.
Totodată, printre prioritățile anunțate de liderul liberal se numără investiții în digitalizarea administrației, reducând astfel birocrația care încă afectează dezvoltarea afacerilor.
“Împreună putem construi o Românie sigură și prosperă, bazată pe inițiativă, inovare și pe o clasă de mijloc puternică!”, a conchis el.
Săptămâna trecută, Ciucă a afirmat, la lansarea programului de guvernare al Partidului Național Liberal, că liberalii trebuie să câștige la alegerile parlamentare și prezidențiale.
În cadrul unui discurs susținut la Casino Sinaia, unde liberalii și-au prezentat programul de guvernare, Ciucă a arătat că miza alegerilor din noiembrie şi decembrie este legată, printre altele, de viitorul economiei româneşti, de bunăstarea clasei de mijloc, de libertate şi siguranţă.
Totodată, pe 24 octombrie, Ciucă și-a lansat programul prezidențial “România prosperă și sigură” cu destinația Cotroceni, axat pe aderarea la OCDE, un stat care nu ia și servește economia, fonduri UE, o justiție liberă de ingerințe și o Armată și industrie puternice.
Printre priorităţile programului lui Nicolae Ciucă se află valorificarea poziţiei geostrategice a României în regiune, în NATO şi UE, independenţa energetică, protejarea şi exploatarea resurselor naturale ale ţării, dezvoltarea clasei de mijloc, susținerea antreprenorilor şi a inovaţiei, un pact pentru satul românesc, o comisie prezidențială pe tema scăderii demografice, un sistem de sănătate eficient, o justiție corectă și eficientă, o armată puternică și o industrie de apărare repornită, iar la capitolul teme externe este inclusă cu prioritate finalizarea aderării României la OCDE, alături de pilonii politicii externe, respectiv Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența la NATO și la Uniunea Europeană.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI5 days ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA5 days ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL7 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Bolojan, după videoconferința convocată de Starmer: România este angajată să continue sprijinul pentru Ucraina și pentru o pace durabilă și justă
- ROMÂNIA6 days ago
Prin lansarea EIT Community Hub România, Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) devine un nod strategic în ecosistemul european de inovare