Connect with us

U.E.

Producerea unui Brexit ,,dur” tot mai probabilă, după ce premierul Theresa May a informat parlamentul britanic că votul cu privire la acordul de retragere a Regatului Unit din UE, de săptămâna viitoare, s-ar putea să nu aibă loc dacă nu există sprijin suficient pentru acesta

Published

on

Theresa May a spus deputaților britanici că votul cu privire la acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, de săptămâna viitoare, s-ar putea să nu aibă loc dacă nu există sprijin suficient pentru ca acesta să treacă, informează BBC.

Dacă acordul nu trece de parlamentul britanic, UE a stabilit un termen limită până la 12 aprilie pentru ca Marea Britanie să propună un nou plan.

Suporterii unui alt referendum privind plecarea Regatului Unit din UE se află deja cu miile în centrul Londrei la această oră. 

Vicepreședintele Partidului Laburist, Tom Watson, va vorbi la eveniment, cu promisiunea de a sprijini acordul negociat de premierul May dacă aceasta va fi de acord să organizeze un referendum pentru pronunțarea cetățenilor asupra lui. 

Între timp, o petiție online care solicită ca Marea Britanie să rămână în UE a atras un număr record de semnături.

Până astăzi, numărul total de semnături care solicită revocarea articolului 50 a fost de 4.151.815 – depășind scorul anterior înregistrat  de o altă petiție în legătură cu Brexitul din 2016.

Patru alegeri clare în privința Brexitului
Dacă acordul Theresei May este aprobat de parlamentari săptămâna viitoare, UE a convenit să prelungească termenul pentru Brexit până la 22 mai. În caz contrar- și nu este prezentat niciun plan alternativ – Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 12 aprilie, având la dispoziție perioada de până atunci pentru a informa partenerii din UE asupra căii de urmat pe viitor. 

Într-o scrisoare adresată tuturor deputaților vineri seara, Theresa May s-a oferit să discute cu deputații în zilele următoare ,,având în vedere că Parlamentul se pregătește să ia decizii importante”.

Ea a spus că acum există patru ,,alegeri clare” în contextul Brexit, după cum urmează:

  • Aprobarea acordului negociat de echipa sa săptămâna viitoare – care se bazează pe decizia Președintelui Camerei Comunelor, John Bercow de a-i permite acesteia să-l supună din nou la vot, în condițiile în care acesta s-a pronunțat împotriva ideii dacă nu se vor face modificări “substanțiale”.
  • Solicitarea unei alte prelungiri înainte de 12 aprilie – ceea ce ar însemna că Regatul Unit ar trebui să participe la alegerile pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai.
  • Revocarea articolului 50 – care ar însemna anularea Brexitului – despre care May a spus că ,,va trăda rezultatul referendumului”.
  • Plecarea fără un acord sau ,,hard” Brexit, pe care, însă, parlamentarii britanici o resping.

Theresa May a confirmat, de asemenea, în scrisoarea sa către parlamentarii britanici că guvernul va schimba legea pentru a modifica oficial data de retragere a Regatului Unit din UE săptămâna viitoare.

Scrisoarea ei a venit după ce Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP)- a cărui susținere va fi crucială în cazul în care guvernul va câștiga – a indicat încă o dată că nu vor sprijini acordul de retragere.

Theresa May s-a referit, de asemenea, la declarația ei televizată de miercuri, în care i-a acuzat pe parlamentari pentru întârzierea Brexitului și a adoptat un ton împăciuitor:

,,Mi-am exprimat frustrarea față de eșecul nostru de a lua o decizie, dar știu că mulți dintre voi sunteți frustrați. Aveți o treabă dificilă de îndeplinit și intenția mea nu a fost să o fac și mai dificilă. Oamenii din toate părțile dezbaterii au păreri pasionale și respect aceste diferențe de opinie. Aș dori să le mulțumesc tuturor colegilor care au susținut acordul până acum și celor care au avut timp să se întâlnească cu mine pentru a discuta despre preocupările lor”, a scris premierul britanic.

Aceasta le-a mai subliniat deputaților britanici că, în cântărirea deciziei lor de a sprijini sau nu acordul de retragere, trebuie să țină cont de faptul că UE a fost extrem de categorică cu privire la redeschiderea negocierilor care iese din discuție. 

Astfel, după cum au repetat liderii instituțiilor de la Bruxelles, precum și alți șefi de state și guverne din UE, mingea este acum în câmpul Marii Britanii deoarece Uniunea a făcut tot ce era posibil pentru a ajuta Regatul Unit și pentru a-i oferi garanțiile cerute.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, către Ursula von der Leyen: Sper să restabiliți echilibrul dintre Est și Vest în viitoarea Comisie Europeană

Published

on

© Dacian Cioloș/Twitter

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, și-a exprimat marți regretul că pachetul de nume convenit de liderii europeni pentru conducerea instituțiilor UE nu reflectă echilibrul geografic și geopolitic dintre est și vest.

În intervenția sa susținută în plenul PE cu ocazia dezbaterii cu Ursula von der Leyen, candidata Consiliului European la șefia Comisiei Europene, Cioloș a arătat că eurodeputații caută ”o majoritate care să permită Europei să avanseze și să răspundă așteptărilor foarte clar exprimate în timpul alegerilor”.

Parlamentul în fața căruia vă aflați astăzi nu a fost niciodată atât de important și de implicat, conștient de responsabilitate și gata să și-o asume pe deplin. Știți foarte bine, Consiliul care v-a desemnat este un Consiliu divizat. A convenit în cele din urmă asupra unui pachet global de numiri pentru a obține un compromis în urma unor negocieri lungi și dificile. De altfel, regret că echilibrul dintre Estul și Vestul Uniunii Europene nu este reflectat în acest pachet”, a afirmat Cioloș, în contextul în care Ursula von der Leyen este numele din vârf dintr-un pachet din care mai fac parte Charles Michel (Belgia, ALDE) – ales președinte al Consiliului European, Josep Borrell (Spania, S&D) – propus pentru poziția de Înalt Reprezentant și Christine Lagarde (Franța, PPE) – pentru șefia Băncii Centrale Europene. 

Cu toate acestea, Dacian Cioloș a transmis că speră ca acest echilibru să fie ”parțial restabilit o dată cu atribuirea portofoliilor în viitorul Colegiu”. 

De altfel, Renew Europe este primul grup politic din PE care i-a transmis o scrisoare Ursulei von der Leyen, impunând condiții pentru ca membrii grupului liberal-centrist, 108 eurodeputați, să îi acorde votul pentru a deveni prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Între condițiile grupului condus de Dacian Cioloș se numără un mecanism european pentru statul de drept, Conferința privind viitorul Europei propusă de Renew Europe, atribuirea unei poziții ”pe picior de egalitate” cu Frans Timmermans (S&D) lui Margrethe Vestager (ALDE/ Renew Europe) și realizarea unui echilibru geografic în distribuția portofoliilor de la nivelul Comisiei Europene

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen, discurs în fața eurodeputaților din PE: ”Banca Europeană pentru Investiții trebuie transformată într-o bancă pentru climă”

Published

on

© European Parliament

Ursula von der Leyen, candidatul nominalizat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, s-a adresat eurodeputaților în plen și și-a prezentat viziunea și planurile pentru pentru această funcție. 

În contextul schimbărilor climatice, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța unei schimbări la nivel european: Banca Europeană pentru investiții trebuie transformată într-o bancă pentru climă, asta înseamnă schimabre.”

Provocarea cea mai importantă este menținerea sănătății Planetei, până in 2050, obiectivul nostru este de a reduce emisiile.  Însă până în 2030, reducearea 40% a emisiilor de carbon nu este suficientă, trebuie să ajungem la un 55 %. Dacă ne dorim să avem un impact real, lumea trebuie să se miște împreună.”, a menționat fostul ministrul al Afacerilor Externe german. 

”Fiecare sector în parte trebuie să își aducă contribuția. Voi introduce o taxă pe carbon.”, a mai adăugat aceasta în discursul său.

Membrii Parlamentului European reuniți de luni până joi la Strasbourg pentru cea de-a doua plenară a noului legislativ european constituit la 2 iulie, vor vota pentru viitorul Uniunii Europene privind alegerea sau respingerea Ursulei von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, moment culminant urmat de evaluarea rezultatelor primei președinții a României la Consiliul UE, de prezentarea priorităților noii președinții finlandeze și de audierea celor două propuneri de comisari europeni interimari din partea României și a Estoniei. Lucrările sesiunii plenare a Parlamentului European vor fi transmise LIVE pe CaleaEuropeană.ro.

Ursula von der Leyen, candidata Consiliului European la șefia Comisiei Europene, a făcut marți un apel la unitatea europenilor pentru alegerea căii europene și la apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli și multilateralism, în primul său discurs în fața plenului Parlamentului European în urma căruia speră să devină prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Citiți și: Ursula von der Leyen, în discursul de candidatură la șefia Comisiei Europene: ”Dacă vrem să alegem calea europeană, trebuie să ne redescoperim unitatea” 

În urma discuțiilor pe care candidata Consiliului European, convenită cu sprijinul major al lui Emmanuel Macron și al Angelei Merkel, le-a avut miercuri cu grupurile politice din Parlamentul European se disting sprijinul fără echivoc al grupului PPE (182 de eurodeputați)precum și decizia grupurilor Verzilor și GUE/NGL de nu o vota pe von der Leyen la plenara de săptămâna viitoare.

Împreună, PPE, S&D și Renew Europe pot genera o majoritate de 445 de eurodeputați. Actualmente, o astfel de majoritate este incertă, în pofida faptului că Ursula von der Leyen a răspuns favorabil solicitărilor din partea ambelor grupuri, atât în ce privește ambiția constituirii unui Comisii Europene formată din 14 femei și 14 bărbați, cât și referitor la înzestrarea cu aceeași greutate politică a pozițiilor pe care Timmermans și Vestager le vor ocupa în viitorul executiv european.

Incertitudinea cu privire la întrunirea unei majorități este consolidată de existența unei nemulțumiri concrete a Parlamentului European cu privire la rezultatele negocierilor dintre liderii europeni. O dovadă în acest sens a fost refuzul eurodeputaților de a lua în calcul recomandarea Consiliului European de a numi un om politic din Europa de Est din cadrul grupului S&D în fruntea Parlamentului European pentru primul mandat din actuala legislatură, cel ales președinte fiind italianul social-democrat David Sassoli.

Continue Reading

U.E.

Ursula von der Leyen, promisiuni pentru democratizarea UE: Susțin introducerea listelor electorale transnaționale și dreptul de inițiativă legislativă al PE

Published

on

© European Parliament

Ursula von der Leyen, candidatul nominalizat de liderii UE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, s-a adresat eurodeputaților în plenul de la Strasbourg și și-a prezentat viziunea și planurile pentru această funcție.

Într-un mesaj menit să mulțumească grupul politic centrist Renew Europe, von der Leyen a promis o conferință de doi ani ,,despre viitorul Europei” pentru a angaja cetățenii în procesul decizional de la nivel european.

De asemenea, aceasta a promis să reformeze sistemul Spitzenkandidat sau sistemul candidatului cap de listă în contextul următoarele alegeri europene.

,,Trebuie să facem procesul mai vizibil pentru un electorat mai larg”, a spus ea, adăugând că ,,trebuie să abordăm problema listelor transnaționale ca instrument complementar al democrației europene”.

Amintim faptul că Renew Europe a promis să lupte pentru introducerea listelor electorale transnaționale, dar și pentru reforma procesului Spitzenkandidat care s-a dovedit a fi un eșec în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019. Niciunul dintre candidații cap de listă ai partidelor politice europene, precum PES și PPE, nu a reușit să câștige aprobarea tuturor liderilor naționali din Consiliul European pentru a fi propuși în fruntea Comisiei Europene.

Von Der Leyen a mai spus că va susține dreptul de inițiativă legislativă a Parlamentului European.

,,Parteneriatul nostru interinstituțional va ajuta ca vocile europene să se audă mai bine”, a precizat von der Leyen.

Membrii Parlamentului European se reunesc de luni până joi la Strasbourg pentru cea de-a doua plenară a noului legislativ european constituit la 2 iulie, sesiune care va fi dominată de o dezbatere și de un vot cruciale pentru viitorul Uniunii Europene privind alegerea sau respingerea Ursulei von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, moment culminant urmat de evaluarea rezultatelor primei președinții a României la Consiliul UE, de prezentarea priorităților noii președinții finlandeze și de audierea celor două propuneri de comisari europeni interimari din partea României și a Estoniei. Lucrările sesiunii plenare a Parlamentului European vor fi transmise LIVE pe CaleaEuropeană.ro.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending