Connect with us

Vlad Nistor

Profesorul Vlad Nistor, invitat să devină Visiting Senior Fellow al London School of Economics. El va coordona un proiect dedicat relațiilor UE – Marea Britanie

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor, cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universității din București și profesor emerit al Universității din București, a fost invitat să devină Visiting Senior Fellow al prestigioasei London School of Economics and Political Sciences, informează instituția acedemică într-un comunicat.

Ca membru al think-tank-ului de relații internaționale IDEAS al LSE, profesorul Nistor va coordona un nou proiect de cercetare, focalizat asupra viitorului relațiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. 

IDEAS este unul dintre cele mai importante think-tank-uri de politică internațională din lume, cu proiecte de anvergură globală. Între cei care au devenit cu timpul Visiting Senior Fellows în cadrul său se numără universitari, cercetători, diplomați, militari de rang înalt și personalități ale lumii financiare, între care amintim pe Jamie Shea, Sir Richard Barrons, prof. Priscilla Roberts, Gideon Rachman și alții.

Prof. univ. dr. Vlad Nistor face parte din Catedra de Istorie Antică și Arheologie a Facultății de Istorie din cadrul Universității București. Este cercetător și istoric, specializat în relațiile internaționale, iar între anii 2004-2012 a fost decan al Facultății de Istorie a UB. Totodată, profesorul Nistor a fost președinte al Senatului Universității din București timp de patru ani, între 2011 și 2015.

Mai multe informații despre programul de cercetare si dezbateri al think-tank-ului de politică internațională pe care prof. univ. dr. Nistor a fost desemnat să-l conducă pot fi accesate aici.

Vlad Nistor este membru al Parlamentului European de la 1 decembrie 2019, când a înlocuit-o pe Adina Vălean în calitate de membru al Parlamentului European, după ce aceasta a devenit membru al Comisiei Europene.

În Parlamentul European, Nistor este membru în Comisia pentru afaceri externe, în Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, în Delegația pentru relațiile cu India și în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest.

În cariera sa politică, Nistor a fost deputat între anii 2012 și 2016, iar în prezent este Vicepreședinte al PNL pentru politică externă, apărare și securitate națională. 

Totodată, Vlad Nistor a fost director general al Institutului Diplomatic Român, din 2005. În perioada 1998-2000, în mandatul lui Emil Constantinescu, a fost consilier de stat la Președinția României. Este membru în Consiliul Științific al asociației New Strategy Center.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Vlad Nistor

Vlad Nistor: Este evidentă tendința de atragere a Transnistriei în conflictul din Ucraina, dar nu putem ști cât de combative mai sunt unitățile militare rusești de acolo

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Este foarte evidentă tendința de atragere a Transnistriei în conflictul din Ucraina, pentru că aceasta este parte din Republica Moldova conform dreptului internațional, chiar dacă, din momentul înghețării conflictului în 1992, autoritatea Chișinăului asupra Tiraspolului este limitată, a transmis eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro.

Întrebat despre evoluția situației din Transnistria, care ar putea atrage Chișinăul într-un război de apărare, Vlad Nistor a răspuns că există pericolul ca Federația Rusă să încerce să-și folosească propriile trupe, reminescențele Armatei a 14-a din Transnistria, „într-un eventual atac din altă poziție spre Odessa, însă nu știu cât de combative mai sunt unitățile militare rusești de acolo”.

„În urmă cu o lună, am avut ocazia de a mă întâlni la Strasbourg cu șefa Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Chișinău, pe care am întrebat-o care este, după părerea domniei sale, starea trupelor de acolo și realitatea dorinței de război a transnistrenilor. Și impresia domniei sale, ei având aproape zilnic contacte cu unii și alții din Transnistria, a fost că acele unități militare nu mai pot fi considerate combative și, pe cale de consecință, nu se așteaptă la o utilizare militară reală a acestora”, a adăugat europarlamentarul. 

Mai mult, Vlad Nistor a subliniat că nu putem ști cu precizie ce intenționează președintele rus Vladimir Putin, ce intenționează generalii săi, ce intenționează Ucraina, „care s-ar putea trezi atacată și dintr-o altă direcție, iar obligația ei în aceste condiții este de a se apăra”. 

El a avertizat că situația este extrem de complicată și pentru Transnistria, fâșia auto-proclamată independentă și pentru Republica Moldova. 

„La reuniunea PPE, într-o dezbatere pe care am avut-o separat, am adresat o întrebare retorică tuturor colegilor mei din sală: Ce veți face dacă veți constata că în zilele următoare, într-un oraș precum este Liov, unde se află un număr mare de cetățeni ucraineni care au și cetățenie poloneză, deci care sunt cetățeni ai unei țări membre NATO, se ajunge la o repetarea a unora din atrocitățile de la Bucea? Sau ce vă faceți în situația în care este atacat un stat în care jumătate din cetățeni au și cetățenie română, adică Republica Moldova? Care ar fi atunci reacția normală a NATO? Ei bine, este o întrebare la care este foarte dificil, chiar imposibil ca cineva să răspundă astăzi. Dar sunt sigur că este o întrebare pe care și-o pun toți decidenții politici și militari de pe planetă, care sunt implicați direct sau indirect în acest conflict”, a conchis eurodeputatul Vlad Nistor. 

În ultimele zile au fost constatate mai multe explozii în Transnistria, provocate de forțele din regiune interesate de destabilizarea situației în Republica Moldova, potrivit evaluărilor președintei Maia Sandu.

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a criticat recentele incidente din  Transnistria, considerând că acestea sunt în „detrimentul securității și stabilității Republicii Moldova”.

Într-un gest de sprijinire a suveranității Republicii Moldova, SUA și România au atras atenția asupra încercărilor de „escaladare a tensiunilor” în Transnistria în vreme ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a semnalat că această regiune nu trebuie folosită ca „un cal troian”.

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor: Decizia unor state membre de a plăti gazul rusesc în ruble afectează unitatea și stabilitatea UE

Published

on

© vladnistor.ro

Decizia unor state membre de a plăti gazul rusesc în ruble afectează unitatea și stabilitatea Uniunii Europene, a avertizat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro.

Întrebat cum vede influențată unitatea europeană, inclusiv în contextul sancțiunilor, de această situație în care Rusia a sistat exporturile de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, iar anumite state, precum Ungaria, au anunțat deja că vor plăti prețul în ruble, deputatul european a afirmat că Polonia a fost una dintre ținte, deoarece este statul implicat cel mai direct și imediat în sprijinirea Ucrainei, iar Bulgaria pentru că este „veriga slabă a acestui lanț al vecinătății față de Ucraina”.

„În Bulgaria, există nenumărate formațiuni politice pro-ruse, lideri politici importanți cu viziuni pro-Kremlin și, pe de altă parte, populația Bulgariei are tradițional o altă atitudine față de Rusia față de cum o au, de pildă, polonezii sau românii. Deci este un băț arătat unui stat care nu este în mod prioritar inamic”, a continuat Vlad Nistor.

Potrivit acestuia, la întâlnirea grupului PPE de la Praga a avut loc și intervenția economistului-șef al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care a răspuns foarte diplomatic privind chestiunea plății gazului rusesc în ruble și anume, că s-a analizat această situație și s-a constatat că „țările care acceptă plata în ruble, adică Germania și Austria, sunt țări care au conturi la Banca Gazprom, precum toate celelalte țări care până acum au importat direct gaz rusesc, și că ele nu fac decât să transfere euro, care sunt apoi transformați de bancă în ruble”.

„Ceea ce este un sofism. Mai departe, dincolo de acest sofism, întrebarea era de ce acceptă condițiile acestui șantaj, care are miza ca cele două țări să plătească gazul mult, mult mai mult decât ar fi plătit în continuare dacă respectau contractele comerciale și îl plăteau în euro. Cursul rublei s-a schimbat în mod spectaculos în ultimele zile. Deci această decizie separată este una foarte dificilă, iar ea afectează unitatea și stabilitatea UE”, a adăugat europarlamentarul. 

Citiți și: Vlad Nistor: Consiliul UE presează Comisia Europeană ca pașii aderării Ucrainei, R. Moldova și Georgiei să fie mai rapizi decât au fost vreodată

Mai mult, Vlad Nistor a declarat că o majoritate covârșitoare a colegilor săi din grupul PPE au susținut un embargo total asupra importurilor energetice rusești, „dar au existat și voci foarte argumentate ale unor colegi germani, care au atras atenția asupra consecințelor economice catastrofale pe care o asemenea decizie le-ar putea avea”.

Deputatul european a explicat că o asemenea decizie ar putea duce în câteva zile la sistarea completă a activităților pe aeroportul din Berlin sau marile uzine de îngrășăminte din Germania, care alimentează întreaga Europă și care ar fi obligate să-și oprească producția, „ar omorî orașe întregi și o bună parte a economiei europene”. 

„Lucrurile sunt foarte dificile. Este motivul pentru care există și o rezoluție a Parlamentului European, din sesiunea plenară precedentă, care solicită stoparea imediată a importurilor de energie din Rusia, însă decizia este a Comisiei Europene și, mai ales, a Consiliului”, a conchis Vlad Nistor. 

Miercuri, compania Gazprom a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, ca urmare a faptului că cele două au refuzat să plătească în ruble livrarea combustibilului, pretenție enunțată de Vladimir Putin încă din luna martie.

Premierul bulgar și-a exprimat revolta față de aceast gest al companiei ruse, pe care l-a calificat drept un șantaj și o încălcare a actualului contract, care expiră la finalul acestui an și a cărui valabilitate nu va mai fi reînnoită.

De asemenea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  a anunțat că Executivul european este pregătit și are în vedere un răspuns coordonat. Ea a dat asigurări că era combustibililor fosili din Rusia se va încheia.

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor: Consiliul UE presează Comisia Europeană ca pașii aderării Ucrainei, R. Moldova și Georgiei să fie mai rapizi decât au fost vreodată

Published

on

© captură de ecran/EbS

Consiliul UE presează Comisia Europeană ca pașii aderării Ucrainei, Republicii Moldova și Georgia să fie mai rapizi decât au fost vreodată până acum, iar ținta este introducerea într-un program rapid a aderării celor trei state, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro.

Referitor la reuniunea PPE de la Praga, europarlamentarul a precizat că aceasta a avut scopul de a clarifica suplimentar unele atitudini și comportamente ale grupului politic, de a comunica și de a ajunge la o concluzie comună în legătură cu anumite probleme.

„Reuniunile de acest tip se întâmplă de patru ori pe an. În mare parte ce s-a discutat acolo avea legătură cu invadarea Ucrainei de către Federația Rusă și cu consecințele pe care această invazie ar putea să le aibă pentru UE în ansamblul ei și nu numai”, a spus Vlad Nistor. 

Potrivit deputatului european, printre vorbitori s-au aflat multe personalități. „Interesantă a fost, de pildă, mărturia lui Mikhail Khodorkovsky, faimosul dizident rus, dar am avut și prilejul de a vedea intervenția video a premierului Ciucă și a doamnei președinte a Republicii Moldova”, a precizat acesta. 

Vlad Nistor a subliniat că intervenția președintei Maia Sandu a conținut o informație „interesantă”. Întrebată de Transnistria, a spus că, după părerea sa, „acolo sunt mari tensiuni între așa-zișii guvernanți de la Tiraspol, care nu se pun deloc de acord asupra reacției pe care trebuie să o aibă în noul context”.

În legătură cu planul de aderare și cu pașii pe care cele trei noi țări (Georgia, Republica Moldova și Ucraina) trebuie să îi facă, Vlad Nistor a afirmat că lucrurile au fost destul de clare.

Citiți și: Zelenski speră ca Ucraina să obțină statutul de candidat la aderarea la UE “în câteva săptămâni”: Ucrainenii sunt uniţi în obiectivul de a face parte din UE

„Grupul PPE încearcă să aducă discuția în bloc. Singura solicitare, completată ulterior de o informare transmisă de Josep Borrell unor colegi, este din partea Consiliului, care presează Comisia ca pașii aderării acestor trei state să fie mai rapizi decât au fost vreodată până acum. Ținta este introducerea într-un program rapid a aderării celor trei state. Deocamdată, totul este în faza pregătirilor în interiorul Comisiei și responsabilitatea înțeleg că-i revine Înaltului Reprezentant/Vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell”, a adăugat europarlamentarul. 

Întrebat dacă poate face vreo predicție cu privire la primirea de către cele trei țări a statului de țări candidate la UE, eurodeputatul Vlad Nistor a răspuns că „se poate, deoarece războiul și condițiile globale au făcut ca totul să se discute astăzi cu o altă viteză decât s-ar fi discutat în condiții relaxate de pace”.

„Este foarte posibil ca lucrurile să meargă mult mai repede acum, iar discuția s-a purtat cu referire la toate cele trei țări odată. Altceva mai mult nu pot să spun”, a conchis acesta.

Reamintim că la 28 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană pe fondul invaziei militare a Rusiei asupra țării sale, stârnind un efect de domino politic și simbolic care a încurajat Georgia și Republica Moldova să facă același lucru.

Ulterior, cele 27 de state membre ale UE au convenit la data de 7 martie iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale Uniunii Europene, solicitând Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Continue Reading

Facebook

U.E.3 mins ago

Șeful diplomației UE: Aderarea Finlandei și Suediei la NATO va întări capacitatea Europei de a face față amenințărilor. Este “contrariul” a ceea a vrut Putin

ROMÂNIA10 mins ago

Președintele ADR: Cloudul guvernamental este un cloud privat, iar arhitectura acestuia este deschisă operatorilor economici

INTERNAȚIONAL21 mins ago

Canada face apel la Occident să ”elibereze grâul ucrainean” blocat de invazia rusă: Suntem pregătiți să trimitem nave în România pentru a-l exporta

ROMÂNIA48 mins ago

Asociația H.appyCities lansează DES Hub, o platformă colaborativă de urmărire a digitalizării României

U.E.1 hour ago

Josep Borrell estimează că ar putea dura încă două săptămâni până când statele UE vor conveni asupra unui embargo privind petrolul rusesc

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: Pe lângă dezinformare și spionaj digital, domeniul securității cibernetice face parte din noul tip de război

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru implementarea sistemului național RO e-Factura și factura electronică în România

MAREA BRITANIE3 hours ago

Marea Britanie solicită ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO “cât mai curând posibil”. Franța “va fi alături de Helsinki și Stockholm” în temeiul clauzei de apărare reciprocă din tratatul UE

U.E.3 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Europarlamentarul Gheorghe Falcă solicită un buget european dedicat turismului și crearea unei agenții europene pentru turism

U.E.3 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO2 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO2 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL2 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO2 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE7 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

Team2Share

Trending