Decizia unor state membre de a plăti gazul rusesc în ruble afectează unitatea și stabilitatea Uniunii Europene, a avertizat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro.
Întrebat cum vede influențată unitatea europeană, inclusiv în contextul sancțiunilor, de această situație în care Rusia a sistat exporturile de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, iar anumite state, precum Ungaria, au anunțat deja că vor plăti prețul în ruble, deputatul european a afirmat că Polonia a fost una dintre ținte, deoarece este statul implicat cel mai direct și imediat în sprijinirea Ucrainei, iar Bulgaria pentru că este „veriga slabă a acestui lanț al vecinătății față de Ucraina”.
„În Bulgaria, există nenumărate formațiuni politice pro-ruse, lideri politici importanți cu viziuni pro-Kremlin și, pe de altă parte, populația Bulgariei are tradițional o altă atitudine față de Rusia față de cum o au, de pildă, polonezii sau românii. Deci este un băț arătat unui stat care nu este în mod prioritar inamic”, a continuat Vlad Nistor.
Potrivit acestuia, la întâlnirea grupului PPE de la Praga a avut loc și intervenția economistului-șef al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care a răspuns foarte diplomatic privind chestiunea plății gazului rusesc în ruble și anume, că s-a analizat această situație și s-a constatat că „țările care acceptă plata în ruble, adică Germania și Austria, sunt țări care au conturi la Banca Gazprom, precum toate celelalte țări care până acum au importat direct gaz rusesc, și că ele nu fac decât să transfere euro, care sunt apoi transformați de bancă în ruble”.
„Ceea ce este un sofism. Mai departe, dincolo de acest sofism, întrebarea era de ce acceptă condițiile acestui șantaj, care are miza ca cele două țări să plătească gazul mult, mult mai mult decât ar fi plătit în continuare dacă respectau contractele comerciale și îl plăteau în euro. Cursul rublei s-a schimbat în mod spectaculos în ultimele zile. Deci această decizie separată este una foarte dificilă, iar ea afectează unitatea și stabilitatea UE”, a adăugat europarlamentarul.
Citiți și: Vlad Nistor: Consiliul UE presează Comisia Europeană ca pașii aderării Ucrainei, R. Moldova și Georgiei să fie mai rapizi decât au fost vreodată
Mai mult, Vlad Nistor a declarat că o majoritate covârșitoare a colegilor săi din grupul PPE au susținut un embargo total asupra importurilor energetice rusești, „dar au existat și voci foarte argumentate ale unor colegi germani, care au atras atenția asupra consecințelor economice catastrofale pe care o asemenea decizie le-ar putea avea”.
Deputatul european a explicat că o asemenea decizie ar putea duce în câteva zile la sistarea completă a activităților pe aeroportul din Berlin sau marile uzine de îngrășăminte din Germania, care alimentează întreaga Europă și care ar fi obligate să-și oprească producția, „ar omorî orașe întregi și o bună parte a economiei europene”.
„Lucrurile sunt foarte dificile. Este motivul pentru care există și o rezoluție a Parlamentului European, din sesiunea plenară precedentă, care solicită stoparea imediată a importurilor de energie din Rusia, însă decizia este a Comisiei Europene și, mai ales, a Consiliului”, a conchis Vlad Nistor.
Miercuri, compania Gazprom a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, ca urmare a faptului că cele două au refuzat să plătească în ruble livrarea combustibilului, pretenție enunțată de Vladimir Putin încă din luna martie.
Premierul bulgar și-a exprimat revolta față de aceast gest al companiei ruse, pe care l-a calificat drept un șantaj și o încălcare a actualului contract, care expiră la finalul acestui an și a cărui valabilitate nu va mai fi reînnoită.
De asemenea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Executivul european este pregătit și are în vedere un răspuns coordonat. Ea a dat asigurări că era combustibililor fosili din Rusia se va încheia.