Profilul preşedintelui ideal: Pe cine ar vota românii la Cotroceni în locul lui Traian Băsescu

traian basescuPreşedintele ideal este, în viziunea românilor, de sex masculin, independent politic şi, de preferat, tânăr. Pornind de la aceste concluzii ale studiului realizat de Institutul Român de Evaluare şi Strategie, experţii au realizat profilul psihologic al candidatului care ar întruni toate criteriile pentru a ocupa fotoliul de la Cotroceni, noteaza Adevarul.ro.

Experţii au inclus în studiu şase personalităţi politice, printre care se numără şi actualul preşedinte,  Traian Băsescu. Alături de el, cercetătorii au realizat profilul psihologic al  premierului Victor Ponta, al preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, al candidatului PDL la Preşedinţie, Cătălin Predoiu, al liderului FC Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi al şefului SRI, George Maior.

Printre trăsăturile psihologice luate în considerare s-au numărat: capacitatea de a domina, curajul, nonconformismul, instabilitatea, dar şi disciplina sau prudenţa. Maior şi Băsescu, în fruntea clasamentului Potrivit analizei, cele mai multe dintre persoanele intervievate asociază cuvântul “dominaţie” cu preşedintele Traian Băsescu, urmat îndeaproape de şeful SRI George Maior. La polul opus se află Victor Ponta şi Cătălin Predoiu. Traian Băsescu domină, de altfel, topul şi la capitole. Cuvinte precum  “agresivitate”, “ambiţie”, “curaj” sau “adaptabilitate” sunt cel mai adesea asociate cu actualul preşedinte.

În cazul trăsăturilor pozitive menţionate, Băsescu este secondat de George Maior, pe care cei intervievaţi îl plasează, de asemenea, în topul celor mai disciplinate şi sobre personalităţi incluse în studiu. O altă trăsătură pe care românii o asociază cel mai pregnant cu actualul şef SRI este prudenţa, în timp ce suspiciunea este asociată în cea mai ridicată măsură cu preşedintele Traian Băsescu. Liderii USL, instabili Liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta sunt consideraţi a fi cei mai instabili politicieni dintre cei menţionaţi în studiu, în timp ce George Maior este considerat a fi cel mai statornic.

La capitolul “suspiciune”, Victor Ponta îl urmează îndeaproape pe preşedintele Băsescu, în timp ce personalităţile cel mai frecvent asociate cu incompetenţa sunt Traian Băsescu şi Crin Antonescu. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta este considerat a fi cel mai sociabil personaj politic, urmat îndeaproape de George Maior şi de Traian Băsescu. Crin Antonescu este văzut ca fiind cel mai puţin sociabil om politic. Predoiu, lipsit de curaj şi de ambiţie În ce îl priveşte pe candidatul PDL la prezidenţiale, Cătălin Predoiu, acesta se situează la coada clasamentului în ce priveşte capacitatea de a domina, ambiţia, curajul şi nonconformismul. Pe de altă parte, este considerat a fi un politician stabil.

Mai multe detalii AICI.

One Response to Profilul preşedintelui ideal: Pe cine ar vota românii la Cotroceni în locul lui Traian Băsescu

  1. Alexandra 17/02/2014 at 13:59

    Ar fi ideal sa edidati articolele inainte sa le postati. Subiectul e interesant dar articolul e imposibil de citit din cauza lipsei de coerenta.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.