Programul “Europa creativă” a fost aprobat de PE: 1,4 miliarde pentru a susţine creaţia artistică europeană

European-parliament-strasbourg-insideNoul program Europa creativă va susţine în următorii şapte moblitatea artiștilor şi a operelor artistice europene, precum şi adaptarea domeniului audiovizual la era digitală. Parlamentul a votat marţi textul legislativ care va crea de asemenea un mecanism de garantare a împrumuturilor pentru a sprijini microîntreprinderile şi PME-urile din domeniile cultural şi creativ să-și dezvolte activităţile.

Având un buget de 1,46 miliarde euro pentru următorii șapte ani – ceea ce înseamnă cu 9% peste nivelurile actuale – programul va stimula sectoarele culturale și creative, care reprezintă o sursă majoră de locuri de muncă și de creștere economică. „Europa Creativă” va oferi finanțare pentru cel puțin 250.000 de artiști și de profesioniști din domeniul culturii, 2.000 de cinematografe, 800 de filme și 4.500 de traduceri de cărți. De asemenea, programul va lansa un nou mecanism de garantare financiară care va permite întreprinderilor mici din domeniul culturii și creației să obțină credite bancare în valoare de până la 750 de milioane euro.

“Globalizarea, digitizarea, fragmentarea pieței, audiențele largi și accesul la credit: acestea sunt provocările cu care se confruntă Europa creativă, în scopul de a sprijini un sector care reprezintă 7% din PIB-ul european, are aproape opt milioane de angajați și cuprinde un milion de companii”, a spus raportorul Silvia Costa (S&D, IT) a declarat Silvia Costa (S&D, IT), raportor din partea Parlamentului pentru acest program.

Programele actuale MEDIA, MEDIA Mundus şi Cultură sunt reorganizate în cadrul unui singur text legislativ, care include două sub-programe (MEDIA şi Cultură) şi o componentă trans-sectorială, cu un buget total de peste 1,4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Noul mecanism de garantare a împrumuturilor ar trebui să determine crearea e noi posibilităţi de finanţare pentru micro întreprinderi şi întreprinderile mici şi mijlocii din sectorul cultural şi creativ. Toți posibilii dezvoltatori de proiecte – inclusiv creatorii de jocuri video, mici trupe de teatru sau mici artişti – vor putea avea acces la credite contractate la bănci europene şi garantate parţial prin intermediul acestui program.

În domeniul audiovizualului, programul Europa creativă va putea finanţa filme, jocuri video şi multimedia, documentare sau scurt metraje. Parlamentul European a reuşit includerea în textul legislativ a unei dispoziţii care prevede posibilitatea de finanţare a subtitrărilor, dublajului şi audiodescrierii pentru filmele europene. Aceasta va permite o mai bună distribuţie a fimelor în Europa, în afara pieţei naţionale.

Textul a fost votat cu 650 de voturi pentru, 32 împotrivă şi 10 abţineri. Dacă textul va fi aprobat în Consiliu, noul program va fi aplicabil din ianuarie 2014.

Sursa: Parlamentul European

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.