Proiect de lege in Parlament privind reintroducere exceptiei de neconstitutionalitate in dosarele penale

sala plen parlamentDeputatii Mate Andras si Marton Arpad au initiat in urma cu o luna un proiect de lege prin care se reintroduce invocarea exceptiei de neconstitutionalitate in dosarele penale. Adoptarea unei asemenea legi ar duce la amanarea proceselor in cazurile de coruptie la nesfarsit, procesele fiind suspendate pana la rezolutia CCR pentru exceptia de neconstitutionalitate.

Acestă prevedere a fost eliminată din lege în 2010 tocmai pentru că s-a constat că excepţia de neconstituţionalitate a fost folosită de avocaţi pentru a tergiversa până la prescripţie dosarele inculpaţilor.Preşedintele Curţii Constituţionale a respins adoptarea unui astfel de proiect. Guvernul a avizat negativ iniţiativa legislativă.

Deputaţii care au semnat un proiect de lege prin care se modifică legea de funcţionare a Curţii Constituţionale: de la PSD – Adam Ioan, Neacşu Marian, Stragea Sorin Constantin; de la PNL: Varga Vasile, de la PP-DD: Adam Luminiţa-Pachel, Dragomir Maria, Mocioi Niculina; de la UDMR: Erdei Dolóczki István, Markó Attila-Gabor, Márton Árpád-Francisc, Máté András-Levente, Seres Dénes, şi de la minorităţi Grosaru Mircea.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Camera Deputaţilor pe 12 noiembrie.

În proiectul de lege a fost introdusă următoarea modificare: „Pe perioada judecării excepţiei de neconstituţionalitate judecarea cauzei se suspendă”.

Mai multe detalii aici.

Surse: Gandul.info, Nasul.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.