Connect with us

EDUCAȚIE

Proiectul românesc ”Dăm Click pe România”, care donează calculatoare renovate școlilor, printre câștigătorii primei ediții a premiilor ”Noul Bauhaus european”

Published

on

© Educlick - Facebook

Prima ediție a festivalului noul Bauhaus european (NEB), creat împreună cu comunitatea NEB pentru a prezenta, a celebra și a dezvolta mișcarea la nivelul întregii Uniuni Europene, s-a încheiat la finalul săptămânii trecute.

La finalul evenimentului a avut loc și decernarea prestigioaselor premii „Noul Bauhaus european”.

Printre laureații europeni se numără și proiectul românesc „Dăm Click pe România”. Echipa din București a luat premiul al doilea în categoria conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii care ține seama de ciclul de viață, se arată în comunicatul oficial al Reprezentanței Comisiei Europene în România. 

Dăm Click pe România („Let’s Click on Romania”) donează calculatoare renovate școlilor, ONG-urilor și instituțiilor publice pentru a contribui la reducerea decalajului educațional care dezavantajează copiii proveniți din medii defavorizate.

Proiectul este gândit pentru a evita risipa prin colectarea calculatoarelor uzate și pentru a oferi totodată locuri de muncă persoanelor aflate în situații vulnerabile. Aceștia din urmă repară echipamentele, iar calculatoarele au apoi o a doua viață, fiind folosite la orele de TIC (tehnologia informației și comunicațiilor) sau în alte activități menite să ajute elevii să dobândească competențe digitale de bază.

Prima ediție a festivalului Noul Bauhaus european a fost concepută în jurul a trei piloni, Forum, Fair și Fest (forum, târg și celebrare) și s-a desfășurat fizic la Bruxelles, la Gare Maritime și Mont des Arts, dar și în mediul online.

Pe lângă programul bogat de la Bruxelles, festivalul a cuprins peste 200 de evenimente conexe create în comun, răspândite în toată Europa și organizate în mod independent de parteneri. Președinta Ursula von der Leyen a fost prezentă și a deschis oficial festivalul la Roma, în fața muzeului MAXXI (Muzeul național al artelor secolului XXI), printr-o transmisiune în direct împreună cu Bruxelles-ul.

Ateliere Fără Frontiere își propune să faciliteze accesul la o educație modernă în comunitățile defavorizate din România prin echiparea școlilor, instituțiilor publice sociale și ONG-urilor cu calculatoare reconditionate compatibile și dotate corespunzător. Calculatoarele sunt colectate din piață și reconditionate într-un atelier de insertie pe piața muncii a persoanelor vulnerabile.

Programul Dăm Click pe România este răspunsul nostru la nevoia de echipamente IT&C a instituțiilor din țară, pe care să le poată folosi pentru a-și derula programele de acces la educație, formare și integrare a propriilor beneficiari – persoane de toate vârstele care provin din comunități defavorizate, sau se confruntă cu alte vulnerabilități.

În 2022, asociația Ateliere Fără Frontiere își propune să doneze în cadrul programului 4.000 de calculatoare recondiționate.”

Forum, Fair și Fest la Bruxelles

Forum a luat forma unei conferințe care s-a desfășurat pe toată durata celor trei zile de evenimente având la bază un format participativ, care a inclus de la mese rotunde până la discursuri de tip TED.

Tot în cadrul Forum au fost organizate și premiile „Noul Bauhaus european”. Acestea s-au împărțit în patru categorii aparținând conceptului Bauhaus european: reconectarea cu natura; recâștigarea unui sentiment de apartenență; prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie și conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii care ține seama de ciclul de viață.

Partea din festival denumită Fair a pus sub lumina reflectoarelor proiecte legate de noul Bauhaus european, incluzând, de exemplu, laboratoare locale ale cetățenilor destinate să desfășoare activități de pionierat în domeniul cercetării, cu finanțare din programe UE precum Orizont Europa, prototipuri care vor îmbunătăți sustenabilitatea, incluziunea și calitatea experiențelor noastre zilnice.

În fine, Fest a fost o celebrare a noului Bauhaus european pentru toată lumea. Programul, care a luat în stăpânire Mont des Arts din centrul Bruxelles-ului timp de trei zile, a atras categorii diverse de public prin dans, instalații, teatru și spectacole de muzică precum și prin experimente științifice, ateliere de reciclare în amonte și multe altele.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Noul Bauhaus european face posibile schimbări concrete pe teren, pentru a ne realiza obiectivele în materie de climă și a îmbunătăți calitatea vieții în orașele, satele și regiunile în care trăim. Festivalul este o ocazie excelentă de aprofundare a discuțiilor și de întâlnire cu cei care construiesc un viitor frumos, sustenabil, favorabil incluziunii.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a spus: „Creând punți între știință și inovare, pe de o parte, și artă și cultură de cealaltă parte, Festivalul noului Bauhaus european reprezintă o ocazie excelentă de a crea rețele, de a partaja proiecte și idei inovatoare și de a face din Pactul verde european o prioritate. Festivalul va reuni oameni din toate categoriile sociale care să discute și să construiască un viitor deopotrivă sustenabil, favorabil incluziunii și atractiv.”

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira: „Avem nevoie de incluziune în efortul nostru de a obține locuri durabile și atractive – noul Bauhaus european are ambiția de a ajunge la toate teritoriile. El aduce o energie pozitivă eforturilor noastre colective pentru un viitor mai bun!”


Noul Bauhaus european a fost lansat de președinta von der Leyen în septembrie 2021. El adaugă o dimensiune culturală Pactului verde și accelerează tranziția verde prin schimbări concrete pe teren.

Festivalul plasează Pactul verde european în centrul vieții noastre cotidiene. Noul Bauhaus european este, prin natura sa, transdisciplinar: invită arhitecți, designeri, artiști, ingineri, meșteșugari și cetățeni să își împărtășească experiența legată de pregătirea viitorului.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EDUCAȚIE

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare număr de școlari în grija unui singur profesor

Published

on

© Ministerul Educației Naționale/ Facebook

De Ziua Internațională a Învățătorului, Eurostat a publicat o statistică aniversară, potrivit căreia în 2020 erau aproximativ 5,2 milioane de cadre didactice angajate în învățământ. 

În ceea ce privește vârsta, în 2020, 388.000 de cadre didactice aveau mai puțin de 30 de ani în cele trei niveluri de învățământ. Între timp, 2,0 milioane de cadre didactice aveau 50 de ani sau mai mult (39% din totalul forței de muncă din învățământ).

Femeile reprezentau majoritatea forței de muncă din învățământ. În 2020, 73% dintre profesorii angajați în învățământul primar, secundar inferior și secundar superior erau femei (3,8 milioane).

De asemenea, un cadru didactic avea sub grija sa în medie de 12,3 copii, în 2020. În UE, în 2020, numărul mediu de elevi pe profesor la nivelul învățământului primar, secundar și secundar superior – raportul dintre elevi și studenți și profesori – era de 12,3.

Cele mai ridicate rate au fost raportate în Țările de Jos (16,5 elevi pe profesor), Franța (14,9) și România (14,3). Între timp, cel mai mic raport a fost înregistrat în Luxemburg (7,1), urmat de Grecia (8,5) și Malta (8,8).

© Eurostat

Continue Reading

EDUCAȚIE

Premierul Nicolae Ciucă: 124 de creșe noi se vor construi în România cu ajutorul fondurilor PNRR

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a participat la ceremonia de semnare a unor contracte finanțate din PNRR pentru construcția unor creșe, prilej cu care a salutat activitatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru modul în care au reuşit să pună în aplicare obiectivele prioritare de pe agenda guvernului.

„Discutăm de programe mature, programe care ar fi trebuit să se finanţeze din fonduri de la bugetul de stat. Iată că s-a reuşit, prin demersurile care s-au făcut la nivelul Ministerului Dezvoltării, ca acestea să poată fi finanţate din fonduri europene. Discutăm de 124 de creşe destinate unui număr de 7.000 de copii. Sunt priorităţile pe care guvernul şi le-a asumat astfel încât să putem să sprijinim şi să acordăm atenţia cuvenită tinerelor familii”, a precizat premierul

De asemenea, șeful Executivului a subliniat că „sunt măsuri de dezvoltare a infrastructurii, pe care, de asemenea, le aliniem cu măsurile pe care le aprobăm la nivelul Ministerului Educaţiei”: „Ieri am avut în primă lectură aprobarea a 3.500 de posturi, posturi care se regăsesc şi vor fi destinate inclusiv celor care îşi vor desfăşura activitatea în aceste creşe noi. Vă mulţumesc, vă felicit şi vă doresc spor la treabă.”

Continue Reading

EDUCAȚIE

Bursele FLEX: Liceeni români au ocazia să studieze în SUA anul școlar 2023-2024. Etapa înscrierilor, deschisă oficial

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Liceenii români pot aplica pentru burse în Statele Unite ale Americii în cadrul programului Future Leaders Exchange (FLEX) 2023-2024, anunţă un comunicat transmis, joi, de Ambasada SUA, remis CaleaEuropeana.ro. 

Reprezentanţa diplomatică a SUA în România, alături de American Councils for International Education şi de Ministerul Educaţiei Naţionale, invită liceenii cu cetăţenie română să participe la acest program, fiind deschisă o nouă rundă de candidaturi pentru bursele FLEX.

Programul educaţional FLEX este finanţat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şi îşi propune să ofere liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american şi de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului şcolar 2023-2024, precizează ambasada.

Participarea la Programul FLEX, aflat acum în al şaptelea an de existenţă în România, este gratuită. În anii de implementare anteriori, au beneficiat de aceste burse zeci de liceeni români din mai multe judeţe ale ţării, repartizaţi la licee din state precum Minnesota, Michigan, Texas, Indiana, California, şi New York. Programul se adresează în egală măsură şi liceenilor cu dizabilităţi.

Competiţia este deschisă liceenilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au cetăţenie română, sunt născuţi între 15 iulie 2005 şi 15 iulie 2008, sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, studiază engleza în liceu, îndeplinesc criteriile pentru a obţine viza SUA şi nu au stat în SUA mai mult de trei luni în ultimii cinci ani.

Cei interesaţi de program pot aplica online până pe 13 octombrie 2022 la https://ais.americancouncils.org/flex. Informaţii complete despre program sunt disponibile la adresa de email flex.ro@americancouncils.org şi pe site-ul www.americancouncils.ro.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE1 hour ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

CONSILIUL EUROPEAN15 hours ago

Consiliul European: Klaus Iohannis a cerut sprijin suplimentar pentru R. Moldova și a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români

EVENIMENTE17 hours ago

Accelerarea transformărilor de mediu, sociale și de bună guvernare pentru societate și mediul de afaceri în România – dezbatere organizată de Global Shapers sub patronajul Ambasadei Elveției

SUA17 hours ago

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, începe un turneu în Africa pentru a contracara prezența tot mai are a Chinei și Rusiei pe acest continent considerat de Washington ”viitorul lumii”

CHINA18 hours ago

Înainte de vizita lui Macron la Beijing, China propune un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina

ROMÂNIA19 hours ago

Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor

SUA21 hours ago

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA2 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO3 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

Team2Share

Trending