Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Promisiunea de campanie a lui Martin Schulz: Dacă voi fi preşedinte al CE nu voi accepta cetăţeni europeni de rangul I şi de rangul II

Published

on

Preşedintele PE, Martin Schulz, candidatul socialiştilor pentru şefia CE, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, la lansarea eurocandidaţilor PSD-UNPR-PC, că dacă va fi preşedinte al Executivului UE nu va accepta să existe cetăţeni europeni de rangul I şi de rangul II, scrie MEDIAFAX.

Preparation of the informal European summit“Europa noastră este o Europă care-i pune în prim plan pe cetăţenii săi. Recent, libera circulaţie a fost ţinta unor atacuri. Populiştii au creat panică în rândul cetăţenilor europeni că România şi Bulgaria ar dori să abuzeze de sistemele sociale din ţările gazdă. O dezbatere urâtă, faptele au fost distorsionate, s-au spus mari minciuni. Adevărul este următorul: Doar o foarte mică parte dintre migranţi sunt implicaţi în fraudarea sistemelor sociale. Adevărul este următorul: ţările gazdă beneficiază de pe urma muncii acestora. Aceşti migranţi sunt tineri foarte motivaţi şi pregătiţi, aceştia lucrează din greu, îşi plătesc taxele şi contribuie la stabilizarea sistemelor de securitate socială şi de pensii din ţările gazdă. Ca preşedinte al Comisiei Europene nu voi accepta niciodată ideea că avem cetăţeni europeni de rangul I şi de rangul II! Nu voi accepta niciodată să le închidem din nou graniţele”, a precizat Martin Schulz la reuniunea PSD-UNPR-PC.

El a spus celor prezenţi că este timpul câştigării alegerilor pentru a putea consturi împreună o Europă care face vieţile oamenilor mai bună. “Prieteni, ne-am reunit aici, în Bucureşti, pentru că vrem o Europă mai bună. O Europă care face vieţile oamenilor mai bune… Vouă vă spun aceasta, fiecăruia dintre voi: dacă este prima oară când votaţi sau dacă ezitaţi, dacă aveţi sentimentul că stânga şi-a pierdut poziţia în ultimii ani este timpul să revenim! Este timpul să ne unim, să ne organizăm, să acţionăm. Este timpul să readucem pasiunea pentru Europa, o Europă care este echitabilă, socială şi puternică către străzile fiecărui oraş şi în casele şi inimile oamenilor. Este timpul să câştigăm aceste alegeri, astfel încât să putem construi împreună o Europă care face vieţile oamenilor mai bune”, a arătat Martin Schulz.

El a precizat că viitoarele alegeri europene nu sunt doar nişte simple alegeri şi că pentru prima oară poporul va decide ce fel de Europă îşi doreşte. “Pentru prima oară poporul va decide cine va fi viitorul preşedinte al Comisiei Europene. În numele vostru aş vrea să devin primul preşedinte al Comisiei Europene care rezultă în urma unui vot democratic. În numele vostru vreau să devin preşedite al Comisiei Europene pentru că vreau să fac Europa mai bună, astfel încât aceasta să facă viaţa cetăţenilor noştri mai bună”, a susţinut Martin Schulz.

El a mai spus că ştie că pentru unii dintre cei prezenţi Europa încă oferă promisiunea unui viitor mai bun, în timp ce alţi, “frustraţi sau supăraţi”, au întors spatele Europei. “Ştiu cât de dificil este să construieşti instituţii democratice dedicate binelui comun, să pui bazele statului de drept astfel încât toţi cetăţenii să fie egali, să stimulezi o economie de piaţă de care să beneficieze cât mai mulţi, nu doar câţiva. Şi trebuie să fim oneşti: lupta împotriva corupţiei nu a fost încă câştigată în multe ţări europene. Însă nu suntem singuri în această luptă. Ca preşedintele al Comisiei o să fiu alături de voi pe tot parcursul drumului, ca prieten şi partener. Pentru că Europa nu înseamnă doar piaţa unică. Europa este o comunitate bazată pe valori comune, fondată pe principiul solidarităţii, unde noi ca cetăţenii Uniunii Europene suntem egali şi ne bucurăm de aceleaşi drepturi”, a mai spus Schulz.

El a vorbit de criza financiară care a lovit Europa în ultimii ani şi de faptul că sunt aproape 27 de milioane de europeni care vor să muncească şi nu-şi găsesc o slujbă, dintre aceştia 6 milioane fiind tineri.

“În ultimii ani când criza financiară a lovit Europa, politicienii au cerut sacrificii dureroase din partea oamenilor, tăieri salariale şi ale pensiilor, închideri de şcoli şi spitale, impozitele au fost mărite. Ca rezultat al acestor politici de austeritate, oamenii suferă. Diviziunile se lărgesc. Cei bogaţi devin mai bogaţi, cei săraci devin mai săraci. Aproape 27 de milioane de europeni care vor să muncească şi nu-şi găsesc o slujbă, 6 milioane dintre aceştia sunt tineri. Cei tineri plătesc cu preţul şanselor pe care le oferă viaţa pentru o criză pe care nu au provocat-o. Este scandalos. Înţeleg că populaţia din Atena, Madrid şi Roma a ieşit în străzi să protesteze împotriva acestor politici dureroase. Şi vă întreb pe toţi cei aflaţi astăzi aici: Suntem capabil încă să resimţim durerea? Simţim durerea unui tânăr sau a unei tineri care trimite 300 de solicitări pentru un loc de muncă şi primeşte 300 de refuzuri? Simţim durerea unui cuplu cu vârsta mai mare de 50 de ani care-şi pierde slujba şi îşi pierde casa pentru că nu-şi mai poate permite să plătească ratele şi li se spune că sunt prea bătrâni să-şi găsească o nouă slujbă? Numai dacă vom fi capabil să împărtăşim această durere vom reuşi să recăpătăm încrederea. Numai dacă vom fi capabili să împărtăşim această durere vom merita să câştigăm aceste alegeri”, a arătat Martin Schulz.

El a mai spus că a avea o slujbă înseamnă mai mult decât un salariu, “îţi conferă demnitate” şi şi-a amintit de prima lui zi a stagiului de practică în 1975, când urma un stagiu de pregătire pentru a deveni vânzător de carte. “Câţiva ani mai târziu mi-am deschis propria librărie. Niciodată nu am avut aceleaşi sentimente de împlinire şi sens ca în aceeaşi zi. De aceea în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, locurile bune de muncă vor fi prima mea prioritate”, a adăguat Martin Schulz.

Discursul lui a fost tradus în română pe ecranele din sala de la Romexpo unde se desfăşoară reuniunea PSD-UNPR-PC.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

NATO6 hours ago

Declarația Summitului București 9, adoptată în prezența lui Joe Biden: “NATO rămâne piatra de temelie a securităţii euro-atlantice, iar rolul SUA în securitatea Europei este indispensabil”

NATO7 hours ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

ROMÂNIA8 hours ago

Ludovic Orban, întrevedere cu președintele Poloniei: Vizita este o foarte bună oportunitate pentru menținerea și consolidarea relației bilaterale și pe dimensiunea parlamentară

NATO8 hours ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

CE revine cu precizări asupra declarației comisarului Thierry Breton: Contractul semnat cu AstraZeneca rămâne în vigoare după luna iunie până la îndeplinirea angajamentelor asumate

ROMÂNIA9 hours ago

Anca Dragu, la reuniunea președinților Parlamentelor din UE: Digitalizarea are potențialul de a îmbunătăți modul în care cetățenii se conectează la instituțiile fundamentale ale democrației

POLITICĂ10 hours ago

Cristian Diaconescu, mesaj de Ziua Regalității: Monarhia României s-a aflat întotdeauna de partea bună a istoriei, a domnit întru legea țării și pentru binele nației noastre

ROMÂNIA10 hours ago

Ludovic Orban a transmis președinților parlamentelor din UE că digitalizarea României este unul din pilonii Planului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Raport: Țările G7 trebuie să investească anual 1.000 de miliarde de dolari pentru a asigura o redresare economică solidă în urma pandemiei

Dan Motreanu11 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu, solicitare către statele UE: Agricultorii care aplică practici mai stricte pentru protecția animalelor trebuie să fie sprijiniți financiar

NATO7 hours ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO8 hours ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO12 hours ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru1 day ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Marian-Jean Marinescu subliniază că cea mai importantă armă a UE împotriva populiștilor este ”conținutul activității noastre” și cere statelor membre să se implice pentru a câștiga ”bătălia comunicării”

Advertisement
Advertisement

Trending