Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Propunere legislativă pentru protejarea turiştilor care au pachete de vacanţă, aprobată de PE

Published

on

turism litoral romaniaO propunere legislativă în beneficiul turiştilor care au pachete de vacanţă, ce are în vedere, printre altele, asigurarea lor dacă operatorul dă faliment şi protecţia împotriva unor creşteri majore de preţuri sau a unor modificări ale zborurilor, a fost aprobată miercuri de Parlamentul European (PE).

Propunerea are în vedere asigurarea turiştilor dacă operatorul dă faliment, protecţia împotriva unor creşteri majore de preţuri sau a unor modificări ale zborurilor şi precizarea drepturilor în circumstanţe speciale, informează PE.

PRegulile UE prezente privind pachetele de vacanță datează din 1990. De atunci, zborurile ieftine au luat amploare, iar vânzările pe internet sau modificat substanțial modul în care turiștii planifică și cumpără vacanțele. Cu toate acestea, multe dintre aceste pachete alcătuite pe internet nu fac subiectul regulilor actuale și turiștii riscă să rămână într-o zonă legală gri care poate fi costisitoare.

Directiva actualizată va extinde definiția pachetelor de vacanță pentru a include cele mai multe tipuri de aranjamente de călătorie alcătuite din diferite elemente, cum ar fi zboruri, cazare și închiriere de mașini, pentru a proteja turiștii în cazul unor probleme. Deputații au insistat de asemenea ca turiștii să fie informați în mod detaliat înainte de încheia un contract dacă aranjamentele lor de călătorie nu reprezintă un pachet și nu oferă același nivel de protecție.

“Modificarea definiției clarifică acum ce reprezintă un pachet de vacanță. Turiștii trebuie să fie informați despre drepturile lor și cum sunt asigurați. Directiva actualizată are în vedere un înalt nivel de protecție a consumatorilor și o detaliată informare a lor”, a spus raportorul Hans-Peter Mayer (PPE, DE).

Noua propunere legislativă aprobată cu 610 voturi la 58 și 13 abțineri ar trebui să asigure următoarele elemente:

• Turiștii sunt repatriați dacă cel care organizează călătoria dă faliment în timp ce ei sunt în vacanță. Dacă este posibil, turiștii ar trebui să aibă opțiunea de a continua călătoria înainte de a se întoarce acasă, spun deputații;

• Prețurile pot fi crescute după încheierea tranzacției din motive speciale cum ar fi creșterea prețului combustibilului sau a taxelor. Dacă prețul crește cu mai mult de 8% (Comisia a propus 10%), turistului ar trebui să i se ofere o altă vacanță sau acesta ar trebui să fie rambursat;

• Organizatorii nu ar trebui să poată modifica semnificativ orarele de zbor, însemnând o modificare de mai mult de trei ore, după ce este încheiată o tranzacție;

• În circumstanțe “inevitabile” sau “neprevăzute”, cum ar fi dezastre naturale sau un atac terorist, care împiedică turistul să se întoarcă acasă la timp, organizatorul trebuie să organizeze cazare la același standard ca și cazarea rezervată inițial sau să plătească o cazare pentru cinci nopți, la un cost de maximum 125 de euro pe noapte, dacă organizatorul nu poate sau nu vrea să rezerve cazarea (propunerea Comisiei a fost de trei nopți la un cost maxim de 100 de euro pe noapte).

Votul de miercuri din PE încheie prima lectură şi asigură un mandat pentru noul Parlament de a intra în negocieri cu statele membre, pentru varianta finală a directivei. Discuţiile cu statele membre vor începe după alegerile din mai.

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adina Vălean

Președintele Comisiei pentru Mediu din PE, Adina Vălean: Am cerut și am obținut ca în următorul program LIFE Comisia Europeană să se implice în a oferi sprijin pentru îmbunătățirea calitativă a proiectelor propuse pentru creșterea ratei de succes

Published

on

© Adina Vălean/ Facebook

Europararlamentarul Adina Vălean (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Mediu, Siguranță Alimentară și Sănătate Publică (ENVI) din Parlamentul European a reușit, prin implicarea personală în negocierile cu Comisia și Consiliul, să obțină garanții pentru sprijinirea proiectelor din acele state membre, precum România, care nu au reușit să atragă finanțări din Programul LIFE pentru perioada 2021-2027, în forma lui anterioară.

”Am cerut și am obținut ca în următorul program LIFE, Comisia Europeană să se implice în a oferi sprijin pentru îmbunătățirea calitativă a proiectelor propuse, acel capacity building pentru a contribui la creșterea ratei de succes și pentru a avea o distribuție geografică a fondurilor mult mai bună. Pentru că biodiversitatea nu cunoaște granițe”, a anunțat eurodeputatul Adina Vălean într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.

”Comisia ENVI, pe care sunt onorată să o conduc din 2017, a depus eforturi uriașe și a reușit să impună noi măsuri legislative și o nouă viziune pentru protecția mediului în Europa. Legislația pentru implementarea noului concept de economie circulară, care include managementul deșeurilor, restricțiile privind plasticul de unică folosință, eco-designul, calitatea apei, au fost dublate de noul program LIFE care crește finanțarea pentru proiectele de protecție a mediului”, a completat aceasta.

Ieri, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, programul LIFE pentru perioada 2021-2027 a fost adoptat cu 578 de voturi pentru.

Europarlamentarul român a anunțat că ”după acest vot, promotorii de proiecte, fie că sunt în domeniul biodiversității, al emisiilor de CO2 sau legate de economia circulară, pot obține sprijin direct de la Comisia Europeană pentru imbunătățirea lor, fără a mai fi grevați de implicarea oscilantă a Guvernului român.”

”Există proiecte bune și curajoase în România care au nevoie și pot primi finanțare prin programul LIFE”, a conchis Adina Vălean, președintele Comisiei pentru Mediu, Siguranță Alimentară și Sănătate Publică (ENVI) din Parlamentul European.

Adina Vălean (PNL, PPE) este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, a ocupat poziția de vicepreședinte al PE în prima parte a acestei legislaturi (2014-2017). Eurodeputatul este, din 2017, primul român președinte al unei Comisii a Parlamentului European, cea pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară. Adina Vălean, co-lider al delegației române din grupul PPE, a fost aleasă ”Europarlamentarul Anului 2015” la categoria Energie și a fost inclusă de Politico Europe în lista celor mai influenți 40 de membri ai Parlamentului European.

Mai multe detalii despre activitatea eurodeputatului PNL Adina Vălean puteți regăsi aici.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eliminarea conținutului cu caracter terorist din mediul online. Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE): Sunt necesare termene clare și măsuri de coerciție dacă vrem ca cei care promovează conținut ilegal să fie aduși în fața justiției

Published

on

Dacă dorim cu adevărat ca cei care creează, distribuie și promovează conținut cu caracter ilegal, incitând la comiterea unor acte de terorism în acest caz, să fie aduși în fața justiției, măsurile de coerciție, termenele clare și obligativitatea de a acționa sunt necesare, a declarat pentru CaleaEuropeană.ro europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE).

Eurodeputatul român a mai spus că nu ne mai putem baza doar pe măsuri voluntare ”atunci când avem conținut cu un evident caracter terorist, dar și în cazul campaniilor de dezinformare sau altor forme de caracter ilegal sau subversiv”.

”Va exista mereu o opoziție, iar multe dintre argumentele celor care se opun oricărei forme de cenzură sunt valide într-o lume perfectă. Din păcate, nu trăim într-o astfel de lume și suntem obligați să luăm măsuri pentru a apăra viața, securitate, valorile și democrația de care ne bucurăm astăzi. Semnalul dat de către Parlamentul European este clar și el trebuie să se regăsească, cât mai rapid, în legislația și practica statelor membre”, a transmis europarlamentarul Ramona Mănescu.

Precizăm faptul că Parlamentul European a votat joi o propunere privind combaterea utilizării abuzive a serviciilor de găzduire pe internet în scopuri teroriste.

Companiile de internet sunt obligate să elimine conținutul care incită la terorism în maximum o oră după primirea unui ordin din partea autorităților compente, pentru a combate radicalizarea și pentru a contribui la securitatea publică.

Odată ce o companie de internet care activează în UE și care găzduiește conținut încărcat de utilizatori (cum ar fi Facebook sau YouTube) primește un ordin de îndepărtare a acestuia de la autoritatea națională competentă, va avea la dispoziție doar o oră pentru a-l elimina sau a dezactiva accesul la informațiile respective în toate statele membre ale UE. Cu toate acestea, companiile de internet nu vor fi, în general, obligate să monitorizeze informațiile pe care le transmit sau să le stocheze, și nu vor trebui nici să caute în mod activ fapte care să trimită la activitatea ilegală.

Pentru a ajuta platformele mai mici, deputații europeni au decis că, atunci când o companie nu a primit niciodată o cerere de eliminare a conținutului ilegal, autoritatea competentă ar trebui să o contacteze, pentru a-i furniza informații cu privire la proceduri și termene, cu cel puțin 12 ore înainte de a emite prima cere de eliminare a conținutului găzduit.

Dacă o companie a fost supusă unui număr important de ordine de eliminare a conținutului cu caracter terorist, autoritățile pot cere să implementeze măsuri specifice suplimentare (de exemplu, raportarea regulată către autorități sau creșterea resurselor umane). Deputații din cadrul Comisiei pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) au convenit să nu impună obligația de a monitoriza conținutul încărcat, dar nici utilizarea instrumentelor automate.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Ultimele estimări înainte de alegeri privind componența Parlamentului European. Grupul PPE rămâne cea mai mare familie politică

Published

on

Foto: Calea Europeana

Parlamentul European a lansat astăzi ultimele estimări ale viitoarei sale componențe (cea de-a noua legislatură), în baza unei compilații a sondajelor naționale reprezentative. Ultimele măsurători sunt realizate după ce locurile europarlamentarilor britanici au fost reintroduse. 

Și de această dată, Partidul Popularilor Europeni râmâne cea mai mare familie politică europeană și este urmat de familia politică S&D și ALDE.

În urma acordului convenit pe 10 aprilie în cadrul summit-ului european special, retragerea Regatului Unit va avea loc cel târziu pe 31 octombrie. Acest lucru înseamnă că Regatul Unit are acum obligația legală de a participa la alegerile europene, dacă nu ratifică acordul de retragere până pe 23 mai. Așadar, componența noului Parlament European ajunge la 751 de mandate, potrivit estimărilor din luna aprilie, în contextul preconizatei rămâneri a Marii Britanii în UE, față de luna trecută, când noul Parlament European ar fi trebuit să fie alcătuit doar din 705 de mandate.

Dacă Regatul Unit va participa la alegerile europene din mai, România nu va mai primi un mandat în plus și va râmâne la numărul de 32 de mandate.

Pentru a intra în vigoare, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană va necesita aprobarea Parlamentului European cu o majoritate simplă a voturilor exprimate (Articolul 50 alineatul (2) din Tratat). Puteți afla aici mai multe informații despre dezbaterile și rezoluțiile Parlamentului cu privire la Brexit.

Potrivit estimărilor la nivelul noului Parlament European grupul PPE ar urma să dețină 180 de mandate, grupul S&D 149, iar grupul ALDE 76, dacă Marea Britanie se retrage din UE și respectiv 217 PPE, 186 S&D și 68 ALDE, dacă Marea Britanie NU se retrage din UE.

Foto: europarl.eu

În ce privește nivelul național, de această dată, PNL este creditat cu primul scor la alegerile europene din perioada 23-26 mai, contabilizat printr-un procent de 25,2%, urmat de PSD cu 21,5% și alianța USR PLUS 17,7%.

Foto: Europarl.eu

Întregul sondaj național privind intenția de vot în următoarele alegeri europarlamentare, aici.

În România, potrivit estimărilor publicate de Parlamentul European, cele 32 de mandate ar urma să fie distribuite astfel: PPE– 12 mandate, S&D – 10 mandate, ALDE4 mandate, ECR – 2 mandate și alții – 4 mandate. Pe de altă parte, în aceste estimări, Parlamentul European prezintă PLUS, partidul înființat de fostul premier Dacian Cioloș și care a făcut o alianță electorală cu USR, ca fiind parte a PPE, alături de PNL și UDMR sau ,,alții. 

Referitor la Pro România, partidul fostului premier Victor Ponta, viitoarea sa apartenență în Parlamentul European este plasată fie în grupul S&D, fie în grupul ECR.

Foto: Europarl.eu

Documentul analizează și evoluția intenției de vot a românilor, observându-se astfel o redobândire a avansului PNL față de PSD, în timp ce celelalte formațiuni care vor fi implicate în cursa electorală (USR, ALDE, Pro România, PLUS, UDMR și PMP) variază, în procente de susținere, între 4,7% și 17,7%.

Foto: Europarl.EU

În colaborare cu Kantar Public, Unitatea de monitorizare a opiniei publice din Parlamentul European realizează un exercițiu de alocare estimativă a viitoarelor mandate, pe baza sondajelor cu privire la intențiile de vot din fiecare stat membru, în funcție de actualele grupuri politice.

Având în vedere că numărul de deputați și componența exactă a viitoarelor grupuri parlamentare nu pot fi prezise, aceste estimări sunt făcute în funcție de structura actualului Parlament și trebuie interpretate ca o imagine a situației politice actuale reprezentate în sondajele cu privire la intențiile de vot.

Alegerile pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai 2019 vor avea loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri europene, desfășurate în 1979, fiind marcate de o perioadă în care incertitudinile privind Brexit, discuțiile legate de viitorul Europei și agenda strategică 2019-2024.

Mai mult, alegerile europene vor da startul unei ample negocieri politice în condițiile în care de rezultatele lor va depinde nominalizarea viitorului președinte al Comisiei Europene, care va fi însărcinat să își construiască un nou Colegiu al Comisarilor.

În context, distribuția puterii politice între marile familii europene la nivelul Parlamentului European și a Comisiei Europene va fi relevantă și pentru alegerea noului președinte al Consiliului European.

Președintele Parlamentului Antonio Tajani a transmis un mesaj cu ocazia publicării ultimelor estimări privind compoziția noului Parlament European. „Mass-media va juca un rol central în informarea opiniei publice în perioada premergătoare alegerilor europene. Trebuie să schimbăm Europa și să o facem mai eficientă în raport cu preocupările cetățenilor. Trebuie să construim pornind de la ceea ce am realizat deja.”

Citiți și: Noi estimări ale componenței viitorului Parlament European. Grupul PPE, cea mai mare familie politică, înregistrează o creștere a numărului mandatelor. Aflați intenția de vot a românilor (luna MARTIE)

 

 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending