Propunere legislativă pentru protejarea turiştilor care au pachete de vacanţă, aprobată de PE

turism litoral romaniaO propunere legislativă în beneficiul turiştilor care au pachete de vacanţă, ce are în vedere, printre altele, asigurarea lor dacă operatorul dă faliment şi protecţia împotriva unor creşteri majore de preţuri sau a unor modificări ale zborurilor, a fost aprobată miercuri de Parlamentul European (PE).

Propunerea are în vedere asigurarea turiştilor dacă operatorul dă faliment, protecţia împotriva unor creşteri majore de preţuri sau a unor modificări ale zborurilor şi precizarea drepturilor în circumstanţe speciale, informează PE.

PRegulile UE prezente privind pachetele de vacanță datează din 1990. De atunci, zborurile ieftine au luat amploare, iar vânzările pe internet sau modificat substanțial modul în care turiștii planifică și cumpără vacanțele. Cu toate acestea, multe dintre aceste pachete alcătuite pe internet nu fac subiectul regulilor actuale și turiștii riscă să rămână într-o zonă legală gri care poate fi costisitoare.

Directiva actualizată va extinde definiția pachetelor de vacanță pentru a include cele mai multe tipuri de aranjamente de călătorie alcătuite din diferite elemente, cum ar fi zboruri, cazare și închiriere de mașini, pentru a proteja turiștii în cazul unor probleme. Deputații au insistat de asemenea ca turiștii să fie informați în mod detaliat înainte de încheia un contract dacă aranjamentele lor de călătorie nu reprezintă un pachet și nu oferă același nivel de protecție.

“Modificarea definiției clarifică acum ce reprezintă un pachet de vacanță. Turiștii trebuie să fie informați despre drepturile lor și cum sunt asigurați. Directiva actualizată are în vedere un înalt nivel de protecție a consumatorilor și o detaliată informare a lor”, a spus raportorul Hans-Peter Mayer (PPE, DE).

Noua propunere legislativă aprobată cu 610 voturi la 58 și 13 abțineri ar trebui să asigure următoarele elemente:

• Turiștii sunt repatriați dacă cel care organizează călătoria dă faliment în timp ce ei sunt în vacanță. Dacă este posibil, turiștii ar trebui să aibă opțiunea de a continua călătoria înainte de a se întoarce acasă, spun deputații;

• Prețurile pot fi crescute după încheierea tranzacției din motive speciale cum ar fi creșterea prețului combustibilului sau a taxelor. Dacă prețul crește cu mai mult de 8% (Comisia a propus 10%), turistului ar trebui să i se ofere o altă vacanță sau acesta ar trebui să fie rambursat;

• Organizatorii nu ar trebui să poată modifica semnificativ orarele de zbor, însemnând o modificare de mai mult de trei ore, după ce este încheiată o tranzacție;

• În circumstanțe “inevitabile” sau “neprevăzute”, cum ar fi dezastre naturale sau un atac terorist, care împiedică turistul să se întoarcă acasă la timp, organizatorul trebuie să organizeze cazare la același standard ca și cazarea rezervată inițial sau să plătească o cazare pentru cinci nopți, la un cost de maximum 125 de euro pe noapte, dacă organizatorul nu poate sau nu vrea să rezerve cazarea (propunerea Comisiei a fost de trei nopți la un cost maxim de 100 de euro pe noapte).

Votul de miercuri din PE încheie prima lectură şi asigură un mandat pentru noul Parlament de a intra în negocieri cu statele membre, pentru varianta finală a directivei. Discuţiile cu statele membre vor începe după alegerile din mai.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.